Το εκπληκτικό κατόρθωμα του ατμόπλοιου «Warimoo» που δεν έχει ξεπεραστεί ακόμη και σήμερα

Το απίστευτο κατόρθωμα του πλοίου και του καπετάνιου του που μέχρι σήμερα κανείς δεν έχει καταφέρει να κάνει παρόμοιο.

Το πλοίο Warimoo καθελκύστηκε το 1892. Ήταν επιβατικό και μετέφερε και κατεψυγμένα προϊόντα. Είχε μήκος 105 μέτρα. Η ρότα του ήταν πάντα μακρινά υπερατλαντικά ταξίδια. Αυτό που έκανε έγινε μια φορά και δεν μπορεί να ξαναγίνει.

Το ατμόπλοιο, έπλεε στον Ειρηνικό ωκεανό και κατευθυνόταν από το Βανκούβερ του Καναδά προς την Αυστραλία. Ήταν αργά το βράδυ της 31ης Δεκεμβρίου του 1899. Στη γέφυρα ο καπετάνιος ετοιμαζόταν να πάει στην κουκέτα του, όταν το μάτι του έπεσε πάνω στον χάρτη και την πορεία του πλοίου.

Διαπίστωσε ότι το στίγμα του πλοίου εκείνη την ώρα, λίγα λεπτά πριν τα μεσάνυχτα, ήταν 0 μοίρες 31΄Ν και 17 μοίρες 30΄Δ. Ο καπετάνιος κατάλαβε ότι κάτι μοναδικό συνέβαινε. Κάλεσε αμέσως τους αξιωματικούς του πλοίου στη γέφυρα και τους είπε πως αυτό που θα γινόταν θα τρέλαινε τους πάντες.

Διόρθωσε λίγο την πορεία και την ταχύτητά του χωρίς όμως να σταματήσει το πλοίο και με σύμμαχο τον καλό καιρό εκείνης της νύχτας πέρασε από το σημείο που έτεμναν ο Ισημερινός και η ζώνη διεθνούς ώρας, ακριβώς 12 τα μεσάνυχτα.

Το αποτέλεσμα ήταν μοναδικό και παράδοξο.

Η πλώρη και το μπροστινό μέρος του πλοίου βρισκόταν στο νότιο ημισφαίριο, και στην καρδιά του καλοκαιριού)

Η πρύμνη και το πίσω μέρος του πλοίου βρισκόταν στο βόρειο ημισφαίριο και στην καρδιά του χειμώνα.

Αλλά δεν ήταν μόνο αυτό. Η ημερομηνία στην πρύμνη και το πίσω μέρος του πλοίου εκείνο το συγκεκριμένο δευτερόλεπτο που άλλαζε ο χρόνος, ήταν 31 Δεκεμβρίου 1899, ενώ η ημερομηνία στην πλώρη και το μπροστινό μέρος του πλοίου έδειχνε 1 Ιανουαρίου του 1900.

Και δεν ήταν μόνο αυτά. Το κατόρθωμα του Wamiroo είναι μοναδικό γιατί

-Το πλοίο ήταν ταυτόχρονα σε δύο διαφορετικές ημέρες

-Το πλοίο ήταν ταυτόχρονα σε δυο διαφορετικούς μήνες (Δεκέμβριο και Ιανουάριο)

-Το πλοίο ήταν ταυτόχρονα σε δυο διαφορετικά έτη. Το 1899 και το 1900

-Το πλοίο ήταν ταυτόχρονα σε δυο διαφορετικούς αιώνες. Τον 19ο και τον 20ο.

-Το πλοίο ήταν ταυτόχρονα σε δυο διαφορετικές εποχές, χειμώνα και καλοκαίρι.

Τα κατορθώματα του ατμόπλοιου τα κατέγραψαν οι εφημερίδες της εποχής. Το πλοίο Wamiroo πήρε μέρος και στον Α Παγκόσμιο Πόλεμο.

Mετέφερε στρατιώτες για τους συμμάχους από την Τυνησία στη Μασσαλία. Τον Μάιο του 1918 συγκρούστηκε κατά λάθος με το Γαλλικό αντιτορπιλικό Catapulte και βυθίστηκε.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Βυζαντινή Χορωδία ΛΣ-ΕΛΑΚΤ στο αίθριο ΥΝΑΝΠ

Ενόψει των εορτών του Πάσχα, πραγματοποιήθηκε σήμερα εκδήλωση, στον αίθριο χώρο του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, με τίτλο ”Ιδού αναβαίνομεν εις Ιεροσόλυμα”. Στην εκδήλωση, με συντονιστή και σχολιαστή τον Ιερέα Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ. Πλωτάρχη Λ.Σ. (Ι) Δημήτριο Βαρσαμίδη, συμμετείχε

Πειραιάς: Εντοπίστηκε μεγάλη ποσότητα ακατέργαστης κοκαΐνης σε εμπορευματοκιβώτιο με λιπάσματα

Μεγάλη ποσότητα ναρκωτικών στο λιμάνι του Πειραιά εντόπισαν τελωνειακοί ελεγκτές της ΑΑΔΕ. Ένα εμπορευματοκιβώτιο προερχόμενο από το Εκουαδόρ με τελικό προορισμό την Κροατία, δηλωμένο με φορτίο λιπασμάτων, δεσμεύτηκε ως ύποπτο για ύπαρξη ναρκωτικών ουσιών. Κατά τη διενέργεια ελέγχου από το αυτοκινούμενο όχημα Χ-ray, υπήρξε ένδειξη για ύπαρξη σάκων με υλικά

Οι προτεραιότητες των ευρωπαϊκών λιμανιών για την επόμενη πενταετία

Ενόψει των επικείμενων ευρωεκλογών, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Λιμένων (ESPO) θέτει τις προτεραιότητές του για την επόμενη πενταετία. Στη σχετική ανακοίνωση τονίζεται ότι, περισσότερο από ποτέ, τα λιμάνια αποτελούν συντελεστές των φιλοδοξιών της Ευρώπης και του βιώσιμου, ψηφιακού, ανταγωνιστικού, ισχυρού και

Γιώργος Γεννηματάς: Πέρασαν 30 χρόνια από τον θάνατο του

Συμπληρώνονται φέτος 30 χρόνια από το θάνατο του σπουδαίου πολιτικού Γιώργου Γεννηματά,  ο οποίος έφυγε από τη ζωή σαν σήμερα, στις 25 Απριλίου του 1994. Γεννημένος στην Αθήνα το 1939, με καταγωγή από την Σύμη, σπούδασε στην σχολή Πολιτικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου όπου ανέπτυξε σημαντική φοιτητική συνδικαλιστική δράση. Παντρεύτηκε την Κάκια Βέργου, με την οποία απέκτησε δύο κόρες, τη Φώφη, η οποία διετέλεσε πρόεδρος

Μετάβαση στο περιεχόμενο