Τάσεις MRB: Συρρικνώνεται η «ψαλίδα» ανάμεσα στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ

Στο 7,2% διαμορφώνεται η διαφορά ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τα στοιχεία δημοσκόπησης της MRB που δόθηκε στη δημοσιότητα.

Στην πρόθεση ψήφου προηγείται το κόμμα της ΝΔ λαμβάνοντας το 29,3% και ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με 22,1% (Διαφορά 7,2%).

Στην τρίτη θέση με διψήφιο ποσοστό βρίσκεται το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ (12,2%), στην τέταρτη θέση βρίσκεται το ΚΚΕ (4,7%), στην πέμπτη θέση βρίσκεται η Ελληνική Λύση (4,5%) και στην έκτη θέση το Μέρα25 (3,1%).

Αρκετά αυξημένο είναι το ποσοστό που συγκεντρώνουν τα μη κοινοβουλευτικά κόμματα, με τους Έλληνες για την Πατρίδα και την Εθνική Δημιουργία να ξεχωρίσουν με ποσοστά μεγαλύτερα της μονάδας.

Το ποσοστό των αναποφάσιστων βρίσκεται στο 14%, αρκετά μειωμένο σε σχέση με την
προηγούμενη μέτρηση (18%). Η Νέα Δημοκρατία εμφανίζει συσπείρωση στο 79,8% ενώ έχει αρχίσει να αυξάνεται και η συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ (73,4%).

 

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εμφανίζει υψηλότερο ποσοστό Αδιευκρίνιστης Ψήφου μεταξύ των Ψηφοφόρων που το επέλεξαν στις
τελευταίες εκλογές.

Η αναγωγή της πρόθεσης ψήφοu, αφαιρώντας το σύνολο των ψηφοφόρων που δεν πήραν θέση, παράγει τα παρακάτω αποτελέσματα.

Πρέπει να σημειωθεί ότι την δεδομένη χρονική στιγμή δεν αποτελεί πρόβλεψη εκλογικού αποτελέσματος μιας και δεν είμαστε σε προεκλογική περίοδο και δεν έχουν τεθεί τα πολιτικά διλήμματα από τους πρωταγωνιστές των εκλογών όποτε και αν
αυτές γίνουν.

Σε ό,τι αφορά την παράσταση νίκης, παραμένει μεγάλη η διαφορά υπέρ της Νέας Δημοκρατίας στην παράσταση νίκης με το κυβερνών κόμμα να συγκεντρώνει 44,7% και τον ΣΥΡΙΖΑ 22,3%, μια διαφορά, δηλαδή, της τάξης του 22,4% αν και η «ψαλίδα» μικραίνει υπέρ του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Εξάλλου, σύμφωνα με τα στοιχεία της δημοσκόπησης, στο ερώτημα ποιο κόμμα θεωρείται κατάλληλο για την αντιμετώπιση των σοβαρών θεμάτων που αντιμετωπίζει η χώρα, το 26,1% επιλέγει τη ΝΔ έναντι ποσοστού 18,3% που προτιμά τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ακολουθούν το ΠΑΣΟΚ με ποσοστό 10,2%, το ΚΚΕ 4,2%, η Ελληνική Λύση με 4,3%, το ΜέΡΑ25 με 2,7% ενώ άλλο κόμμα επιλέγει το 3,5%.

Σημαντική παράμετρο συνιστά το γεγονός ότι το 25,1% των ερωτηθέντων θεωρεί πως κανένα κόμμα δεν είναι κατάλληλο να αντιμετωπίσει τα σοβαρά θέματα.

Ακόμη ένα σημαντικό στοιχείο αφορά την ικανότητα διακυβέρνησης (δίπολο) σε ό,τι αφορά τα δύο μεγάλα κόμματα. Ειδικότερα, στο ερώτημα ποιο κόμμα από τα δύο (ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ) μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα τα προβλήματα του τόπου, η ΝΔ προηγείται με ποσοστό 33,5%, έναντι ποσοστού 25,7% που επιλέγει τον ΣΥΡΙΖΑ. Και σε αυτή την περίπτωση η διαφορά ανάμεσα στα δύο κόμματα διαμορφώνεται στις 7,8 ποσοστιαίες μονάδες.

