Μετάφραση-απόδοση κειμένου: «ΛΙΜΕΝΙΚΑ ΝΕΑ»
Συνοριοφύλακες και αστυνομικούς από Φινλανδία, Γερμανία και Ελλάδα ευελπιστεί να φέρει η Πολωνία για να βοηθήσουν στην επιτήρηση της μεθορίου της με τη Λευκορωσία, δήλωσε την Πέμπτη κυβερνητικός αξιωματούχος, εν μέσω αυξανόμενης ανησυχίας για μεταναστευτικές πιέσεις της Ευρώπης εξ ανατολών.
“Είναι σε εξέλιξη οι προετοιμασίες και αυτές είναι οι χώρες με τη μεγαλύτερη εμπειρία στην προστασία συνόρων. Ιδίως, για παράδειγμα, οι εμπειρίες από την Ελλάδα μπορεί να είναι πολύ χρήσιμες,” δήλωσε υψηλόβαθμος κυβερνητικός αξιωματούχος σε δημοσιογράφους.
Tα σύνορα Πολωνίας-Λευκορωσίας έγιναν σημείο ανάφλεξης καθώς Δυτικοί αξιωματούχοι κατηγορούν την κυβέρνηση του Μινσκ ότι χρησιμοποιεί τους μετανάστες που φέρνει εκτός Ευρώπης για “υβριδικό πόλεμο”.
Ο Οργανισμός Συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Frontex, αναφέρει ότι ο αριθμός όσων προσπαθούν να εισέλθουν στην ΕΕ από τα ανατολικά σύνορά της σχεδόν διπλασιάστηκε κατά τους πρώτους πέντε μήνες του 2024, παρά το γεγονός ότι παραμένει σχετικά μικρός σε σχέση με άλλες οδούς μετανάστευσης προς την Ευρώπη.
Αξιωματούχοι σε Πολωνία και Φινλανδία προειδοποιούν τους τελευταίους μήνες ότι ο αριθμός όσων προσπαθούν να εισέλθουν μέσω Λευκορωσίας ή Ρωσίας ενδέχεται βραχυπρόθεσμα να αυξηθεί σημαντικά.
Η Ελλάδα επεκτείνει την περίφραξη στα σύνορά της με την Τουρκία, ενώ η Φινλανδία αναζητά τρόπους να σταματήσεις τη νέα μεταναστευτική οδό προς Ευρώπη, μέσω Ρωσίας, με περιπολίες συνοριοφυλάκων, drones και ηλεκτρονικούς αισθητήρες ως επίσης κατασκευάζοντας φράχτες.
Ο Πολωνός Υπουργός Άμυνας κ. Wladyslaw Kosiniak-Kamysz δήλωσε σε συνέντευξή του στη δημόσια τηλεόραση την Πέμπτη ότι στους μετανάστες που προέρχονται από τη Λευκορωσία ενδέχεται να συγκαταλέγονται πρόσωπα εκπαιδευμένα να επιτίθενται σε Πολωνούς στρατιώτες.
Η κεντρώα κυβέρνηση στη Βαρσοβία ευελπιστεί να θίξει το ζήτημα στην επερχόμενη συνάντηση κορυφής του NATO στην Ουάσιγκτον την επόμενη εβδομάδα.
Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, Γερμανία και Πολωνία παρουσίασαν κοινό σχέδιο δράσης με το οποίο συμφώνησαν την εντατικοποίηση της αμυντικής συνεργασίας, περιλαμβάνοντας ενισχυμένη παρουσία στα ανατολικά σύνορα της Συμμαχίας και το συντονισμό της συμμαχικής βοήθειας στην Ουκρανία.