Τα βότανα των… θεών σε μία κάψουλα από ελληνική startup εταιρεία

Η εταιρεία 12GODS κατάφερε να «χωρέσει» σε κάψουλες για μηχανές εσπρέσο βότανα της ελληνικής γης για να προσφέρει στους σύγχρονους καταναλωτές έναν εύκολο τρόπο παρασκευής υγιεινών ροφημάτων.

Μπορούν τα ελληνικά βότανα, όπως το τσάι του βουνού, ο δίκταμος, ο ιβίσκος και η λουΐζα να κρύβουν καινοτομία; Μπορούν αν κάποιος τα «χωρέσει» σε μια κάψουλα που θα μπαίνει σε μηχανή του καφέ και θα γίνονται ένα απολαυστικό και υγιεινό ρόφημα μέσα σε ελάχιστο χρόνο. Αν μάλιστα η κάψουλα αυτή είναι πλήρως βιοδιασπώμενη και γίνεται κομπόστ χωρίς να αφήνει βλαβερά κατάλοιπα στο περιβάλλον τότε ακόμα καλύτερα.

Όλα αυτά τα έκανε μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα η ελληνική startup 12GODS, που φιλοδοξεί να συστήσει το θησαυρό των ελληνικών βοτάνων σε όλο τον κόσμο.

«Η ιδέα γεννήθηκε κοιτώντας την μεγάλη αύξηση καλλιεργούμενων εκτάσεων με αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια( <200%), τα ελληνικά βότανα είναι διεθνώς βραβευμένα για τα ποιοτικά χαρακτηριστικά τους όμως η διάθεση τους στην αγορά γινόταν με ένα λανθασμένο τρόπο, δεν μπορούσαν να προσεγγίσουν τον σύγχρονο καταναλωτή έτσι λοιπόν με μοχλό την καινοτομία  βάλαμε τα ελληνικά βότανα στην καθημερινή διατροφή με έναν εύκολο, γρήγορο και έξυπνο τρόπο μπορεί κάποιος να παρασκευάζει ένα γευστικό και ωφέλιμο ρόφημα, χωρίς να αλλοιώνονται τα ποιοτικά χαρακτηριστικά τους», τόνισε στο BusinessDaily.gr o κ. Φίλιππος Ζεμπίλας CEO της 12GODS. 

12 GODS- Φίλιππος Ζεμπίλας

 

«Η κάψουλα 12GODS παράγεται από κυτταρίνη (που είναι υποπροϊόν της βιομηχανίας του χάρτου), ενώ παράγεται με Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Επιπλέον, έχει αφαιρεθεί το αλουμίνιο στη σφράγιση και το έχουμε αντικαταστήσει με το πρώτο χάρτινο φίλτρο με φράγμα οξυγόνου, που κρατάει αναλλοίωτο το προϊόν, σε συνεργασία με τη σφράγιση σε περιβάλλον αζώτου, τουλάχιστον για δύο χρόνια. Το 2018 ξεκινήσαμε την έρευνα πάνω στην κάψουλα. Στην αρχή, χρησιμοποιήσαμε μια πλαστική κάψουλα αλλά στην προσπάθεια μας να δώσουμε λύση σε θέματα όπως η αποκομιδή αυτών των προϊόντων, καθώς αυτό είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα του πλανήτη μας σήμερα, προχωρήσαμε στην βιοδιασπώμενη πρόταση», σημείωσε ο Φ. Ζεμπίλας.

Να σημειωθεί ότι γύρω στα 60 δισ. κάψουλες αλουμινίου παράγονται κάθε χρόνο και οι περισσότερες καταλήγουν σε χώρους υγιειονομικής ταφής ή ωκεανούς όπου και παραμένουν μολύνοντας το περιβάλλον για σχεδόν 500 χρόνια.

«Όλο αυτό μας έβαλε στη λογική ότι πρέπει να έχουμε ένα προϊόν που να σέβεται το περιβάλλον και να αποδομείται μέσα από αυτό προσφέροντας ωφέλιμα στοιχεία στο υπέδαφος. Έτσι δημιουργήσαμε τη βιοδιασπώμενη κάψουλα που στην ουσία άλλαξε τον ρου των προϊόντων που έχουν να κάνουν με τη μηχανή παραγωγής ροφημάτων» επισήμανε ο CEO της 12GODS  και συμπλήρωσε ότι «το χαρμάνι μετατρέπεται σε κομπόστ εντός μόλις επτά εβδομάδων ενώ σε 23 εβδομάδες η κάψουλα ουσιαστικά διαλύεται και απελευθερώνει ωφέλιμα στοιχεία στο υπέδαφος. Έτσι μπορούμε να μιλάμε για μια κάψουλα που μεταμορφώνεται σε λίπασμα».

