Συμμετοχή Ενόπλων Δυνάμεων στην Άσκηση «SPANISH MINEX 23»

Από την Δευτέρα 08 έως και την Παρασκευή 19 Μαΐου 2023, οι Ένοπλες Δυνάμεις συμμετείχαν στην Άσκηση με την ονομασία «SPANISH MINEX 23» που διοργανώθηκε από το Πολεμικό Ναυτικό της Ισπανίας, και πραγματοποιήθηκε στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Μεσογείου με την συμμετοχή Ναυτικών Μονάδων της Μόνιμης Συμμαχικής Αντιναρκικής Δύναμης 2 (Standing NATO Mine Countermeasures Group Two – SNMCMG2), του Βελγίου, των ΗΠΑ, της Ισπανίας και της Ρουμανίας.

Η «SPANISH MINEX 2023» είναι τύπου INVITEX-LIVEX-MCMEX (Invitation to an Exercise – Live – Mine Countermeasure Exercise), και κατά την διάρκειά της εκτελέστηκαν αντικείμενα αντιναρκικών επιχειρήσεων υπό ασύμμετρη απειλή σε ναρκοθετημένες περιοχές ρηχών υδάτων και εισόδους λιμένων.

Η συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων στην «SPANISH MINEX 23» εντάσσεται στο πλαίσιο του μακροπρόθεσμου προγραμματισμού που έχει εκπονηθεί από το ΓΕΕΘΑ και αφορά στην συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων σε διεθνείς δραστηριότητες επιχειρησιακής εκπαίδευσης, οι οποίες συμβάλλουν στην επαύξηση της μαχητικής τους ικανότητας και στην ενδυνάμωση της διαλειτουργικότητας τους σε διασυμμαχικό πλαίσιο.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις συμμετείχαν στην Άσκηση με το Ναρκοθηρευτικό (ΝΘΗ) ΕΥΡΩΠΗ ως μέλος της SNMCMG2. Κατά την διάρκειά της υλοποιήθηκαν σύνθετα επιχειρησιακά σενάρια, όπως παρακάτω:

● Ασκήσεις Ναυτικών Προχωρητικών Ελιγμών (Miscellaneous Exercise – MISCEX).
● Γυμνάσια εν πλω επαύξησης μαχητικής ικανότητας.
● Εκπαίδευση ομάδας μάχης με Αυτόνομα Υποβρύχια Οχήματα (Autonomous Underwater Vehicle – AUV) σε πολύ ρηχά νερά (Very Shallow Water – VSW).
● Σύνθεση και ανταλλαγή αναγνωρισμένης εικόνας επιφανείας και αντιαεροπορικού πολέμου.
● Αντιναρκικές επιχειρήσεις (Mine Countermeasure – MCM) σε περιβάλλον πολλαπλών απειλών.
● Αντιμετώπιση ΧΒΡΠ περιστατικών (Chemical, Biological, Radiological and Nuclear Defense – CBRN).
● Αντιμετώπιση ασύμμετρων απειλών.
● Αντιμετώπιση παρασυρόμενης νάρκης.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Φρεγάτα «ΨΑΡΑ»: Η ολονύχτια μάχη απέναντι σε drones και βαλλιστικούς πυραύλους

Ήταν η πιο δύσκολη έως τώρα νύχτα για την φρεγάτα «ΨΑΡΑ» στον Κόλπο του Άντεν, με το πλοίο να βρίσκεται συνεχώς σε «κόκκινο» συναγερμό και το σύνολο του πληρώματος σε θέσεις μάχης, καθώς είχε να αντιμετωπίσει ένα μπαράζ επιθέσεων όχι μόνο

Η διάρκεια στον χρόνο αποδεικνύει την αξία της…(*)

Από την υπογραφή της Συνθήκης της Ουάσιγκτον στις 4 Απριλίου 1949 για την ίδρυση της Βόρειο-Ατλαντικής Συμμαχίας, μέχρι και την προχθεσινή πανηγυρική Σύνοδο του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον, η αποτροπή του τότε Σοβιετικού και νυν Ρωσικού επεκτατισμού αποτελούσε κοινή πρόκληση για

«Εδώ είναι άγριες οι θάλασσες»

Η πρώτη ειδοποίηση έφτασε το απόγευμα της Κυριακής 7 Ιουλίου. Ένα ακατάλληλο σκαρί γεμάτο ανθρώπους θαλασσόδερνε ανοιχτά της Γαύδου. Το επείγον σήμα βρήκε τον καπετάν Στράτο στη γέφυρα του επιβατηγού «Δασκαλογιάννης». Μετέφερε κοντά στα 400 άτομα, κυρίως τουρίστες, στο παράκτιο

Μετάβαση στο περιεχόμενο