Τέλος η «λειτουργία πτήσης» στα αεροπλάνα: Κλήσεις και στον αέρα μέσω 5G

Η Κομισιόν θα δεσμεύσει συχνότητες του δικτύου 5G, ώστε οι ταξιδιώτες να μπορούν να χρησιμοποιούν εν πτήσει τα κινητά τους τηλέφωνα χωρίς περιορισμούς

Το πρώτο μήνυμα που λαμβάνουν οι επιβάτες αεροπορικών μεταφορών όταν το αεροπλάνο πρόκειται να απογειωθεί είναι να κλείσουν τα κινητά τους τηλέφωνα ή να τα βάλουν σε «λειτουργία πτήσης».

Η οδηγία αυτή πρόκειται να εξαφανιστεί καθώς η Κομισιόν πρόκειται να ορίσει συγκεκριμένες συχνότητες της νέας τηλεφωνίας 5G που θα επιτρέπουν τη συνδεσιμότητα των κινητών τηλεφώνων κατά την πτήση.

Στην πράξη, αυτή η απόφαση θα εξουσιοδοτήσει τις αεροπορικές εταιρείες να επιτρέπουν στους πελάτες να πραγματοποιούν και να λαμβάνουν τηλεφωνικές κλήσεις, να στέλνουν sms και να χρησιμοποιούν δεδομένα όπως ακριβώς θα έκαναν στο έδαφος.

Η υπηρεσία θα παρέχεται μέσω ειδικού εξοπλισμού δικτύου που ονομάζεται «picocell», το οποίο θα συνδέει το δίκτυο του αεροπλάνου με το έδαφος μέσω δορυφόρου.

«Ο ουρανός δεν είναι πλέον το όριο όσον αφορά τις δυνατότητες που προσφέρει η υπερταχεία συνδεσιμότητα», δήλωσε ο Τιερί Μπρετόν, επίτροπος για την εσωτερική αγορά.

Οι αεροπορικές εταιρείες θα μπορούν να παρέχουν την υπηρεσία 5G στα αεροπλάνα τους, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις επικοινωνίες κατά την πτήση.

Μέχρι σήμερα, οι κανονισμοί απαιτούν από τους επιβάτες να απενεργοποιούν τα κινητά τηλέφωνα ή να ενεργοποιούν τη «λειτουργία πτήσης» πριν από την απογείωση και καθ’ όλη τη διάρκεια της πτήσης, ως μέτρο ασφαλείας για την αποφυγή παρεμβολών σε άλλα ηλεκτρικά ή τηλεπικοινωνιακά συστήματα του αεροπλάνου.

Η σύνδεση με ασύρματες συσκευές όπως κινητά τηλέφωνα, tablet ή φορητούς υπολογιστές είναι δυνατή μόνο μέσω ενός εσωτερικού δικτύου Wi-Fi που παρέχεται από την αεροπορική εταιρεία, γενικά ως υπηρεσία επί πληρωμή.

Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόκειται να ενεργοποιήσει μια συγκεκριμένη ζώνη συχνοτήτων για τη χρήση του 5G, φροντίζοντας να μην παρεμβαίνει σε καμία από τις ηλεκτρονικές συσκευές του αεροπλάνου, ώστε ο ταξιδιώτης να μπορεί να χρησιμοποιεί το κινητό του τηλέφωνο ανά πάσα στιγμή.

Ωστόσο, κάτι τέτοιο θα λειτουργεί μόνο σε χαμηλά υψόμετρα και εφόσον οι καιρικές συνθήκες είναι ευνοϊκές. Επιπλέον, ο κυβερνήτης του αεροσκάφους θα μπορεί να διατάξει την απενεργοποίηση των κινητών τηλεφώνων ανά πάσα στιγμή εάν το κρίνει σκόπιμο.

«Το 5G θα επιτρέψει καινοτόμες υπηρεσίες για τους ανθρώπους και ευκαιρίες ανάπτυξης για τις ευρωπαϊκές εταιρείες», δήλωσε ο Μπρετόν.

Θα είναι ασφαλές αλλά όχι δωρεάν

Πάντως, όπως αναφέρει η El Pais, το ότι θα μπορείς να χρησιμοποιείς το κινητό σου, δεν σημαίνει ότι θα είναι δωρεάν. Όλα δείχνουν ότι οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας και ίσως οι αεροπορικές εταιρείες, θα ζητούν χρήματα για την παροχή αυτή, καθώς για να έχουν σύνδεση στα χερσαία δίκτυα περισσότερων της μιας χωρών, θα δημιουργείται κόστος περιαγωγής.

Επιπλέον, οι αεροπορικές εταιρείες θα πρέπει να κάνουν σημαντικές επενδύσεις για να εγκαταστήσουν τον εξοπλισμό που τους επιτρέπει να συνδέουν τα επίγεια δίκτυα κινητής τηλεφωνίας με το αεροπλάνο εν πτήσει μέσω του δορυφόρου.

Πηγή: Elpais.com

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θαλάσσιος υβριδικός πόλεμος στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο: Η απειλή και τα αντίμετρα της ελληνικής αποτροπής

Ο Θαλάσσιος Υβριδικός Πόλεμος (Maritime Hybrid Warfare – MHW) αναγνωρίζεται από το ΝΑΤΟ ως η νέα παγκόσμια ανερχόμενη απειλή, με την Ελλάδα να τον υφίσταται ήδη από την Τουρκία, η οποία, καθώς εξελίσσεται σε «ανεξέλεγκτο κράτος», μπορεί να εφαρμόσει τις

Τιμητική βράβευση της ΣΥΝ-ΕΝΩΣΙΣ από τη Λέσχη Αξιωματικών Λιμενικού Σώματος

Δηλώσεις  της κα. Μελίνας Τραυλού  κατά τη διάρκεια τιμητικής βράβευσης της ΣΥΝ-ΕΝΩΣΙΣ από τη Λέσχη Αξιωματικών Λιμενικού Σώματος, «Για την ελληνική ναυτιλιακή μας οικογένεια, αποτελεί εθνικό καθήκον να ανταποκρινόμαστε στις ανάγκες του Λιμενικού Σώματος. Να προσφέρουμε στο εξαίρετο ανθρώπινο δυναμικό

Παναγιωτόπουλος: Αφήστε τις Ένοπλες Δυνάμεις έξω από την πολιτική αντιπαράθεση – Τι είπε για Α/ΓΕΕΘΑ και προσωπικό ΕΔ

Να αφήσει τις Ένοπλες Δυνάμεις έξω από την πολιτική αντιπαράθεση κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, που ανέβηκε στο βήμα της ολομέλειας κατά τη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας. Ο κ. Παναγιωτόπουλος μίλησε και για τις σχέσεις του με τον αρχηγό

Η ΛΑΡΚΟ και οι φορολογούμενοι

Η ΛΑΡΚΟ είναι εταιρεία παραγωγής σιδηρονικελίου με ένα μεταλλουργικό εργοστάσιο στη Λάρυμνα Φθιώτιδας και ορυχεία στις περιοχές της Εύβοιας, του Νέου Κόκκινου Βοιωτίας, την Καστοριά και τα Σέρβια Κοζάνης.  Από το 1963 έως το 1982 λειτούργησε ως ιδιωτική επιχείρηση.  Αλλά