Συνταξιούχοι: Ποιοι κερδίζουν και ποιοι…

Διπλά τυχεροί θα πρέπει να αισθάνονται περίπου 1 εκατομμύριο παλαιοί συνταξιούχοι (με απολαβές στη μεγάλη τους πλειοψηφία άνω τω 1.000 ευρώ το μήνα) καθώς κατά πρώτον γλιτώνουν,…

όπως φαίνεται, την προνομοθετημένη περικοπή έως 18% στο ποσό της σύνταξής τους που προέκυψε φέτος μετά τον επανυπολογισμό της με βάση το νόμο Κατρούγκαλου (έτη ασφάλισης, ηλικία εξόδου στη σύνταξη, καταβαλλόμενες εισφορές κατά την διάρκεια του εργασιακού τους βίου) και κατά δεύτερον ακόμη κι αν η “προσωπική διαφορά” που σήμερα εισπράττουν με την καταβαλλόμενη σύνταξη προκύψει μικρότερη ,μετά τον επανυπολογισμό , το ποσό της νέας “προσωπικής διαφοράς” θα παραμείνει ως έχει χωρίς να επηρεάζει επ’ ουδενί τις καταβαλλόμενες σήμερα συντάξεις τους.

Το μόνο που θα εφαρμοστεί, για τους περίπου 1 εκατομμύριο συνταξιούχους που συνταξιοδοτήθηκαν πριν από τον Μάιο του 2016 , είναι ότι μετά το 2023 δεν θα λαμβάνουν τυχόν αυξήσεις που θα χορηγούνται στους υπόλοιπους συνταξιούχους.

Ετσι όποια αρνητική “προσωπική διαφορά” προκύψει στην καταβαλλόμενη σύνταξη αυτή θα υπάρχει απλώς στα χαρτιά μη επηρεάζοντας αρνητικά τις υφιστάμενες αποδοχές που λαμβάνουν σήμερα και θα λαμβάνουν στο μέλλον. .Στην κατηγορία του 1 εκατομμυρίου συνταξιούχων που γλιτώνουν την περικοπή της “προσωπικής διαφοράς” που προκύπτει από τον επανυπολογισμό των συντάξεων , περιλαμβάνονται εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχοι του δημοσίου (γλιτώνουν από 35-155 ευρώ το μήνα) ,εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχοι του πρώην ΙΚΑ (γλιτώνουν από 24-450 ευρώ) και δεκάδες χιλιάδες συνταξιούχοι του πρώην ΤΕΒΕ (γλιτώνουν το μπόνους των 220 ευρώ το μήνα στη σύνταξή τους).

Οι παραπάνω εκτός του παγώματος της όποιας αρνητικής” προσωπικής διαφοράς” που εξάγει ο επανυπολογισμός των συντάξεων με το νόμο Κατρούγκαλου ,γλιτώνουν και τη μείωση έως 18% της σύνταξής τους που είχε προνομοθετηθεί να ισχύσει από 1/1/2019,και που όπως όλα δείχνουν πρόκειται να ακυρωθεί.

Από την άλλη κερδισμένοι είναι περίπου 570.000 συνταξιούχοι( του πρώην ΙΚΑ και ΔΕΚΟ-Τραπεζών) για τους οποίους ο επανυπολογισμός της σύνταξής τους, σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Εργασίας, φέρνει αύξηση στην “προσωπική τους διαφορά” ή αποκτούν για πρώτη φορά θετική “προσωπική διαφορά”.

Αυτό σημαίνει ότι θα αυξηθούν από 1/1/2019 οι συντάξεις τους με την διαφορά ότι η καταβολή τω όποιων αυξήσεων θα γίνει τμηματικά και θα ολοκληρωθεί σε 5 χρόνια.

Από 1/1/2019 και κάθε χρόνο θα προστίθεται ισόποσα στη σύνταξή τους το 1/5 της αύξησης.

Μάλιστα για το λόγο αυτό έχει θεσπιστεί για του χρόνου και κονδύλι ύψους 150 εκάτ.ευρώ.

Θάνος Πασχάλης

newpost.gr

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επιστροφή ενοικίου: Τα 6 SOS για να μην την χάσετε

Αιτία αυτού του κινδύνου είναι η μη ορθή συμπλήρωση των κωδικών του εντύπου Ε1 της φετινής φορολογικής δήλωσης, στους οποίους δηλώνονται τα στοιχεία για τα ενοίκια που καταβλήθηκαν το 2025. Οι δικαιούχοι της επιστροφής ενός ενοικίου του 2025 ανέρχονται φέτος

Τελετή Εορτασμού του Προφήτη Ηλία, Προστάτη της Αεροπορίας Στρατού

Την Κυριακή 19 και την Δευτέρα 20 Ιουλίου 2026, πραγματοποιήθηκε στο Στρατόπεδο «ΛΟΧΑΓΟΥ (ΠΒ) ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΔΕΛΑΠΟΡΤΑ» στα Μέγαρα Αττικής, ο εορτασμός του Προφήτη Ηλία του Θεσβίτου, Προστάτη της Αεροπορίας Στρατού, καθώς και η «Ημέρα Μνήμης και Τιμής της Αεροπορίας Στρατού».

Politico: Η Ελλάδα «φρενάρει» το σχέδιο κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας

Οι χώρες της ΕΕ δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε συμφωνία για την επιβολή νέων, εκτεταμένων κυρώσεων κατά της Ρωσίας το βράδυ της Τετάρτης (22.07.2026), καθώς η Ελλάδα μπλόκαρε τα μέτρα για την προστασία της ναυτιλιακής βιομηχανίας καυσίμων, αναφέρει σε δημοσίευμά του το Politico.

Μοίρα Πυροσβεστικών Αεροσκαφών – Το «ευχαριστώ» στα πληρώματα και το τεχνικό προσωπικό

«Το έργο των στελεχών της Πολεμικής Αεροπορίας υπερβαίνει τα στενά όρια μιας στρατιωτικής αποστολής. Τα πληρώματα, το τεχνικό προσωπικό, επιχειρούν κάθε μέρα, πολλές φορές υπό ακραίες συνθήκες, για την προστασία της ανθρώπινης ζωής, της περιουσίας, του φυσικού πλούτου, των φυσικών πόρων της