Thorax: Έρχεται το ψηφιακό υπερόπλο του ΓΕΕΘΑ – «Game Over» για τα τουρκικά UAV

Τεχνητή νοημοσύνη data στην υπηρεσία του ΓΕΕΘΑ για την αντιμετώπιση της τουρκικής προκλητικότητας στο Αιγαίο.

Στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης εισέρχεται και στρατιωτικά η Ελλάδα, μετά την απόφαση για ένταξη στο Ταμείο Ανάκαμψης ενός επιχειρησιακού αυτόνομου συστήματος με την επωνυμία «Thorax», το οποίο θα υπάγεται στον Γ΄ Κλάδο του ΓΕΕΘΑ.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ», σκοπός είναι η χρήση μεγάλων δεδομένων (Big data), εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης (AI) και διαφόρων τύπων αλγορίθμων (deep machine learning) προκειμένου ένα κεντρικό, υβριδικό σύστημα να μπορεί να φιλτράρει την τεράστια πληθώρα πληροφοριών που καθημερινά εντοπίζεται ποικιλοτρόπως, να απομονώνεται η απειλή και να αυτοματοποιείται η αντιμετώπισή της, αλλά και συγκεκριμένοι τρόποι γι’ αυτό.

Ψηφιακό υπερόπλο αποτροπής και άμυνας
Οι απειλές που καλείται να αντιμετωπίσει το «Thorax» προκαλούν ανησυχία εδώ και χρόνια στο ΝΑΤΟ, ενώ χώρες όπως η Φινλανδία και η Εσθονία έχουν αναπτύξει υποδομές που –για διαφορετικούς λόγους στη κάθε χώρα– τους επιτρέπουν να λαμβάνουν αποφάσεις ταχύτατα. Απειλές όπως ο ηλεκτρονικός πόλεμος, ο κυβερνοπόλεμος, η χρήση τεχνολογιών ΑΙ, και η διασπορά ψευδών ή παραπλανητικών πληροφοριών ή «ειδήσεων» μέσα από διάφορες μορφές δεν περιορίζονται από παλαιού τύπου εμπόδια. Γι’ αυτό και απαιτείται η ανάπτυξη ενός συστήματος που θα συνδυάζει τη δυνατότητα να συνεργαστούν πολιτικές και στρατιωτικές δομές όχι μόνο στο επίπεδο επιχειρήσεων, αλλά και σε εκείνο της λήψης αποφάσεων.

Για τη συλλογή των πληροφοριών θα χρησιμοποιούνται κάθε είδους αισθητήρες, όπως ραντάρ, μετεωρολογικοί σταθμοί και λοιπές πηγές λήψης εξωτερικών δεδομένων, αλλά και εφαρμογές ΑΙ στον κυβερνοχώρο. Πρόκειται, κατά βάση για ένα σύστημα το οποίο θα αποτελείται από αισθητήρες υφιστάμενων υποδομών του ελληνικού κράτους αλλά και software που θα προστεθεί σε αυτό.

Επένδυση με τεράστιο ώφελος
Ενα τεράστιο πεδίο παραγωγής πληροφορίας (στις περισσότερες φορές περιττή για την ασφάλεια της χώρας) είναι ο κυβερνοχώρος, πεδίο στο οποίο η Τουρκία έχει επενδύσει αρκετά τα τελευταία χρόνια. Υπενθυμίζεται ότι πριν αλλά και κατά τη διάρκεια της κρίσης του Εβρου τον Φεβρουάριο του 2020, επιχειρήθηκε η συνειδητή αλλοίωση της κατάστασης στα ελληνοτουρκικά σύνορα με κορεσμό πληροφοριών, που είχε ως βασικό σκοπό να παρασυρθεί η Αθήνα στη λήψη λανθασμένων αποφάσεων.

Αν η παρατεταμένη ένταση στον Εβρο αντιμετωπίστηκε με πιο παραδοσιακές μεθόδους λόγω και της μορφής που πήρε τελικά, σε περίπτωση κρίσεων μικρότερης διάρκειας, οι πολλές άχρηστες πληροφορίες μπορεί να δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα σε αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν σε λεπτά, αν όχι σε δευτερόλεπτα. Απαιτείται, λοιπόν, ένα αυτοματοποιημένο σύστημα.

