Θρίλερ στον Περσικό Κόλπο: Η σύσταση στα ελληνικά πλοία και οι ενέργειες για απελευθέρωση

Συνεχίζεται το θρίλερ της κατάσχεσης των δύο ελληνικών δεξαμενόπλοιων στον Περσικό Κόλπο, ενέργεια την οποία η ελληνική κυβέρνηση χαρακτηρίζει εντελώς απρόκλητη και παράνομη. Η αγωνία για τους Έλληνες ναυτικούς που βρίσκονται στα δύο ελληνόκτητα τάνκερ κορυφώνεται.

 

Αγωνιούν και περιμένουν να ακούσουν μια καλή είδηση οι συγγενείς των Ελλήνων ναυτικών που παραμένουν όμηροι των Ιρανών κομάντο από την Παρασκευή.

207 ήταν όλοι. Φοβισμένοι και αγχωμένοι, αλλά από τη στιγμή που έμειναν μόνο 8 πάνω στο τάνκερ ηρέμησαν κάπως. Τους έδωσαν και τα κινητά τους” τόνισε στην ΕΡΤ η μητέρα ενός εκ των ναυτικών, Ελπίδα Καφεσάκη Βεβαιάκη.

Τα δύο τάνκερ έχουν στο πλήρωμά τους 10 Έλληνες και έναν Κύπριο. Από το Υπουργείο Ναυτιλίας έχει γίνει έντονη σύσταση στα υπό ελληνικής σημαίας πλοία να πλέουν κατά το δυνατόν εκτός υδάτων που ελέγχονται από το Ιράν.

Τα υπουργεία Εξωτερικών και Ναυτιλίας βρίσκονται σε πλήρη κινητοποίηση για την άμεση απελευθέρωση των πλοίων αλλά και των πληρωμάτων τους” τόνισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

Ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας είχε διαδοχικές τηλεφωνικές επικοινωνίες με τους ομολόγους του των ΗΠΑ, της Σαουδικής Αραβίας, του Ισραήλ και της Κύπρου.

Επίσημα οι ιρανικές αρχές δεν έχουν δηλώσει το λόγο για την ομηρεία των δύο ελληνόκτητων τάνκερ αλλά αφήνουν να εννοηθεί ότι κρατούνται για τον έλεγχο εγγράφων.

Η όλη κατάσταση είναι ένα πολιτικό ζήτημα. Το δυστύχημα είναι ότι έχουμε βρεθεί ανάμεσα” τόνισε ο διευθυντής της εταιρείας τάνκερ Prudent Warrior, Γιώργος Βακιρτζής.

Το ένα από τα δύο ελληνικά δεξαμενόπλοια το «Prudent Warrior» έδεσε με εντολή της Τεχεράνης στο λιμάνι Μπαντάρ Αμπάς, στην περσική πλευρά των στενών του Ορμούζ, ενώ το «Delta Poseidon» παραμένει στο σημείο που έγινε το ρεσάλτο.

Συνεχίζονται πάντως οι ενέργειες για την απελευθέρωση των πληρωμάτων και των πλοίων, ενώ στα δύο πλοία παραμένουν ιρανοί κομάντο. Το θετικό είναι ότι οι ναυτικοί είναι καλά στην υγεία τους.

Ρεπορτάζ: Μαρία Μαγκλάρα, Χαρά Γιαννοπούλου

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δείτε τι προβλέπει το πδ 11/21 για τις τοποθετήσεις, μεταθέσεις, αποσπάσεις, διαθέσεις του προσωπικού Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής

Ενόψη της υποβολής ενδικοφανών προσφυγών  κατά αποφάσεων μεταθέσεων και για την υποβοήθηση των μετατιθέμενων στελεχών ΛΣ  παραθέτουμε ολόκληρο το πδ 11/21 μεταθέσεων. ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΥΠ’ ΑΡΙΘΜ. 11/2021 ΦΕΚ 21/Α/10-2-2021 Τοποθετήσεις, μεταθέσεις, αποσπάσεις, διαθέσεις του προσωπικού Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής.

Κρήτη: Η «μαύρη» όψη των διακοπών – Θλιβερά στοιχεία για τους πνιγμούς στις παραλίες

Το 73,6% των θυμάτων είναι αλλοδαποί/τουρίστες – Τα επίσημα στοιχεία έως τις 15 Αυγούστου Τα υψηλά ποσοστά του τουρισμού αποτελούν τη φωτεινή όψη του ελληνικού καλοκαιριού με τον ήλιο και τη θάλασσα, όμως υπάρχει και η άλλη, η πιο σκοτεινή,

Παρέμβαση προέδρου ΠΕΑΛΣ: Μονόδρομος η αποδοχή του συνόλου των προσφυγών κατά των μεταθέσεων 2022

17-08-2022 ΘΕΜΑ: “Αποδοχή του συνόλου των προσφυγών κατά των μεταθέσεων 2022” Αναλαμβάνοντας την ευθύνη και το κόστος που μου αναλογεί, παρεμβαίνω ως κάτωθι:  Λίγες ημέρες μετά την κοινοποίηση των 200 μεταθέσεων έτους 2022 και λίγες ημέρες πριν τη χορήγηση ΦΠ

Το χρονικό της περιπέτειας των 38 μεταναστών στη νησίδα του Εβρου

Ενα κορίτσι 5 ετών από την ομάδα των Σύρων και Παλαιστινίων προσφύγων έχασε τη ζωή του, οι οποίοι από τις 7 Αυγούστου βρίσκονταν εγκλωβισμένοι σε νησίδα του ποταμού Εβρου, όπου φέρονται να είχαν προωθηθεί βάσει των μαρτυριών τους υπό την απειλή