Το άγνωστο «στρατηγείο» μη επανδρωμένων αεροσκαφών – ΦΩΤΟ

Φέρει την κωδική ονομασία «ΙΚΑΡΟΣ 1» και αποτελεί ένα ακόμα «όπλο» στη φαρέτρα του Πυροσβεστικού Σώματος στη Δυτική Ελλάδα. Πρόκειται για το καινοτόμο όχημα -βαν- υποστήριξης της Ομάδας Συστημάτων Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (drones) της Περιφερειακής Διοίκησης της Πυροσβεστικής με έδρα την Πάτρα, το οποίο παρουσιάζεται αποκλειστικά σήμερα από την «Πελοπόννησο της Δευτέρας».
ΑΦΙΕΡΩΜΑ - Πάτρα: Το άγνωστο «στρατηγείο» μη επανδρωμένων αεροσκαφών αποκλειστικά στην «Π» - ΦΩΤΟ

Τροποποιήθηκε και διαμορφώθηκε εξ ολοκλήρου κατόπιν πρωτοβουλίας και προσωπικής εργασίας της 4μελούς ομάδας σ’ ένα υπερσύγχρονο «στρατηγείο» μεταφοράς πτητικών μέσων (drones) και απαραίτητου εξοπλισμού. Μπορεί να λειτουργήσει ως Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων στον τόπο των συμβάντων, καθώς οι εκάστοτε επικεφαλής, ευρισκόμενοι σε αυτό, δύνανται να έχουν πανοραμική εικόνα μέγιστης ευκρίνειας (full high definition) μέρα και νύχτα, σε πραγματικό χρόνο του εν εξελίξει περιστατικού μέσω των «ιπτάμενων ματιών» των drones.

Παρέχει πρόσβαση επικοινωνίας σε όλες τις επίγειες και εναέριες μονάδες που επιχειρούν στο πεδίο, παρέχοντας τη δυνατότητα της άμεσης επέμβασης ακόμα και της αλλαγής του επιχειρησιακού σχεδιασμού. Είναι «συνδεδεμένο» με το σύστημα της real time καταγραφής δυνάμεων που διαθέτει η Πυροσβεστική.

Επιπλέον, μέσω του «ΙΚΑΡΟΣ 1», γίνεται απευθείας μετάδοση της εικόνας στο Αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος και στα Περιφερειακά Συντονιστικά Επιχειρησιακά Κέντρα (ΠΕΚΕ) της ΠΥ. Διαθέτει σύστημα επικοινωνιών με την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας και τα αεροδρόμια ανά την Ελλάδα. Μέσω συστήματος inverter διασφαλίστηκε η ηλεκτρική ενέργεια του οχήματος καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ώρου, ενώ διαθέτει, επίσης, γεννήτρια και, μέσω των υπηρεσιών Πληροφορικής του ΠΣ, διασφαλίστηκε απεριόριστο ίντερνετ.

ΑΦΙΕΡΩΜΑ - Πάτρα: Το άγνωστο «στρατηγείο» μη επανδρωμένων αεροσκαφών αποκλειστικά στην «Π» - ΦΩΤΟ

Από την Ολυμπιάδα στην Πυροσβεστική

Η σύλληψη της ιδέας έγινε το 2021 στις φωτιές της Ηλείας, από τον εκπαιδευτή χειριστών drones στη Δυτική Ελλάδα, Γιώργο Χατζή. Το έναυσμα ήταν η παρουσία αντίστοιχου οχήματος που έφερε η αποστολή των Αυστριακών πυροσβεστών, οι οποίοι βρέθηκαν στην περιοχή.

Έκτοτε μπήκε σε τροχιά σχεδιασμού και υλοποίησης το πρωτοποριακό τεχνολογικό εγχείρημα με βασικό στόχο καταρχήν την απόκτηση οχήματος. Κατόπιν ενεργειών και σχετικού αιτήματος ο σημερινός «ΙΚΑΡΟΣ 1» παραδόθηκε, από το Πυροσβεστικό Σώμα, στην Περιφερειακή Διοίκηση της ΠΥ Δυτικής Ελλάδας, στην Πάτρα.

