Τα «Ποσειδώνια» είναι μια παγκόσμια εορτή της ναυτιλίας. Ένα «πανηγύρι», όπου ο καθείς εκθέτει την πραμάτεια του και περιμένει τούς πελάτες να την γνωρίσουν. Αυτός είναι, εξ άλλου, ο χαρακτήρας κάθε εκθέσεως: «Εκθέτω, παρουσιάζω, περιμένω»…
Περιδιαβαίνοντας, λοιπόν, την έκθεση, είδαμε ότι εφέτος μετέχουν σε αυτήν περισσότερα ξένα Νηολόγια από κάθε άλλη φορά!
Απαρίθμηση: Cyprus Shipping Ministry, Bahamas Maritime Authority, Barbados Maritime Ship Registry, Cayman Registry, Croatian Register of Shipping, Hong Kong Shipping Registry, International Merchant Marine Registry ofBelize (IMMARBE), IRI/The Marshall Islands Registry, Liberian Registry, Maritime Malta, Guinea Bissau, Palau International Ship Registry, Panama MaritimeAuthority, San Marino Ship Register, Sierra Leone Maritime Administration, St. Kitts & Nevis International Ship Registry και Virgin Islands Shipping Registry.
Φυσικά, υπήρξε και η τελετή για την παρουσίαση του ιστοτόπου με τον οποίο το Ελληνικό Νηολόγιο προσκάλεσε τους Έλληνες (και όχι μόνο) επιχειρηματίες να το προτιμήσουν, υποσχόμενο το «τέλος της γραφειοκρατίας» . Ωστόσο, με την Μάλτα να πρωτοπορεί και την Κύπρο να ακολουθεί, με την Λιβερία, τα Νησιά Μάρσαλ και τα άλλα νηολόγια να πλέουν πλησίστια, τα πράγματα δεν θα είναι καθόλου εύκολα.
Κι όπως είπε ο Gianluca Tucci, γενικός διευθυντής του Νηολογίου του Σαν Μαρίνο, «η συμμόρφωση με τις κυρώσεις, η παρακολούθηση του στόλου και η αυστηρή εφαρμογή των κανόνων του ΙΜΟ είναι οι κύριες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε αυτήν τη στιγμή». Μάλιστα, το Σαν Μαρίνο, που θάλασσα δεν έχει, αλλά θάλασσα βλέπει…
Και είναι βέβαιοι ότι οι πολλές και πανταχόθεν επιβαλλόμενες κυρώσεις είναι ο μεγάλος «πονοκέφαλος» για τα Νηολόγια και η αλλαγή της σημαίας έγινε καθημερινότητα! Έτσι, σε μια προσπάθεια να σταματήσουν οι αλλεπάλληλες αλλαγές σημαίας (flag hopping) και άλλες παραπλανητικές πρακτικές, κορυφαίες διεθνείς σημαίες, όπως του Παναμά, της Λιβερίας και των Νησιών Μάρσαλ, έχουν συνάψει συμφωνίες για ανταλλαγή πληροφοριών.
«Τα πλοία αλλάζουν σημαίες για διάφορους λόγους. Επομένως είναι σημαντικό για τα Νηολόγια όπως εμείς να συνεργαζόμαστε μεταξύ μας ώστε να διασφαλίσουμε ότι οι πλοιοκτήτες με τους οποίους έχουμε να κάνουμε είναι αξιόπιστοι και υψηλού επιπέδου. Αυτή η ανταλλαγή πληροφοριών μπορεί να είναι πολύ χρήσιμη, ειδικά μετά τον πολλαπλασιασμό του σκοτεινού στόλου», είπε η Carla Elena Peralta, εκπρόσωπος της Ναυτιλιακής Αρχής του Παναμά, του Νηολογίου με την πλούσια δράση και αποτελέσματα στην Ελλάδα.
