Στο στόχαστρο τα… αλλοδαπά μισθωμένα ΕΔΧ αυτοκίνητα!

Μπλόκο στα «πειρατικά» αυτοκίνητα Δημοσίας Χρήσης με ξένες πινακίδες κυκλοφορίας που εκτελούν μεταφορά προσώπων σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς επιχειρεί να βάλει το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, ώστε να μην υπάρξει αθέμιτος ανταγωνισμός στον κλάδο και το κράτος να μη χάσει έσοδα.

Μάλιστα, στη σχετική Υπουργική Απόφαση που υπογράφει ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών Μιχάλης Παπαδόπουλος δίδονται σαφείς οδηγίες σχετικά με την κυκλοφορία αλλοδαπών αυτοκινήτων Δημοσίας Χρήσης, τα οποία εκτελούν μεταφορά προσώπων στην Ελλάδα.

Το ΥΠΥΜΕ τονίζει σε ΣΔΟΕ, Λιμενικό και Τελωνειακές Αρχές, Αστυνομικές Αρχές καθώς και σε Μεικτά Κλιμάκια Ελέγχου να πραγματοποιήσουν εντατικούς ελέγχους των αλλοδαπών αυτοκινήτων Δημοσίας Χρήσης.

Μάλιστα ξεκαθαρίζει ότι στις περιπτώσεις ολικής μίσθωσης θα πρέπει η άδεια κυκλοφορίας του οχήματος να είναι μεταφρασμένη στα ελληνικά και θεωρημένη από το Ελληνικό Προξενείο.

Ειδικότερα, η υπουργική Απόφαση αναγράφει ότι: «Σύμφωνα με το ανωτέρω (3) σχετικό, από τις 26.02.2018 και εξής γίνεται δεκτή η επικύρωση των αλβανικών εγγράφων με επισημείωση της Χάγης (apostille). Συνεπώς, για τη μεταφορά προσώπων εντός της ελληνικής επικράτειας από μισθωμένα αλβανικά Ε.Δ.Χ. αυτοκίνητα, εφαρμογή έχουν οι παράγραφοι 1, 3 και 4 της ανωτέρω υπ’ αρ. πρωτ. Γ402/24526/2349/7.7.2010 εγκυκλίου του Υπουργείου (σχετ. 6). Ως εκ τούτου, και στην περίπτωση των Αλβανικών ΕΔΧ οχημάτων εφαρμόζονται οι προϋποθέσεις που ισχύουν για την είσοδο στη Χώρα κάθε αλλοδαπού ΕΔΧ οχήματος. Ειδικά στις περιπτώσεις ολικής μίσθωσης θα πρέπει η άδεια κυκλοφορίας του οχήματος να είναι μεταφρασμένη στα ελληνικά και θεωρημένη από το Ελληνικό Προξενείο.

Περαιτέρω, υπενθυμίζεται ότι εξακολουθεί να ισχύει το υπ αρ. πρωτ. Α 63919/5988/2001 έγγραφο, στην περίπτωση γ’ του οποίου ορίζεται το έγγραφο το οποίο διασφαλίζει τη νομιμότητα οδήγησης του ΕΔΧ αλλοδαπού οχήματος, ήτοι, πιστοποιητικό Ταξί στο όνομα του οδηγού του ΕΔΧ οχήματος. Εξυπακούεται, ότι και για το πιστοποιητικό αυτό εφαρμόζεται η παρ.1 της Γ402/24526/2349/10/7-07-2010 Εγκύκλιου, όπως ισχύει.

Το Σ.Δ.Ο.Ε., οι Λιμενικές και Τελωνειακές Αρχές, οι Αστυνομικές Αρχές καθώς και τα Μικτά Κλιμάκια Ελέγχου στα οποία ανατίθεται με την παράγραφο 4α του άρθρου 17 του ν.3534/2007 (Α’ 40) η αρμοδιότητα ελέγχου των παραβάσεων των αλλοδαπών Ε.Δ.Χ. αυτοκινήτων παρακαλούνται για την ενημέρωσή τους και τις τυχόν ενέργειές τους».

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ελλάδα «πρωταθλήτρια» στην ΕΕ με τους περισσότερους νέους εκτός εργασίας και εκπαίδευσης

Οι NEETs, όπως αποκαλούνται, (ακρωνύμιο από τις λέξεις neither in employment nor in education or training) στην ΕΕ για το 2023 ήταν περισσότεροι από 1 στους 10 (11,2%). Όμως εννέα κράτη μέλη κατέγραψαν ποσοστά ΝΕΕΤ άνω του μέσου όρου της ΕΕ που είναι 11,2 %

Αύξηση απασχόλησης ναυτικών

Η ανάκαμψη της ναυτικής απασχόλησης από την κρίση της πανδημίας συνεχίζεται με σταθερό ρυθμό. Ο συνολικός αριθμός των εγγεγραμμένων ναυτικών (άτομα που είχαν έστω και μία ημέρα ασφάλισης στο Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο-ΝΑΤ ως μέλη πληρωμάτων πλοίων εντός του 2023) ανήλθε

Πάτρα: Φωτιά σε πλοίο μετά από έκρηξη σε αυτοκίνητο ΦΩΤΟ

Φωτιά ξέσπασε σε πλοίο στο λιμάνι της Πάτρας, μετά την πυροδότηση εκρηκτικού μηχανισμού σε αυτοκίνητο λίγα λεπτά μετά την επιβίβασή του. Αμέσως δόθηκε εντολή εκκένωσης, ενώ σκάφη του Λιμενικού έσπευσαν για διάσωση ατόμων από τη θάλασσα και παράλληλα ελήφθησαν μέτρα

Δύο χτυπήματα σε δύο ημέρες

Ενώ οι επιθέσεις των ανταρτών Χούθι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση στην Ερυθρά Θάλασσα, την ανηφόρα τραβούν και οι ναύλοι στα εμπορευματοκιβώτια. Χθες, μόλις μία ημέρα μετά τη θανατηφόρα επίθεση σε ελληνικό φορτηγό πλοίο, κατά τη διάρκεια της οποίας ένας ναύτης

Μετάβαση στο περιεχόμενο