ΑΦΙΕΡΩΜΑ - Πάτρα: Το άγνωστο «στρατηγείο» μη επανδρωμένων αεροσκαφών αποκλειστικά στην «Π» - ΦΩΤΟ

Πρόκειται για όχημα του 2003 -κλωβός επικοινωνιών- που αρχικά ανήκε στην Πολιτική Προστασία για τις ανάγκες της Ολυμπιάδας του 2004 στην Αθήνα και, αφού «παροπλίστηκε», ακολούθως παραχωρήθηκε στο ΠΣ. Οι εργασίες διαμόρφωσης του εσωτερικού του έγιναν μέσω πολιτικών συνεργείων που συνεργάζονται με το ΠΣ, όμως αρκετές εξ αυτών, όπως και η αγορά υλικοτεχνικού εξοπλισμού, οφείλονται στο μεράκι και στη θέληση των μελών της Ομάδας συστημάτων υποστήριξης μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

H Ομάδα των «Ιπτάμενων»

Η Ομάδα συστημάτων μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones) με έδρα την Πάτρα, συστάθηκε τον Οκτώβριο του 2022. Ανήκει στην Περιφερειακή Διοίκηση Πυροσβεστικής ΔΕ και ενεργοποιείται με εντολή του εκάστοτε περιφερειακού διοικητή.

Αποτελείται από τέσσερις πιστοποιημένους χειριστές από την Πυροσβεστική Ακαδημία, με δυνατότητα και «νυχτερινών πτήσεων». Απαρτίζεται από τον επικεφαλής της ομάδας Δημήτρη Γιωτσόπουλο και τους Γιώργο Χατζή, Χρήστο Ρασόπουλο και Βασιλική Μαντσούτζου.

Μεταξύ των βασικών αρμοδιοτήτων της είναι η χαρτογράφηση επικίνδυνων περιοχών, η εύρεση δρομολογίων για τα οχήματα που βρίσκονται σε συμβάντα, η απευθείας μετάδοση εικόνας από τα συμβάντα στο Περιφερειακό Κέντρο Επιχειρήσεων της ΠΥ (ΠΕΚΕ Δυτικής Ελλάδας) και στην Αθήνα. Ωστόσο έχει και προληπτικό ρόλο, με εναέριες περιπολίες σε συγκεκριμένες περιοχές, όπως για παράδειγμα συνέβη φέτος το καλοκαίρι με συνεχή παρουσία 2,5 μηνών στον Νομό Ηλείας, με έμφαση στην επιτήρηση και φύλαξη «κόκκινων» σημείων μεταξύ αυτών και της Αρχαίας Ολυμπίας. Η Ομάδα έχει συνδράμει στις επιχειρήσεις εντοπισμού αγνοουμένων, στην Κρήνη Αιγίου και στο Παναχαϊκό και προχθές στις αναζητήσεις για πατέρα και γιο στη Φωκίδα.

Η δύναμη των drones

Σε τοπικό επίπεδο, η Πυροσβεστική διαθέτει συνολικά 6 μη επανδρωμένα αεροσκάφη μετά και την πρόσφατη δωρεά 3 υπερσύχρονων drones από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, με πρωτοβουλία του αντιπεριφερειάρχη Φωκίωνα Ζαΐμη.

Η ακτίνα πτήσης τους, από τον χειριστή που βρίσκεται στο έδαφος, σύμφωνα με τις προδιαγραφές του κατασκευαστή, μπορεί να φθάσει τα 5χλμ, ωστόσο οι κάμερες που φέρουν έχουν τόσο ισχυρό ζουμ που μπορεί να «δώσουν» εικόνα άλλων 10χλμ. Βασική προϋπόθεση το ανάγλυφο της περιοχής. Έχουν θερμικές κάμερες και παρέχουν τη δυνατότητα πτήσεων και τη νύχτα.

