Τάσεις MRB: Συρρικνώνεται η «ψαλίδα» ανάμεσα στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ

Στο 7,2% διαμορφώνεται η διαφορά ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τα στοιχεία δημοσκόπησης της MRB που δόθηκε στη δημοσιότητα.

Στην πρόθεση ψήφου προηγείται το κόμμα της ΝΔ λαμβάνοντας το 29,3% και ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με 22,1% (Διαφορά 7,2%).

Στην τρίτη θέση με διψήφιο ποσοστό βρίσκεται το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ (12,2%), στην τέταρτη θέση βρίσκεται το ΚΚΕ (4,7%), στην πέμπτη θέση βρίσκεται η Ελληνική Λύση (4,5%) και στην έκτη θέση το Μέρα25 (3,1%).

Αρκετά αυξημένο είναι το ποσοστό που συγκεντρώνουν τα μη κοινοβουλευτικά κόμματα, με τους Έλληνες για την Πατρίδα και την Εθνική Δημιουργία να ξεχωρίσουν με ποσοστά μεγαλύτερα της μονάδας.

Το ποσοστό των αναποφάσιστων βρίσκεται στο 14%, αρκετά μειωμένο σε σχέση με την
προηγούμενη μέτρηση (18%). Η Νέα Δημοκρατία εμφανίζει συσπείρωση στο 79,8% ενώ έχει αρχίσει να αυξάνεται και η συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ (73,4%).

 

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εμφανίζει υψηλότερο ποσοστό Αδιευκρίνιστης Ψήφου μεταξύ των Ψηφοφόρων που το επέλεξαν στις
τελευταίες εκλογές.

Η αναγωγή της πρόθεσης ψήφοu, αφαιρώντας το σύνολο των ψηφοφόρων που δεν πήραν θέση, παράγει τα παρακάτω αποτελέσματα.

Πρέπει να σημειωθεί ότι την δεδομένη χρονική στιγμή δεν αποτελεί πρόβλεψη εκλογικού αποτελέσματος μιας και δεν είμαστε σε προεκλογική περίοδο και δεν έχουν τεθεί τα πολιτικά διλήμματα από τους πρωταγωνιστές των εκλογών όποτε και αν
αυτές γίνουν.

Σε ό,τι αφορά την παράσταση νίκης, παραμένει μεγάλη η διαφορά υπέρ της Νέας Δημοκρατίας στην παράσταση νίκης με το κυβερνών κόμμα να συγκεντρώνει 44,7% και τον ΣΥΡΙΖΑ 22,3%, μια διαφορά, δηλαδή, της τάξης του 22,4% αν και η «ψαλίδα» μικραίνει υπέρ του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Εξάλλου, σύμφωνα με τα στοιχεία της δημοσκόπησης, στο ερώτημα ποιο κόμμα θεωρείται κατάλληλο για την αντιμετώπιση των σοβαρών θεμάτων που αντιμετωπίζει η χώρα, το 26,1% επιλέγει τη ΝΔ έναντι ποσοστού 18,3% που προτιμά τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ακολουθούν το ΠΑΣΟΚ με ποσοστό 10,2%, το ΚΚΕ 4,2%, η Ελληνική Λύση με 4,3%, το ΜέΡΑ25 με 2,7% ενώ άλλο κόμμα επιλέγει το 3,5%.

Σημαντική παράμετρο συνιστά το γεγονός ότι το 25,1% των ερωτηθέντων θεωρεί πως κανένα κόμμα δεν είναι κατάλληλο να αντιμετωπίσει τα σοβαρά θέματα.

Ακόμη ένα σημαντικό στοιχείο αφορά την ικανότητα διακυβέρνησης (δίπολο) σε ό,τι αφορά τα δύο μεγάλα κόμματα. Ειδικότερα, στο ερώτημα ποιο κόμμα από τα δύο (ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ) μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα τα προβλήματα του τόπου, η ΝΔ προηγείται με ποσοστό 33,5%, έναντι ποσοστού 25,7% που επιλέγει τον ΣΥΡΙΖΑ. Και σε αυτή την περίπτωση η διαφορά ανάμεσα στα δύο κόμματα διαμορφώνεται στις 7,8 ποσοστιαίες μονάδες.

