Τιμολόγια ρεύματος: Ανακοινώνονται σήμερα οι τιμές του Μαΐου – Τι θα γίνει με τις επιδοτήσεις

Οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος τον Μάιο, αναμένεται να κινηθούν στα ίδια επίπεδα με τις αντίστοιχες του Απριλίου. Οι τιμές θα ανακοινωθούν σήμερα.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των στελεχών των εταιρειών παροχής ηλεκτρικής ενέργειας, τα τιμολόγια τους χωρίς να ληφθούν υπόψη οι τυχόν επιδοτήσεις του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης αναμένεται να κινηθούν από τα 0,105 μέχρι τα 0,1995 ευρώ ανά κιλοβατώρα.

Οι επιδοτήσεις
Εφόσον οι ονομαστικές τιμές των παροχών διατηρηθούν στα επίπεδα του Απριλίου και αν το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας επιχορηγήσει τους λογαριασμούς ρεύματος με 0,015 ευρώ ανά κιλοβατώρα τότε το εύρος των τελικών τιμών δηλαδή αυτών που θα χρεωθούν τα νοικοκυριά για τις καταναλώσεις τους θα διαμορφωθεί ανάμεσα στα 0,09 με 0,1845 ευρώ ανά κιλοβατώρα.

Συνολικά, οι εκτιμήσεις των παραγόντων της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας δείχνουν το κόστος ρεύματος να διατηρείται σε σταθερά επίπεδα και για τους επόμενους τουλάχιστον δύο μήνες. Αν και όπως προειδοποιούν η κρίση δεν έχει τελειώσει. Ένα απρόβλεπτο γεγονός είναι πολύ εύκολο να προκαλέσει αναταράξεις στην αγορά, τόσο στην ευρωπαϊκή όσο και στην εγχώρια.

Η παράταση
Η κυβέρνηση, από την άλλη μεριά, αναμένεται να παρατείνει τα έκτακτα μέτρα στην εγχώρια αγορά. Δηλαδή θα διατηρηθεί το πλαφόν στη χονδρεμπορική, το «πάγωμα» της ρήτρας αναπροσαρμογής στους λογαριασμούς και η ελεύθερη μετακίνηση των καταναλωτών από πάροχο σε πάροχο χωρίς δηλαδή να επιβαρύνονται με χρηματικό πέναλτι. Επίσης θα συνεχίσει να είναι σε ισχύ και η υποχρέωση των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας να ανακοινώνουν τις τιμές του επόμενου μήνα στις 20 του τρέχοντος μήνα.

Η ηγεσία του υπουργείου έχει αποστείλει αίτημα παράτασης των έκτακτων μέτρων μέχρι το τέλος του χρόνου. Κανονικά αυτά λήγουν τον Ιούνιο.

Την ίδια στιγμή, οι εταιρείες ρεύματος στην προσπάθεια τους να προσελκύσουν περισσότερους πελάτες έχουν θέσει σε εφαρμογή και μία νέα εμπορική στρατηγική.

Νέα προγράμματα
Το τελευταίο δίμηνο με τρίμηνο διαπιστώνεται η ανακοίνωση νέων προγραμμάτων ηλεκτρικής ενέργειας. Τα τιμολόγια τους είναι χαμηλότερα σε σχέση με τα υπόλοιπα του χαρτοφυλακίου τους. Επίσης κατά κανόνα είναι και χαμηλότερα έναντι και των ανταγωνιστών τους. Με τον τρόπο αυτό επιδιώκουν να προσελκύσουν νέο πελατολόγιο και να διευρύνουν τα μερίδια τους στην αγορά.

Πάντως, με βάση τις εκτιμήσεις των ανθρώπων της αγοράς, παρά την ελευθερία των μετακινήσεων των καταναλωτών, δεν διαπιστώνεται ιδιαίτερη κινητικότητα. Δηλαδή δεν αλλάζουν με μεγάλη ευκολία πάροχο. Ωστόσο καταγράφεται μετά από σχεδόν 10 μήνες εφαρμογής των έκτακτων μέτρων μία ισχυρή τάση των καταναλωτών να αναζητούν τα ανταγωνιστικότερα προγράμματα με τις χαμηλότερες τιμές ρεύματος.

Τιμολόγια ρεύματος: Ανακοινώνονται σήμερα οι τιμές του Μαΐου – Τι θα γίνει με τις επιδοτήσεις

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λιμεναρχείο Χίου – 23,68% αύξηση της επιβατικής κίνησης για τον Μάιο

Το Κεντρικό Λιμεναρχείο Χίου ανακοινώνει τα στατιστικά στοιχεία διακίνησης επιβατών και  οχημάτων από και προς τους λιμένες Χίου και Μεστών, κατά τον μήνα Μάιο του έτους 2023. Συνολικά στο νησί της Χίου αποβιβάστηκαν με πλοία της γραμμής 10.481 επιβάτες (αύξηση 

Σάμος: Δράση του Λιμεναρχείου για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Στο πλαίσιο ευαισθητοποίησης του πολίτη σε θέματα Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος και εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος την 5η Ιουνίου, στελέχη του Λιμεναρχείου Σάμου την Πέμπτη 01-06-2023 μίλησαν σε μαθητές του 2ου Πειραματικού Σχολείου Σάμου για θέματα Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος με

Η Σουηδία εισάγει την «αυστηρότερη μεταναστευτική πολιτική» της ΕΕ

Ανήμερα της εθνικής εορτής της 6ης Ιουνίου, ο πρωθυπουργός της Σουηδίας Ulf Kristersson ανακοίνωσε την μεγάλη αλλαγή στη μεταναστευτική πολιτική της χώρας.  «Επιτρέψτε μου να είμαι σαφής: η μαζική μετανάστευση και η κακή ένταξη απλώς δεν λειτουργούν.  Αυτός είναι ο

Οι άγνωστοι ήρωες της Μυτιλήνης

Μεγάλη Πέμπτη του 2021 ήταν που μπήκε και έδεσε στο λιμάνι της Μυτιλήνης το δεύτερο νεότευκτο Παράκτιο Περιπολικό Σκάφος ΛΣ 910 «Γεώργιος Κωτούλας». Λίγοι ήξεραν πως εκείνη την ώρα ξανασυναντιόταν δυο άγνωστοι ήρωες της Εθνικής Αντίστασης κατά των ναζί Γερμανών

Μετάβαση στο περιεχόμενο