Όσον αφορά στα βότανα που χρησιμοποιούνται από την 12GODS, υπάρχει  συνεργασία με το Επιστημονικό Πάρκο Πατρών και το Aroma Hub«Συνδυάσαμε τα βότανα σε σχέση με τις ιδιότητές τους έτσι ώστε αυτές να συνεργάζονται για να βοηθήσουν τον ανθρώπινο οργανισμό. Και αυτές οι δηλώσεις υγείας (health claims) πιστοποιούνται από το Επιστημονικό Πάρκο της Πάτρας», τόνισε.

12 GODS- Ροφήματα

Τα βότανα προέρχονται από ένα δίκτυο καλλιεργητών που η 12GODS  έχει «χτίσει» σε όλη τη χώρα από τον Έβρο ως την Κρήτη και από τη Σάμο ως την Ήπειρο«Ουσιαστικά ο στόχος είναι να δημιουργήσουμε ένα δίκτυο καλλιεργητών που καλλιεργούν με σύγχρονες μορφές βιολογικής γεωργίας και είναι πιστοποιημένοι για αυτό. Έτσι για πρώτη φορά φτιάξαμε ένα δίκτυο με περίπου 40 Έλληνες καλλιεργητές από τους οποίους προμηθευόμαστε τα αρωματικά φυτά και βότανα που μετά από επεξεργασία μπαίνουν στην κάψουλα», υπογράμμισε ο Φ. Ζεμπίλας.

Η μηχανή συσκευασίας των φυτών στην κάψουλα, καθώς και ότι σχετίζεται με τη μηχανή παραγωγής είναι πνευματική ιδιοκτησία της 12GODS  και την έχουν δημιουργήσει σε συνεργαζόμενο εργοστάσιο του εξωτερικού με δικό τους μηχανολόγο. Μάλιστα τον επόμενο μήνα αναμένεται να ενταχθεί στην παραγωγή μία ακόμα μηχανή αυξάνοντας την παραγωγική δυνατότητα.

Η 12GODS κάνει τα πρώτα της βήματα με τέσσερα διαφορετικά αφεψήματα με ονόματα δανεισμένα από την Ελληνική μυθολογία, αναμιγνύοντας διάφορα βότανα:

  • ΔΙΑΣ: Τσάι Ολύμπου, ευκάλυπτος, τσουκνίδα, χαμομήλι και θυμάρι.
  • ΕΡΩΝΤΑΣ: Δίκταμο, τριβόλι, τσουκνίδα, μέντα και γλυκάνισος.
  • ΑΦΡΟΔΙΤΗ: Ιβίσκος, λουίζα, χαμομήλι και κάρδαμο.
  • ΜΙΝΘΗ: Μέντα, μολοχάνθη, ιξός και μάραθος.

Θερμή υποδοχή από τους καταναλωτές

Τα προϊόντα της πολυβραβευμένης ελληνικής startup βρίσκονται ήδη σε όλα τα καταστήματα της ΑΒ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ, με την οποία και έχουν αποκλειστική συνεργασία μέχρι και τον Σεπτέμβριο του 2022.

Επίσης τα ροφήματα της 12GODS εδώ και λίγο καιρό βρίσκονται στην Κύπρο σε όλα τα σούπερ μάρκετ, τα μεγάλα φαρμακεία αλλά και τα εξειδικευμένα καταστήματα wellbeing Holland & Barrett, μέσω της αποκλειστικής συνεργασίας με τον όμιλο Παπαέλληνα.

Η μεγάλη απήχηση της ιδέας της 12GODS σε συνδυασμό με την υπέροχη γεύση των τεσσάρων χαρμανιών, ταξιδεύουν τα ελληνικά βότανα εκτός συνόρων και πολύ σύντομα θα μπορούν οι καταναλωτές να τα αγοράζουν μέσω της Amazon UK αλλά και στις αγορές της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης, στα ΗΑΕ και στις ΗΠΑ.

