Συνταξιούχοι: «Δώστε μας πίσω την Εισφορά Αλληλεγγύης» – Ζητούν «χαράτσι» με επιστολή στον πρωθυπουργό

Τα χρήματα που έχουν εισπραχθεί για την Εισφορά Αλληλεγγύης ανέρχονται σε πάνω από 9 δισ. ευρώ έως σήμερα και με αυξητική τάση για κάθε μήνα, και είναι κατατεθειμένα στον λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδος

Επιστολή προς τον πρωθυπουργό και τους πολιτικούς αρχηγούς έστειλε το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων, ζητώντας την επιστροφή των ποσών της Εισφοράς Αλληλεγγύης στους δικαιούχους.

Τα χρήματα που έχουν εισπραχθεί για την Εισφορά Αλληλεγγύης ανέρχονται σε πάνω από 9 δισ. ευρώ έως σήμερα και με αυξητική τάση για κάθε μήνα, και είναι κατατεθειμένα στον λογαριασμό της Τράπεζα της Ελλάδος.

Άρα, όπως σημειώνουν, με διάταξη νόμου μπορούν να επιστραφούν στους συνταξιούχους που έχουν υποστεί μια τόσο άδικη αφαίμαξη των εισοδημάτων τους, επί 14 συναπτά έτη, σημειώνει το Δίκτυο.

«Η Εισφορά Αλληλεγγύης είναι ένα από τα πιο άδικα μέτρα που υιοθέτησε η Πολιτεία από την εποχή των μνημονίων και διατηρείται ακόμα και σήμερα. Αφορά πάνω από 750.000 συνταξιούχους, αριθμός ο οποίος με τις αυξήσεις που θα δώσει η κυβέρνηση από την 1η Ιανουαρίου του νέου έτους (3-3,3%) είναι πιθανό να υπερβεί τις 900.000. Άρα, το συγκεκριμένο χαράτσι μειώνει το εισόδημα του 40% των συνταξιούχων», επισημαίνει.

Από τον πρωθυπουργό ζητείται να αναλάβει πρωτοβουλία και να επιστραφούν τα ποσά της Εισφοράς Αλληλεγγύης στους δικαιούχους, ενώ η ίδια επιστολή απεστάλη και στους πολιτικούς αρχηγούς όλων των κομμάτων της Βουλής, με κοινοποίηση στους υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας-Κοινωνικής Ασφάλισης.

Η επιστολή

Στην επιστολή αναφέρεται: «Κύριε πρωθυπουργέ, η Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ) είναι ένα άδικο μέτρο που επιβλήθηκε σε βάρος των συνταξιούχων την εποχή των μνημονίων, βάσει των Νόμων 3863/10 και 3865/10, διατηρείται ακόμα και σήμερα, απομυζώντας σημαντικά ποσά από περίπου 750.000 συνταξιούχους από το μηνιαίο εισόδημά τους.

Τα αποθεματικά στον λογαριασμό του Ασφαλιστικού Κεφαλαίου Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ), που βρίσκονται στην Τράπεζα της Ελλάδος, ξεπερνούν τα 16 δισ. ευρώ και από αυτά τα 9 με 10 δισ. ευρώ προέρχονται από τις εισφορές των συνταξιούχων. Το ΕΝΔΙΣΥ, με αίσθημα ευθύνης απέναντι στο σύνολο των συνταξιούχων της χώρας, με την παρούσα επιστολή σάς ζητάει να επιστραφούν τα ποσά αυτά στους δικαιούχους.

Πέρα από την παραπάνω εισφορά, ο συνταξιουχικός κόσμος της χώρας μας, με τις αλλεπάλληλες περικοπές που έχει υποστεί στην κύρια αλλά και στην επικουρική σύνταξη, έχει απώλειες στο εισόδημά του, που με βάση τα δικά μας στοιχεία ξεπερνούν τα 120 δισ. ευρώ! Επομένως, ο κλάδος των συνταξιούχων σήκωσε και σηκώνει το κύριο βάρος της δημοσιονομικής προσαρμογής. Πρέπει επιτέλους η Πολιτεία, ειδικά σε περιόδους ακρίβειας, κρίσης στην Υγεία, καθώς και στην Παιδεία, να σταθεί στο πλευρό όσων έχουν πραγματικά ανάγκη. Μετά και από τη διάλυση του κοινωνικού κράτους, οι περιθωριοποιημένοι συνταξιούχοι φτωχοποιούνται περαιτέρω.

Κύριε πρωθυπουργέ, το ΕΝΔΙΣΥ και τα χιλιάδες μέλη του βιώνουν καθημερινά τις συνθήκες φτώχιας που προκαλούνται από την οικονομική συγκυρία.

Ζητάμε:

α) Την άμεση κατάργηση της ΕΑΣ (στην κύρια σύνταξη), καθώς και της ΕΑΣΑ (στην επικουρική σύνταξη) σύνταξη.

β) Την επιστροφή των περικοπών της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων σε κύρια και επικουρική σύνταξη».

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΠΕΑΛΣ: Ανοιχτή Επιστολή προς ΥΠΕΘΑ – Άμεση διευθέτηση εκκρεμοτήτων επί αιτήσεων ΒΟΕΑ και δανείων από το ΜΤΝ

“Το τελευταίο διάστημα, έχουμε γίνει αποδέκτες έντονων διαμαρτυριών και της δυσθυμίας στελεχών του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής και μελών της Πανελλήνιας Ένωσης Αξιωματικών Λιμενικού Σώματος αναφορικά με τη μη χορήγηση των δικαιούμενων Βοηθημάτων Οικογενειακής και Επαγγελματικής Αυτοτέλειας (ΒΟΕΑ) καθώς

ΑΑΔΕ: Προσωπικά δεδομένα απεστάλησαν σε λάθος παραλήπτες σε βεβαιώσεις τελών κυκλοφορίας 2018

Στο πλαίσιο της βεβαίωσης τελών κυκλοφορίας έτους 2018 σε 89.494 οφειλέτες, που δεν προσκόμισαν δικαιολογητικά απαλλαγής τους από τα τέλη, τα μηνύματα κοινοποίησης των τελών κυκλοφορίας σε ορισμένους οφειλέτες περιέλαβαν – λόγω τεχνικής αστοχίας – ονοματεπώνυμα και όνομα χρήστη – username (όχι

Ναυτιλία: Ποιοι είναι οι δέκα μεγαλύτεροι ναυλομεσίτες στον κόσμο

Η Lloyd’s List παρουσίασε τους 10 μεγαλύτερους ναυλομεσίτες στο κόσμο μεταξύ των οποίων είναι και ένας Έλληνας, ο Δημήτρης Κουκάς, της Optima Shipping. Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα ο κατάλογος των 10 κορυφαίων ναυλομεσιτών καταρτίζεται από την Lloyd’s List και

Εκπτώσεις σε ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια για τη μετάβαση αναπληρωτών εκπαιδευτικών στην περιοχή τοποθέτησής τους

Εκπτώσεις σε ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια θα έχουν οι εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που προσλήφθηκαν την 28η Νοεμβρίου 2023 ως προσωρινοί αναπληρωτές για το διδακτικό έτος 2023-2024, προκειμένου αυτοί να μεταβούν στην περιοχή τοποθέτησης και ανάληψης υπηρεσίας. Ειδικότερα: Ακτοπλοϊκά εισιτήρια Με κοινή πρωτοβουλία των Υπουργείων

Μετάβαση στο περιεχόμενο