Τι είναι η ναυτική φωτοβολίδα: Πόσο κοστίζει, από τι είναι φτιαγμένη και τι ζημιά κάνει σε όποιον χτυπηθεί από αυτή

Δε σβήνει ούτε με νερό ούτε με πυροσβεστήρα

Οι φωτοβολίδες έκτακτης ανάγκης για ναυτική χρήση δεν έχουν σχεδιαστεί βέβαια για να αποτελούν φονικό όπλο, αλλά για να σώζουν τις ζωές ναυτικών, καθώς οι τελευταίοι κάνουν χρήση τους σε απειλητικές για τη ζωή τους καταστάσεις στη θάλασσα.

Η συγκεκριμένη φωτοβολίδα χρησιμοποιείται όταν απειλείται η ζωή ανθρώπων ή κάποιο σκάφος βρίσκεται σε κίνδυνο και χρειάζεται να δοθεί άμεσα σήμα κινδύνου. Συνηθίζεται να χρησιμοποιείται όταν άλλες μέθοδοι επικοινωνίας δεν μπορούν -για οποιονδήποτε λόγο- να χρησιμοποιηθούν.

Πόσο εύκολα μπορεί να την αποκτήσει κάποιος

Αν και πρόκειται για ένα από τα πιο επικίνδυνα όπλα στα χέρια των ταραξιών, μπορούν να αποκτηθούν πάρα πολύ εύκολα, καθώς είναι τόσο φθηνές όσο και άμεσα προσβάσιμες. Κάθε κατάστημα με ναυτιλιακά διαθέτει, ενώ -ακόμα και αν κάποιος δε θέλει να πάει στο φυσικό κατάστημα, πωλούνται και μέσω διαδικτύου.

Οι τιμές τους ποικίλουν μεταξύ 4 και 10 ευρώ, ενώ υπάρχουν και οι πιο ακριβές, που φτάνουν περίπου τα 25. Πρόκειται για τη λεγόμενη φωτοβολίδα – αλεξίπτωτο ή αλλιώς φωτοβολίδα ερευνών. Η συγκεκριμένη απελευθερώνεται στα 350 μέτρα για μεγάλη απόσταση θέασης, έχοντας προφανώς μεγαλύτερη προωθητική δύναμη. Καταλαβαίνει εύκολα, λοιπόν, κανείς ότι η ίδια φωτοβολίδα σε ευθεία βολή μπορεί να προκαλέσει ακόμα μεγαλύτερη ζημιά από τις υπόλοιπες.

Πώς λειτουργεί

Όταν μια ναυτική φωτοβολίδα χτυπά το σώμα, η καύση της πρωτεϊνικής ύλης συνεχίζεται. Η φλόγα που βγαίνει από το σώμα είναι ορατή μέχρι να καεί ολόκληρη, όπως κάνει οποιοδήποτε πυροτέχνημα. Δεν σταματά μέχρι να σβήσει.

Καθώς προορίζονται για χρήση στη θάλασσα είναι σχεδιασμένες, έτσι ώστε να μην σβήνουν με νερό αλλά ούτε με τη χρήση πυροσβεστήρα. Σβήνουν μονάχα όταν τελειώσει η γόμωση που έχουν.

Τι προκαλεί στον οργανισμό

Σε πρόσφατο τραυματισμό από ναυτική φωτοβολίδα μιας δικηγόρου κατά τη διάρκεια επεισοδίων στα Εξάρχεια, η φωτοβολίδα συνέχιζε να καίει το πόδι της γυναίκας, την ώρα που οι άνδρες των ΜΑΤ συνέχιζαν -μάταια- να προσπαθούν να τη σβήσουν με τον πυροσβεστήρα.

Στην περίπτωση του 31χρονου αστυνομικού που χαροπαλεύει προκάλεσε μεγάλες καταστροφές στους ιστούς αλλά και κακώσεις με αποτέλεσμα να πρέπει να χειρουργηθούν όλα, για να καθαριστούν και να μην υπάρξει μόλυνση.

Οι ναυτικοί συνήθως τις κρατούν στο χέρι, οι χούλιγκαν όμως συνήθως, για να τις μετατρέψουν σε όπλο, χρησιμοποιούν και πυροσωλήνες ως εκτοξευτήρες, μετατρέποντάς τις σε «ευθείας βολής».

Από τι υλικό είναι φτιαγμένες

Συνήθως έχουν μεταλλικό ή πλαστικό περίβλημα, έχουν μια πυροτεχνική σύνθεση, που παράγει τη θερμότητα και το χρώμα της φωτοβολίδας, ενώ περιέχει ακόμα συνδυασμό οξειδωτικών, καυσίμων και χρωστικών. Ακόμα την ασφάλεια που είναι είτε ένα φυτίλι είτε ένα κορδόνι, το οποίο εκκινεί την καύση της πυροτεχνικής σύνθεσης και ένα αλεξίπτωτο, το οποίο επιβραδύνει την κάθοδο της φωτοβολίδας και κάνει την κατανομή του φωτός και της θερμότητας πιο ομοιόμορφη.

Με πληροφορίες από το newsbeast.gr

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ευχαρίστησε την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών για την προσφορά της στη Θεσσαλία με 50 εκατ.

Η Πρόεδρος της ΕΕΕ, Μελίνα Τραυλού συμμετείχε σε εκδήλωση του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, στο Μουζάκι, για την παρουσίαση των έργων αποκατάστασης στις περιοχές της Θεσσαλίας και της Στερεάς Ελλάδας που δοκιμάστηκαν από τις καταστροφικές πλημμύρες. Τόσο ο Υπουργός Υποδομών

Σημαντικός ακτοπλοϊκός κόμβος το λιμάνι της Ραφήνας

ΣΕ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ κόμβο ακτοπλοϊκών υπηρεσιών λόγω της κοντινότερης απόστασής του από τις Κυκλάδες και την Εύβοια, αλλά και  μελλοντικής του σύνδεσης με τον σιδηρόδρομο και την Αττική οδό, εξελίσσεται το λιμάνι της Ραφήνας. Το ΤΑΙΠΕΔ, με την ιδιότητα της Αρχής

Απαγορευμένες ζώνες για τις μηχανότρατες και νέες προστατευόμενες περιοχές – Οι δεσμεύσεις για τις ελληνικές θάλασσες

Σε περίπου 780 εκατ. ευρώ έχει εκτιμηθεί ο προϋπολογισμός για την υλοποίηση των  21 δεσμεύσεων της Ελλάδας για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος στο πλαίσιο της Διεθνούς Διάσκεψης Our Ocean Conference 2024 που διεξήχθη στην Αθήνα.  Η… μερίδα του λέοντος, ήτοι 500 εκατ. ευρώ,

Μετάβαση στο περιεχόμενο