Συμφωνία Τουρκίας – Ιράκ για τη βίζα

Άρση της για τους Ιρακινούς πολίτες κάτω των 15 και άνω των 50 ετών – Προβληματισμός για το ενδεχόμενο να ξεσπάσει ένα νέο μεταναστευτικό κύμα προς τη γειτονική χώρα και πιθανότατα προς την Ελλάδα και την Ευρώπη.

Με τον πιο επίσημο τρόπο η Άγκυρα ανακοίνωσε τη μερική άρση της βίζας προς τους Ιρακινούς πολίτες, με αποτέλεσμα πολιτικοί αναλυτές της γειτονικής χώρας να προειδοποιούν πως μπορεί να ξεσπάσει ένα νέο μεταναστευτικό κύμα προς την Τουρκία και πιθανότατα προς την Ευρώπη μέσω της Ελλάδας, δίχως να υπάρχει μάλιστα κανένα εμπόδιο!

Την απόφαση για την ελεύθερη μετάβαση των πολιτών του Ιράκ προς την Τουρκία ανακοίνωσε στις 15 Αυγούστου ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Χακάν Φιντάν, αμέσως μετά τη συνεδρίαση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Τουρκίας – Ιράκ στην Άγκυρα. «Αποφασίσαμε σήμερα να ξεκινήσουμε την πρακτική απελευθέρωσης των θεωρήσεων για τους Ιρακινούς αδελφούς μας ηλικίας κάτω των 15 ετών και άνω των 50 ετών, από την 1η Σεπτεμβρίου, η οποία συμφωνήθηκε κατά την επίσκεψη του προέδρου μας στη Βαγδάτη», δήλωσε ο κ. Φιντάν.

«Δηλαδή ένας 50χρονος Ιρακινός θα μπορεί να πάρει το παιδί του ή το εγγόνι του και να έρθει δίχως κανέναν περιορισμό στην Τουρκία», αναφέρει ο έμπειρος πολιτικός Μουράτ Γετκίν σε ιστοσελίδα και τονίζει ότι «αυτό είναι που προκαλεί και αυξάνει την καχυποψία των Ευρωπαίων και των Αμερικανών προς τη χώρα μας και προς τους πολίτες της και τη δικαιολογία τους για τη βίζα που επιβάλλουν στους Τούρκους πολίτες. Καθώς μας λένε “μα οι Σύροι, οι Ιρακινοί, οι Αφγανοί, οι Ουζμπέκοι ταξιδεύουν άνετα στην Τουρκία και αργότερα εμφανίζονται είτε ως Τούρκοι πολίτες είτε επιχειρούν να έρθουν μέσω της Τουρκίας”».

Ο δημοσιογράφος Φατίχ Αλταϊλί σε άρθρο του κατηγορεί την τουρκική κυβέρνηση πως με την απόφασή της θα έρθουν στην Τουρκία εκατομμύρια Ιρακινοί και πως αυτό δεν θα έχει κανένα όφελος. «Ξαφνικά, οι πόρτες της Τουρκίας ανοίγουν σε εκατοντάδες χιλιάδες, ίσως και εκατομμύρια, Ιρακινούς. Το όριο ηλικίας επίσης δεν σημαίνει τίποτα. Η κυβέρνηση πρέπει να εξηγήσει στον τουρκικό λαό τον λόγο αυτής της συμφωνίας, που θα προκαλέσει περαιτέρω κατοχή της Τουρκίας. Με βάση ποιες ανάγκες της χώρας έγινε μια τέτοια συμφωνία; Εάν δεν υπάρχει πραγματική ανάγκη, οι συνέπειες αυτής της συμφωνίας θα είναι μια πραγματική προδοσία».

