Τι πρέπει να κάνουμε όταν συναντήσουμε αγέλη σκύλων

Αν η αγέλη σκύλων έρχεται προς το μέρος μας, μένουμε ακίνητοι. Δεν φωνάζουμε, δεν τρέχουμε

Υπάρχουν αδέσποτοι σκύλοι που ζουν και μετακινούνται μαζί. Τους συναντάμε στους δρόμους των πόλεων, στα προάστια, αλλά και σε απομονωμένες περιοχές. Είναι το πλήθος των σκύλων, γνωστό σε όλους μας ως αγέλη σκύλων.

Και δεν είναι λίγοι οι πολίτες που εκφράζουν την έντονη δυσαρέσκειά τους για τις αγέλες σκύλων.

Τι μπορούμε να κάνουμε, λοιπόν, ώστε να είμαστε ασφαλείς;

Οι αγελαίες συμπεριφορές

«Στη σύγχρονη εποχή οι σκύλοι ζουν, περισσότερο από ποτέ, πιο κοντά στον άνθρωπο. Το «φυσικό» τους περιβάλλον είναι εκείνο όπου υπάρχουν άνθρωποι.

Σε γενικές γραμμές, οι σκύλοι που ζουν σε ομάδες, αναπτύσσουν αγελαίες συμπεριφορές. Συνήθως, διαφυλάσσουν την ασφάλεια τους και τον χώρο όπου διαμένουν και κοιμούνται. Όπως και τις πηγές του φαγητού τους», διευκρινίζει ο επαγγελματίας εκπαιδευτής σκύλων, Δημήτρης Πιτσικάλης.

Επιπροσθέτως, οι σκύλοι που ζουν σε ομάδες, όπως εξηγεί ο κ. Πιτσικάλης, μιμούνται συμπεριφορές, ο ένας του άλλου, και νιώθουν μεγαλύτερη ασφάλεια. Γιατί δεν είναι μόνοι. Έτσι, αν αισθανθούν ότι απειλούνται, είναι πολύ πιθανό να αντιδράσουν.

 Αν έρθουμε αντιμέτωποι με αδέσποτους σκύλους, το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε, είναι να τους προσπεράσουμε και να μην τους κοιτάμε

Είναι ευθύνη όλων μας, να γνωρίζουμε πώς να συμπεριφερόμαστε στους αδέσποτους σκύλους

Σε αυτό το σημείο ο κ. Πιτσικάλης τονίζει πως στις περισσότερες των περιπτώσεων, οι σκύλοι ως είδος δεν αντιδρούν απρόκλητα. Πράγμα που σημαίνει ότι, συνήθως, «αν δεν πειράξεις μια ομάδα αδέσποτων σκύλων, δεν θα σε πειράξουν ούτε εκείνοι».

«Υπάρχουν πολλοί πολίτες, οι οποίοι ‘’τρέμουν’’ και μόνο στη θέα αδέσποτων σκύλων. Και αυτό, φυσικά, είναι απόλυτα σεβαστό και κατανοητό. Όμως, το να αντιδρά κάποιος βίαια προς τα αδέσποτα ζώα επειδή τα φοβάται, αν μη τι άλλο, δεν είναι ηθικό», αναφέρει ο κ. Πιτσικάλης.

Πώς αντιδρούμε όταν ερχόμαστε «πρόσωπο με πρόσωπο» με αγέλη σκύλων

Αν έρθουμε αντιμέτωποι με αδέσποτους σκύλους, σύμφωνα με τον εκπαιδευτή, το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε, είναι να τους προσπεράσουμε χωρίς, καν, να τους κοιτάμε.

Μπορούμε, επίσης, να παρεκκλίνουμε λίγο της πορείας μας, διαγράφοντας ένα ημικύκλιο από την περιοχή που βρίσκονται τα ζώα.

Στη «γλώσσα του σώματος» των σκύλων, η συγκεκριμένη κίνηση, εξηγεί ο κ. Πιτσικάλης, αποτελεί σήμα ηρεμίας για τους ίδιους. Δείχνει πως επιθυμούμε να προσπεράσουμε και, παράλληλα, δηλώνει πως δεν έχουμε απειλητικές διαθέσεις.

Σε περίπτωση που κάποιος ή κάποιοι σκύλοι κατευθυνθούν προς το μέρος μας, εμείς στεκόμαστε ακίνητοι, χωρίς να τρέχουμε ή να φωνάζουμε. Οι σκύλοι, το πιθανότερο είναι να πλησιάσουν και να απομακρυνθούν σχεδόν άμεσα.

Είναι ευθύνη όλων μας, τονίζει ο κ Πιτσικάλης, να γνωρίζουμε πώς να συμπεριφερόμαστε στους αδέσποτους σκύλους. Το να φοβίσουμε έναν αδέσποτο σκύλο, θα έχει ως αποτέλεσμα να αναπτύξει αντιδραστικές συμπεριφορές προς τον άνθρωπο γενικότερα.