Από τα πλέον χαρακτηριστικά παραδείγματα και οικεία λόγω της καθημερινής, πλέον, ειδησεογραφίας, είναι η απειλή από UAV ή drones, τα οποία αυτή τη στιγμή εντοπίζονται και αντιμετωπίζονται με βάση ενέργειες και αποφάσεις ανθρώπων. Με το νέο σχέδιο η απειλή από UAV, drones, ή άλλη μη επανδρωμένη ιπτάμενη πλατφόρμα θα αντιμετωπίζεται αυτοματοποιημένα. Δηλαδή θα εντάσσεται σε μια κατηγορία απειλών που θα ενεργοποιεί το βέλτιστο σενάριο αντιμετώπισης, χωρίς να απαιτούνται χρονοβόρες διαδικασίες που τελικά μπορεί να επιτρέψουν (όπως και συμβαίνει σήμερα) στην ιπτάμενη πλατφόρμα να ολοκληρώσει την αποστολή της.

Το σύστημα «Thorax», με απόφαση του υφυπουργού Ανάπτυξης Χρίστου Δήμα, θα χρηματοδοτηθεί με 50 εκατ. ευρώ και είναι δυνατή η επιπλέον ενίσχυση με 12 εκατ. ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Φορείς υλοποίησης είναι το ΓΕΕΘΑ και η Γενική Γραμματεία Ερευνας και Τεχνολογίας, ωστόσο η προώθησή του αποτελεί μία από τις πρωτοβουλίες του γ.γ. του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, Αντώνη Οικονόμου.

Thorax: Έρχεται το ψηφιακό υπερόπλο του ΓΕΕΘΑ – «Game Over» για τα τουρκικά UAV

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επίθεση των Χούθι κατά του ελληνόκτητου M/V Tutor: Το πλοίο «πιστεύεται ότι έχει βυθιστεί»

Πλοίο που στοχοποιήθηκε από τους Χούθι της Υεμένης στις 12 Ιουνίου, ενώ έπλεε στην Ερυθρά Θάλασσα, σε απόσταση 66 ναυτικών μιλίων νοτιοδυτικά της πόλης Χοντέιντα «πιστεύεται ότι έχει βυθιστεί», ανέφερε η βρετανική υπηρεσία ασφάλειας της ναυσιπλοΐας UKMTO. Οι Χούθι είχαν

Στ. Γκίκας: Ενημερωτική επίσκεψη σε ΚΕΠΙΧ – ΕΚΣΕΔ ΛΣ/ΕΛΑΚΤ

Ενημερωτική επίσκεψη στο Κέντρο Επιχειρήσεων του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής (ΚΕΠΙΧ) και στο Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας & Διάσωσης (ΕΚΣΕΔ) πραγματοποίησε σήμερα ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Στέφανος Γκίκας, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό του Λ.Σ.- ΕΛ.ΑΚΤ. Αντιναύαρχο Λ.Σ. Γεώργιο Αλεξανδράκη, όπου

«Χρυσός» οι διελεύσεις πλοίων από Δαρδανέλια και Βόσπορο

Τα πάνω κάτω στις διελεύσεις πλοίων από τα Δαρδανέλια και τον Βόσπορο φέρνει νέα πολιτική απόφαση της Άγκυρας. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με επίσημη ενημέρωση του Υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών, τα τέλη διέλευσης από τα Δαρδανέλια και τον Βόσπορο θα αυξηθούν, από

Ο αντίκτυπος των επιθέσεων των Χούθι στο παγκόσμιο εμπόριο σε αριθμούς

Τις επιπτώσεις των επιθέσεων των Χούθι στο διεθνές εμπόριο αναδεικνύει με νέα έκθεσή της η αμερικανική Υπηρεσία Αμυντικών Πληροφοριών (DIA). Πιο συγκεκριμένα, στην έκθεση αναφέρεται ότι οι επιθέσεις των Χούθι ευθύνονται για τη σημαντική μείωση στις μεταφορές εμπορευματοκιβωτίων μέσω της

Μετάβαση στο περιεχόμενο