Το Ε.Β.Ε.Π διευρύνει διμερείς σχέσεις με «Ευρώ-Επιμελητήρια πόλεων-λιμένων»

Το ευνοϊκό επενδυτικό περιβάλλον που επιχειρεί να διαμορφώσει ο νέος Αναπτυξιακός νόμος, η «ενεργειακή καταιγίδα» και ο «ευρωπληθωρισμός», αποτέλεσαν αντικείμενο συζήτησης στην υβριδική συνεδρίαση του Δ.Σ. του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς, στην οποία απηύθυνε χαιρετισμό ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, και συμμετείχε ο πρόεδρος, Αυγουστίνος Παπαθωμάς, και τα μέλη του Δ.Σ. του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αμμοχώστου.

Τα δύο Επιμελητήρια προωθούν τη διοργάνωση Οικονομικού Φόρουμ στη Κύπρο στις 12/5/2022, με θέμα «Το επιχειρείν στην μετά κορονοϊό εποχή», παρουσία υπουργών Ελλάδος και Κύπρου, ενώ διευρύνει τις διμερείς σχέσεις με «Ευρώ-Επιμελητήρια πόλεων-λιμένων» και, προς τούτο, μετά την υπογραφή πρωτοκόλλου συνεργασίας με το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο του Αμβούργου, επικαιροποίησε και υπέγραψε νέο πρωτόκολλο συνεργασίας και με το Επιμελητήριο Βαρκελώνης.

Ο πρόεδρος του Ε.Β.Ε.Π., κ. Βασίλης Κορκίδης, τόνισε την αναγκαιότητα αξιοποίησης όλων των πτυχών του νέου νομοθετικού πλαισίου του αναπτυξιακού νόμου, ώστε να αυξηθούν οι επενδυτικές ροές, τόσο από το εξωτερικό, όσο και το εσωτερικό, σε τομείς της οικονομίας.

Επανέφερε το θέμα της αναζωογόνησης των ναυπηγικών δραστηριοτήτων στον Κόλπο της Ελευσίνας, υπενθυμίζοντας τις θέσεις και προτάσεις που έχει καταθέσει το Ε.Β.Ε.Π. για την ανάπτυξη του τομέα που είναι μείζονος σημασίας για την υποστήριξη των ναυτιλιακών δραστηριοτήτων, αλλά και της ναυτιλίας της χώρας.

Με την αφορμή αυτή, από την πλευρά του ο υπουργός, κ. Α. Γεωργιάδης, εξήρε τον ρόλο του Επιμελητηρίου για την παρουσίαση του νέου Αναπτυξιακού Νόμου στο πειραϊκό επιχειρείν και τόνισε ότι ο Αναπτυξιακός νόμος, είναι εμβληματικός, παρέχει τις καλές και ικανές συνθήκες, αλλά και όλα τα εργαλεία στην επιχειρηματική κοινότητα, προκειμένου να μπορεί γρήγορα να ξεκινήσει μια επενδυτική δραστηριότητα.

Εστιάζοντας στο θέμα της προσέλκυσης επενδύσεων ανέφερε ότι, στα μέσα Μαρτίου, σχεδιάζεται στην Ουάσιγκτον συνάντηση με επενδυτές και με την DFC, σχετικά με τα ναυπηγεία Ελευσίνας, σε συνέχεια της πρόσφατης συνάντησης που είχε ο ίδιος και ο αναπληρωτής υπουργός, Νίκος Παπαθανάσης, με τη βοηθό υφυπουργού Εξωτερικών, Έρικα Όλσον και τον πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, με επίκεντρο τις αμερικανικές επενδύσεις στη χώρα. «Υπάρχει πολλή δουλειά που μπορούμε να κάνουμε, έτσι ώστε να προχωρήσουμε με νέες αμερικανικές επενδύσεις στην Ελλάδα» παρατήρησε.

Στο Δ.Σ. του Ε.Β.Ε.Π., συζητήθηκε εκτενώς το θέμα των αυξήσεων και οι αλλαγές στην τιμολογιακή πολιτική της Σ.Ε.Π. Α.Ε. με τους κ.κ. Α. Καρακώστα και Α. Βαμβακίδη, καθώς και του προβληματισμού που διακατέχει, τόσο τα μέλη του, όσο και τους χρήστες των λιμενικών εγκαταστάσεων.

