Τιμολόγια ρεύματος Μαρτίου: Έρχονται ακόμα χαμηλότερες τιμές – Τα νεότερα

Η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στο χρηματιστήριο ρεύματος όλο και μειώνεται, ενώ αυτή η τάση θα συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα εφόσον διατηρηθεί ο καιρός στα επίπεδα που είναι, ενώ θετικοί είναι οι οιωνοί και από τον ανταγωνισμό μεταξύ των παρόχων για τις χρεώσεις. Όλα αυτά θα συμβάλουν στη μείωση των τιμών στα τιμολόγια ρεύματος του Μαρτίου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, χθες η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας διαμορφώθηκε στα 49,95 ευρώ ανά μεγαβατώρα καταγράφοντας πτώση 30,61% σε σχέση με το Σάββατο όπου η τιμή είχε φτάσει στα 71,98 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Κατά μέσο όρο, από τις 24 Ιανουαρίου έως τις 10 Φεβρουαρίου η μέση χρηματιστηριακή τιμή ενέργειας κινήθηκε σε επίπεδα από τα 69 ευρώ έως και τα 92 ευρώ.

Σημαντικό ρόλο στην αποκλιμάκωση της ενεργειακής κρίσης έχει παίξει και η τιμή του συμβολαίου του φυσικού αερίου στο χρηματιστήριο του Άμστερνταμ το οποίο καταγράφει ελεύθερη πτώση.

Τα προθεσμιακά συμβόλαια του Μαρτίου διαπραγματεύονται σε επίπεδα των 26,8 ευρώ/MWh, καταγράφοντας ημερήσια πτώση κατά 1,17%.

Άλλος ένας παράγοντας της αποκλιμάκωσης είναι η απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την δυνατότητα διάθεσης μεικτών αλλά και σταθερών τιμολογίων (μπλε) με χαμηλότερη από τους 12 μήνες συμβατική διάρκεια.

Σύμφωνα με τους τιμοκαταλόγους που ανάρτησε η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ), τα «πράσινα» τιμολόγια είναι χαμηλότερα σε σχέση με του Ιανουαρίου.

Συγκεκριμένα, τα «πράσινα» τιμολόγια για τον μήνα Ιανουάριο, κυμαίνονται από 13,635 έως 19,8 λεπτά/KWh, ενώ για τον μήνα Φεβρουάριο κυμαίνονται από 11 και φτάνουν έως 17,82 λεπτά/KWh.

Τέλος, ο δρόμος για τα φθηνότερα τιμολόγια ρεύματος ανοίγει και με την κατάργηση της ειδικής εισφοράς 5% για τις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής φυσικού αερίου .

Η εισφορά αυτή επιβάρυνε τις τιμές χονδρικής ρεύματος, κόστος το οποίο οι ηλεκτροπαραγωγοί μετακυλούσαν στους παρόχους και αυτοί στην συνέχεια στους καταναλωτές.

Η τροπολογία αυτή που κατατέθηκε από το ΥΠΕΝ ενδέχεται να έχει αντίκτυπο και στην λιανική αγορά ρεύματος.

Πηγή 

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τακτικές- Έκτακτες Κρίσεις Ανωτάτων Αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων

Το ΣΑΓΕ κατά την 9η Συνεδρίασή του, της Παρασκευής 1 Μαρτίου 2024, έκρινε ως ακολούθως : 1. Στην Πολεμική Αεροπορία  α. Προήγαγε στο βαθμό του Υποπτεράρχου για πλήρωση κενών θέσεων, τους: (1) Ταξίαρχο (Ι) Τουρβαλή Ευάγγελο (2) Ταξίαρχο (Ι) Κομητούδη Αλέξανδρο (3) Ταξίαρχο

Έκτακτες Κρίσεις Ανωτάτων Αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων

Το ΣΑΓΕ κατά την 8η Συνεδρίασή του, της Παρασκευής 1 Μαρτίου 2024, έκρινε ως ακολούθως : 1. Στο Πολεμικό Ναυτικό  Προήγαγε στο βαθμό του Αντιναυάρχου, για πλήρωση κενής θέσης, τον Υποναύαρχο (Μ) Δημητρόγλου Παναγιώτη ΠΝ 2. Στην Πολεμική Αεροπορία  Προήγαγε στο βαθμό του Αντιπτεράρχου,

Emily O’Reilly: «Πνίγηκαν 600 άνθρωποι χωρίς ένα “mayday”. Έτσι αποτρέπει τους μετανάστες η Ευρώπη;»

Μετάφραση-απόδοση κειμένου: «ΛΙΜΕΝΙΚΑ ΝΕΑ» «Όταν, μια καλοκαιρινή νύχτα στη Μεσόγειο πεθαίνουν 600 άνθρωποι, που το ταξίδι τους ήταν γνωστό ή υπό παρακολούθηση επί ώρες και, κάποιες φορές από έναν ενωσιακό Οργανισμό, από ναυτιλιακές Αρχές δύο κρατών μελών της ΕΕ, από

Υπεγράφη σύμβαση αναβάθμισης δύο Super Puma – Τον Μάρτιο οι διαγωνισμοί για νέα ελικόπτερα πυρόσβεσης

Σύμβαση για την αναβάθμιση δύο Super Puma υπέγραψε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, στο πλαίσιο υλοποίησης του προγράμματος ΑΙΓΙΣ, σε τελετή που πραγματοποιήθηκε χθες. Πρόκειται για έργο —μέσω διαγωνισμού του ΤΑΙΠΕΔ— συνολικής αξίας 3 εκατομμυρίων ευρώ και

Μετάβαση στο περιεχόμενο