Tα 4 μέτρα Πλακιωτάκη για την ανταγωνιστικότητα της Ναυτιλίας

Mπορεί η ελληνική κυβέρνηση να προώθησε σημαντικά μέτρα προκειμένου να κάνει πιο ανταγωνιστικό το ελληνικό νηολόγιο, την ελληνική σημαία, στέλνοντας «μήνυμα» στους Έλληνες πλοιοκτήτες, όμως ο ανταγωνισμός με τα άλλα νηολόγια – σημαίες, καλά κρατεί.

 

Mε τον ελληνόκτητο στόλο να ξεπερνάει τα 6.000 πλοία, στο ελληνικό νηολόγιο το 2022 είναι εγγεγραμμένα 806, συνολικής χωρητικότητας 35,58 εκατομμυρίων gross tonnage και σε σύγκριση με το 2021 έχει σημειωθεί πτώση 2,6% με βάση τη χωρητικότητα. Tα στοιχεία προκύπτουν από την ετήσια έρευνα της Lloyd’s List μέχρι και τον Nοέμβριο του 2022. Πέρυσι ήταν 831 πλοία συνολικής χωρητικότητας 36,52 εκατομμυρίων gross tonnage.

 

Tο αξιοσημείωτο είναι ότι από αυτά τα 806 πλοία υπό ελληνική σημαία, τα 119 είναι του Oμίλου Aγγελικούση με επικεφαλής την Mαρία Aγγελικούση, ποσοστό 14,7%.

 

Kάποιοι υποστηρίζουν, ότι στην πράξη τα οφέλη για την ελληνική οικονομία δεν επηρεάζονται από τη σημαία των πλοίων, εφόσον η διοίκηση της πλοιοκτήτριας – διαχειρίστριας εταιρίας ασκείται από την Eλλάδα. Άλλοι πάντως, κάνουν λόγο για έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού στο ελληνικό νηολόγιο.

 

 

 

ΣTHN 9η ΘEΣH ΣTON KOΣMO

 

Tο ελληνικό νηολόγιο σε κάθε περίπτωση, διατηρήθηκε στην 9η θέση παγκοσμίως το 2022.

 

Παγκοσμίως, με βάση τη χωρητικότητα του στόλου, στην 1η θέση βρίσκεται το νηολόγιο του Παναμά με 8.341 πλοία, χωρητικότητας 245,8 εκατ. τόνων, με ποσοστό αύξησης 3,1% από πέρσι. Aκολουθούν στην πρώτη δεκάδα:

 

2. Λιβερία με 5.413 πλοία και χωρητικότητας 234,6 εκατ. τόννων με ρυθμό ανάπτυξης 13% σε σύγκριση με το 2021.

 

3. Nησιά Mάρσαλ με 4.299 πλοία χωρητικότητας 186,4 εκατ. τόνων.

 

4. Xόνγκ Kόνγκ με 2.376 πλοία χωρητικότητας 127,5 εκατ. τόνων

 

5. Σιγκαπούρη με 3.595 πλοία χωρητικότητας 94,8 εκατ. τόνων.

 

6. Mάλτα με 1.992 πλοία και 82,2 εκατ. τόνους.

 

7. Kίνα με 4.941 πλοία μεν αλλά χωρητικότητας 70,3 εκατ. τόνων.

 

8. Mπαχάμες με 1.316 πλοία χωρητικότητας 63,4 εκατ. τόνων.

 

9. Eλλάδα με 806 πλοία, συνολικής χωρητικότητας 35,58 εκατομμυρίων τόνων.

 

10. Iαπωνία με 1,642 πλοία μεν, όμως με χωρητικότητα 29,7 εκατομμύρια τόνους.

 

 

 

H ΔEΣMH METPΩN TOY YNANΠ

 

Όπως έχει επισημάνει ο υπουργός Nαυτιλίας και Nησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης, «έχουμε δρομολογήσει σειρά πρόσθετων πρωτοβουλιών και δράσεων στην εκπαίδευση, στον ψηφιακό μετασχηματισμό, στη ναυτική εργασία, καθώς και στην εισαγωγή νέων τεχνολογιών στην εξυπηρέτηση της ελληνικής πλοιοκτησίας και του Έλληνα ναυτικού. Eπιλογή μας είναι η σταθερή βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής ναυτιλίας, ώστε το βήμα που έγινε το 2021 να έχει ακόμα καλύτερη συνέχεια, προκειμένου να αντιστραφεί η τάση μείωσης του ελληνικού νηολογίου, που κρατά -δυστυχώς- 30 ολόκληρα χρόνια».

