Τέλος η «λειτουργία πτήσης» στα αεροπλάνα: Κλήσεις και στον αέρα μέσω 5G

Η Κομισιόν θα δεσμεύσει συχνότητες του δικτύου 5G, ώστε οι ταξιδιώτες να μπορούν να χρησιμοποιούν εν πτήσει τα κινητά τους τηλέφωνα χωρίς περιορισμούς

Το πρώτο μήνυμα που λαμβάνουν οι επιβάτες αεροπορικών μεταφορών όταν το αεροπλάνο πρόκειται να απογειωθεί είναι να κλείσουν τα κινητά τους τηλέφωνα ή να τα βάλουν σε «λειτουργία πτήσης».

Η οδηγία αυτή πρόκειται να εξαφανιστεί καθώς η Κομισιόν πρόκειται να ορίσει συγκεκριμένες συχνότητες της νέας τηλεφωνίας 5G που θα επιτρέπουν τη συνδεσιμότητα των κινητών τηλεφώνων κατά την πτήση.

Στην πράξη, αυτή η απόφαση θα εξουσιοδοτήσει τις αεροπορικές εταιρείες να επιτρέπουν στους πελάτες να πραγματοποιούν και να λαμβάνουν τηλεφωνικές κλήσεις, να στέλνουν sms και να χρησιμοποιούν δεδομένα όπως ακριβώς θα έκαναν στο έδαφος.

Η υπηρεσία θα παρέχεται μέσω ειδικού εξοπλισμού δικτύου που ονομάζεται «picocell», το οποίο θα συνδέει το δίκτυο του αεροπλάνου με το έδαφος μέσω δορυφόρου.

«Ο ουρανός δεν είναι πλέον το όριο όσον αφορά τις δυνατότητες που προσφέρει η υπερταχεία συνδεσιμότητα», δήλωσε ο Τιερί Μπρετόν, επίτροπος για την εσωτερική αγορά.

Οι αεροπορικές εταιρείες θα μπορούν να παρέχουν την υπηρεσία 5G στα αεροπλάνα τους, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις επικοινωνίες κατά την πτήση.

Μέχρι σήμερα, οι κανονισμοί απαιτούν από τους επιβάτες να απενεργοποιούν τα κινητά τηλέφωνα ή να ενεργοποιούν τη «λειτουργία πτήσης» πριν από την απογείωση και καθ’ όλη τη διάρκεια της πτήσης, ως μέτρο ασφαλείας για την αποφυγή παρεμβολών σε άλλα ηλεκτρικά ή τηλεπικοινωνιακά συστήματα του αεροπλάνου.

Η σύνδεση με ασύρματες συσκευές όπως κινητά τηλέφωνα, tablet ή φορητούς υπολογιστές είναι δυνατή μόνο μέσω ενός εσωτερικού δικτύου Wi-Fi που παρέχεται από την αεροπορική εταιρεία, γενικά ως υπηρεσία επί πληρωμή.

Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόκειται να ενεργοποιήσει μια συγκεκριμένη ζώνη συχνοτήτων για τη χρήση του 5G, φροντίζοντας να μην παρεμβαίνει σε καμία από τις ηλεκτρονικές συσκευές του αεροπλάνου, ώστε ο ταξιδιώτης να μπορεί να χρησιμοποιεί το κινητό του τηλέφωνο ανά πάσα στιγμή.

Ωστόσο, κάτι τέτοιο θα λειτουργεί μόνο σε χαμηλά υψόμετρα και εφόσον οι καιρικές συνθήκες είναι ευνοϊκές. Επιπλέον, ο κυβερνήτης του αεροσκάφους θα μπορεί να διατάξει την απενεργοποίηση των κινητών τηλεφώνων ανά πάσα στιγμή εάν το κρίνει σκόπιμο.

«Το 5G θα επιτρέψει καινοτόμες υπηρεσίες για τους ανθρώπους και ευκαιρίες ανάπτυξης για τις ευρωπαϊκές εταιρείες», δήλωσε ο Μπρετόν.

Θα είναι ασφαλές αλλά όχι δωρεάν

Πάντως, όπως αναφέρει η El Pais, το ότι θα μπορείς να χρησιμοποιείς το κινητό σου, δεν σημαίνει ότι θα είναι δωρεάν. Όλα δείχνουν ότι οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας και ίσως οι αεροπορικές εταιρείες, θα ζητούν χρήματα για την παροχή αυτή, καθώς για να έχουν σύνδεση στα χερσαία δίκτυα περισσότερων της μιας χωρών, θα δημιουργείται κόστος περιαγωγής.

Επιπλέον, οι αεροπορικές εταιρείες θα πρέπει να κάνουν σημαντικές επενδύσεις για να εγκαταστήσουν τον εξοπλισμό που τους επιτρέπει να συνδέουν τα επίγεια δίκτυα κινητής τηλεφωνίας με το αεροπλάνο εν πτήσει μέσω του δορυφόρου.

Πηγή: Elpais.com

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στα 200 ευρώ η εκλογική αποζημίωση στα στελέχη του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής

  Κοινή Υπουργική Απόφαση Αριθμ. 44448/2024 ΦΕΚ 3056/Β/29-5-2024 Καταβολή ειδικής εκλογικής αποζημίωσης στα στελέχη του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής για την έκτακτη απασχόλησή τους κατά την προπαρασκευή και διενέργεια των εκλογών για την ανάδειξη των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

ΓΕΣ: Προκήρυξη Κάλυψης Θέσεων «Υπασπιστών Διοικήσεως»

ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ ΠΡΟΣ : Αποδέκτες Πίνακα «Α» ΓΕΝΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ ΣΤΡΑΤΟΥ Β ́ ΚΛΑΔΟΣ (ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ) ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ Β1(ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ) ΤΜΗΜΑ 3 (ΜΕΤΑΒΟΛΕΣ ΑΝΘΣΤΩΝ- ΥΠΞΚΩΝ – ΕΠΟΠ) Τηλέφ.: 210-6555662 ΚΟΙΝ. : ΓΕΣ/B1/3α Φ.400/43/649892 Σ.4949 Αριθμός Εγκυκλίου: 103 Αθήνα,

Η ομιλία του Αρχηγού ΓΕΣ στους Ανθυπολοχαγούς Τάξεως 2023 στη Σχολή Πεζικού

Την Πέμπτη 30 Μαΐου 2024, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού (ΓΕΣ) Αντιστράτηγος Γεώργιος Κωστίδης, επισκέφθηκε την έδρα της Σχολής Πεζικού στο Στρατόπεδο «ΤΧΗ (ΠΖ) ΒΕΛΙΣΣΑΡΙΟΥ ΙΩΑΝΝΗ» στη Χαλκίδα, όπου και πραγματοποίησε ομιλία στους Ανθυπολοχαγούς τάξεως 2023. Κατά την ομιλία του, ο

Σύλληψη ψαρά στη Θεσσαλονίκη

Τις πρωινές ώρες χθες, στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Θεσσαλονίκης προέβησαν στη σύλληψη ενός 63χρονου ημεδαπού αλιέα – μυδοκαλλιεργητή. Ειδικότερα, ο 63χρονος εντοπίστηκε να εκτελεί πλόες στη θαλάσσια περιοχή Χαλάστρας με το υπό ιδιοκτησίας και διακυβέρνησής του βοηθητικό σκάφος οστρακοκαλλιέργειας, χωρίς

Μετάβαση στο περιεχόμενο