Τι αλλάζει στις συντάξεις για όσους βγουν το 2025

Αλλαγές έρχονται στον τρόπο υπολογισμού των συντάξιμων αποδοχών βάσει των οποίων υπολογίζεται η ανταποδοτική σύνταξη. Οι συντάξιμες αποδοχές των ασφαλισμένων που θα αρχίσουν να βγαίνουν στη σύνταξη από το 2025 και μετά θα αυξάνονται με τον δείκτη μεταβολής μισθών για το σύνολο της οικονομίας.

Ο δείκτης μεταβολής μισθών θα αντικαταστήσει από το 2025  την τιμαριθμοποίηση των αποδοχών που θα παραμείνει για να αναπροσαρμόζονται οι συντάξιμοι μισθοί από το 2002 ως και το 2024.

Οι ασφαλισμένοι που θα αρχίσουν να αποχωρούν από το 2025 θα έχουν δυο τρόπους για τον καθορισμό των συντάξιμων αποδοχών τους ως εξής:

1.Οι συντάξιμες αποδοχές από το 2002 ως και το 2024 θα αυξάνονται κατά το ποσοστό μεταβολής του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή κάθε έτους.

2. Οι συντάξιμες αποδοχές από το 2025 μετά θα αυξάνονται με το ποσοστό μεταβολής του Δείκτη μισθών για το σύνολο της οικονομίας.

Μεγαλύτερη ανταποδοτική σύνταξη

Ο νέος δείκτης μπορεί να οδηγήσει και σε μεγαλύτερες ανταποδοτικές συντάξεις, αν οι μισθοί αυξάνονται πάνω από τα επίπεδα του πληθωρισμού.

Στην πράξη από το 2025 για τον υπολογισμό των συντάξιμων αποδοχών, θα λαμβάνεται υπόψη η μέση αύξηση των μισθών όλων των εργαζομένων για το προηγούμενο έτος, ενώ η αύξηση των συντάξιμων αποδοχών βάσει πληθωρισμού θα παραμείνει για τις συντάξιμες αποδοχές ως και το 2024.

Αν το 2024 η μέση αύξηση των μισθών στο σύνολο της οικονομίας, από τον εργάτη ως τον διευθύνοντα σύμβουλο μιας εταιρίας είναι 4%, τότε και οι συντάξιμες αποδοχές όσων αποχωρήσουν το 2025, θα αυξηθούν κατά 4% πέραν του ποσοστού αύξησης που πήρε ο κάθε εργαζόμενος στις αποδοχές του.

Για το 2024 η μέση αύξηση των μισθών εκτιμάται γύρω στο 4% ενώ ο πληθωρισμός κάτω από 3%. Με αυτή τη διαφορά της μιας μονάδας, τα κέρδη στη σύνταξη για όσους περιμένουν να βγουν το 2025, θα είναι μεγαλύτερα από τα κέρδη που θα έχουν όσοι αποχωρήσουν φέτος.

Η εφαρμογή του νέου συστήματος θα μπει σε λειτουργία μόλις η ΕΛΣΤΑΤ καταφέρει να ετοιμάσει και τον αντίστοιχο μαθηματικό τύπο.

Ο δείκτης μισθών προβλέφθηκε στον νόμο 4287/2016 και μετέπειτα στον νόμο 4670/2020 με αρχικό στόχο να εφαρμοστεί από το 2021. Η ΕΛΣΤΑΤ όμως είχε επικαλεστεί τότε αδυναμία εξαγωγής των στοιχείων που θα έβγαζαν τον νέο δείκτη με το ποσοστό μεταβολής των μισθών στο σύνολο της οικονομίας και έτσι δόθηκε παράταση στην τιμαριθμοποίηση των συντάξιμων αποδοχών ως το 2024.

Αυτές τις μέρες, όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Πάνος Τσακλόγλου, συγκροτείται η επιτροπή που θα δημιουργήσει τον δείκτη μισθών. Η επιτροπή αποτελείται από υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου και της ΕΛΣΤΑΤ.

Εκτός από τις συντάξιμες αποδοχές που θα λαμβάνονται υπόψη για τον υπολογισμό της ανταποδοτικής σύνταξης, με τον δείκτη μεταβολής μισθών θα γίνονται οι αναπροσαρμογές που προβλέπει η σχετική νομοθεσία στο ανώτατο όριο ασφαλιστέων αποδοχών και στις εισφορές αυτοαπασχολουμένων, ελευθέρων επαγγελματιών και αγροτών.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εντοπίστηκε μετά από 58 χρόνια το ναυάγιο της «Φαλκονέρας» – Η αιτία βύθισης του πλοίου

Μετά από 58 χρόνια εντοπίστηκε στα 700 μέτρα βάθος και σε απόσταση 20 ναυτικών μιλίων από την τοποθεσία στην οποία θεωρήθηκε αρχικά ότι είχε βυθιστεί, το ναυάγιο της «Φαλκονέρας». Το κύτος του οχηματαγωγού «Ηράκλειον» που βυθίστηκε στις 8 Δεκεμβρίου του 1966

Ξεκίνησαν τα δοκιμαστικά δρομολόγια του πρώτου βουλγάρικου ηλεκτρικού καταμαράν στο Δούναβη

Ο δήμος της βουλγαρικής πόλης Σιλίστρα ξεκίνησε δοκιμαστικά δρομολόγια του πρώτου βουλγαρικού ηλεκτρικού καταμαράν στον ποταμό Δούναβη. Το σκάφος, αξίας περίπου δύο εκατομμυρίων ευρώ, κατασκευάστηκε στο πλαίσιο ενός διασυνοριακού έργου μεταξύ της δημοτικής αρχής της Σιλίστρα και του νομαρχιακού συμβουλίου

Νησιά Άλαντ: Η «Αχίλλειος πτέρνα» της Φινλανδίας προκαλεί πονοκέφαλο στην Ευρώπη

Η στρατικοποίηση των ελληνικών νησιών στο Ανατολικό Αιγαίο, για την οποία η Τουρκία προβάλει συνεχώς τις αντιρρήσεις της, έχει κριθεί απαραίτητη εξαιτίας των άστατων ελληνοτουρκικών σχέσεων. Συχνά η ελληνική διπλωματία επικαλείται το ότι «η Ελλάδα δεν έχει τους γείτονες της Σουηδίας». Η εισβολή

ΜΤΝ: Αναρτήθηκαν οι βεβαιώσεις αποδοχών ΜΤΝ & ΕΚΟΕΜΝ 2023 για την Εφορία

Το ΜΤΝ ανάρτησε χτες (24/5/2024) τις Βεβαιώσεις Αποδοχών από το ΜΤΝ και από το ΕΚΟΕΜΝ για το Έτος 2023 που υποβάλλονται αυτούσιες στην Εφορία με τις φορολογικές δηλώσεις των μερισματούχων του Ταμείου. Στις Βεβαιώσεις Αποδοχών εξατομικευμένη πρόσβαση μπορεί να έχει

Μετάβαση στο περιεχόμενο