Άλλο κόμμα επιλέγει το 8,3% των ερωτηθέντων, ενώ ένα σημαντικό ποσοστό (29,3%) απαντά «κανένα κόμμα».

Στις τάσεις της MRB αποτυπώνεται και η γενική εντύπωση των πολιτών απέναντι σε Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ για την αντιμετώπιση των θεμάτων με τις θετικές κρίσεις για το κυβερνών κόμμα να είναι 33,8% και αρνητικές 62,1% ενώ παρόμοια είναι και η στάση απέναντι στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης το οποίο συγκεντρώνει 28% θετικές κρίσεις και 68% αρνητικές κρίσεις.

Σοβαρό πρόβλημα η ακρίβεια

Η έρευνα επιχειρεί να καταγράψει και τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι πολίτες αλλά και το αν και κατά πόσο είναι αισιόδοξοι ή απαισιόδοξοι για το μέλλον με τα μηνύματα να μην είναι ευοίωνα.

Όσον αφορά τα σημαντικότερα προβλήματα της χώρας οι πολίτες τοποθετούν στην κορυφή αυτό της ακρίβειας (54,3%), η υγεία (40,5%), η ανεργία (34,9%), η ανάπτυξη (20,5%) και η πανδημία (20,1%).

Στην αξιολόγηση των πολιτών ακολουθούν ως προβλήματα η παιδεία, η φορολογία, το μεταναστευτικό, τα προβλήματα εξωτερικής πολιτικής και η εγκληματικότητα.

Τάσεις MRB: Συρρικνώνεται η «ψαλίδα» ανάμεσα στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Maersk πέτυχε συμβιβασμό στην υπόθεση “Ever Given”

Μετάφραση-απόδοση κειμένου στα ελληνικά: «ΛΙΜΕΝΙΚΑ ΝΕΑ» Πέρασαν σχεδόν τρία χρόνια και συνεχίζει να απασχολεί τους νομικούς κύκλους το πιο διάσημο ναυτικό ατύχημα της δεκαετίας. Μόλις χθες ανακοινώθηκε ότι η A.P. Moller-Maersk πέτυχε εξωδικαστικό συμβιβασμό επί αγωγής εταιρειών που υπέστησαν ζημίες

Παλαιό Φάληρο: Τι εξετάζει η ΕΛ.ΑΣ. για τη μαφιόζικη εκτέλεση του 60χρονου – Το «βαρύ παρελθόν» του θύματος

Ξεκαθάρισμα λογαριασμών «βλέπουν» με μια πρώτη εκτίμηση οι αστυνομικοί πίσω από τη μαφιόζικη εκτέλεση του 60χρονου στο Παλαιό Φάληρο, έξω από την πολυκατοικία όπου διέμενε. Ο 60χρονος Αλβανός, σύμφωνα με την ΕΡΤ, ήταν σεσημασμένος και είχε εμπλακεί σε διάφορες υποθέσεις. Μεταξύ άλλων είχε συμμετάσχει

Διόδια: Αυξάνονται από το 2024 – Πόσο θα κοστίζει η διαδρομή Αθήνα – Θεσσαλονίκη

Αυξάνονται από το 2024 τα διόδια . Η αύξηση εκτιμάται πως θα κυμαίνεται μεταξύ 7,6%  και 7,7%. Έπειτα από μακρά περίοδο επαναδιαπραγματεύσεων ανάμεσα στους παραχωρησιούχους και στο υπουργείο Υποδομών συμφωνήθηκε η προσαύξηση του 2023 (12%), που δεν εισπράχθηκε ποτέ, να μοιραστεί σε τρεις

Ένοπλες Δυνάμεις: Η επίσημη «πρώτη» για τη νέα στολή – Έρχονται και καινούριες αρβύλες

Για πρώτη φορά, η νέα στολή παραλλαγής των Ενόπλων Δυνάμεων παρουσιάστηκε σε επίσημη εκδήλωση και μάλιστα στα εγκαίνια του Στρατηγείου των «Σκιών του Αιγαίου» του ΓΕΕΘΑ. Έρχονται και καινούριες αρβύλες. Του Χρήστου Μαζανίτη Πριν από μερικούς μήνες, στο enikos.gr αποκαλύπταμε με λεπτομέρειες το σχέδιο του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Στρατηγού Κωνσταντίνου

Μετάβαση στο περιεχόμενο