Τι βλέπουν οι Αμερικανοί στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης

Σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης βλέπουν στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης τα στελέχη μιας εκ των διεκδικητών του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών του Οργανισμού Λιμένα της πόλης, το οποίο πωλείται μέσω διαγωνισμού του ΤΑΙΠΕΔ που βρίσκεται σε εξέλιξη.

“Σήμερα το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης δουλεύει στο 25% της δυναμικότητας του και αν σκεφτούμε ότι με τις κατάλληλες επενδύσεις αυτή δυναμικότητα μπορεί να τετραπλασιαστεί, τότε γίνεται κατανοητό πως δεν αξιοποιείται ούτε το 5%”, δηλώνει στο Capital.gr ο Ed McKechnie επικεφαλής της Proxenos International που μαζί με την επίσης αμερικανική Quintana Infrastructure Development, συμμετέχουν στον διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ για την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών του Οργανισμού Λιμένα Αλεξανδρούπολής.

Ενόψει της κατάθεσης των δεσμευτικών προσφορών, η οποία αναμένεται στις αρχές Μαΐου, κλιμάκιο της κοινοπραξίας επισκέφθηκε την Αλεξανδρούπολη και είχε συναντήσεις με φορείς της πόλης. “Είδαμε από κοντά το πόσο σημαντικό είναι το λιμάνι για την τοπική κοινωνία και επιβεβαιώσαμε την πρόθεσή μας αν είμαστε εμείς οι πλειοδότες να συμπεριλάβουμε όλους τους τοπικούς παράγοντες στην επένδυσή μας”, αναφέρει ο κ. McKechnie.

Σύμφωνα με τον ίδιο η Αλεξανδρούπολη έχει όλες τις προοπτικές για να αποτελέσει ένα σημαντικό περιφερειακό σημείο μεταφοράς εμπορευμάτων από την Ανατολή στη Δύση και αντίστροφα. Σε αυτό βοηθά η θέση αλλά και οι σιδηροδρομικές και οδικές συνδέσεις που θα διαθέτει.

Σημειώνεται ότι λίγο πριν την αλλαγή του έτους υπεγράφη η σύμβαση για την κατασκευή της Ανατολικής Περιφερειακής Οδού Αλεξανδρούπολης, η οποία ουσιαστικά αποτελεί την οδική σύνδεση της Εγνατίας Οδού με τον λιμένα Αλεξανδρούπολης. Το έργο που αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα σε δύο χρόνια, είναι προϋπολογισμού 36 εκατομμυρίων ευρώ με ΦΠΑ.

Το λιμάνι διαθέτει σιδηροδρομική σύνδεση, ενώ έχει ξεκινήσει και η διαγωνιστική διαδικασία για την αναβάθμιση του τμήματος Αλεξανδρούπολη – Ορμένιο. Το συγκεκριμένο έργο περιλαμβάνεται στο πακέτο έργων 3,3 δισ. ευρώ που προωθεί η ΕΡΓΟΣΕ με τη διαδικασία του Ανταγωνιστικού Διαλόγου και είναι απαραίτητο για την υλοποίηση του σχεδιασμού για τη σιδηροδρομική σύνδεση με τα λιμάνια της Βουλγαρίας και την λεγόμενη παράκαμψη του Βοσπόρου.

Μια ισορροπημένη στρατηγική
Η Αλεξανδρούπολη έχει ιδιαίτερη σημασία ως ενεργειακός κόμβος της ΝΑ Ευρώπης. Ωστόσο, σύμφωνα με τον Ed McKechnie στόχος είναι να ακολουθηθεί μια ισορροπημένη στρατηγική, ανάλογα βέβαια και με τις απαιτήσεις των πελατών. “Αναμένουμε πως τα φορτία από και προς την κεντρική Ευρώπη πρόκειται να αυξηθούν το επόμενο διάστημα και η Αλεξανδρούπολη με τις κατάλληλες επενδύσεις μπορεί να διεκδικήσει ένα κομμάτι απ’ αυτή την αγορά”, σημειώνει.

Πέρα όμως από την προσέλκυση φορτίων το business plan της κοινοπραξίας Proxenos ID περιλαμβάνει και την αξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων του ΟΛΑ. “Μιλάμε στην ουσία όχι απλά για ένα λιμάνι αλλά για ένα επιχειρηματικό κέντρο, και εμείς θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα σημείο αναφοράς για την ευρύτερη περιοχή της ΒορειοΑνατολικής Ελλάδας”, αναφέρει ο κ. McKehnie.

