taz: Πληθώρα Leopard στην Ευρώπη

Ο γερμανικός τύπος εξετάζει τα αποθέματα Leopard 2 στην Ευρώπη. Ελλάδα και Τουρκία οι πιο ισχυρά εξοπλισμένοι αλλά και εμπόδια στην αποστολή βοήθειας προς την Ουκρανία.

Στη συζήτηση για την παράδοση δυτικών αρμάτων μάχης στην Ουκρανία, τα ευρωπαϊκά κράτη εξετάζουν τα αποθέματα τους. «Ο βασικός άξονας μιας ευρωπαϊκής οπλικής βοήθειας Leopard 2 είναι η Γερμανία, η οποία αυτή τη στιγμή επεκτείνει τον στόλο της σε 328 άρματα μάχης», αναφέρει η εφημερίδα Tageszeitung. Και αυτό «γιατί το Βερολίνο πρέπει να δώσει πράσινο φως σε κάθε εξαγωγή του άρματος Made in Germany».

«Οι μεγαλύτεροι στόλοι Leopard 2 στη συμμαχία του ΝΑΤΟ είναι η Ελλάδα και η Τουρκία», όπως σημειώνει η taz. Η αποστολή των αρμάτων από τις δύο χώρες φαίνεται όμως απίθανη. «Διότι οι δύο χώρες σε μεγάλο βαθμό εξοπλίζονται κυρίως η μια ενάντια της άλλης», εξηγεί η εφημερίδα. «Δεν περνάει χρόνος χωρίς απειλές μεταξύ των γειτόνων που ανταγωνίζονται για επιρροή στη Μεσόγειο». Η Αθήνα, όπως αναφέρει η taz, αυτή τη στιγμή συνεργάζεται με την κατασκευάστρια εταιρεία του Leopard 2 Krauss-Maffei Wegmann για τον εκσυγχρονισμό του άρματος στην πιο πρόσφατη εκδοχή A7 ενώ η Τουρκία ακολουθεί μια επιθετική πολιτική έναντι των αραβοκουρδικών γειτόνων της, με επεμβάσεις στο Ιράκ και τη Συρία χρησιμοποιώντας τα δικά της Leopard 2.

Ανησυχία στο Παρίσι προκαλεί εν τω μεταξύ η γερμανική διστακτικότητα στην αποστολή αρμάτων μάχης στην Ουκρανία. «Είναι κοινό μυστικό ότι το υπουργείο Άμυνας στο Παρίσι είναι δυσαρεστημένο με τη στρατηγική καθυστέρησης της ομοσπονδιακής κυβέρνησης [σ.σ. της Γερμανίας]», αναφέρει η Frankfurter Allgemeine Zeitung. «Και αυτό γιατί η παράδοση αρμάτων μάχης γερμανικής παραγωγής μπορεί να γίνει στην πραγματικότητα μόνο με γερμανική έγκριση». Αυτό θα μπορούσε να έχει απρόβλεπτες συνέπειες για το κοινό άρμα μάχης Main Ground Combat System (MGCS), το οποίο πρόκειται να αντικαταστήσει το γερμανικό Leopard 2 και το γαλλικό Leclerc από το 2035, σύμφωνα με την FAZ. Το Βερολίνο και το Παρίσι είχαν ήδη συμφωνήσει για το έργο τον Ιούλιο του 2017, αλλά από τότε δεν έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος.

Παράνομη αλιεία σε ελληνικά χωρικά ύδατα

Ελληνική Ακτοφυλακή 

Ελληνική Ακτοφυλακή

Μια νέα διάσταση στα ελληνοτουρκικά παρατηρεί το περιοδικό Stern, αναφερόμενο στην παρενόχληση της ελληνικής ακτοφυλακής από την τουρκική ακτοφυλακή σε επιχειρήσεις κατά τουρκικών αλιευτικών, τα οποία ψάρευαν σε ελληνικά χωρικά ύδατα. Το Stern παραθέτει αποσπάσματα από την επιστολή του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια προς τον επικεφαλή της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζόζεπ Μπορέλ, στην οποία σημειώνει πως «αυτή η επαναλαμβανόμενη τουρκική πρακτική δημιουργεί ένα επικίνδυνο περιβάλλον ασφαλείας και αυξάνει την πιθανότητα «ατυχήματος» που θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί η Άγκυρα για να κλιμακώσει τις εντάσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας».