Σε περιπτώσεις πυρκαγιών και αφού αυτές έχουν σβήσει, «βλέπουν» τα θερμά σημεία επικίνδυνα και για αναζωπύρωση, τα οποία είναι αδύνατον να εντοπιστούν διά γυμνού οφθαλμού.

Η Ομάδα διαθέτει ένα μεγαλύτερου τύπου drone, τo «sarisa ΠΣ 102», το οποίο χρησιμεύει για τη μεταφορά υλικών προς τις ομάδες που επιχειρούν σε απομακρυσμένες περιοχές, σε εγκλωβισμένα άτομα κ.λπ. Για παράδειγμα, μπορεί να μεταφέρει 5 πυροσβεστικές μάνικες (σωλήνες) σε κάθε δρομολόγιο, ενώ μέσω του ιμάντα αφέσεως μπορεί να «κουβαλήσει» τρόφιμα, φάρμακα, κουβέρτες κ.λπ.

ΑΦΙΕΡΩΜΑ - Πάτρα: Το άγνωστο «στρατηγείο» μη επανδρωμένων αεροσκαφών αποκλειστικά στην «Π» - ΦΩΤΟ

Το προσεχές διάστημα, κατά πληροφορίες, μέσω του προγράμματος «ΑΙΓΙΣ» αναμένεται άμεση ενίσχυση των ομάδων συστημάτων μη επανδρωμένων αεροσκαφών με drones «σταθερής πτέρυγας», ενώ φαίνεται πως δεν απέχουμε και πολύ από την εποχή της προμήθειας πτητικών μέσων κατάσβεσης.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΠΕΑΛΣ: Ανοιχτή Επιστολή προς ΥΠΕΘΑ – Άμεση διευθέτηση εκκρεμοτήτων επί αιτήσεων ΒΟΕΑ και δανείων από το ΜΤΝ

“Το τελευταίο διάστημα, έχουμε γίνει αποδέκτες έντονων διαμαρτυριών και της δυσθυμίας στελεχών του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής και μελών της Πανελλήνιας Ένωσης Αξιωματικών Λιμενικού Σώματος αναφορικά με τη μη χορήγηση των δικαιούμενων Βοηθημάτων Οικογενειακής και Επαγγελματικής Αυτοτέλειας (ΒΟΕΑ) καθώς

ΑΑΔΕ: Προσωπικά δεδομένα απεστάλησαν σε λάθος παραλήπτες σε βεβαιώσεις τελών κυκλοφορίας 2018

Στο πλαίσιο της βεβαίωσης τελών κυκλοφορίας έτους 2018 σε 89.494 οφειλέτες, που δεν προσκόμισαν δικαιολογητικά απαλλαγής τους από τα τέλη, τα μηνύματα κοινοποίησης των τελών κυκλοφορίας σε ορισμένους οφειλέτες περιέλαβαν – λόγω τεχνικής αστοχίας – ονοματεπώνυμα και όνομα χρήστη – username (όχι

Ναυτιλία: Ποιοι είναι οι δέκα μεγαλύτεροι ναυλομεσίτες στον κόσμο

Η Lloyd’s List παρουσίασε τους 10 μεγαλύτερους ναυλομεσίτες στο κόσμο μεταξύ των οποίων είναι και ένας Έλληνας, ο Δημήτρης Κουκάς, της Optima Shipping. Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα ο κατάλογος των 10 κορυφαίων ναυλομεσιτών καταρτίζεται από την Lloyd’s List και

Εκπτώσεις σε ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια για τη μετάβαση αναπληρωτών εκπαιδευτικών στην περιοχή τοποθέτησής τους

Εκπτώσεις σε ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια θα έχουν οι εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που προσλήφθηκαν την 28η Νοεμβρίου 2023 ως προσωρινοί αναπληρωτές για το διδακτικό έτος 2023-2024, προκειμένου αυτοί να μεταβούν στην περιοχή τοποθέτησης και ανάληψης υπηρεσίας. Ειδικότερα: Ακτοπλοϊκά εισιτήρια Με κοινή πρωτοβουλία των Υπουργείων

Μετάβαση στο περιεχόμενο