Στο στόχαστρο τα… αλλοδαπά μισθωμένα ΕΔΧ αυτοκίνητα!

Μπλόκο στα «πειρατικά» αυτοκίνητα Δημοσίας Χρήσης με ξένες πινακίδες κυκλοφορίας που εκτελούν μεταφορά προσώπων σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς επιχειρεί να βάλει το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, ώστε να μην υπάρξει αθέμιτος ανταγωνισμός στον κλάδο και το κράτος να μη χάσει έσοδα.

Μάλιστα, στη σχετική Υπουργική Απόφαση που υπογράφει ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών Μιχάλης Παπαδόπουλος δίδονται σαφείς οδηγίες σχετικά με την κυκλοφορία αλλοδαπών αυτοκινήτων Δημοσίας Χρήσης, τα οποία εκτελούν μεταφορά προσώπων στην Ελλάδα.

Το ΥΠΥΜΕ τονίζει σε ΣΔΟΕ, Λιμενικό και Τελωνειακές Αρχές, Αστυνομικές Αρχές καθώς και σε Μεικτά Κλιμάκια Ελέγχου να πραγματοποιήσουν εντατικούς ελέγχους των αλλοδαπών αυτοκινήτων Δημοσίας Χρήσης.

Μάλιστα ξεκαθαρίζει ότι στις περιπτώσεις ολικής μίσθωσης θα πρέπει η άδεια κυκλοφορίας του οχήματος να είναι μεταφρασμένη στα ελληνικά και θεωρημένη από το Ελληνικό Προξενείο.

Ειδικότερα, η υπουργική Απόφαση αναγράφει ότι: «Σύμφωνα με το ανωτέρω (3) σχετικό, από τις 26.02.2018 και εξής γίνεται δεκτή η επικύρωση των αλβανικών εγγράφων με επισημείωση της Χάγης (apostille). Συνεπώς, για τη μεταφορά προσώπων εντός της ελληνικής επικράτειας από μισθωμένα αλβανικά Ε.Δ.Χ. αυτοκίνητα, εφαρμογή έχουν οι παράγραφοι 1, 3 και 4 της ανωτέρω υπ’ αρ. πρωτ. Γ402/24526/2349/7.7.2010 εγκυκλίου του Υπουργείου (σχετ. 6). Ως εκ τούτου, και στην περίπτωση των Αλβανικών ΕΔΧ οχημάτων εφαρμόζονται οι προϋποθέσεις που ισχύουν για την είσοδο στη Χώρα κάθε αλλοδαπού ΕΔΧ οχήματος. Ειδικά στις περιπτώσεις ολικής μίσθωσης θα πρέπει η άδεια κυκλοφορίας του οχήματος να είναι μεταφρασμένη στα ελληνικά και θεωρημένη από το Ελληνικό Προξενείο.

Περαιτέρω, υπενθυμίζεται ότι εξακολουθεί να ισχύει το υπ αρ. πρωτ. Α 63919/5988/2001 έγγραφο, στην περίπτωση γ’ του οποίου ορίζεται το έγγραφο το οποίο διασφαλίζει τη νομιμότητα οδήγησης του ΕΔΧ αλλοδαπού οχήματος, ήτοι, πιστοποιητικό Ταξί στο όνομα του οδηγού του ΕΔΧ οχήματος. Εξυπακούεται, ότι και για το πιστοποιητικό αυτό εφαρμόζεται η παρ.1 της Γ402/24526/2349/10/7-07-2010 Εγκύκλιου, όπως ισχύει.

Το Σ.Δ.Ο.Ε., οι Λιμενικές και Τελωνειακές Αρχές, οι Αστυνομικές Αρχές καθώς και τα Μικτά Κλιμάκια Ελέγχου στα οποία ανατίθεται με την παράγραφο 4α του άρθρου 17 του ν.3534/2007 (Α’ 40) η αρμοδιότητα ελέγχου των παραβάσεων των αλλοδαπών Ε.Δ.Χ. αυτοκινήτων παρακαλούνται για την ενημέρωσή τους και τις τυχόν ενέργειές τους».

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λιμεναρχείο Χίου – 23,68% αύξηση της επιβατικής κίνησης για τον Μάιο

Το Κεντρικό Λιμεναρχείο Χίου ανακοινώνει τα στατιστικά στοιχεία διακίνησης επιβατών και  οχημάτων από και προς τους λιμένες Χίου και Μεστών, κατά τον μήνα Μάιο του έτους 2023. Συνολικά στο νησί της Χίου αποβιβάστηκαν με πλοία της γραμμής 10.481 επιβάτες (αύξηση 

Σάμος: Δράση του Λιμεναρχείου για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Στο πλαίσιο ευαισθητοποίησης του πολίτη σε θέματα Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος και εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος την 5η Ιουνίου, στελέχη του Λιμεναρχείου Σάμου την Πέμπτη 01-06-2023 μίλησαν σε μαθητές του 2ου Πειραματικού Σχολείου Σάμου για θέματα Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος με

Η Σουηδία εισάγει την «αυστηρότερη μεταναστευτική πολιτική» της ΕΕ

Ανήμερα της εθνικής εορτής της 6ης Ιουνίου, ο πρωθυπουργός της Σουηδίας Ulf Kristersson ανακοίνωσε την μεγάλη αλλαγή στη μεταναστευτική πολιτική της χώρας.  «Επιτρέψτε μου να είμαι σαφής: η μαζική μετανάστευση και η κακή ένταξη απλώς δεν λειτουργούν.  Αυτός είναι ο

Οι άγνωστοι ήρωες της Μυτιλήνης

Μεγάλη Πέμπτη του 2021 ήταν που μπήκε και έδεσε στο λιμάνι της Μυτιλήνης το δεύτερο νεότευκτο Παράκτιο Περιπολικό Σκάφος ΛΣ 910 «Γεώργιος Κωτούλας». Λίγοι ήξεραν πως εκείνη την ώρα ξανασυναντιόταν δυο άγνωστοι ήρωες της Εθνικής Αντίστασης κατά των ναζί Γερμανών

Μετάβαση στο περιεχόμενο