Οι εκτιμήσεις

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, σήμερα στην Τουρκία ζουν τουλάχιστον έξι εκατομμύρια πρόσφυγες και μετανάστες. O υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας Αλί Γερλίκαγια ανακοίνωσε πως επίσημα στην Τουρκία ζουν 4,1 εκατ. πρόσφυγες και μετανάστες. Το υπουργείο Εσωτερικών έχει αναφέρει πως 3,1 εκατ. Σύροι πρόσφυγες φιλοξενούνται στη χώρα, από τους οποίους οι 238.000 έχουν πάρει και την τουρκική υπηκοότητα. Ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου έχει υποστηρίξει πως μόνο στην Πόλη ζουν 2,5 εκατ. πρόσφυγες και μετανάστες.

Ο κ. Γερλίκαγια έχει αναφέρει ότι πολίτες από 95 χώρες μπορούν τα ταξιδέψουν στην Τουρκία χωρίς βίζα και αποκάλυψε πως εκατοντάδες χιλιάδες Σύροι έχουν καταφέρει να περάσουν στην Ευρώπη!

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Σαμπάχ» ξεκαθάρισε ότι «κάποιος μπαίνει ως τουρίστας και ταξιδεύει για έξι μήνες. Μετά λέει “θέλω να πάρω άδεια παραμονής”. Η πολιτική μας είναι η εξής: φεύγεις με την ίδια πρόθεση που ήρθες! Αν ήρθες ως τουρίστας, δεν μπορείς να πεις “θέλω να δουλέψω ως βοσκός”. Πήγαινε στην πατρίδα σου. Κάνουμε επαλήθευση διεύθυνσης. Προσδιορίσαμε ότι 731.146 από 3.103.606 Σύρους δεν βρίσκονται στις διευθύνσεις τους. Πού πήγαν λοιπόν αυτοί; Η Frontex λέει ότι “996.000 Σύροι από την Ανατολική Μεσόγειο και τα Δυτικά Βαλκάνια πέρασαν στην Ευρώπη τα τελευταία πέντε χρόνια”. Αυτοί είναι που τα ίχνη τους δεν μπορούν να βρεθούν στη χώρα μας».

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Ακυβέρνητο καράβι» η Ευρωπαϊκή Ένωση – Σε βαθιά πολιτική κρίση Γαλλία και Γερμανία

Σε βαθιά κρίση, πολιτική και οικονομική, με απρόβλεπτες συνέπειες διολισθαίνουν Γαλλία και Γερμανία στον απόηχο των πρόσφατων εκλογικών αποτελεσμάτων. Οι δύο ισχυρότεροι πόλοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης δοκιμάζονται με κοινή συνισταμένη την εκλογική φθορά των κομμάτων Μακρόν και Σολτς και την ενίσχυση της

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας εγκατέλειψε τη χώρα και ζήτησε άσυλο στην Ισπανία

Ηκυβέρνηση της Βενεζουέλας ανακοίνωσε ότι ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης για την προεδρία, Εντμούντο Γκονζάλες, εγκατέλειψε τη χώρα, ζητώντας άσυλο στην Ισπανία. Σε βάρος του κ. Γκονζάλες είχε εκδοθεί πριν από λίγες ημέρες ένταλμα σύλληψης με αφορμή την αμφισβήτηση του αποτελέσματος

Πέρασε η πρόταση μομφής κατά του Κασσελάκη UPD

«Οι αποφάσεις μου θα ανακοινωθούν εκεί που λογοδοτώ πάντα, δηλαδή στον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ» δήλωσε ο Στ. Κασσελάκης, μετά το αποτέλεσμα. Πρωτοφανείς εξελίξεις δρομολογεί η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική, καθώς τα μέλη της ενέκριναν την πρόταση μομφής κατά του Στέφανου Κασσελάκη, μόλις

Όλα τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ: Αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, κατάργηση τέλους επιτηδεύματος και στοχευμένες παρεμβάσεις

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της 88ης ΔΕΘ, παρουσίασε μια σειρά από μέτρα με στόχο τη στήριξη των πολιτών και την ενίσχυση της οικονομίας. Τα μέτρα καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα τομέων, από την κοινωνική πολιτική και την ενίσχυση των ευπαθών

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΚΑΙΡΟΣ

Μετάβαση στο περιεχόμενο