Άλλο κόμμα επιλέγει το 8,3% των ερωτηθέντων, ενώ ένα σημαντικό ποσοστό (29,3%) απαντά «κανένα κόμμα».

Στις τάσεις της MRB αποτυπώνεται και η γενική εντύπωση των πολιτών απέναντι σε Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ για την αντιμετώπιση των θεμάτων με τις θετικές κρίσεις για το κυβερνών κόμμα να είναι 33,8% και αρνητικές 62,1% ενώ παρόμοια είναι και η στάση απέναντι στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης το οποίο συγκεντρώνει 28% θετικές κρίσεις και 68% αρνητικές κρίσεις.

Σοβαρό πρόβλημα η ακρίβεια

Η έρευνα επιχειρεί να καταγράψει και τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι πολίτες αλλά και το αν και κατά πόσο είναι αισιόδοξοι ή απαισιόδοξοι για το μέλλον με τα μηνύματα να μην είναι ευοίωνα.

Όσον αφορά τα σημαντικότερα προβλήματα της χώρας οι πολίτες τοποθετούν στην κορυφή αυτό της ακρίβειας (54,3%), η υγεία (40,5%), η ανεργία (34,9%), η ανάπτυξη (20,5%) και η πανδημία (20,1%).

Στην αξιολόγηση των πολιτών ακολουθούν ως προβλήματα η παιδεία, η φορολογία, το μεταναστευτικό, τα προβλήματα εξωτερικής πολιτικής και η εγκληματικότητα.

Τάσεις MRB: Συρρικνώνεται η «ψαλίδα» ανάμεσα στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εντοπιότητα: Η γάγγραινα της ΕΛ.ΑΣ.

«Δικαιώθηκες, δυστυχώς». Αυτή ήταν η ατάκα ενός στενού μου φίλου, με αφορμή τα τελευταία τραγικά τροχαία δυστυχήματα. Αναφερόταν στα δύο πρόσφατα άρθρα μου στο Liberal (25/9 & 3/12/2024), οπού ανέλυα διεξοδικά τους λόγους που οι κάμερες – χρήσιμο εργαλείο – δεν αποτελούν

1974- 2020: Οι Πρόεδροι της Δημοκρατίας – Όλο το ιστορικό, οι ψήφοι και οι συσχετισμοί των κομμάτων

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι ο ανώτατος θεσμικός ηγέτης του ελληνικού κράτους. Από το 1975, εκλέγεται από τη Βουλή των Ελλήνων με πενταετή θητεία, βάσει του Συντάγματος της Ελλάδας. Ο κάθε εκλεγμένος Πρόεδρος έχει το δικαίωμα να επανεκλεγεί μόνο μία

Οι νέες αυξήσεις στο Δημόσιο και η συζήτηση για την επιστροφή 13ου και 14ου μισθού

 Στις νέες αυξήσεις που έρχονται στο δημόσιο τομέα για τα έτη 2025, 2026 και 2027 αλλά και την επιστροφή του 13ου και 14ου μισθού αναφέρθηκε ο υφυπουργός Οικονομικών, Θάνος Πετραλιάς, με αφορμή ερώτηση στη Βουλή που κατέθεσε η Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Κρίσεις στην ΕΛ.ΑΣ.: Αποστρατεύτηκαν τρεις αντιστράτηγοι

Μεγάλες είναι οι αλλαγές που έγιναν στα ανώτατα κλιμάκια της Ελληνικής Αστυνομίας καθώς στην σημερινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Κρίσης Αντιστρατηγών Αστυνομίας, που έγινε υπό την προεδρία του Αρχηγού της ΕΛΑΣ, Αντιστρατήγου Δημήτριου Μάλλιου και τη συμμετοχή δύο Αντιστρατήγων του Στρατού

Μετάβαση στο περιεχόμενο