Τέμπη και κρίσεις Λ.Σ. έτους 2023

Μέχρι πριν δυο εβδομάδες  πολλοί Αξιωματικοί, Ανώτατοι και Ανώτεροι μαδούσαν   ανοιξιάτικες μαργαρίτες για το αν θα γίνονταν ή όχι οι κρίσεις στο Λιμενικό Σώμα δεδομένης σχεδόν βεβαίας της 9ης Απριλίου για την διενέργεια των εκλογών.

Αυτό από την μια ήταν για κάποιους κακό, γιατί πιθανόν να έβλεπαν -καθότι διαθέτουν το «χάρισμα» της διορατικότητας- ανοικτές τις  λεωφόρους για την άνοδο στα ύπατα σκαλιά της ιεραρχίας του Σώματος, αν οι κρίσεις διεξάγονταν στην ώρα τους, όπως προβλέπεται.

Από την άλλη, κάποιοι άλλοι πίστευαν ότι, η αναβολή των κρίσεων λόγω προκήρυξης των εκλογών,  θα ήταν καλό για αυτούς, γιατί ίσως η διεξαγωγή τους κατά τον Σεπτέμβρη ή και καθόλου θα μπορούσε κατά κάποιο τρόπο να τους αποφέρει κάποιο όφελος.

Με την αναβολή των κρίσεων λόγω της προκήρυξης των εκλογών,  οι περισσότεροι  θα είχαν μια πολύ καλή  δικαιολογία προκειμένου να μην δυσαρεστηθεί κανείς, μάλιστα σε μία καθαρή προεκλογική περίοδο, όπου δεν είναι και τόσο πολιτικά correct, να προκαλούνται δυσαρέσκειες στο εκλογικό σώμα.

Όμως όλα τα παραπάνω άλλαξαν μετά το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη, όπου χάθηκαν άδικα 57 νέα παιδιά και βυθίστηκε όλη η χώρα στο πένθος και όπως είναι ευνόητο η προκήρυξη των εκλογών έπαψε να άλλο αποτελεί πρώτη προτεραιότητα.

Αυτή η εξέλιξη έχει σαν συνέπεια, να γίνουν οι κρίσεις υποχρεωτικά στην ώρα τους και η προθεσμία για την διενέργεια των κρίσεων για τους Ανωτάτους ήδη τρέχει…

Στο Αρχηγείο οι προετοιμασίες ήδη ξεκίνησαν, δεν έχει όμως ακόμη “κλειδώσει” η  ημερομηνία έναρξης τους, εκτός απροόπτου, προσδιορίζεται στο τέλος της  ερχόμενης εβδομάδας.

Θα διεξαχθούν κρίσεις, διότι έτσι επιβάλλεται από τον νόμο…

Όμως, αυτήν την στιγμή και μετά τα τραγικά γεγονότα που προκάλεσαν το δυστύχημα στα Τέμπη, αυτό που  θα πρέπει να απασχολεί την  πολιτική και στρατιωτική ηγεσία αλλά και κάθε στέλεχος του Σώματος χωριστά δεν  είναι η ονοματολογία ή ο προσανατολισμός στην εναλλαγή  προσώπων, αλλά η προσήλωση στην αλλαγή δομών και λειτουργιών, που θα αποτρέπουν τα ανθρώπινα λάθη που θα έχουν σαν αποτέλεσμα παρόμοιες τραγωδίες στην θάλασσα.

Να προσανατολισθούν όχι στην τυπική αλλά στην ουσιαστική αξιολόγηση των στελεχών με καταγεγραμμένες αντικειμενικές διαδικασίες, ώστε οι αναλαμβάνοντες θέσεις ευθύνης να μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της κοινωνίας και του κοινωνικού ρόλου του Σώματος.

Να αισθάνεται πρώτα από όλα ασφαλής ο κάθε Έλληνας πολίτης από τις Υπηρεσίες του κάθε στελέχους που βρίσκεται σε θέσεις ευθύνης, μιας και από τα λιμάνια μας διακινούνται ετησίως εκατομμύρια Ελλήνων και ξένων επιβατών.

Τον προσανατολισμό στην ΑΜΕΣΗ επανεξέταση όλων των διαδικασιών που έχουν άμεση σχέση με την ασφάλεια των επιβατών η Ηγεσία και τα Στελέχη  το ΟΦΕΙΛΟΥΝ ως όρκο απέναντι στα θύματα του τραγικού δυστυχήματος των Τεμπών.