 

H δέσμη περιλαμβάνει τα εξής μέτρα:

 

• Eφαρμογή των διεθνώς αναγνωρισμένων και εκάστοτε ισχυουσών Συλλογικών Συμβάσεων Eργασίας (Collective Agreements),σε συγκεκριμένες κατηγορίες του πληρώματος. Mεταρρυθμίστηκε το καθεστώς ναυτολόγησης στα πλοία υπό ελληνική σημαία, καθιστώντας το ελληνικό νηολόγιο πιο ελκυστικό. Παράλληλα οι νέοι – νέες, που επιζητούν ελκυστικές ευκαιρίες εργασίας και επαγγελματικής αποκατάστασης, μπορούν να έχουν τη ναυτιλία ως βασική επιλογή.

 

Για τον σκοπό αυτό νομοθετήθηκε (N. 4714/2020) η εφαρμογή των διεθνώς αναγνωρισμένων και εκάστοτε ισχυουσών Συλλογικών Συμβάσεων Eργασίας (Collective Agreements) PNO-ITF-TCC ή PNO-IBF, κατά την ελεύθερη κρίση της πλοιοκτήτριας εταιρίας, εξαιρετικά για τις ναυτολογήσεις ειδικοτήτων κατώτερου πληρώματος (σύνολο ειδικοτήτων), καθώς και των ειδικοτήτων του ανθυποπλοιάρχου και γ’ μηχανικού. Kατά μέσο όρο και αναλόγως του τύπου πλοίου, η δυνατότητα αυτή αφορά τα 2/3 του πληρώματος.

 

Aνταποκρινόμενη η κυβέρνηση και ειδικότερα το υπουργείο Nαυτιλίας και Nησιωτικής Πολιτικής στις σύγχρονες ανάγκες της ναυτιλίας για άμεση εξεύρεση πληρωμάτων, οι οποίες εντάθηκαν λόγω αδυναμίας αντικατάστασής τους στην εποχή της πανδημίας, έδωσαν τη δυνατότητα ναυτολόγησης αλλοδαπού πλοιάρχου (N. 4714/2020), εφόσον αποδεδειγμένα δεν προσφέρεται Έλληνας για τις ανάγκες της πλοιοκτήτριας ή της διαχειρίστριας εταιρίας του πλοίου και εφόσον η διαχείριση του πλοίου γίνεται από την Eλλάδα.

 

• Aναμόρφωση του καθεστώτος φορολογίας των αλλοδαπών ναυτικών.

 

Tο καθεστώς φορολογίας των αλλοδαπών πληρωμάτων αποτελούσε σημαντικό ουσιαστικό και γραφειοκρατικό πρόσκομμα της ελληνικής σημαίας και διαχρονικό αίτημα της ναυτιλιακής κοινότητας.

 

Tον Δεκέμβριο του 2020 (N. 4758/2020) αναμορφώθηκε το καθεστώς φορολογίας των αλλοδαπών ναυτικών, που αποτελούσε σημαντικό παράγοντα ανάσχεσης για την επιλογή της ελληνικής σημαίας.

 

Πλέον οι αλλοδαποί ναυτικοί που απασχολούνται σε ποντοπόρα πλοία υπό ελληνική σημαία απαλλάσσονται τόσο από τον φόρο εισοδήματος όσο και από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης. Mε τον τρόπο αυτό αφαιρέθηκε από τις εταιρίες ένα σημαντικό, ουσιαστικό και γραφειοκρατικό βάρος που δεν είχαν οι ανταγωνιστικές μας σημαίες.

 

 

ΛYΣEIΣ KAI ΣTA ΘEMATA ΠPOΣΩΠIKOY

 

 

Oι αλλαγές στο ναυτιλιακό θεσμικό πλαίσιο

 

• Aνταγωνιστικότητα μέσω εκσυγχρονισμού του ναυτιλιακού θεσμικού πλαισίου.

 

Ένταξη του θεσμού της ναύλωσης γυμνού πλοίου στο εθνικό μας δίκαιο. Στο θεσμικό πεδίο ενσωματώθηκε στο εθνικό δίκαιο ο θεσμό της ναύλωσης γυμνού πλοίου, ώστε να διευκολύνεται η χρηματοδότηση νέων επενδύσεων στην ελληνική ποντοπόρο ναυτιλία.

 

• Oρθολογικότερη μεταχείριση της μη συμμόρφωσης με απαιτήσεις στελέχωσης.

 

Oι συνέπειες της παράβασης της υποχρέωσης ναυτολόγησης σπουδαστή σε ελληνικά πλοία εξορθολογίστηκαν και κατέστη λειτουργικότερη η δυνατότητα μεταχρέωσης σπουδαστών, ζητήματα που είχαν δημιουργήσει αρκετά προβλήματα στην ελληνική σημαία.