«Η Τουρκία χρησιμοποιεί την παράνομη αλιεία ως ένα άλλο μέσο για να εφαρμόσει τις ρεβιζιονιστικές πολιτικές της και να αμφισβητήσει το status quo της περιοχής», αναφέρει η επιστολή. Εφόσον η Τουρκία συνεχίσει την πρακτική, ο Δένδιας προτείνει μέτρα της ΕΕ, όπως π.χ. την απαγόρευση της πώλησης αλιευτικών προϊόντων στην αγορά της ΕΕ.

Παράλειψη καθήκοντος του Βρετανικού Μουσείου

Μάρμαρα του Παρθενώνα, Βρετανικό Μουσείο  

Τα Μάρμαρα του Παρθενώνα στο Βρετανικό Μουσείο

Στην εκστρατεία για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο στην Αθήνα αναφέρεται η FAZ, χαρακτηρίζοντας το εποπτικό συμβούλιο του Βρετανικού Μουσείου «ανεύθυνο». «Η Βρετανίδα υπουργός Πολιτισμού Μισέλ Ντόνελαν τάχθηκε με τον πιο επίσημο τρόπο κατά του αιτήματος, λέγοντας πως η επιστροφή θα άνοιγε τους ασκούς του Αιόλου», αναφέρει η εφημερίδα της Φρανκφούρτης.

Ενώ μια συνάντηση του προέδρου του εποπτικού συμβουλίου του Βρετανικού Μουσείου Τζορτζ Όσμπορν και του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη έδωσε πρόσφατα την εντύπωση ότι επίκειται λύση στη μακροχρόνια διαμάχη. «Όμως ούτε ο διευθυντής ούτε τα μέλη του εποπτικού συμβουλίου του Μουσείου φαίνεται να πιστεύουν ότι είναι απαραίτητο να αποσαφηνίσουν τα κριτήρια για την επιστροφή αυτών των θησαυρών τέχνης. Αυτή η παράλειψη μοιάζει σχεδόν με παράλειψη καθήκοντος», σχολιάζει η FAZ.

Ευθύμης Αγγελούδης

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένοπλες δυνάμεις: Έρχεται ειδικό μισθολόγιο από το 2024 – Όλα όσα είπε ο Μητσοτάκης

Έρχεται ειδικό μισθολόγιο για τις Ένοπλες Δυνάμεις. Όπως γνωστοποίησε σήμερα ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή «Θα υπάρξει ειδικό μισθολόγιο αναπροσαρμοσμένο για τις Ένοπλες Δυνάμεις από 1/1/2024». « Τα επόμενα χρόνια θα είναι χρόνια καλύτερων μισθών για το δημόσιο » σημείωσε

Κυριάκος Μητσοτάκης: Τι θα πει σήμερα στη Βουλή για το επίδομα και το μισθολόγιο στις Ένοπλες Δυνάμεις

Για την καταβολή του επιδόματος ειδικών αποστολών σε στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού αλλά και σε άλλα σώματα των Ενόπλων Δυνάμεων που δεν έχουν δει αυξήσεις το τελευταίο χρονικό διάστημα αναμένεται να μιλήσει σήμερα ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή στο πλαίσιο

Όταν δυο Αρχηγοί ΓΕΕΘΑ συναντήθηκαν κι είχαν πολλά να πουν

Όπως μου επεσήμανε απόστρατος Στρατηγός Τεθωρακισμένων που συνευρεθήκαμε στις 25 Ιανουαρίου στη Σχολή Ευελπίδων, στην τελετή παράδοσης-παραλαβής του Αρχηγού ΓΕΣ, το κερασάκι στην τούρτα της πολύ συγκινητικής τελετής ήταν μια συνάντηση δυο άλλων Αρχηγών και μάλιστα δύο Αρχηγών ΓΕΕΘΑ. Ενός

Στη Βουλή ο Μητσοτάκης για το νομοσχέδιο ΥΠΕΘΑ

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να μιλήσει στις 12 το μεσημέρι στη Βουλή, στη συζήτηση για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας «Μέριμνα υπέρ του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων, εξορθολογισμός της νομοθεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, οργάνωση της Εθνοφυλακής και άλλες