Κατά τον δρ. Ivan Tabone, γενικό γραμματέα του Νηολογίου της Μάλτας, «η δυναμική φύση της νηολόγησης πλοίων καθιστά την αναγκαιότητα για αναβάθμιση, βελτίωση και ανταπόκριση στις μεταβαλλόμενες απαιτήσεις της αγοράς αναγκαιότητα για επιβίωση», ενώ κάποιοι άλλοι πιστεύουν ότι η εξάλειψη της έννοιας της εθνικότητας του πλοίου θα αφαιρούσε την ευθύνη της εποπτείας από τα νηολόγια.
«Οφείλουμε να ενισχύσουμε τη χρήση νέων τεχνολογιών εφαρμόζοντας ψηφιοποιημένες υπηρεσίες, πέρα από την εφαρμογή των καλύτερων συνθηκών εργασίας για όλους τούς ναυτικούς, χωρίς να ξεχνάμε το περιβάλλον και τον στόχο της απαλλαγής της ναυτιλίας από τις εκπομπές άνθρακα», δηλώνει ο Richard Medawar, αναπληρωτής επί κεφαλής του Νηολογίου της Guinea Bissau, ενός απόλυτα νέου Νηολογίου, που επέλεξε να «ντεμπουτάρει» στην αγορά από τα δικά μας «Ποσειδώνια»…
Ας δούμε, όμως, και την δική μας νέα εφαρμογή, το «niologio.gov.gr». Η εφαρμογή αποτελούσε διαχρονικό αίτημα της ελληνικής ναυτιλιακής κοινότητας, προκειμένου να μειωθεί η γραφειοκρατία που χαρακτηρίζει τις διαδικασίες καταχώρισης, κυριότερο εμπόδιο για την εγγραφή στο Ελληνικό Νηολόγιο.
Χάρη στην ψηφιοποίηση της όλης διαδικασίας, το έγγραφο ιθαγένειας του πλοίου, το οποίο φέρει έναν μοναδικό κωδικό QR για άμεση επαλήθευση της γνησιότητάς του από οποιαδήποτε αρμόδια Αρχή σέ όλο τον κόσμο, δημιουργείται αυτόματα και χορηγείται απ’ ευθείας στην πλοιοκτήτρια εταιρεία.
Παρόντες στην παρουσίαση της «πλατφόρμας», ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο υπουργός Ναυτιλίας Χρήστος Στυλιανίδης, η πρόεδρος της ΕΕΕ Μελίνα Τραυλού, ενώ την παρουσίαση της πλατφόρμας ανέλαβε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κων. Κυρανάκης. Η εν λόγω πλατφόρμα -κατά τα φαινόμενα- λύνει ένα από τα μεγάλα εμπόδια για την ένταξη των πλοίων στο Ελληνικό Νηολόγιο. Φαίνεται ότι τελειώνει η χρονοβόρος διαδικασία νηολογήσεως. Τελειώνουν δηλαδή το «περάστε αύριο», το «δεν είναι δική μας
αρμοδιότητα» και το «να έλθει εδώ ο εκπρόσωπος της εταιρείας».
Πλέον, ο πλοιοκτήτης υποβάλλει την αίτηση προς νηολόγηση ηλεκτρονικά, από οποιοδήποτε σημείο του κόσμου, σε ελληνική ή αγγλική γλώσσα. Καταργούνται, δηλαδή, οι πέντε «υπεύθυνες δηλώσεις» και αρκούν πέντε «κλικ». Πάει πια το «από γραφείου εις γραφείον», με ένα μάτσο χαρτιά υπό μάλης, και πλέον οι υπηρεσίες λύνουν τα προβλήματα μέσα από την οθόνη τους. Πράγματα, δηλαδή, πού σέ άλλες χώρες γίνονται εδώ και δεκαετίες…
Πλέον, τα απαιτούμενα τέλη καταβάλλονται με ενιαία ηλεκτρονική πληρωμή, δίχως τα «τρέξε βγάλε παράβολα. Αυτομάτως εκδίδεται και το «έγγραφο εθνικότητας», το οποίο μπορεί να το αποκτήσει ο ενδιαφερόμενος μέσω της πλατφόρμας και να το στείλει με ένα μέιλ στο βαπόρι, όπου και αν αυτό βρίσκεται!