Ένας ακόμη παράγοντας που τραβά το ενδιαφέρον των Αμερικανών είναι και η αξιοποίηση τμήματος του νότιου προβλήτα του ΟΛΑ που χρησιμοποιείται σήμερα από τις Ένοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ στο πλαίσιο της συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας με την Ελλάδα.

“Η αυξανόμενη χρήση του λιμανιού από τα στρατιωτικά κλιμάκια των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ είναι ένας παράγοντας που πρέπει να ληφθεί υπόψη. Το λιμάνι θα πρέπει να είναι κατάλληλα εξοπλισμένο για να εξυπηρετεί την τρέχουσα και ειδικά την μελλοντική εμπορική κίνηση”, αναφέρει ο πρόεδρος της Proxenos.

Σε κάθε περίπτωση, η μάχη για την αποκρατικοποίηση του ΟΛΑ αναμένεται να είναι σκληρή, καθώς στον διαγωνισμό που βρίσκεται σε εξέλιξη από το ΤΑΙΠΕΔ συμμετέχουν πολλοί ισχυροί εγχώριοι και διεθνείς παίκτες.

Εκτός της Proxenos-Quintana στη δεύτερη φάση έχουν περάσει η κοινοπραξία του ομίλου Κοπελούζου (Cameron) με τον όμιλο Goldair και τον γαλλικό όμιλο Bollore, η κοινοπραξία της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με την αμερικανική Black Summit Financial Group, την Euroports και την EFA Group και ο Οργανισμός Λιμένα Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ).

 

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ρομά προσπάθησαν να «πατήσουν» με αυτοκίνητο λιμενικούς στην Γλυφάδα – Άνοιξαν πυρ στα λάστιχα οι λιμενικοί

Πυρ κατά αυτοκινήτου που επέβαιναν Ρομά που διαπιστώθηκε πως αφαιρούσαν καταλύτες αυτοκινήτων άνοιξε λιμενικός το μεσημέρι του Σαββάτου (28/5), στην Γλυφάδα. Ο λιμενικός εντόπισε τους τέσσερις Ρομα να αφαιρούν καταλύτη από όχημα στην οδό Διαδόχου Παύλου. Όταν τους ζήτησε να

Τι γίνεται με το Ε.Σ.Ο.Θ.Ε : Μια οφειλόμενη ενημέρωση …

Αυτές τις μέρες που ο  εξ’ ανατολών γείτονας βρίσκεται σε δύσκολη διπλωματική θέση, εκτός των άλλων προκλητικών ενεργειών σταθερά εργαλειοποιεί και το μεταναστευτικό ζήτημα, για να ασκήσει πίεση στη χώρα μας αναφορικά με την φύλαξη των εξωτερικών συνόρων μας. Παλιά

Η ΠΕΑΛΣ πάει στο Primer Music Festival, στις 8 και 9 Ιουλίου 2022 στην Πλατεία Νερού

Η ΠΕΑΛΣ εξασφάλισε 200 προσκλήσεις για τη δωρεάν είσοδο των μελών της και των οικογενειών τους στην απόλυτη φεστιβαλική εμπειρία, τo Primer Music Festival, το μεγαλύτερο dance και urban music φεστιβάλ της χώρας, που ενώνει όλους τους λάτρεις της χορευτικής

Πασσάκος Σ. Πρόεδρος ΠΕΑΛΣ: Άφαντοι όλοι για τη μετατροπή των υπό μετάθεση στελεχών Λ.Σ σε δεκαδικούς αριθμούς και σε 13 κατηγορίες…περίπατο ανάγκες υπηρεσίας και στελεχών …υπάρχει κατηγορία με 0,14 μεταθέσεις και οδοιπορικά 207 ευρώ

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ www.limenikirota.eu  ΠΑΣΣΑΚΟΣ Σ.  ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΕΑΛΣ   Ηράκλειο 28-05-2022 Ενημερώνω οτι 4.345 στελέχη εντάσσονται στη διαδικασία τακτικών μεταθέσεων έτους 2022 εκ της οποίας πάνε <<ΠΕΡΙΠΑΤΟ>> οι ανάγκες  ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ και κυρίως των ΣΤΕΛΕΧΩΝ. Υπαρχουν προς διάθεση οδοιπορικών  μόνο 300.000 ευρώ που αντιστοιχούν σε 200 μεταθεσεις