Σύμη: Καταδίκη 39χρονου Ιρανού σε 5 χρόνια και 4 μήνες για παράνομη μεταφορά Ρώσου

Ακριβά κόστισε σε 39χρονο Ιρανό η μεταφορά 49χρονου Ρώσου από τα τουρκικά παράλια στη Σύμη πέρυσι το καλοκαίρι, αφού καταδικάστηκε προχθές από το Β΄ Μονομελές Εφετείο Δωδεκανήσου σε συνολική ποινή κάθειρξης 5 ετών και 4 μηνών, ενώ του επιβλήθηκε και συνολική χρηματική ποινή 30.500 ευρώ. Μετά την καταδίκη, ο 39χρονος αλλοδαπός επέστρεψε στη φυλακή για να συνεχίσει την έκτιση της ποινής του.

Οι δύο αλλοδαποί, από τη Ρωσία και το Ιράν αντίστοιχα, είχαν εντοπιστεί να κινούνται με ταχύπλοο σκάφος ανοικτά της Σύμης και είχαν συλληφθεί μετά από καταδίωξη των Λιμενικών. Όπως διαπιστώθηκε, για τον Ρώσο υπήρχε όρος απαγόρευσης εισόδου και διαμονής σε έδαφος SCHENGEN.

Πιο αναλυτικά, τις πρώτες πρωινές ώρες στις 25 Ιουνίου 2025, ένα περιπολικό σκάφος του Λιμενικού (ΠΛΣ), το οποίο εκτελούσε προγραμματισμένη περιπολία, εντόπισε ένα ταχύπλοο να κινείται με μεγάλη ταχύτητα χωρίς φανούς ναυσιπλοΐας, στη θαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά της Σύμης.

Το περιπολικό προέβη σε χρήση φωτεινών και ηχητικών σημάτων, στα οποία ο χειριστής του ταχυπλόου δεν ανταποκρίθηκε και ανέπτυξε ταχύτητα. Ακολούθησε καταδίωξη, με αποτέλεσμα την ακινητοποίηση του σκάφους. Στο ταχύπλοο επέβαιναν δύο αλλοδαποί (ένας υπήκοος Ρωσίας και ένας υπήκοος Ιράν), ηλικίας 49 και 39 ετών, οι οποίοι στερούνταν νομίμων ταξιδιωτικών εγγράφων και συνελήφθησαν για παράβαση των άρθρων 82 και 83 του Ν. 3386/2005 (παράνομη είσοδος στη χώρα).

Οι δύο αλλοδαποί οδηγήθηκαν στη Λιμενική Αρχή της Σύμης, όπου σε περαιτέρω έλεγχο στη βάση δεδομένων SIS διαπιστώθηκε ότι για τον 49χρονο υπάρχει καταχώρηση μέτρου άρνησης εισόδου και διαμονής σε έδαφος SCHENGEN. Από την προανάκριση προέκυψε ότι κυβερνήτης του σκάφους ήταν ο Ιρανός, ο οποίος μετέφερε τον Ρώσο. Σε βάρος του 39χρονου από το Ιράν σχηματίστηκε ποινική δικογραφία και παραπέμφθηκε αρμοδίως.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τελετή Εορτασμού του Προφήτη Ηλία, Προστάτη της Αεροπορίας Στρατού

Την Κυριακή 19 και την Δευτέρα 20 Ιουλίου 2026, πραγματοποιήθηκε στο Στρατόπεδο «ΛΟΧΑΓΟΥ (ΠΒ) ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΔΕΛΑΠΟΡΤΑ» στα Μέγαρα Αττικής, ο εορτασμός του Προφήτη Ηλία του Θεσβίτου, Προστάτη της Αεροπορίας Στρατού, καθώς και η «Ημέρα Μνήμης και Τιμής της Αεροπορίας Στρατού».

Politico: Η Ελλάδα «φρενάρει» το σχέδιο κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας

Οι χώρες της ΕΕ δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε συμφωνία για την επιβολή νέων, εκτεταμένων κυρώσεων κατά της Ρωσίας το βράδυ της Τετάρτης (22.07.2026), καθώς η Ελλάδα μπλόκαρε τα μέτρα για την προστασία της ναυτιλιακής βιομηχανίας καυσίμων, αναφέρει σε δημοσίευμά του το Politico.

Μοίρα Πυροσβεστικών Αεροσκαφών – Το «ευχαριστώ» στα πληρώματα και το τεχνικό προσωπικό

«Το έργο των στελεχών της Πολεμικής Αεροπορίας υπερβαίνει τα στενά όρια μιας στρατιωτικής αποστολής. Τα πληρώματα, το τεχνικό προσωπικό, επιχειρούν κάθε μέρα, πολλές φορές υπό ακραίες συνθήκες, για την προστασία της ανθρώπινης ζωής, της περιουσίας, του φυσικού πλούτου, των φυσικών πόρων της

Επιχείρηση «IRINI»: Ρεσάλτο ευρωπαϊκών δυνάμεων σε πλοίο του ρωσικού σκιώδους στόλου

Οι ευρωπαϊκές δυνάμεις που έχουν αναπτυχθεί στη Μεσόγειο Θάλασσα στο πλαίσιο της επιχείρησης «IRINI» αναχαίτισαν και επιβιβάστηκαν σε ένα ρωσικό δεξαμενόπλοιο στις 20 Ιουλίου. «Το πετρελαιοφόρο MV SOUTH STAR, για το οποίο υπάρχουν υποψίες ότι έπλεε υπό ψευδή σημαία κατά παράβαση του