Το έθιμο του «Γιάλα-Γιάλα» στην Ερμιόνη ανήμερα των Θεοφανείων

Στην παραλιακή πόλη της Ερμιόνης, στην Αργολίδα, τηρείται την παραμονή και ανήμερα των Θεοφανείων το ξεχωριστό έθιμο του «Γιάλα – Γιάλα».

 

Το έθιμο ξεκίνησε να τηρείται πριν από πολλά χρόνια, όταν οι σφουγγαράδες, πριν ξεκινήσουν το ταξίδι τους, έπεφταν στη θάλασσα για να πιάσουν τον Τίμιο Σταυρό. Επίσης, έπεφταν στη θάλασσα ναυτικοί που εργάζονταν σε πλοία, αλλά και οι ψαράδες.

 

Με το πέρασμα των χρόνων ανέλαβαν να τηρούν το έθιμο οι νέοι της Ερμιόνης, δηλαδή όσοι ολοκλήρωναν την προηγούμενη σχολική χρονιά το Λύκειο, αλλά και όσοι ετοιμάζονται να καταταγούν στις Ένοπλες Δυνάμεις, για να υπηρετήσουν την στρατιωτική τους θητεία.

 

Σύμφωνα με την παράδοση, την παραμονή των Θεοφανείων οι νέοι συγκεντρώνονται στο λιμάνι της Ερμιόνης και στολίζουν τις βάρκες, με φύλλα μυρτιάς και φοίνικα, αλλά και σημαίες. Το βράδυ, ντυμένοι με παραδοσιακές ναυτικές στολές, πηγαίνουν αρχικά στο δημαρχείο, όπου τους υποδέχονται η δημοτική και η κοινοτική αρχή. Στη συνέχεια οι νέοι γυρίζουν όλη την πόλη, από σπίτι σε σπίτι, τραγουδώντας το «Γιάλα – Γιάλα» και δέχονται ευχές και κεράσματα.

 

Την επόμενη μέρα, των Θεοφανείων, οι νέοι, φορώντας πάντα τις παραδοσιακές ναυτικές στολές, πηγαίνουν στο μητροπολιτικό ναό για να πάρουν την ευλογία της εκκλησίας και αμέσως μετά κατευθύνονται προς το λιμάνι, όπου τους περιμένουν τα στολισμένα καΐκια. Μέχρι να γίνει ο καθαγιασμός των υδάτων, οι νέοι κουνούν τις βάρκες με δύναμη συνεχίζοντας να τραγουδούν το «Γιάλα – Γιάλα».

 

Με την τρίτη κατάδυση του Τιμίου Σταυρού και της εικόνας της Παναγίας οι νέοι πέφτουν από τα καΐκια στη θάλασσα. Όλοι θα πάρουν την ευλογία της εκκλησίας, ενώ αυτοί που θα καταφέρουν να πιάσουν τον Τίμιο Σταυρό και την εικόνα της Παναγίας θα λάβουν ως ενθύμια, δώρα από τον δήμο και την εκκλησία.

 

Όταν ολοκληρωθεί η τελετή του καθαγιασμού των υδάτων, οι νέοι επιστρέφουν στην πόλη, για να προσκυνήσουν οι κάτοικοι τον Τίμιο Σταυρό και την εικόνα της Παναγίας.

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τελετή Εορτασμού του Προφήτη Ηλία, Προστάτη της Αεροπορίας Στρατού

Την Κυριακή 19 και την Δευτέρα 20 Ιουλίου 2026, πραγματοποιήθηκε στο Στρατόπεδο «ΛΟΧΑΓΟΥ (ΠΒ) ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΔΕΛΑΠΟΡΤΑ» στα Μέγαρα Αττικής, ο εορτασμός του Προφήτη Ηλία του Θεσβίτου, Προστάτη της Αεροπορίας Στρατού, καθώς και η «Ημέρα Μνήμης και Τιμής της Αεροπορίας Στρατού».

Politico: Η Ελλάδα «φρενάρει» το σχέδιο κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας

Οι χώρες της ΕΕ δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε συμφωνία για την επιβολή νέων, εκτεταμένων κυρώσεων κατά της Ρωσίας το βράδυ της Τετάρτης (22.07.2026), καθώς η Ελλάδα μπλόκαρε τα μέτρα για την προστασία της ναυτιλιακής βιομηχανίας καυσίμων, αναφέρει σε δημοσίευμά του το Politico.

Μοίρα Πυροσβεστικών Αεροσκαφών – Το «ευχαριστώ» στα πληρώματα και το τεχνικό προσωπικό

«Το έργο των στελεχών της Πολεμικής Αεροπορίας υπερβαίνει τα στενά όρια μιας στρατιωτικής αποστολής. Τα πληρώματα, το τεχνικό προσωπικό, επιχειρούν κάθε μέρα, πολλές φορές υπό ακραίες συνθήκες, για την προστασία της ανθρώπινης ζωής, της περιουσίας, του φυσικού πλούτου, των φυσικών πόρων της

Επιχείρηση «IRINI»: Ρεσάλτο ευρωπαϊκών δυνάμεων σε πλοίο του ρωσικού σκιώδους στόλου

Οι ευρωπαϊκές δυνάμεις που έχουν αναπτυχθεί στη Μεσόγειο Θάλασσα στο πλαίσιο της επιχείρησης «IRINI» αναχαίτισαν και επιβιβάστηκαν σε ένα ρωσικό δεξαμενόπλοιο στις 20 Ιουλίου. «Το πετρελαιοφόρο MV SOUTH STAR, για το οποίο υπάρχουν υποψίες ότι έπλεε υπό ψευδή σημαία κατά παράβαση του