Τα μυστήρια του Έβρου και η υπαναχώρηση του Spiegel (που αποσιωπήθηκε)

Το γερμανικό περιοδικό εξαφάνισε προσωρινά το ρεπορτάζ για τους 38 πρόσφυγες στον Εβρο και “τον θάνατο της μικρής Μαρίας”, υποσχόμενο ότι θα επανεξετάσει το θέμα. Όμως η ενδιαφέρουσα αυτή εξέλιξη αγνοήθηκε από τα ημέτερα μίντια που είχαν κάνει σημαία το ρεπορτάζ του Spiegel.

Τι είχε συμβεί προ καιρού στον Έβρο, προκαλώντας σάλο στη χώρα μας; Και προς τι η ενασχόληση της στήλης με «παλιά ξερά κομμάτια» που λέγαμε παλιότερα στο χωριό;

Συνέβη προσφάτως κάτι τριπλά ενδιαφέρον που προσδίδει νέα διαστάσεις στην υπόθεση: πρώτον, το περιοδικό Spiegel, που είχε πρωτοστατήσει στις αποκαλύψεις ,κατέβασε πριν από λίγες μέρες τη σχετική ανάρτηση και υποσχέθηκε ότι θα ξαναδεί τα στοιχεία της υπόθεσης.

Δεύτερον, το γνωστό περιοδικό δέχθηκε μια πρωτοφανή απαξιωτική επίθεση από γερμανικά μίντια, εγκαλούμενο για ανακριβές ρεπορτάζ.

Και, τρίτον, η είδηση για την υπαναχώρηση του Spiegel αποσιωπήθηκε εντελώς από ημέτερα μίντια που είχαν αναπαραγάγει και υιοθετήσει το ρεπορτάζ ,σύμφωνα με το οποίο οι 38 πρόσφυγες είχαν βρεθεί σε ελληνική νησίδα στη μέση του ποταμού και εκεί ενταφιάστηκε ένα κοριτσάκι, «η μικρή Μαρία» που είχε πεθάνει από τσίμπημα σκορπιού.

Θυελλώδεις αντιδράσεις, μιντιακές και πολιτικές (κυρίως από τον ΣΥΡΙΖΑ): η κυβέρνηση αδιαφορεί για τους πρόσφυγες που βρίσκονται μετέωροι σε ελληνική νησίδα και ως εκ της απραξίας της είναι υπεύθυνη για τον θάνατο του παιδιού.

Λόγω Spiegel, το θέμα πήρε διαστάσεις απασχολώντας και άλλα ευρωπαϊκά μίντια. Ενδεικτικώς, ο βρετανικός «Γκάρντιαν» έφτασε στο σημείο να ισχυριστεί ότι η Ελλάδα εκχώρησε μέρος της κυριαρχίας της, βαφτίζοντας τούρκικο έδαφος τη νησίδα, επειδή δεν ήθελε να παράσχει βοήθεια στους χειμαζόμενους πρόσφυγες.

Σφοδρή υπήρξε η αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης. Διέψευσε τα περί θανάτου της μικρής, επέμεινε ότι η νησίδα δεν είναι ελληνική, μίλησε για ψευδή ρεπορτάζ, κατήγγειλε τον ΣΥΡΙΖΑ και απέστειλε επιστολή στο Spiegel, διαψεύδοντας τις σχετικές δημοσιεύσεις του περιοδικού.

Το Spiegel υπαναχωρεί…

Πριν από λίγες μέρες το περιοδικό κατέβασε την ανάρτηση για τους 38 πρόσφυγες και τον θάνατο του παιδιού, σημειώνοντας τα εξής:

«Σε αυτή την στήλη υπήρχε ένα άρθρο για την τύχη μιας ομάδας προσφύγων στον ελληνοτουρκικό συνοριακό ποταμό Εβρο, το καλοκαίρι του 2022. Στο μεταξύ, υπάρχουν αμφιβολίες για την προηγούμενη περιγραφή των όσων συνέβησαν εκείνη την εποχή. Ως εκ τούτου, αφαιρέσαμε προσωρινά αρκετά άρθρα σχετικά με το θέμα αυτό από τον ιστότοπό μας. Επανεξετάζουμε το ρεπορτάζ μας και θα αποφασίσουμε μετά την ολοκλήρωση της έρευνας εάν τα άρθρα θα δημοσιευθούν ξανά σε διορθωμένη και πιο ενημερωμένη μορφή, εάν είναι απαραίτητο».