Παρά την καθυστερημένη και διστακτική εκκίνηση της τουριστικής αγοράς, λόγω του κορονοιού και του πολέμου στην Ουκρανία, η 12GODS έχει προχωρήσει σε επαφές με πολλά ξενοδοχεία και σημεία μαζικής εστίασης, και ήδη ξεκίνησε συνεργασία με τα Mitsis Hotels.

Οι μέτοχοι

Στην οµάδα µετόχων και συμβούλων που υποστηρίζουν αυτή την επιχειρηµατική κίνηση, εκτός από τον Φίλιππο Ζεµπίλα που είναι ο βασικός µέτοχος, συµµετέχουν επιφανή στελέχη της αγοράς, όπως ο πρώην γενικός διευθυντής της ΑΒ και CEO της Ahold Delhaize µε σηµαντική πορεία στην ελληνική αγορά τροφίµων και στα σούπερ µάρκετ κ. Κώστας Μαχαίρας, ο κ. Γιάννης Κουρούδης της εταιρείας σχεδιασµού K2 Design, ο κ. Γιώργος Γανωτής,  ο μακροβιότερος γενικός γραµµατέας του υπουργείου Περιβάλλοντος, ενώ τον τοµέα έρευνας και ανάπτυξης έχουν αναλάβει η Greener than Green Technologies, και ο κ. Νικόλας Αντωνιάδης υψηλόβαθµο στέλεχος της Alpha Bank που έχει αναλάβει τον οικονομικό τομέα. Τέλος, ο υπεύθυνος Ανάπτυξης Πωλήσεων κ. Βασίλης Γρηγορόπουλος με σημαντική προϋπηρεσία στις Δημόσιες Σχέσεις στην Ελλάδα και στην Αμερική. Όπως τονίζει ο κ. Φ. Ζεμπίλας «Είμαστε μια ομάδα από top επαγγελματίες στον τομέα μας… αλλά αυτό που μας ενώνει, είναι η πίστη μας και η αγάπη μας για το προϊόν 12GODS. Θα έχουμε πολλά να πούμε στο επόμενο διάστημα!».

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γ. Ραγκούσης: Την προσφυγή στη Δικαιοσύνη εξετάζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Προσωπικού Λιμενικού Σώματος για την 8μηνη καθυστέρηση ολοκλήρωσης των τακτικών μεταθέσεων 2022 στο Λιμενικό Σώμα

Στη Βουλή έφερε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και Βουλευτής Β΄ Πειραιά, Γιάννης Ραγκούσης, την Ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Προσωπικού Λιμενικού Σώματος (Π.Ο.Ε.Π.Λ.Σ), αναφορικά με την αναιτιολόγητη 8μηνη καθυστέρηση ολοκλήρωσης των τακτικών μεταθέσεων 2022, τη μη τήρηση του ισχύοντος

Αλεξίπτωτο θαλάσσης: Τα μέτρα ασφαλείας και οι κανονισμοί – Ο εκπρόσωπος του υπ. Ναυτιλίας εξηγεί

Τα μέτρα που πρέπει να τηρούνται κατά τη διάρκεια ενός θαλάσσιου σπορ φέρνει στο προσκήνιο ο τραγικός θάνατος μιας 62χρονης Ελληνίδας, η οποία έκανε αλεξίπτωτο θαλάσσης στα Σύβοτα. Μιλώντας στην ΕΡΤ ο εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Νίκος Κοκκάλας εξήγησε

Χαλκιδική: Θάνατος 81χρονης λουόμενης στη παραλία Διονυσίου Νέας Προποντίδας

Χωρίς τις αισθήσεις της ανασύρθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας από την θαλάσσια περιοχή της παραλίας Διονυσίου Νέας Προποντίδας Χαλκιδικής, μία 81χρονη γυναίκα. Ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ μετέφερε την 81χρονη στο Κέντρο Υγείας Νέων Μουδανιών, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός της. Από το

Βενιζέλος: Μεγάλο σφάλμα η θέση του πρωθυπουργού ότι η παρακολούθηση ήταν τυπικά νόμιμη

Για «σφάλμα» έκανε λόγο ο Ευάγγελος Βενιζέλος αναφερόμενος στη δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη, με την οποία ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «νόμιμη» την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη. Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε την ανάγκη «να κινηθούν αμέσως τα αρμόδια όργανα της ποινικής δικαιοσύνης». Η