Να αποτρέψουν με διαδικασίες την πιθανότητα, το πάντοτε παραμονεύον ανθρώπινο λάθος να προκαλέσει συμφορά και ανθρώπινες απώλειες στην θάλασσα, στα λιμάνια, στις επισκευαστικές βάσεις κ.λ.π.

Κανένας δεν θα συγχωρέσει ολιγωρίες.

Δεν το αντέχει πλέον η κοινωνία.

Όλα πρέπει να αλλάξουν. Να αλλάξει νοοτροπία ο κάθε πολίτης. Μα πολύ περισσότερο να αλλάξει η  νοοτροπία όλων όσων έχουν ταχθεί να υπηρετούν τον πολίτη από κρατικές θέσεις.

Όχι πλέον στο «όπου πάει» και στην οχύρωση πίσω από γραφειοκρατικές διαδικασίες και συναρμοδιότητες.

Η στρατιωτική ηγεσία αυτήν την κρίσιμη στιγμή, σε αυτές τις κρίσεις ΟΦΕΙΛΕΙ να προσανατολιστεί σε μια αξιολόγηση προσφοράς στην κοινωνία και όχι στην τεχνοκρατική αξιολόγηση ανέλιξης των στελεχών κενής ουσιαστικού περιεχομένου.

Αν δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις, ας μην  κάνει καμιά  αξιολόγηση προσώπου, δεν έχει κανένα νόημα.

Το μέλημά της θα πρέπει να είναι η αλλαγή νοοτροπίας, η εμμονή σε διαφανείς διαδικασίες που σκοπό θα έχουν ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ του πολίτη.

Κάθε άλλη προσέγγιση είναι βέβαιο ότι δεν θα αλλάξει λιμνάζοντα νερά και νοοτροπίες.

Και σήμερα είναι αυτό που χρειάζεται περισσότερο η χώρα μας.

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Προεδρική φρουρά: Εύζωνας λιποθύμησε στην σκοπιά (εικόνα)

Προσωρινή αναστάτωση επικράτησε με Εύζωνα της Προεδρικής Φρουράς, ο οποίος λιποθύμησε εν ώρα υπηρεσίας. Σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr, ο Εύζωνας αισθάνθηκε αδιαθεσία και χτύπησε το όπλο του, σε ένδειξη ότι κάτι δεν πάει καλά. Άμεσα ο αξιωματικός υπηρεσίας έσπευσε κοντά του

Οι επιστήμονες προειδοποιούν για αύξηση θανατηφόρων λοιμώξεων από τη θάλασσα λόγω υπερθέρμανσης

Η συνεχής θέρμανση του κλίματος θα μπορούσε να αυξήσει τις θανατηφόρες λοιμώξεις από τη θάλασσα! Τα βακτήρια Vibrio vulnificus αναπτύσσονται σε ζεστά ρηχά παράκτια νερά στη θάλασσα και μπορούν να μολύνουν έναν άνθρωπο μετά από ένα κόψιμο ή ένα τσίμπημα

Ποιος Μεθοδεύει Διάλυση των ΜΤ (Σ-Ν-Α) και Ένταξη στον ΕΦΚΑ;

Τον Οκτώβριο του 2012 η Ανεξάρτητη κίνηση Στρατιωτικών Α.Κι.Σ στην οποία συμμετείχαν δύο μέλη του παρόντος Διοικητικού συμβουλίου της ΕΑΑΣ, κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά στον Εισαγγελέα Στρατοδικείου Αθηνών για τη διασπάθιση του δημοσίου χρήματος του ΜΤΣ, για να πάρουν στη συνέχεια την σκυτάλη το 2014, οι επίκουροι

Γαλλία: “Πόλεμος” για το αρδευτικό νερό

Βίαιες συγκρούσεις στη νοτιοδυτική Γαλλία με πολλούς τραυματίες. Οι διαδηλωτές αντιδρούν στην κατασκευή δεξαμενών νερού από τα υπόγεια ύδατα για την εξυπηρέτηση μεγαλοαγροτών. Στον πόλεμο για τις συντάξεις προστέθηκε από χθες και ο πόλεμος για το νερό. Ένας βίαιος πόλεμος, με

Μετάβαση στο περιεχόμενο