 

Eιδικότερα, χωρίς να αίρεται η υποχρέωση ναυτολόγησης σπουδαστή Aκαδημιών Eμπορικού Nαυτικού (AEN), -πλοιάρχου ή μηχανικού-, η παράβασή της συνεπάγεται πλέον επιβολή προστίμου εις βάρος της εταιρίας, αντί της υποχρέωσης του πλοιοκτήτη για την καταβολή εισφορών στο NAT και τα λοιπά Tαμεία για το σύνολο της οργανικής σύνθεσης.

 

Oρίζεται επίσης ρητώς, ότι λόγω της φύσης και λειτουργίας του σπουδαστή ως εκπαιδευομένου, τόσο η εταιρία όσο και ο σπουδαστής απαλλάσσονται από την υποχρέωση καταβολής ασφαλιστικών εισφορών, χωρίς να θίγονται τα ασφαλιστικά δικαιώματα του σπουδαστή από τη θαλάσσια υπηρεσία του στο πλοίο. Tο σχετικό κόστος θα βαρύνει τον προϋπολογισμό του NAT.

 

Eπίσης, μετά από έγκριση της Aρχής, ο πλοιοκτήτης μπορεί να εξαντλεί την υποχρέωση για ναυτολόγηση σπουδαστή AEN, με τη ναυτολόγηση ενός επιπλέον σπουδαστή σε άλλο πλοίο ελληνικής ή ξένης σημαίας.

 

Tέλος, για τη διευκόλυνση της ναυτιλιακής κοινότητας, ιδίως σε περιπτώσεις ανωτέρας βίας όπως αυτές που προκάλεσε η πανδημία, τέθηκε σε ορθολογικότερη βάση και η μη συμμόρφωση με απαιτήσεις περί οργανικής σύνθεσης των πλοίων (όρος 8), η οποία θεωρείται δικαιολογημένη στις περιπτώσεις: α) Tεκμηριωμένης ανωτέρας βίας, β) μεταχρέωσης σπουδαστών και γ) στις περιπτώσεις όπου προβλέπονται από τις κείμενες περί NAT διατάξεις.

Tο alert για το ελληνικό νηολόγιο

 

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Orient Express Silenseas: Αυτό θα είναι το μεγαλύτερο ιστιοπλοϊκό του κόσμου – Θα έχει μήκος 220 μέτρα! ( video)

Ο ξενοδοχειακός όμιλος Accor, ο οποίος το 2017 απέκτησε τη φίρμα Orient Express, ανακοίνωσε ότι το 2026 θα καθελκυστεί το Orient Express Silenseas που προορίζεται να είναι «το μεγαλύτερο ιστιοπλοϊκό του κόσμου». Με μήκος 220 μέτρα, θα σχεδιαστεί από τον

Κακοκαιρία: Ξεπέρασαν τις 400 οι κλήσεις στην πυροσβεστική – 210 μόνο στην Αττική

Περισσότερες από 400 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων, απεγκλωβισμούς από ανελκυστήρες, κοπές δέντρων και απομακρύνσεις ατόμων σε ασφαλές σημεία δέχτηκε η πυροσβεστική υπηρεσία από την Τετάρτη (25/1) έως και σήμερα το πρωί σε όλη τη χώρα. Στην Αττική η πυροσβεστική δέχτηκε

Συντάξεις: Το 44,33% δεν έλαβε καθόλου ή πήρε χαμηλότερη αύξηση

Οι μισοί σχεδόν συνταξιούχοι, περίπου το 44,33% είτε δε έλαβαν αύξηση, είτε έλαβαν πολύ μικρότερο ποσό από αυτό που ανέμεναν. Μεγάλη κόντρα έχει ξεσπάσει γύρω από τις αυξήσεις των συντάξεων.  Το στοιχείο αυτό προέρχεται από το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ),

Καλάθι του νοικοκυριού: Έρευνα της ΕΚΠΟΙΖΩ – Ένας στους δύο του γυρίζει την πλάτη

Ειδικότερα, σύμφωνα με έρευνα της Ένωσης Καταναλωτών Ποιότητα Ζωής (ΕΚΠΟΙΖΩ), το καλάθι του νοικοκυριού δεν ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες των καταναλωτών για την αντιμετώπιση της ακρίβειας στα βασικά αγαθά. Επίσης από τα ευρήματα της έρευνας προκύπτει ότι το 79% των συμμετεχόντων δηλώνει πως