Στο «κόκκινο» ο στόλος των πυροσβεστικών και μεταφορικών αεροσκαφών

Ρεκόρ 15ετίας με 1.384,5 ώρες στον αέρα κατέγραψαν τα πυροσβεστικά μέσα της Πολεμικής Αεροπορίας τον φετινό Ιούλιο, ο οποίος σημαδεύτηκε από την απώλεια των δύο χειριστών του CL-215 που συνετρίβη στον Πλατανιστό Ευβοίας

Οι πολλές και «επίμονες» πυρκαγιές που μετέτρεψαν σε στάχτη 507.910 στρέμματα σε Αττική, Βοιωτία, Κόρινθο, Ρόδο, Μαγνησία και Κέρκυρα προκάλεσαν μια πρωτοφανή κινητοποίηση των εναέριων μέσων, με τα πυροσβεστικά Canadair και PZL να πραγματοποιούν 587 εξόδους, όπως ονομάζονται στην αεροπορική «γλώσσα» οι απογειώσεις των αεροσκαφών από τις βάσεις τους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, μόνο τον Ιούλιο, τα Canadair CL-215 και CL-415 έγραψαν 721 ώρες σε αποστολές αεροπυρόσβεσης ενώ τα μικρότερα PZL 663,5. Ωστόσο, το κοινωνικό έργο της Πολεμικής Αεροπορίας και συνολικά των Ενόπλων Δυνάμεων, δεν περιορίζεται στην κατάσβεση των πυρκαγιών.

Σε διαρκή ετοιμότητα

Τα πολύτιμα μεταφορικά αεροσκάφη που διαθέτουν οι Ενοπλες Δυνάμεις αξιοποιούνται σε πληθώρα αποστολών που συχνά υπερβαίνουν τον επιχειρησιακό τους ρόλο. Η Αεροπορία, το Ναυτικό και ο Στρατός Ξηράς προσφέρουν σε καθημερινή βάση τα μέσα και το προσωπικό τους για την υποστήριξη του έργου του ΕΚΑΒ.

 

Πυρκαγιές: Σφιχτά δεμένοι στο κάθισμα και όλα στο «κόκκινο»…

Αεροπλάνα και ελικόπτερα μπαίνουν σε 24ωρες ετοιμότητες για τη μεταφορά ασθενών από την περιφέρεια στα αστικά κέντρα, ενώ τους καλοκαιρινούς μήνες η αυξημένη τουριστική κίνηση στα νησιά δοκιμάζει τα όρια του μεταφορικού στόλου. Ακόμη και πολεμικά πλοία «επιστρατεύονται» για τη μεταφορά ασθενών από ακριτικές περιοχές, ενώ δεν λείπουν οι περιπτώσεις όπου γιατροί αρνούνται να επιβιβαστούν στα ελικόπτερα του ΕΚΑΒ επικαλούμενοι λόγους ασφαλείας, με αποτέλεσμα να χρησιμοποιούνται στρατιωτικά μέσα για τη μεταφορά τους.

Από τις αρχές του έτους, 208 ασθενείς έχουν διακομισθεί σε νοσοκομεία με τα μέσα της Πολεμικής Αεροπορίας ενώ περισσότεροι από 1.400 το 2022. Σημαντικό μερίδιο στις αεροδιακομιδές έχει και η Αεροπορία Στρατού που μετράει 155 αποστολές και 228 ασθενείς κατά το πρώτο εξάμηνο του 2023, ενώ δεκάδες ώρες πτήσης συμπληρώνονται και στις αποστολές Έρευνας και Διάσωσης τις οποίες συνήθως αναλαμβάνουν τα πτητικά μέσα των Ενόπλων Δυνάμεων.

Σημαντική επιβάρυνση

Αρμόδιες στρατιωτικές πηγές αναφέρουν στην «Κ» ότι η οικονομική επιβάρυνση για τα εναέρια μέσα δεν είναι αμελητέα, αρκεί να αναλογιστεί κανείς πως το κόστος ανά ώρα πτήσης κυμαίνεται από τρεις έως επτά χιλιάδες ευρώ, ανάλογα με τον τύπο του αεροσκάφους. Μεγαλύτερο όμως, είναι το επιχειρησιακό κόστος καθώς επηρεάζονται οι ήδη χαμηλές διαθεσιμότητες των πτητικών μέσων.

