Το εκπληκτικό κατόρθωμα του ατμόπλοιου «Warimoo» που δεν έχει ξεπεραστεί ακόμη και σήμερα

Το απίστευτο κατόρθωμα του πλοίου και του καπετάνιου του που μέχρι σήμερα κανείς δεν έχει καταφέρει να κάνει παρόμοιο.

Το πλοίο Warimoo καθελκύστηκε το 1892. Ήταν επιβατικό και μετέφερε και κατεψυγμένα προϊόντα. Είχε μήκος 105 μέτρα. Η ρότα του ήταν πάντα μακρινά υπερατλαντικά ταξίδια. Αυτό που έκανε έγινε μια φορά και δεν μπορεί να ξαναγίνει.

Το ατμόπλοιο, έπλεε στον Ειρηνικό ωκεανό και κατευθυνόταν από το Βανκούβερ του Καναδά προς την Αυστραλία. Ήταν αργά το βράδυ της 31ης Δεκεμβρίου του 1899. Στη γέφυρα ο καπετάνιος ετοιμαζόταν να πάει στην κουκέτα του, όταν το μάτι του έπεσε πάνω στον χάρτη και την πορεία του πλοίου.

Διαπίστωσε ότι το στίγμα του πλοίου εκείνη την ώρα, λίγα λεπτά πριν τα μεσάνυχτα, ήταν 0 μοίρες 31΄Ν και 17 μοίρες 30΄Δ. Ο καπετάνιος κατάλαβε ότι κάτι μοναδικό συνέβαινε. Κάλεσε αμέσως τους αξιωματικούς του πλοίου στη γέφυρα και τους είπε πως αυτό που θα γινόταν θα τρέλαινε τους πάντες.

Διόρθωσε λίγο την πορεία και την ταχύτητά του χωρίς όμως να σταματήσει το πλοίο και με σύμμαχο τον καλό καιρό εκείνης της νύχτας πέρασε από το σημείο που έτεμναν ο Ισημερινός και η ζώνη διεθνούς ώρας, ακριβώς 12 τα μεσάνυχτα.

Το αποτέλεσμα ήταν μοναδικό και παράδοξο.

Η πλώρη και το μπροστινό μέρος του πλοίου βρισκόταν στο νότιο ημισφαίριο, και στην καρδιά του καλοκαιριού)

Η πρύμνη και το πίσω μέρος του πλοίου βρισκόταν στο βόρειο ημισφαίριο και στην καρδιά του χειμώνα.

Αλλά δεν ήταν μόνο αυτό. Η ημερομηνία στην πρύμνη και το πίσω μέρος του πλοίου εκείνο το συγκεκριμένο δευτερόλεπτο που άλλαζε ο χρόνος, ήταν 31 Δεκεμβρίου 1899, ενώ η ημερομηνία στην πλώρη και το μπροστινό μέρος του πλοίου έδειχνε 1 Ιανουαρίου του 1900.

Και δεν ήταν μόνο αυτά. Το κατόρθωμα του Wamiroo είναι μοναδικό γιατί

-Το πλοίο ήταν ταυτόχρονα σε δύο διαφορετικές ημέρες

-Το πλοίο ήταν ταυτόχρονα σε δυο διαφορετικούς μήνες (Δεκέμβριο και Ιανουάριο)

-Το πλοίο ήταν ταυτόχρονα σε δυο διαφορετικά έτη. Το 1899 και το 1900

-Το πλοίο ήταν ταυτόχρονα σε δυο διαφορετικούς αιώνες. Τον 19ο και τον 20ο.

-Το πλοίο ήταν ταυτόχρονα σε δυο διαφορετικές εποχές, χειμώνα και καλοκαίρι.

Τα κατορθώματα του ατμόπλοιου τα κατέγραψαν οι εφημερίδες της εποχής. Το πλοίο Wamiroo πήρε μέρος και στον Α Παγκόσμιο Πόλεμο.

Mετέφερε στρατιώτες για τους συμμάχους από την Τυνησία στη Μασσαλία. Τον Μάιο του 1918 συγκρούστηκε κατά λάθος με το Γαλλικό αντιτορπιλικό Catapulte και βυθίστηκε.

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το ευχαριστώ του Προέδρου της ΠΕΑΛΣ…

Ευχαριστώ όλους τους προσκεκλημένους και συμμετέχοντες και ιδιαίτερα όσους συναδέλφου -φίλους ανταποκρίθηκαν στο προσωπικό  κάλεσμα που τους απηύθυνα με αποτέλεσμα σε  μόλις σε 3 ημέρες από την ανακοίνωση πραγματοποίησης του συνεδρίου να συμπληρωθεί ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός συμμετοχών . Ευχαριστώ

Λιμενικό: Σκύλοι ανίχνευσης ναρκωτικών ουσιών – Το κόστος έκτακτης ιατρικής περίθαλψης στους συνοδούς (!)

Οι σκύλοι ανίχνευσης ναρκωτικών ουσιών με την κατάλληλη καθοδήγηση και εκπαίδευση από τους συνοδούς χειριστές (Κ-9 ) συνδράμουν ουσιαστικά στην καταπολέμηση της διακίνησης ναρκωτικών ουσιών. Η αποτελεσματική όσφρηση τους εντοπίζει καλά κρυμμένες ναρκωτικές ουσίες, που ο εντοπισμός τους με τις ανθρώπινες

Δωροεπιταγές για τα παιδιά των μελών της ΕΠΛΣΑΠΝ

Ανακοίνωση Ένωσης Αττικής: Όπως κάθε χρόνο έτσι και τη φετινή χρονιά η ΕΠΛΣΑΠΝ θα προβεί στη χορήγηση δωροεπιταγών για τα παιδιά των μελών μας  ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων. Για τη φετινή χρονιά το σύνολο των παιδιών των μελών μας

Στην Αλεξανδρούπολη και ο Γαλλικός στρατός

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος διπλωματικού και στρατιωτικού και της Γαλλίας, έχει μπει η Αλεξανδρούπολη. Τη Δευτέρα 28 Νοεμβρίου, ο πρόεδρος του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης Κωνσταντίνος Χατζημιχαήλ συναντήθηκε με τον Γάλλο Πρέσβη Patrick Maisonnave, τη Γενική Πρόξενο της Γαλλίας Sadrine Mouchet