Τετ α τετ Παναγιωτόπουλου – Ακάρ: Τι ειπώθηκε και πώς την είδαν στην Αθήνα

Γιατί οι Τούρκοι επέμεναν για να πραγματοποιηθεί η συνάντηση
Ως ένα πρώτο αλλά σημαντικό βήμα προς την εξομάλυνση των σχέσεων ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία, είδαν στην Αθήνα τη χθεσινή συνάντηση του υπουργού Άμυνας, Νίκου Παναγιωτόπουλου με τον Τούρκο ομόλογό του, Χουλουσί Ακάρ στο περιθώριο της Συνόδου των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ.

Από το βράδυ της Τετάρτης στις Βρυξέλλες, η τουρκική πλευρά είχε φροντίσει να αποκαλύψει τις προθέσεις της δείχνοντας διάθεση για μια συνάντηση των δύο ανδρών. Το πρωί της Πέμπτης αυτό έγινε πιο εμφανές με τους Τούρκους να δείχνουν απίστευτη επιμονή προκειμένου να γίνει αυτή η συνάντηση. Έτσι, το μεσημέρι, Νίκος Παναγιωτόπουλος και Χουλουσί Ακάρ βρέθηκαν ο ένας απέναντι στον άλλον επί περίπου 40 λεπτά.

Το μήνυμα της Αθήνας
Το βασικό μήνυμα ήταν να μείνουν ανοικτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας ανάμεσα στις δύο πλευρές. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το κλίμα στη συνάντηση ήταν θετικό με τον Έλληνα υπουργό Άμυνας να διαμηνύει όμως στον Ακάρ ότι η ένταση ανάμεσα στις δύο χώρες δεν μπορεί να αποκλιμακωθεί όσο η τουρκική πλευρά συνεχίζει να διατυπώνει επιθετική ρητορική και απειλές που φθάνουν μέχρι την αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας.

Συμφωνήθηκε, λοιπόν να μείνει ανοιχτό το κανάλι επικοινωνίας ανάμεσα στις δύο πλευρές, προκειμένου να αποκατασταθεί ο διάλογος στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας, όπως αρμόζει σε Συμμάχους στο ΝΑΤΟ. Θα υπάρξει αξιολόγηση των όσων έχουν γίνει και η ελληνική κυβέρνηση δεν θα σταματήσει να παραμένει σε εγρήγορση, καθώς η Άγκυρα και στο παρελθόν έχτισε γέφυρες επικοινωνίας και στην συνέχεια τις γκρέμισε.

Κυβερνητικές πηγές εξηγούσαν πώς βλέπουν την κατάσταση μετά τη μεγάλης σημασίας αυτή πρώτη συνύπαρξη μήνες μετά την τελευταία ανάμεσα στους δυο υπουργούς. Την έκπληξη ακολούθησε η καχυποψία και πώς να μη συμβεί αυτό, αφού ο Χουλουσί Ακάρ είναι από εκείνους που έχουν επιτεθεί με μανία το τελευταίο διάστημα στην Ελλάδα, καθώς κινείται στον στενό πυρήνα των συνεργατών του Ερντογάν.

Επίσης, μέσα από αυτή την επαφή και τη φράση του Ακάρ ότι ο ένας έχει το τηλέφωνο του άλλου για να μιλήσουν αν χρειαστεί, διαφαίνεται τουλάχιστον τα τελευταία 24ωρα ότι σε αυτή τη φάση η Τουρκία δείχνει να θέλει να συνομιλήσει. Και ακόμα και αν συμβεί κάτι απευκταίο όπως ένα επεισόδιο, ή ένα «ατύχημα» Παναγιωτόπουλος και Ακάρ μέσα από αυτό το κανάλι επικοινωνίας θα μπορούν να σβήσουν την παραμικρή φλόγα που μπορεί να ανάψει.

Παράλληλα, στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι με την αλλαγή στάσης της τουρκικής πλευράς ανοίγει ο δρόμος και για νέες συναντήσεις και επαφές ακόμα και… μέσω κινητών.

Ξέρουν επίσης ότι όλα αυτά μπορεί να αλλάξουν άρδην και όλα να τιναχτούν στον αέρα πάντα με ευθύνη της Άγκυρας.

Στο Μέγαρο Μαξίμου υπάρχουν τουλάχιστον δυο εκδοχές για την επιμονή της Τουρκίας να γίνει η συνάντηση αυτή. Η μία είναι να υπάρχει ειλικρίνεια προθέσεων από την Τουρκία και να θέλει πραγματικά αποκατάσταση των σχέσεων. Η δεύτερη, να κρύβεται κάτι άλλο πίσω από την κίνηση αυτή και να είναι όλα προσχηματικά και κομμάτι ενός στρατηγικού σχεδίου που θα έχει σκοπό να «μπερδέψει» την Αθήνα.

Τετ α τετ Παναγιωτόπουλου – Ακάρ: Τι ειπώθηκε και πώς την είδαν στην Αθήνα

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πόθεν Έσχες: Παρατείνεται έως 15 Ιανουαρίου η προθεσμία υποβολής

Παρατείνεται μέχρι και την 15η Ιανουαρίου 2023 η προθεσμία υποβολής πόθεν έσχες. Η παράταση αφορά στην υποβολή δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης και οικονομικών συμφερόντων, (αρχικές με απόκτηση ιδιότητας υπόχρεου από την 1η.1.2022 έως και την 15η.10.2022 και ετήσιες του έτους 2022

Η αγορά δεξαμενόπλοιων “κλέβει την παράσταση”

Οι Έλληνες εφοπλιστές από την αρχή του έτους έως τις αρχές Νοεμβρίου είναι πρώτοι στον κόσμο στις αγορές, αλλά και στις πωλήσεις πλοίων. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε ο οίκος Allied, οι “Greeks” αγόρασαν 223 πλοία και πλήρωσαν 4.859,6

Λάρισα: Δημιουργείται αμερικανική βάση με UAV στην 110 ΠΜ – Θα παρακολουθούν όλο το Αιγαίο

Νέα δεδομένα όσον αφορά την επιτήρηση στο Αιγαίο δημιουργεί η αμερικανική βάση στην 110 Πτέρυγα Μάχης στη Λάρισα από την οποία θα απογειώνονται και θα επιχειρούν τα εξελιγμένα MQ-9 Reaper, ό,τι πιο εξελιγμένο υπάρχει στην τεχνολογία των μη επανδρωμένων αεροσκαφών

Καραμανλής: Μείωση στα 2,50 ευρώ για τα διόδια στην Αττική Οδό

Όπως αναφέρει ο υπουργός Μεταφορών, «η απόφαση της Κυβέρνησης για μείωση των διοδίων της Αττικής Οδού στη νέα σύμβαση, όχι μόνο εντάσσεται στην ευρύτερη προσπάθεια αντιμετώπισης του κόστους διαβίωσης, αλλά κλείνει κι ένα κύκλο ανεδαφικών απόψεων περί κλιμακωτών διοδίων, χωρίς να