Το Ε.Β.Ε.Π., με δύο επιστολές του, πρότεινε στη διοίκηση της Cosco να επιδείξει υπομονή και να εφαρμόσει τις όποιες πιστωτικές και τιμολογιακές αλλαγές μετά τον Μάρτιο, που επίκειται αποκλιμάκωση τιμών σε όλα τα μέτωπα. Επίσης, ζήτησε την αναβολή όλων των αυξήσεων που μπορεί να είναι εν μέρει αιτιολογημένες, συνεπεία της μεγάλης αύξησης του κόστους της ενέργειας παγκοσμίως και των προβλημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Όμως, τόνισε πως, η όποια αύξηση, θα πρέπει να υπολογιστεί σαν ένα ποσοστό βασισμένο στην τρέχουσα τιμή του πληθωρισμού, που θα αυξομειώνεται, ανά 6μηνο ή ετησίως, ανάλογα με την εκάστοτε διακύμανση των τιμών της ενέργειας την περίοδο που έχει προηγηθεί.

Αυτό θα διασφαλίσει τόσο την κάλυψη του κόστους της Σ.Ε.Π. Α.Ε., όσο και την αποφυγή υπερβολικών επιβαρύνσεων των χρηστών σε περίπτωση σημαντικών μειώσεων.

Στο αίτημα του Ε.Β.Ε.Π. και την αντίδραση φορέων για υπερβολικές αυξήσεις, σε μια δύσκολη για το επιχειρείν περίοδο, η Σ.Ε.Π. Α.Ε., με απαντητική επιστολή, ενημέρωσε πως όλες οι τιμολογιακές αναπροσαρμογές, αντί για άμεση επιβολή, θα επαναπροσδιοριστούν και θα εφαρμοστούν από 1η Απριλίου 2022.

Το Ε.Β.Ε.Π., τέλος, προωθεί τη διοργάνωση συνεδρίου για την Ακτοπλοΐα στις 14/4/22, σε συνεργασία με τον Σ.Ε.Ε.Ν. και το ΥΝΝΠ, καθώς και ναυτιλιακού συνεδρίου, στο Ε.Β.Ε.Π., στις 30/5/22, στο πλαίσιο του ετήσιου εορτασμού των Ημερών Θάλασσας, στον Πειραιά.

 

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επίθεση των Χούθι κατά του ελληνόκτητου M/V Tutor: Το πλοίο «πιστεύεται ότι έχει βυθιστεί»

Πλοίο που στοχοποιήθηκε από τους Χούθι της Υεμένης στις 12 Ιουνίου, ενώ έπλεε στην Ερυθρά Θάλασσα, σε απόσταση 66 ναυτικών μιλίων νοτιοδυτικά της πόλης Χοντέιντα «πιστεύεται ότι έχει βυθιστεί», ανέφερε η βρετανική υπηρεσία ασφάλειας της ναυσιπλοΐας UKMTO. Οι Χούθι είχαν

Στ. Γκίκας: Ενημερωτική επίσκεψη σε ΚΕΠΙΧ – ΕΚΣΕΔ ΛΣ/ΕΛΑΚΤ

Ενημερωτική επίσκεψη στο Κέντρο Επιχειρήσεων του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής (ΚΕΠΙΧ) και στο Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας & Διάσωσης (ΕΚΣΕΔ) πραγματοποίησε σήμερα ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Στέφανος Γκίκας, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό του Λ.Σ.- ΕΛ.ΑΚΤ. Αντιναύαρχο Λ.Σ. Γεώργιο Αλεξανδράκη, όπου

«Χρυσός» οι διελεύσεις πλοίων από Δαρδανέλια και Βόσπορο

Τα πάνω κάτω στις διελεύσεις πλοίων από τα Δαρδανέλια και τον Βόσπορο φέρνει νέα πολιτική απόφαση της Άγκυρας. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με επίσημη ενημέρωση του Υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών, τα τέλη διέλευσης από τα Δαρδανέλια και τον Βόσπορο θα αυξηθούν, από

Ο αντίκτυπος των επιθέσεων των Χούθι στο παγκόσμιο εμπόριο σε αριθμούς

Τις επιπτώσεις των επιθέσεων των Χούθι στο διεθνές εμπόριο αναδεικνύει με νέα έκθεσή της η αμερικανική Υπηρεσία Αμυντικών Πληροφοριών (DIA). Πιο συγκεκριμένα, στην έκθεση αναφέρεται ότι οι επιθέσεις των Χούθι ευθύνονται για τη σημαντική μείωση στις μεταφορές εμπορευματοκιβωτίων μέσω της

Μετάβαση στο περιεχόμενο