Το 1555 θα ενημερώνει τηλεφωνικά όσους έχουν δικαίωμα συνταξιοδότησης

Πώς απλουστεύεται η διαδικασία συνταξιοδότησης. Η νέα πιλοτική εφαρμογή του 1555 και του e-ΕΦΚΑ αφορά την τηλεφωνική επικοινωνία αρχικά με πολίτες που εργάζονται στο Δημόσιο και έχουν ώριμα συνταξιοδοτικά δικαιώματα.

Άνοιξε μέσα στον Μάρτιο ο δεύτερος κύκλος ενημέρωσης ασφαλισμένων Δημοσίου, που κατοχυρώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης μέσα στο 2025.

Η επιτυχία της πρώτης πιλοτικής διαδικασίας μέσω του 1555 περνά στην επόμενη φάση, όπου 1.500 ασφαλισμένοι του e-ΕΦΚΑ, εργαζόμενοι του Δημοσίου που κατοχυρώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης θα ενημερωθούν μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας για τις απαραίτητες ενέργειες που απαιτούνται ώστε να λάβουν την σύνταξή τους  έγκαιρα.

Υπενθυμίζεται ότι το  πολυκαναλικό σύστημα εξυπηρέτησης πολιτών του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, πραγματοποίησε μέσα στον Ιανουάριο του 2024 περίπου 1.000 ενημερώσεις ασφαλισμένων του δημοσίου που κατοχύρωσαν δικαίωμα συνταξιοδότησης  εξαλείφοντας ταλαιπωρία και καθυστερήσεις.

Η νέα πιλοτική εφαρμογή του 1555 και του e-ΕΦΚΑ σχετίζεται με την τηλεφωνική επικοινωνία αρχικά με πολίτες που εργάζονται στον δημόσιο τομέα, έχουν συμπληρώσει το 67ο έτος της ηλικίας τους και πλέον έχουν ώριμα συνταξιοδοτικά δικαιώματα.

Το 1555 αλλάζει εντελώς την διαδικασία συνταξιοδότησης που ίσχυε μέχρι πρότινος σύμφωνα με την οποία οι ασφαλισμένοι, όταν κατοχύρωναν δικαίωμα, έπρεπε να αιτηθούν μόνοι τους την σύνταξη τους με τον κίνδυνο πολλά δικαιολογητικά να λείπουν και να απαιτούνται πολλαπλές επισκέψεις στον e-ΕΦΚΑ και σε άλλες υπηρεσίες. Αυτό οδηγούσε σε πολλές καθυστερήσεις  με την  διαδικασία να διαρκεί ακόμα και χρόνια ώστε οι δικαιούχοι να λάβουν την σύνταξή τους.

Πλέον όλα αλλάζουν και οι εργαζόμενοι με ώριμο συνταξιοδοτικό δικαίωμα ενημερώνονται από το 1555 και μάλιστα τουλάχιστον ένα εξάμηνο πριν την ημερομηνία συνταξιοδότησης, ώστε όλα να είναι έτοιμα πριν την κατάθεση των απαραίτητων εγγράφων. Με τον τρόπο αυτό επισπεύδεται σημαντικά η ολοκλήρωση της διαδικασίας και η έγκαιρη απόδοση της σύνταξης στους δικαιούχους.

Η ενημέρωση από το 1555 αφορά τόσο για το ποια δικαιολογητικά πρέπει να καταθέσουν οι δικαιούχοι όσο και με τον τρόπο.

Παράλληλα με την έγκαιρη ενημέρωση πολιτών οι οποίοι μέσα στο 2024 συμπληρώνουν το 67ο έτος της ηλικίας τους μειώνεται ο χρόνος απόδοσης σύνταξης, καθώς οι ασφαλισμένοι ενδεχομένως  να  χρειάζεται να ακολουθήσουν κάποιες διαδικασίες προετοιμασίας,  ώστε να συμπεριληφθεί στο Δελτίο Ατομικής και Υπηρεσιακής Κατάστασης (ΔΑΥΚ) και ο πρότερος ασφαλιστικός τους βίος. Έτσι δίνεται χρόνος στον ασφαλισμένο να πραγματοποιήσει όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε ο φάκελος που θα καταθέσει να είναι ολοκληρωμένος.

