Στυλιανίδης: Δεν υπάρχει αποτελεσματική πολιτική προστασία δίχως τοπική αυτοδιοίκηση

Αυτοψία στο Ποικίλο Όρος πραγματοποίησε σήμερα ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, με τη συμμετοχή όλων των τοπικών φορέων και εκπροσώπων του Αναπτυξιακού Συνδέσμου Δυτικής Αττικής (ΑΣΔΑ), στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος και της δασικής υπηρεσίας.

 

Στη συνέχεια, ο κ. Στυλιανίδης πραγματοποίησε σύσκεψη στο δημαρχείο της Πετρούπολης με αντικείμενο την πυροπροστασία, ενώ κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, συζητήθηκαν οι τρόποι ενίσχυσης του συντονισμού με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, καθώς και με όλους τους συναρμόδιους φορείς, για την αποτελεσματικότερη πυροπροστασία της ευρύτερης περιοχής.

Σκοπός, όπως τόνισε ο κ. Στυλιανίδης, είναι να μετριαστούν οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, αλλά και να ενισχυθεί η πρόληψη στους δήμους αυτούς, ώστε να διασφαλιστεί ο φυσικός πλούτος της περιοχής.

«Ζούμε τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Ο στόχος όλων μας είναι το πώς θα μετριάσουμε τις επιπτώσεις της. Όλοι μαζί δώσαμε μια υπόσχεση πρώτα από όλα στους εαυτούς μας, ότι θα κάνουμε το παν για να προστατεύσουμε την τοπική κοινότητα. Το νέο δόγμα είναι ότι λειτουργούμε πολύ περισσότερο προληπτικά και συνεχίζουμε να αυξάνουμε την δύναμη για την ανταπόκριση και την αμεσότητα», επισήμανε ο κ. Στυλιανίδης, ενώ προσέθεσε ότι έχει εκπονηθεί πρόγραμμα προληπτικών καθαρισμών μέσα στα δάση, που περιλαμβάνει τη συντήρηση και βελτίωση των αντιπυρικών ζωνών την διάνοιξη δασικών δρόμων και των καθαρισμών δασών. Το πρόγραμμα αυτό, όπως είπε ο υπουργός, θα εφαρμοστεί και για το Ποικίλο όρος. «To Ποικίλο Όρος πέρσι σώθηκε χάρη στον ηρωισμό των πυροσβεστών. Ο δήμαρχος διαμόρφωσε ένα πλαίσιο συλλογικής προσπάθειας που μπορεί να αποτρέψει σοβαρές επιπτώσεις φυσικών καταστροφών», σημείωσε ο υπουργός και προσέθεσε σχετικά:

«Έχουμε ενισχύσει τα εναέρια μέσα, και φέτος θα υπάρχει εναέρια επιτήρηση. Ωστόσο θα ήθελα να τονίσω, δεν υπάρχει αποτελεσματική πολιτική προστασία δίχως τον βασικό της πυλώνα που είναι η τοπική αυτοδιοίκηση».

Αναφορικά με την δασοπυρόσβεση και την αεροπυρόσβεση, ο κ. Στυλιανίδης υπογράμμισε:

«Τις φωτιές τις σβήνουν οι πυροσβέστες, μιλάμε για δασοπυρόσβεση. Η αεροπυρόσβεση είναι συμπληρωματικό στοιχείο. Τα εναέρια μέσα συμπληρώνουν και δημιουργούν συνθήκες για να δράσουν οι πυροσβέστες».

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Πετρούπολης, Στέφανος Βλάχος, τόνισε ότι θα κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να προστατεύσουν το δάσος και να κρατήσουν την περιοχή αλώβητη.

«Ο χώρος μας περιβάλλεται από μεγάλο χώρο πρασίνου. Θα έχουμε σύμμαχο το επίσημο κράτος για τη διασφάλιση του πρασίνου που υπάρχει στον τόπο μας. Ελπίζουμε φέτος να διατηρήσουμε το πράσινο παρά τις αντίξοες συνθήκες που προβλέπονται ότι θα επικρατήσουν, και είμαι σίγουρος ότι με την αποφασιστικότητα που δείχνει ο κ. Στυλιανίδης, θα προστατεύσουμε το δάσος που είναι πηγή ζωής και θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να μείνει η περιοχή αλώβητη», σημείωσε ο κ. Βλάχος.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γ. Ραγκούσης: Την προσφυγή στη Δικαιοσύνη εξετάζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Προσωπικού Λιμενικού Σώματος για την 8μηνη καθυστέρηση ολοκλήρωσης των τακτικών μεταθέσεων 2022 στο Λιμενικό Σώμα

Στη Βουλή έφερε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και Βουλευτής Β΄ Πειραιά, Γιάννης Ραγκούσης, την Ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Προσωπικού Λιμενικού Σώματος (Π.Ο.Ε.Π.Λ.Σ), αναφορικά με την αναιτιολόγητη 8μηνη καθυστέρηση ολοκλήρωσης των τακτικών μεταθέσεων 2022, τη μη τήρηση του ισχύοντος

Αλεξίπτωτο θαλάσσης: Τα μέτρα ασφαλείας και οι κανονισμοί – Ο εκπρόσωπος του υπ. Ναυτιλίας εξηγεί

Τα μέτρα που πρέπει να τηρούνται κατά τη διάρκεια ενός θαλάσσιου σπορ φέρνει στο προσκήνιο ο τραγικός θάνατος μιας 62χρονης Ελληνίδας, η οποία έκανε αλεξίπτωτο θαλάσσης στα Σύβοτα. Μιλώντας στην ΕΡΤ ο εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Νίκος Κοκκάλας εξήγησε

Χαλκιδική: Θάνατος 81χρονης λουόμενης στη παραλία Διονυσίου Νέας Προποντίδας

Χωρίς τις αισθήσεις της ανασύρθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας από την θαλάσσια περιοχή της παραλίας Διονυσίου Νέας Προποντίδας Χαλκιδικής, μία 81χρονη γυναίκα. Ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ μετέφερε την 81χρονη στο Κέντρο Υγείας Νέων Μουδανιών, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός της. Από το

Βενιζέλος: Μεγάλο σφάλμα η θέση του πρωθυπουργού ότι η παρακολούθηση ήταν τυπικά νόμιμη

Για «σφάλμα» έκανε λόγο ο Ευάγγελος Βενιζέλος αναφερόμενος στη δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη, με την οποία ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «νόμιμη» την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη. Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε την ανάγκη «να κινηθούν αμέσως τα αρμόδια όργανα της ποινικής δικαιοσύνης». Η