Όπως δηλώνει το Υπουργείο, η λειτουργία της πλατφόρμας «niologio.gov.gr» αφαιρεί όλα τα επιχειρήματα που προβάλλονταν μέχρι σήμερα και δικαιολογούσαν την εγγραφή των ελληνικών συμφερόντων πλοίων σε τρίτα Νηολόγια, συμβάλλει στην δημιουργία νέων θέσεων εργασίας (να δούμε πού θα βρούμε Έλληνες ναυτικούς) και αναμένεται να ισχυροποιήσει την θέση της Ελληνικής Ναυτιλίας διεθνώς.
Η εγκατάσταση της πλατφόρμας βασίσθηκε στο «μοντέλο ψηφιοποίησης» του Κτηματολογίου και επετεύχθη σε συνεργασία των Υπουργείων Ναυτιλίας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης με την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών.
Η λειτουργία της εκτιμάται ότι θα διευκολύνει τις ναυτιλιακές εταιρείες να φέρουν μεγάλο μέρος του στόλου τους υπό ελληνική σημαία. Όλα αυτά, λοιπόν, ακούγονται πολύ καλά και μακάρι να συμβάλουν στην μεγέθυνση του Ελληνικού Νηολογίου, που έχει σχεδόν απογυμνωθεί, καθώς οι Έλληνες επιχειρηματίες της θάλασσας προτιμούν την Μάλτα, την Κύπρο, την Λιβερία, τα Νησιά Μάρσαλ, τον Παναμά, χώρες οι οποίες έχουν στιβαρή παρουσία στα εφετινά «Ποσειδώνια». Μακάρι αυτή η ψηφιακή εφαρμογή να στερήσει από τον ελληνικό εφοπλισμό το επιχείρημα της «μεγάλης γραφειοκρατίας». Θα περιμένουμε να δούμε.
Καλό είναι να γνωρίζουμε ότι το Νηολόγιο του Παναμά έχει δρομολογήσει τη λειτουργία πλατφόρμας και εφαρμογής για την διευκόλυνση της ηλεκτρονικής διαδικασίας εγγραφής πλοίων, τό Νηολόγιο του Palau (PISR) έχει ψηφιοποιήσει τίς διαδικασίες εγγραφής ήδη πριν από την πανδημία και πλέον προσφέρει ένα πλήρες φάσμα διαδικτυακών υπηρεσιών και εφαρμογών, μαζί με πλήρη ηλεκτρονική πιστοποίηση, που του επιτρέπει να παρέχει εύκολες, ταχύτερες, πιο αποτελεσματικές και οικονομικές υπηρεσίες.
«Ένα από τα βασικά πλεονεκτήματα του PISR είναι το εσωτερικό μας Σύστημα Πρόληψης Ανεπαρκειών (Deficiency Prevention System – DPS), το οποίο διασφαλίζει ότι τα πλοία συμμορφώνονται με διεθνείς συμβάσεις, ρυθμίσεις και κανονισμούς. Το PISR διαχειρίζεται πλήρως το Σύστημα, με κύριο στόχο να εισαγάγει μια πιο προδραστική προσέγγιση σέ ό,τι αφορά στην εκτίμηση κινδύνου για επιθεωρήσεις σε στοχευμένα πλοία, αλλά και να βελτιώσει την ποιότητα των νηολογημένων στο PISR πλοίων», αναφέρει ο διευθύνων σύμβουλος του PISR Πάνος Κυρνίδης.
Τα Νηολόγια εστιάζουν, επίσης, σε θέματα της «πράσινης ναυτιλίας» , στις στρατηγικές περιβαλλοντικής συμμόρφωσης και βιωσιμότητας και προσφέρουν κίνητρα για πρακτικές φιλικές προς το περιβάλλον, όπως μειωμένα τέλη για πλοία που πληρούν τα πρότυπα εκπομπών ή χρησιμοποιούν εναλλακτικά καύσιμα.