Συμβουλή

Καταλήγοντας, ο κ. Πιτσικάλης επισημαίνει: «Αν όλοι σεβόμαστε τα αδέσποτα ζώα και εκπαιδευτούμε στο να συμβιώνουμε μαζί τους, αυτό μπορεί να κάνει πιο ασφαλή τη ζωή τους, αλλά και τη δική μας».

Ο κ. Δημήτρης Πιτσικάλης, επαγγελματίας εκπαιδευτής σκύλων

*Ο κ. Δημήτρης Πιτσικάλης είναι επαγγελματίας εκπαιδευτής σκύλων με 20ετή εμπειρία.

Το 1994, σε ηλικία 16 ετών, πέρασε τις Εξετάσεις Σκύλου Συνοδείας (BH) και Συμπεριφοράς/Χαρακτήρα (VT) με τον πρώτο του σκύλο, ένα θηλυκό Doberman ονόματι «Υβόν».

Η εξέταση Σκύλου Συνοδείας (BH) και Συμπεριφοράς/Χαρακτήρα (VT) είναι μια εξέταση κατά την οποία ο σκύλος πρέπει να παρουσιάσει τις κοινωνικές του δεξιότητες. Αλλά και τη σχέση και υπακοή του προς τον ιδιοκτήτη του.

Έχει παρακολουθήσει δεκάδες σεμινάρια, τόσο εκπαίδευσης σκύλων όσο και Κυναθλημάτων (Knut Fuchs, Peter Scherk, Ivan Balabanov, Bart Bellon, κ.ά).

Το 2013 κατέκτησε τον τίτλο IPO III (IGP III), τον μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας του αθλήματος. Περιλαμβάνει καθήκοντα προστασίας, υπερπήδηση εμποδίου με επαναφορά αντικειμένου, αναρρίχηση τοίχου, υπακοή και ιχνηλασία.

Έχει πάρει μέρος σε πολλές εκθέσεις μορφολογίας, παίρνοντας δύο φορές τον Τίτλο «Πρωταθλητής Ελλάδος» με τον σκύλο του Diesel – pedigree name: Dreaming about twister chaser o’bg.

Έχει πιστοποίηση Ερεθιστή (IGP Helper) και έχει παρακολουθήσει σεμινάρια Έρευνας και Διάσωσης με εισηγητή τον Borut Modic.

Επιλέχθηκε και συμμετείχε ως Ιχνηθέτης (IGP Track Layer) στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Βελγικών Ποιμενικών.

Έχει ζήσει και εργαστεί ως εκπαιδευτής σκύλων στη Γερμανία και στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Έχει μεγάλη εμπειρία σε σκύλους με προβλήματα συμπεριφοράς και ιδιαίτερα με επιθετικές συμπεριφορές.

Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νέος υπουργός Ναυτιλίας στη Βρετανία

Ο Μάικ Κέιν (φωτογραφία) διορίστηκε υπουργός Ναυτιλίας από τη νέα κυβέρνηση των Εργατικών της Βρετανίας μετά τη νίκη τους στις γενικές εκλογές την περασμένη εβδομάδα. Ο Κέιν έχει εκπροσωπήσει την κυρίως εργατική τάξη στην εκλογική περιφέρεια των Wythenshawe και Sale

Στην πατρίδα του Οδυσσέα, δεν τον θέλουν… (*)

ΑΣ ΥΠΟΘΕΣΟΥΜΕ ότι είστε ένας άνθρωπος των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, που ασχολείται με την εμπορική ναυτιλία, η οποία είναι τοις πάσι γνωστό- αποτελεί σήμερα τη μεγαλύτερη δύναμη στον χώρο των θαλάσσιων μεταφορών. Γνωστό είναι επίσης ότι διά της ναυτιλίας, με

Νέες προδιαγραφές ρυμούλκησης για την ασφαλή διαχείριση υπηρεσιών στα λιμάνια

Με στόχο η διαχείριση των ναυτικών συμβάντων στο Αιγαίο αλλά και η ρυμούλκηση μεγάλων πλοίων στα λιμάνια να αποκτήσουν τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια, το υπουργείο Ναυτιλίας έδωσε νέα “πίστωση” χρόνου στα ρυμουλκά πλοία να συμμορφωθούν πλήρως με τις νέες προδιαγραφές του προεδρικού

Τα μαθήματα από τη δράση των φρεγατών κατά των UAV στην Ερυθρά

Χρήσιμα συμπεράσματα για την αντιμετώπιση μη επανδρωμένων απειλών εξάγουν οι Έλληνες αξιωματικοί από τη συμμετοχή του Πολεμικού Ναυτικού στην ευρωπαϊκή επιχείρηση «Aspides» στην Ερυθρά Θάλασσα. Μέχρι σήμερα τα ελληνικά πλοία έχουν καταρρίψει τρία UAV των Χούθι, ένα εκ των οποίων με τη

Μετάβαση στο περιεχόμενο