Συνελήφθη στην Αθήνα από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία (Δ.Α.Ε.Ε.Β.), σε συνεργασία με την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (Ε.Υ.Π.), 40χρονος Ιρακινός, κατηγορούμενος για συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση ISIS. Ο 40χρονος συνελήφθη σήμερα, Πέμπτη, το απόγευμα.
Σύμφωνα με την Αστυνομία, ο ίδιος είχε συλληφθεί την 7η Δεκεμβρίου 2021 από τη Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής, κατηγορούμενος για τα αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης, διευκόλυνσης εισόδου-εξόδου από τη χώρα, κατοχής διαβατηρίων και ταξιδιωτικών εγγράφων τρίτων προσώπων, πλαστογραφίας, αποδοχής προϊόντων εγκλήματος, κατ’ εξακολούθηση και νομοθεσίας περί όπλων και είχε αφεθεί ελεύθερος με την επιβολή περιοριστικών όρων.
Ο συλληφθείς με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του θα οδηγηθεί αύριο (24/12/2021) το πρωί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών.
Οι έρευνες των Αρχών για τον Mohammed T. και το ISIS
Όπως έγραφε η «Κ» στις 12 Δεκεμβρίου, το όνομα του υπηκόου Ιράκ Mohammed Τ. βρισκόταν από τις 5 Νοεμβρίου στις λίστες υπόπτων για ισλαμική τρομοκρατία. Aρμόδιοι αξιωματούχοι είχαν επιβεβαιώσει τότε, μιλώντας στην «Κ», ότι το όνομά του μπήκε στις διεθνείς λίστες ανεπιθύμητων για λόγους εθνικής ασφάλειας, κάτι που συμβαίνει στις περιπτώσεις υπόπτων για διασυνδέσεις με το «Ισλαμικό Κράτος».
Ο υπήκοος Ιράκ, όπως και ένας Αιγύπτιος συγκατηγορούμενός του με το ψευδώνυμο «Αbu George», είχαν συλληφθεί στις αρχές του μήνα κατηγορούμενοι για διακίνηση μεταναστών και κατοχή 900 διαβατηρίων και ταυτοτήτων από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες.
Οι πληροφορίες για τον Mohammed T. προήλθαν από ξένες υπηρεσίες ασφαλείας. Εκτός από τη πιθανή διασύνδεσή του με δίκτυα διεθνούς τρομοκρατίας ανέφεραν ότι έχει στην κατοχή του μεγάλο αριθμό ταξιδιωτικών εγγράφων, τα οποία μάλιστα διακινεί στη χονδρική πουλώντας τα σε δίκτυα δουλεμπόρων. Οι ίδιες πηγές ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο ύποπτος συχνάζει σε συγκεκριμένα καφέ στις οδούς Αχαρνών και 3ης Σεπτεμβρίου, καθώς και ότι για τις μετακινήσεις του χρησιμοποιεί ένα αυτοκίνητο Fiat που ανήκει σε Σύρο υπήκοο, σεσημασμένο για διακίνηση μεταναστών. Αρχικά, την πληροφορία επεξεργάστηκαν ΕΥΠ και Αντιτρομοκρατική, ενώ στο τελικό στάδιο της έρευνας ενεργοποιήθηκε το τμήμα Συντονισμού της Διεύθυνσης Αλλοδαπών.
Από δικαστικά έγγραφα που τέθηκαν υπόψη της «Κ» προκύπτει ότι η παρακολούθησή του από τους αστυνομικούς της Διεύθυνσης Αλλοδαπών ξεκίνησε την 1η Δεκεμβρίου. Σε αυτό το διάστημα καταγράφηκαν συναντήσεις του με έναν εκ των συγκατηγορουμένων του (τον αφρικανικής καταγωγής «Kuta», που τελικά διέφυγε τη σύλληψη), ενώ διαπιστώθηκε ότι το διαμέρισμα-κρησφύγετο όπου έμενε και έκρυβε τα ταξιδιωτικά έγγραφα βρισκόταν στον 5ο όροφο πολυκατοικίας επί της οδού Πατησίων.
Μετά τη σύλληψή του υπέδειξε στους αστυνομικούς και κατονόμασε τους τρεις συγκατηγορουμένους του, λέγοντας ότι τα πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα ανήκουν σε αυτούς. Ισχυρισμό που δεν υιοθέτησαν τα στελέχη των υπηρεσιών ασφαλείας και διέψευσε ο μόνος που συνελήφθη, με το ψευδώνυμο «Abu George». Ερευνήθηκαν δύο διαμερίσματα που φέρεται να διατηρούσε ο τελευταίος, στις οδούς Δεριγνύ και Σμύρνης. Τα στελέχη της Διεύθυνσης Αλλοδαπών συσχετίζουν την κατοχή από το κύκλωμα μεγάλου αριθμού ισπανικών διαβατηρίων με την άφιξη τους τελευταίους μήνες πολλών Κουβανών παράτυπων μεταναστών που θέλουν –λόγω γλώσσας– να ταξιδέψουν στην Ισπανία.