Το Δημοκρατικό Μανιφέστο προκαλεί σεισμό- Από τη δίκη των επτά στη Λαμία στη Δίκη των Έξι από το Στρατοδικείο

Ήταν το Δημοκρατικό Μανιφέστο που προκάλεσε σεισμό στην πολιτική σκηνή της Ελλάδας.

 

Το βιογραφικό του Αλέξανδρου Παπαναστασίου ήταν πλούσιο: πολιτικός επιστήμων, κοινωνιολόγος με σπουδές στη νομική σχολή του πανεπιστημίου Αθηνών, τη Φιλοσοφία και τη Νομική στα πανεπιστήμια της Χαϊδελβέργης, του Βερολίνου, του Λονδίνου και του Παρισιού. Ο Παπαναστασίου έλαβε το προσωνύμιο Πατέρας της Δημοκρατίας, εγκαθιδρύοντας πολίτευμα Αβασίλευτης Δημοκρατίας στην Ελλάδα κηρύσσοντας έκπτωτη τη μοναρχία.

Ο Αλέξανδρος Παπαναστασίου υπηρέτησε την πολιτική στην Ελλάδα ως Πρωθυπουργός (12 Μαρτίου – 25 Ιουλίου του 1924 και 26 Μαΐου – 5 Ιουνίου του 1932), υπουργός και βουλευτής· ήταν από τους πρώτους σοσιαλιστές πολιτικούς της Ελλάδας, που όμως κράτησε αποστάσεις από τον Κομμουνισμό. Στις 12/03/1924, ο Παπαναστασίου, σχημάτισε την πρώτη κυβέρνηση της αβασίλευτης δημοκρατίας.

Μια μέρα σαν σήμερα, 12 Φεβρουαρίου του 1922, ο Αλέξανδρος Παπαναστασίου δημοσίευσε σε δυο εφημερίδες της Αθήνας το Δημοκρατικό Μανιφέστο του προκαλώντας πολιτικό σεισμό στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στην Κυβέρνηση Δημητρίου Γούναρη. Το κείμενο εξαπέλυε ευθείες βολές στους φιλομοναρχικούς πολιτικούς και τις Κυβερνήσεις τους που τελικά λίγους μήνες μετά οδήγησαν στη Μικρασιατική Καταστροφή.
Αποτέλεσμα άμεσο; Ο Γούναρης διέταξε να συλληφθούν ο Παπαναστασίου και οι έξι που συνυπέγραφαν το Μανιφέστο! Δολοφονήθηκε ο Ανδρέας Καβαφάκης, ο χαρακτηρισμένος ως βενιζελικός δημοσιογράφος-εκδότης του «Ελεύθερου Τύπου», μιας από τις δυο εφημερίδες που δημοσιεύσαν το Μανιφέστο. Στις 10 Ιουνίου της ίδιας χρονιάς οι επτά συλληφθέντες οδηγήθηκαν σε δίκη στη Λαμία κατά την οποία ξεχώρισε με την αγόρευσή του ο συνήγορος υπεράσπισής τους που άκουγε στο όνομα Γεώργιος Παπανδρέου! Οι κατηγορούμενοι καταδικάστηκαν σε φυλάκιση τριών χρόνων, αλλά η οργή για τη μοναρχία και τους εκπροσώπους της όχι μόνο δεν φυλακίστηκε, αλλά θέριεψε.

Ο Παπαναστασίου έγραφε ανάμεσα στα πολλά άλλα στο Δημοκρατικό Μανιφέστο του: «Η Ελλάς είναι δημιούργημα του πνεύματος, των μόχθων και των αγώνων των τέκνων της. Δεν είναι βασιλικόν τιμάριον και δεν μπορεί ποτέ να γίνει ανεκτόν να θυσιασθεί και το ελάχιστον τμήμα της, χάριν προσωπικών βασιλικών συμφερόντων».