Μάλιστα το 1555 προχωρούσε και σε επιπλέον ενημέρωση για το τμήμα και την Τοπική Διεύθυνση που ήταν αρμόδια να  απευθυνθούν οι δικαιούχοι, ανάλογα με το τέως ασφαλιστικό ταμείο,  ώστε να πραγματοποιηθεί το κατάλληλο  ραντεβού και να αποφευχθούν  οι πολλαπλές επισκέψεις, αλλά και  η δέσμευση ραντεβού σε τμήματα και Καταστήματα, τα οποία ήταν αναρμόδια.

Κατά την πρώτη πιλοτική διαδικασία τον Ιανουάριο καταγράφηκε ιδιαίτερα θετική ανταπόκριση με τους πολίτες να αναφέρουν ότι θα ξεκινήσουν άμεσα τις απαραίτητες ενέργειές για την καταμέτρηση του πρότερου ασφαλιστικού τους βίου, ενώ κάποιοι από αυτούς προχωρούσαν σε απευθείας δέσμευση ραντεβού, έχοντας την απαραίτητη ενημέρωση προκειμένου να καταθέσουν όλα τα φυσικά παραστατικά που αποδεικνύουν τους χρόνους και τις ημέρες ασφάλισης, ώστε η καταμέτρηση να γίνει ορθά.

Το επόμενο βήμα του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, καθώς και του e-ΕΦΚΑ είναι η υπηρεσία να επεκταθεί και στους μισθωτούς και μη μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα. Η συγκεκριμένη υπηρεσία μαζί με την προσπάθεια μείωσης του χρόνου απόδοσης σύνταξης από τις αρμόδιες διευθύνσεις του e-ΕΦΚΑ θα οδηγήσει σε πλήρη ανατροπή των δεδομένων διευκολύνοντας σημαντικά τους δικαιούχους και την μετάβαση του ασφαλιστικού φορέα  στην επόμενη μέρα του ψηφιακού κράτους.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

72,5 ετών στη σύνταξη οι σημερινοί έφηβοι

Ένας νέος που γεννήθηκε στην Ελλάδα μέσα στην κρίση και θα ενταχθεί στην αγορά εργασίας κάπου κοντά στο 2030 θα πρέπει να εργαστεί τουλάχιστον 38,5 χρόνια για να μπορέσει να συνταξιοδοτηθεί περίπου το 2070. Αν και η αύξηση του προσδόκιμου ζωής θεωρείται «βιολογικό προνόμιο» και

Άγιοι Ανάργυροι: Ολοκληρώνεται η ΕΔΕ για τους αστυνομικούς – Ουδείς αναλαμβάνει την ευθύνη, κανείς δεν… είδε

Σε ένα τραγικό πινγκ- πονγκ ευθυνών φέρεται να εξελίσσεται η υπόθεση της Κυριακής, που έχασε τη ζωή της έξω από το αστυνομικό τμήμα των Αγίων Αναργύρων, με τους αρμόδιους αξιωματούχους των Αρχών λίγο πριν την ολοκλήρωση της ΕΔΕ να δηλώνουν άγνοια για

Σκύρος: Έτοιμη για την “πράσινη” ακτοπλοΐα – Πρόταση για ναυπήγηση πλοίου με μειωμένες εκπομπές άνθρακα

Έτοιμο να πρωτοστατήσει στην πράσινη μετάβαση της ακτοπλοΐας, παρουσιάζοντας συγκεκριμένη πρόταση μελέτη μέσω του Πολυτεχνείου, για τη ναυπήγηση ενός νεότευκτου πλοίου με μειωμένες εκπομπές άνθρακα, δηλώνει το νησί της Σκύρου. Ήδη ο χρόνος μετράει αντίστροφα έως το 2030 με βάση

Αιφνίδιος θάνατος βαθμοφόρου: Διευκρινίσεις ΥΥ/ΛΣ-ΕΛΑΚΤ

Προς διευκρίνιση των αναγκαίων λεπτομερειών για την ορθή ενημέρωση όλων και κατά το μέρος που αφορά την εμπλοκή της Υπηρεσίας Υγειονομικού (Υ.Υ.) Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ στην υπόθεση του αιφνίδιου θανάτου του συναδέλφου μας που υπηρετούσε στο Π.Α.Θ. 80, εκτός υπηρεσίας, σας γνωρίζουμε

Μετάβαση στο περιεχόμενο