…Και δέχεται σφοδρή κριτική

  • Μετά την υπαναχώρηση του Spiegel, μέρος των γερμανικών μίντια άσκηση δριμύτατη κριτική στο περιοδικό για το επίμαχο ρεπορτάζ. Συγκεκριμένα:
  • Η Frankfurter Allgemeine Zeitung(FAZ) έγραψε ότι «το νεκρό κορίτσι ίσως δεν υπήρξε». Και υπενθύμισε ότι οι ανταποκρίσεις του Spiegel απέδιδαν τον θάνατο της 5χρονης στην απραξία των ελληνικών αρχών. «Τώρα τα δημοσιεύματα έχουν εξαφανιστεί. Τι συμβαίνει;», αναρωτήθηκε η εφημερίδα.
  • Η εφημερίδα Taggespiegel σημείωσε: «Αμφιβολίες για την εγκυρότητα. Το Spiegel κατεβάζει άρθρα από την ιστοσελίδα του». Και πρόσθεσε ότι «η όλη διαχείριση θυμίζει την υπόθεση Relotius»(σ.σ. πριν από τέσσερα χρόνια ξέσπασε σκάνδαλο όταν αποκαλύφθηκε ότι ο βραβευμένος(!) δημοσιογράφος του Spiegel, Κλάας Ρελότιους, δημοσίευε δηλώσεις που είχε επινοήσει ο ίδιος). Στο ίδιο μήκος κύματος, θυμίζοντας την υπόθεση Ρελότιους, κινήθηκε η Bild, καθώς και το περιοδικό Focus
  • Η ιστοσελίδα Medien Insider, που ασχολείται με τα ΜΜΕ, σημείωσε ότι έστειλε ερωτήματα στον ανταποκριτή του Spiegel στην Ελλάδα, Γιώργο Χρηστίδη, ο οποίος υπέγραφε τα περισσότερα ρεπορτάζ, χωρίς να λάβει απαντήσεις.

Και τώρα;

Το Spiegel δεσμεύτηκε ότι θα επανεξετάσει το θέμα και θα κρίνει «αν τα άρθρα θα δημοσιευτούν ξανά σε διορθωμένη και πιο ενημερωμένη μορφή, εάν είναι απαραίτητο».

Μέχρι τότε, είναι κρίσιμο το αν θα μιλήσει η οικογένεια της μικρής που θεωρήθηκε νεκρή, καθώς και ποιά νέα, τεκμηριωμένα στοιχεία ενδέχεται να παρουσιάσει το περιοδικό(σ.σ. σύμφωνα με πληροφορίες της στήλης, η οικογένεια, στην οποία έχει παρασχεθεί άσυλο, ζει στη Δράμα).

Όπως και να ΄χει, είναι απογοητευτικό το γεγονός ότι τα ημέτερα μίντια, που είχαν εκτεταμένες αναφορές στους 38 και στον «θάνατο της μικρής Μαρίας», δεν έγραψαν ούτε μια λέξη για την υπαναχώρηση του Spiegel.

Περί ένοχης αμηχανίας ο λόγος. Που οδηγεί στην περιφρόνηση της στοιχειώδους δεοντολογίας…

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ευρωπαϊκό Κονκλάβιο: «Ευρώπη 2040: Το Αύριο είναι Σήμερα»

Το Ευρωπαϊκό Κονκλάβιο είναι μια πρωτοβουλία από πρώην υπουργούς, κορυφαίους διπλωμάτες και διανοητές από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες. Έχει ως στόχο να αναδείξει τις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση και πώς θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις προσδοκίες των Ευρωπαίων

Πανικός στην Τουρκία για το ΠΓΥ ΗΡΑΚΛΗΣ (Α472): «Δεν ύψωσε Τουρκική σημαία» στην Σμύρνη – Τι απαντά το Τουρκικό ΥΠΑΜ

Πανικός έχει ξεσπάσει στα Τουρκικά social media και μέσα ενημέρωσης σήμερα για το πλοίο του ελληνικού πολεμικού ναυτικού, ΠΓΥ ΗΡΑΚΛΗΣ (Α-472), το οποίο πυροδότησε αντιδράσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για τη μη ύψωση της τουρκικής σημαίας κατά την επίσκεψή του

Α’ Υπαρχηγός Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής Αντιναύαρχος Λ.Σ. ΡΕΪΖΗΣ Δρόσος

Γεννήθηκε στη Σητεία το έτος 1969. Είναι απόφοιτος του Οικονομικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Πειραιά. Εισήλθε στη Σχολή Δοκίμων Σημαιοφόρων Λ.Σ. το 1993 και αποφοίτησε το 1995 με το βαθμό του Σημαιοφόρου Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. Υπηρέτησε στο Λιμεναρχείο Ρεθύμνου ως Υπολιμενάρχης και στα

Την παραίτησή τους από την κυβέρνηση υποβάλλουν Γιάννης Μπρατάκος και Σταύρος Παπασταύρου

Την παραίτησή τους υπέβαλαν ο υπουργός Επικρατείας, Σταύρος Παπασταύρου και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Γιάννης Μπρατάκος, οι οποίες έγιναν αποδεκτές από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Σύμφωνα με την κυβέρνηση ο πρωθυπουργός τους ευχαρίστησε για τη συνεργασία και έκανε αποδεκτές τις παραιτήσεις τους.   «Η

Μετάβαση στο περιεχόμενο