Ο Δημήτριος Γούναρης, λίγες ημέρες μετά τη σύλληψη των« επτά» υποχρεώθηκε σε παραίτηση μη έχοντας τη στήριξη της Βουλής και τον Οκτώβριο του 1922 οδηγήθηκε κατηγορούμενος στην περιβόητη Δίκη των Έξι, καταδικάστηκε σε θάνατο και εκτελέστηκε στις 28 Νοεμβρίου πριν συμπληρωθούν καλά καλά εννιά μήνες από το Δημοκρατικό Μανιφέστο του Παπαναστασίου και τη δίωξή του.

Επίσης σαν σήμερα…

  • 1541: Ο Πέδρο ντε Βαλδίβια ιδρύει την πόλη Σαντιάγο στη Χιλή.
  • 1944: Βυθίζεται στα ανοικτά του Σουνίου το ατμόπλοιο Όρια, με πάνω από 4.000 ιταλούς αιχμαλώτους πολέμου νεκρούς.
  • 1945: Υπογράφεται η Συμφωνία της Βάρκιζας μεταξύ της κυβέρνησης του Νικολάου Πλαστήρα και αντιπροσώπων του Ε.Α.Μ.
  • 1993: Ένα από τα πιο αποτρόπαια και απίστευτα εγκλήματα στην Ιστορία, συντελείται στο Λίβερπουλ της Αγγλίας, καθώς ο 2χρονος Τζέιμς Μπάλτζερ κακοποιείται και δολοφονείται στις ράγες τρένου. Οι δύο δολοφόνοι ήταν οι δεκάχρονοι Τζον Βέναμπλς και Ρόμπερτ Τόμσον.

 

Infographic: Σαν σήμερα 12 Φεβρουρίου/ethnos.gr
Infographic: Σαν σήμε

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σύναψη σύμβασης τρίτου δρομολογίου στη γραμμή «ΡΟΔΟΣ – ΚΑΣΤΕΛΛΟΡΙΖΟ»

Με σκοπό την ακτοπλοϊκή εξυπηρέτηση του Καστελλόριζου υπογράφηκε σήμερα 14/03/2025 σύμβαση για την εξυπηρέτηση της γραμμής από Πειραιά προς Καστελλόριζο, με την εκτέλεση ενός επιπλέον δρομολογίου την εβδομάδα, με το οποίο επεκτείνεται το δρομολόγιο από ΠΕΙΡΑΙΑ προς ΡΟΔΟ. Η σχετική

niologio.gov.gr : Σε πλήρη λειτουργία η ψηφιακή νηολόγηση

Η ψηφιακή μεταρρύθμιση του ελληνικού νηολογίου συνεχίζεται, με νέες λειτουργίες να εντάσσονται στο niologio.gov.gr, απλοποιώντας περαιτέρω τις διαδικασίες και μειώνοντας τη γραφειοκρατία. Η πλατφόρμα, η οποία τέθηκε σε λειτουργία τον Μάιο του 2024, έχει ήδη αποδώσει απτά αποτελέσματα, με τη

Ανασχηματισμός 2025: Ποιοι μένουν εκτός κυβέρνησης

Ο ανασχηματισμός που ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση αφήνει εκτός 14 υπουργούς και υφυπουργούς. Οι πρωτοκλασάτοι Χρήστος Στυλιανίδης (πρώην υπ. Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής), Θεόδωρος Σκυλακάκης (πρώην υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας), Χρήστος Σταϊκούρας (πρώην υπουργός Υποδομών και Μεταφορών) και Νίκος Παναγιωτόπουλος (πρώην υπουργός Μετανάστευσης) μένουν

Βασίλης Κικίλιας: Τα στοιχήματα του νέου υπουργού Ναυτιλίας

Ένα χαρτοφυλάκιο γεμάτο προκλήσεις αναμένει τον νέο Υπουργό Ναυτιλίας, Βασίλη Κικίλια. Ένα χαρτοφυλάκιο που συνδέεται με τις διεθνείς γεωπολιτικές εξελίξεις και την «πράσινη μετάβαση» αλλά και με τις τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων, την ασφάλεια στα πλοία και τη διαχείριση σημαντικών κονδυλίων που

Μετάβαση στο περιεχόμενο