Το Νηολόγιο των Βρετανικών Παρθένων Νήσων (BVI), πού απευθύνεται περισσότερο σε σκάφη αναψυχής, αναπτύσσει, μέσα από τη συνεργασία συναρμόδιων υπουργείων, μια ολοκληρωμένη πολιτική για να ενθαρρύνει τις πράσινες πρακτικές ναυτιλίας, προς όφελος της καταχώρισης πλοίων, των επισκέψεων σε λιμάνια – και όχι μόνο. Το εν λόγω Νηολόγιο επεκτείνει στρατηγικά την παγκόσμια παρουσία του και σχεδιάζει να ιδρύσει γραφεία στην Μεσόγειο, στο Ντουμπάι, στην Σιγκαπούρη και στην Φλόριντα, ενώ είναι πρόθυμο να συνάψει συνεργασίες με την βιομηχανία πράσινης τεχνολογίας πρόωσης, υλοποιώντας την δέσμευσή του για την προώθηση καθαρότερων θαλασσών μέσω αμοιβαία επωφελών συνεργασιών.
«Επιστρέφουμε στα “Ποσειδώνια” για ένατη φορά αυτό το καλοκαίρι, για να συναντήσουμε πιθανούς πελάτες από την κοινότητα των εμπορικών πλοίων και να προωθήσουμε τη δέσμευση της σημαίας μας στην πράσινη ναυτιλία. Η διεθνής συνεργασία με λιμενικές Αρχές και άλλους ναυτιλιακούς φορείς είναι ένας ακόμα τομέας στον οποίο εστιάζουν τα Νηολόγια, ως μέρος της συμβολής τους σέ ένα πιο συνεκτικό και ανταγωνιστικό παγκόσμιο θαλάσσιο οικοσύστημα. Παρ’ όλο που τα θέματα κόστους βρίσκονται πάντα στην πρώτη γραμμή της προσοχής των πελατών, η επιλογή σημαίας υπερβαίνει κατά πολύ αυτόν τον περιορισμό», δηλώνει ο John Samuel, διευθυντής του Νηολογίου.
«Μία από τίς σημαντικότερες προκλήσεις όλων των μεγάλων διεθνών Νηολογίων είναι η ικανότητα να πετύχουμε την σωστή ισορροπία μεταξύ αφ’ ενός της αντιμετώπισης των αναγκών των πελατών μας χωρίς να διακυβεύεται η ποιότητα της παρεχόμενης υπηρεσίας και αφ’ ετέρου της συμμόρφωσης με τους ισχύοντες κανονισμούς και πρότυπα. Σε ό,τι αφορά το θέμα των τελών νηολόγησης πλοίων και του ετήσιου τέλους χωρητικότητας (ATC),το Νηολόγιο του Χόνγκ Κόνγκ (HKSR) προσφέρει απαλλαγές για το πρώτο έτος νηολόγησης πλοίων πού έχουν νηολογηθεί πρόσφατα στο HKSR. Για να ενισχύσουμε την ανταγωνιστικότητα του HKSR και να παρέχουμε πρόσθετη διευκόλυνση στους πλοιοκτήτες, θα συνεχίσουμε να βελτιώνουμε τις υπηρεσίες μας για νηολόγηση πλοίων και να χρησιμοποιούμε κατάλληλα την ψηφιοποίηση ώστε να διευκολύνουμε την διαδικασία εγγραφής πλοίων. Η πολιτική μας, ως ειδικής διοικητικής περιοχής, είναι να μην επιδιώκουμε κανένα κέρδος από τα τέλη νηολόγησης πλοίων και οι περισσότερες υπηρεσίες παρέχονται με τιμολόγηση βάσει κόστους» δήλωσε ο S.F. Wong, διευθυντής του Τομέα Ναυτιλίας του Νηολογίου του Χόνγκ Κόνγκ._