SZ: Κατάρ-Γερμανία: «Πρώτα η μάσα, μετά η ηθική»

Η ιστορική συμφωνία Γερμανίας – Κατάρ για την προμήθεια LNG είναι το κύριο θέμα σχολιασμού στο γερμανικό Τύπο. Μια αναφορά και στο σκάνδαλο των υποκλοπών.

Η Süddeutsche Zeitung σχολιάζει την ιστορική συμφωνία για την προμήθεια LNG από το Κατάρ: «Πρώτα η μάσα και μετά η ηθική, κάπως έτσι μοιάζει και η ιστορία με το φυσικό αέριο. Το Κατάρ αποδοκιμάζεται ως διοργανωτής ενός Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου, αλλά είναι καλοδεχούμενο ως προμηθευτής φυσικού αερίου. Την Τρίτη, το Εμιράτο υπέγραψε το πρώτο μακροπρόθεσμο συμβόλαιο προμήθειας με τη Γερμανία, το οποίο είναι αναμφίβολα μια νίκη στα σημεία για το Κατάρ. Όχι μόνο επειδή οι Γερμανοί, με τις σιωπηλές διαμαρτυρίες τους στο Μουντιάλ, φαίνεται πως έχουν δυο μέτρα και δυο σταθμά αλλά και γιατί το Κατάρ κατάφερε να πατήσει πόδι. Οι καημένοι οι Γερμανοί αγοράζουν τώρα ό,τι φυσικό αέριο μπορούν να πάρουν, σχεδόν με οποιουσδήποτε όρους. Υπάρχουν αναμφίβολα καλοί λόγοι για αυτό. Εάν η Δύση θέλει να πάρει το φυσικό αέριο ως όπλο από τα χέρια του Βλαντιμίρ Πούτιν, χρειάζεται άλλες πηγές. Με αυτή την πρώτη συμφωνία του Κατάρ δεν αντικαθιστά πάντως τη μια εξάρτηση με μια άλλη… Το πρόβλημα είναι η διάρκεια αυτών των συμβολαίων».

Κατάρ

Το λιμάνι Ρας Λαφάν στο Κατάρ

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Hannoversche Allgemeine Zeitung: «..πράγματι η Γερμανία είναι πλέον παγκόσμια πρωταθλήτρια  στα δυο μέτρα και δυο σταθμά. Το Κατάρ είναι στην ανάγκη αυτό που χρειαζόμαστε αλλά ως οικοδεσπότης του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου μπορούμε να το βρίζουμε με κάθε ευκαιρία. Αυτή είναι μια αντίφαση που πράγματι είναι δύσκολο να επιλυθεί».

Η Rhein-Neckar-Zeitung στη Χαϊδελβέργη αναδεικνύει μια γενικότερη πτυχή στο θέμα της ενέργειας: «Επί της αρχής τα πλούσια κράτη όπως η Γερμανία ζουν σε βάρος των φτωχών. Επομένως η επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας δεν θα ήταν μόνο μια οικολογική συμβολή για περισσότερη παγκόσμια δικαιοσύνη αλλά και μια κοινωνική πράξη».

Περί υποκλοπών και πάλι

Υποκλοπές

Tο θέμα των υποκλοπών ταλανίζει την Ελλάδα

Το θέμα των υποκλοπών στην Ελλάδα και σήμερα στο γερμανικό Τύπο. Αυτή τη φορά σχετικό ρεπορτάζ φιλοξενεί η Frankfurter Rundschau, με τον τίτλο: «Οι μυστικές υπηρεσίες φέρεται να παρακολουθούσαν 33 άτομα». Το άρθρο ξεκινά με την υπόθεση του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη, ο οποίος μιλώντας στην αυστριακή εφημερίδα Der Standard, την οποία επικαλείται η γερμανική εφημερίδα, δηλώνει πως παρακολουθούνταν από την ΕΥΠ από την 1η Ιουνίου έως τις 12 Αυγούστου 2020 και ενώ «βάσει νόμου είχε δικαίωμα ενημέρωσης, δεν του δόθηκαν πληροφορίες «Αντίθετα, άλλαξαν το νόμο όσο το δυνατόν γρηγορότερα κι έτσι μέχρι σήμερα δεν μου έχει δοθεί καμία πληροφορία γιατί με παρακολουθούσαν», λέει ο Κουκάκης.

Στη συνέχεια αναφέρεται στην περίπτωση Ανδρουλάκη αλλά και στις γνωστές αποκαλύψεις του Documento για να καταλήξει πως η κυβέρνηση Μητσοτάκη περνάει στην αντεπίθεση «Πρόσφατα δημοσιεύτηκε ένα νομοσχέδιο που θα απαγορεύει τη χρήση λογισμικού παρακολούθησης. Ωστόσο, ο νόμος προβλέπει ότι τα άτομα που παρακολουθούνται από την ΕΥΠ για «λόγους ασφαλείας» μπορούν να το μάθουν μετά από τρία χρόνια. Άτομα δε που έχουν παρακολουθηθεί στο παρελθόν δεν αναφέρονται καθόλου».

Μαρία Ρηγούτσου

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γυναίκα για πρώτη φορά στο “τιμόνι” της Τροχαίας Θεσσαλονίκης: Ποια είναι η νέα διευθύντρια

Για πρώτη φορά, μία γυναίκα κάθεται στο τιμόνι της Διεύθυνσης Τροχαίας Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του GRTimes. Η νέα διευθύντρια, με καταγωγή από τα Τρίκαλα, μετρά χρόνια σε επιτελικές θέσεις της Τροχαίας, είναι παντρεμένη με παιδιά και ανέλαβε τη

Φωτό: Το USS George H.W. Bush έφτασε στον Πειραιά

Το Αμερικανικό Ναυτικό ανέβασε πολλές φωτογραφίες από τη σημερινή άφιξη του αμερικανικού αεροπλανοφόρου USS George H.W. Bush (CVN 77) στον Πειραιά. 230203-N-UI066-1066 PIRAEUS, Greece (Feb. 3, 2023) Cmdr. Ryan Conlan, navigation officer of the Nimitz-class aircraft carrier USS George H.W.

Ο εκτελεστικός Γραμματέας της ΕΑΑΛΣ Υποναυάρχος Λ.Σ ε.α Θεοφίλου Ανδρέας για τα τελευταία περιστατικά πρόκλησης της Τουρκικής ακτοφυλακής

Η τοποθέτηση του εκτελεστικού Γραμματέα της ΕΑΑΛΣ Υποναυάρχου Λ.Σ ε.α Θεοφίλου Ανδρέα σήμερα στον Αντέννα για τα τελευταία περιστατικά πρόκλησης της Τουρκικής ακτοφυλακής απέναντι στους Έλληνες Λιμενικούς!   Ελληνοτουρκικά – Καλημέρα Ελλάδα – 03/02/2022 – Καλημέρα Ελλάδα – Ρεπορτάζ

Μερίσματα Μετοχικών Ταμείων: Αυξήσεις και αναδρομικά σε απόστρατους–«Πράσινο φως» για 13ο μέρισμα ΜΤΣ

Επαναφορά των «Δώρων» (έκτακτων μερισμάτων) από το 2023 και στα μερίσματα των αποστράτων από το Μετοχικό Ταμείο Στρατού (ΜΤΣ), μόνιμες αυξήσεις και αναδρομικά από την οριστική κατάργηση των μνημονιακών περικοπών 5% ως 20% στα μερίσματα όλων των αποστράτων και αύξηση