Τάσεις MRB: Συρρικνώνεται η «ψαλίδα» ανάμεσα στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ

Στο 7,2% διαμορφώνεται η διαφορά ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τα στοιχεία δημοσκόπησης της MRB που δόθηκε στη δημοσιότητα.

Στην πρόθεση ψήφου προηγείται το κόμμα της ΝΔ λαμβάνοντας το 29,3% και ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με 22,1% (Διαφορά 7,2%).

Στην τρίτη θέση με διψήφιο ποσοστό βρίσκεται το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ (12,2%), στην τέταρτη θέση βρίσκεται το ΚΚΕ (4,7%), στην πέμπτη θέση βρίσκεται η Ελληνική Λύση (4,5%) και στην έκτη θέση το Μέρα25 (3,1%).

Αρκετά αυξημένο είναι το ποσοστό που συγκεντρώνουν τα μη κοινοβουλευτικά κόμματα, με τους Έλληνες για την Πατρίδα και την Εθνική Δημιουργία να ξεχωρίσουν με ποσοστά μεγαλύτερα της μονάδας.

Το ποσοστό των αναποφάσιστων βρίσκεται στο 14%, αρκετά μειωμένο σε σχέση με την
προηγούμενη μέτρηση (18%). Η Νέα Δημοκρατία εμφανίζει συσπείρωση στο 79,8% ενώ έχει αρχίσει να αυξάνεται και η συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ (73,4%).

 

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εμφανίζει υψηλότερο ποσοστό Αδιευκρίνιστης Ψήφου μεταξύ των Ψηφοφόρων που το επέλεξαν στις
τελευταίες εκλογές.

Η αναγωγή της πρόθεσης ψήφοu, αφαιρώντας το σύνολο των ψηφοφόρων που δεν πήραν θέση, παράγει τα παρακάτω αποτελέσματα.

Πρέπει να σημειωθεί ότι την δεδομένη χρονική στιγμή δεν αποτελεί πρόβλεψη εκλογικού αποτελέσματος μιας και δεν είμαστε σε προεκλογική περίοδο και δεν έχουν τεθεί τα πολιτικά διλήμματα από τους πρωταγωνιστές των εκλογών όποτε και αν
αυτές γίνουν.

Σε ό,τι αφορά την παράσταση νίκης, παραμένει μεγάλη η διαφορά υπέρ της Νέας Δημοκρατίας στην παράσταση νίκης με το κυβερνών κόμμα να συγκεντρώνει 44,7% και τον ΣΥΡΙΖΑ 22,3%, μια διαφορά, δηλαδή, της τάξης του 22,4% αν και η «ψαλίδα» μικραίνει υπέρ του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Εξάλλου, σύμφωνα με τα στοιχεία της δημοσκόπησης, στο ερώτημα ποιο κόμμα θεωρείται κατάλληλο για την αντιμετώπιση των σοβαρών θεμάτων που αντιμετωπίζει η χώρα, το 26,1% επιλέγει τη ΝΔ έναντι ποσοστού 18,3% που προτιμά τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ακολουθούν το ΠΑΣΟΚ με ποσοστό 10,2%, το ΚΚΕ 4,2%, η Ελληνική Λύση με 4,3%, το ΜέΡΑ25 με 2,7% ενώ άλλο κόμμα επιλέγει το 3,5%.

Σημαντική παράμετρο συνιστά το γεγονός ότι το 25,1% των ερωτηθέντων θεωρεί πως κανένα κόμμα δεν είναι κατάλληλο να αντιμετωπίσει τα σοβαρά θέματα.

Ακόμη ένα σημαντικό στοιχείο αφορά την ικανότητα διακυβέρνησης (δίπολο) σε ό,τι αφορά τα δύο μεγάλα κόμματα. Ειδικότερα, στο ερώτημα ποιο κόμμα από τα δύο (ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ) μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα τα προβλήματα του τόπου, η ΝΔ προηγείται με ποσοστό 33,5%, έναντι ποσοστού 25,7% που επιλέγει τον ΣΥΡΙΖΑ. Και σε αυτή την περίπτωση η διαφορά ανάμεσα στα δύο κόμματα διαμορφώνεται στις 7,8 ποσοστιαίες μονάδες.