 

«Να θωρακίσουμε αεροπόρους και πυροσβέστες με εξοπλισμό αντίστοιχο των κρίσεων που βιώνουμε»

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην έναρξη της αντιπυρικής περιόδου οι επιτελείς του ΓΕΣ κατέβαλαν σημαντικές προσπάθειες για να βρεθούν διαθέσιμα ελικόπτερα Chinook καθώς το μεγαλύτερο μέρος του στόλου έχει συμπληρώσει το όριο των προβλεπόμενων ωρών πτήσης και βρίσκεται καθηλωμένο για συντήρηση. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι στον αρχικό σχεδιασμό της πολιτικής προστασίας εντάχθηκαν τρία Chinook ενώ όταν απαιτήθηκαν περισσότερα εναέρια μέσα «επιστρατεύτηκαν» και τα έξι διαθέσιμα ελικόπτερα, αφήνοντας σε επιφυλακή για την ανάληψη μεταφορικού έργου τα δύο διαθέσιμα ΝΗ-90. Ανάλογη είναι η εικόνα και στα μεταγωγικά αεροπλάνα, με δύο διαθέσιμα C-130, εκ των οποίων το ένα έχει σχεδόν συμπληρώσει τις διαθέσιμες ώρες, και τρία C-27 με το τέταρτο να αναμένεται τον Νοέμβριο.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λιμάνι Ηρακλείου: Ο Λ. Σιγάλας μιλά για τις προτεραιότητες του Ομίλου Grimaldi!

Ο διευθύνων σύμβουλος της Minoan Lines τόνισε ότι στόχος του ομίλου είναι να αξιοποιηθεί η κομβική θέση του λιμανιού και να ενισχυθεί τόσο η οικονομία της πόλης όσο και η Κρήτη συνολικά Από την ανάπτυξη των υφιστάμενων υποδομών των λιμανιών Ηρακλείου και

Κατσαφάδος: Όλοι μας νιώθουμε περήφανοι που ενισχύεται η πιο μάχιμη μονάδα της Ελληνικής Αστυνομίας

Ανάρτηση του Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Πριν λίγες μέρες, μαζί με τον Υπουργό @joikonomou , παρακολουθήσαμε την Τελετή Αποφοίτησης του Σχολείου Βασικής Εκπαίδευσης της ΕΚΑΜ. Η δύναμη της Ειδικής Κατασταλτικής Αντιτρομοκρατικής Μονάδας, αυξήθηκε με 22 νέους αστυνομικούς που ολοκλήρωσαν το 24ο Σχολείο

Μεγάλη αύξηση στον κατάπλου ιστιοφόρων στην Χάλκη

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Λιμεναρχείου Χάλκης από το 2019 έως και τον Αύγουστο του 2023, χωρίς να προσμετράται ο αριθμός των επισκεπτών με τα ιστιοφόρα, γιοτ και φουσκωτά, το νησί της Χάλκης είχε αύξηση 427% μέσω της Ακτοπλοΐας.

Πέντε κατηγορούμενοι για κατασκοπεία υπέρ της Ρωσίας στη Βρετανία

Πέντε άτομα στη Βρετανία κατηγορούνται για συνωμοσία με σκοπό την κατασκοπεία υπέρ της Ρωσίας. Σύμφωνα με το BBC, οι Ορλίν Ρούσεφ, Μπίζερ Ντζαμπάζοφ, Κατρίν Ιβάνοβα, Ιβάν Στογιάνοφ και Βάνια Γκαμπέροβα. Οι πέντε κατηγορούμενοι ζουν επί χρόνια στο Ηνωμένο Βασίλειο Οι συγκεκριμένοι

Μετάβαση στο περιεχόμενο