Άλλο κόμμα επιλέγει το 8,3% των ερωτηθέντων, ενώ ένα σημαντικό ποσοστό (29,3%) απαντά «κανένα κόμμα».

Στις τάσεις της MRB αποτυπώνεται και η γενική εντύπωση των πολιτών απέναντι σε Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ για την αντιμετώπιση των θεμάτων με τις θετικές κρίσεις για το κυβερνών κόμμα να είναι 33,8% και αρνητικές 62,1% ενώ παρόμοια είναι και η στάση απέναντι στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης το οποίο συγκεντρώνει 28% θετικές κρίσεις και 68% αρνητικές κρίσεις.

Σοβαρό πρόβλημα η ακρίβεια

Η έρευνα επιχειρεί να καταγράψει και τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι πολίτες αλλά και το αν και κατά πόσο είναι αισιόδοξοι ή απαισιόδοξοι για το μέλλον με τα μηνύματα να μην είναι ευοίωνα.

Όσον αφορά τα σημαντικότερα προβλήματα της χώρας οι πολίτες τοποθετούν στην κορυφή αυτό της ακρίβειας (54,3%), η υγεία (40,5%), η ανεργία (34,9%), η ανάπτυξη (20,5%) και η πανδημία (20,1%).

Στην αξιολόγηση των πολιτών ακολουθούν ως προβλήματα η παιδεία, η φορολογία, το μεταναστευτικό, τα προβλήματα εξωτερικής πολιτικής και η εγκληματικότητα.

Τάσεις MRB: Συρρικνώνεται η «ψαλίδα» ανάμεσα στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στα ύψη οι τόνοι της αντιπαράθεσης κυβέρνησης-αντιπολίτευσης για την υπόθεση των παρακολουθήσεων

Νέα τροπή παίρνει η υπόθεση των παρακολουθήσεων στη χώρα μας. Eπί τρεισήμισι ώρες κατέθετε ως μάρτυρας ο δημοσιογράφος Τάσος Τέλλογλου στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρο Ντογιάκο, ο οποίος διενεργεί προκαταρκτική ποινική έρευνα για την υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών του

Νέο παραλήρημα και απειλές Τσαβούσογλου: «Οι Έλληνες κάνουν λόμπινγκ εναντίον μας»

«Είναι ξεκάθαρο, ότι η Ελλάδα εξοπλίζει τα νησιά. Δεν μπορούμε να ανεχθούμε αυτές τις παραβιάσεις της Συνθήκης της Λωζάνης» Παράπονα κατά της Ελλάδας, ότι δεν δέχεται να… συζητήσει με την Τουρκία και ότι κάνει δυσφημιστική εκστρατεία εναντίον της, διατύπωσε την

Δεκαπενταύγουστος: Έκτακτα μέτρα της Τροχαίας για το τριήμερο

Εκτός των άλλων στον σχεδιασμό προβλέπεται η συγκρότηση συνεργείων της Τροχαίας, για την βεβαίωση επικίνδυνων παραβάσεων που ευθύνονονται για θανατηφόρα και σοβαρά τροχαία ατυχήματα. Αυξημένα μέτρα οδικής ασφάλειας και τροχονομικής αστυνόμευσης, βάσει ειδικού σχεδιασμού, με έντονη αστυνομική παρουσία στο οδικό

Νότης Μηταράκης – Απάντηση στον Ιάσονα Αποστολόπουλο για το ναυάγιο στη Ρόδο: Ντροπή να κατηγορείτε την Ελλάδα

Απάντηση στον ακτιβιστή Ιάσονα Αποστολόπουλο μέσω Twitter έδωσε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, αναφορικά με το ναυάγιο νοτίως της Ρόδου στο οποίο υπάρχουν ακόμη αγνοούμενοι μετανάστες. Συγκεκριμένα, όλα ξεκίνησαν όταν ο Ιάσων Αποστολόπουλος στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, σχολίασε το δυσάρεστο γεγονός επιρρίπτοντας ευθύνες στην