Το κατόρθωμα του αντιτορπιλικού «Αδρίας» στις 22 Οκτωβρίου 1943

To αντιτορπιλικό «Αδρίας» στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, μετά την πρόσκρουσή του σε νάρκη στις 22 Οκτωβρίου 1943, έχασε την πλώρη του, αλλά κατάφερε να φτάσει στις 6 Δεκεμβρίου στο λιμάνι της Αλεξάνδρειας Αιγύπτου

Από τις ιστορίες που ποτέ δεν πρόκειται να ξεχαστούν, καθώς πρόκειται για σπάνιο κατόρθωμα, είναι αυτή του αντιτορπιλικού «Αδρίας» στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, καθώς μετά την πρόσκρουσή του σε νάρκη στις 22 Οκτωβρίου 1943, από την οποία έχασε την πλώρη του κατάφερε να φτάσει στις 6 Δεκεμβρίου στο λιμάνι της Αλεξάνδρειας Αιγύπτου. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Τα χαρακτηριστικά του πλοίου ήταν τα εξής:
Πρώην HMS BORDER
ΑΝΤΙΤΟΡΠΙΛΙΚΟ ΣΥΝΟΔΕΙΑΣ τύπου Hunt III

Διαστάσεις: 85,3 / 11,4 / 2,4 μέτρα
Εκτόπισμα: 1.050/1.490 τόν.
Πρόωση: Ατμοστρόβιλοι 19.000 hp
Ταχύτητα: 26 κόμβοι
Οπλισμός: 4 (2 δίδυμα) πυροβόλα των 4 ιντσών, 1 τετράκαννο pom-pom 40 χιλ., 3 πυροβόλα 20 χιλ., 2 Τ/Σ 21 ιντσών και βόμβες βάθους.
Πλήρωμα: 170 άτομα

Καθελκύστηκε ως HMS Border (L67). Η έναρξη ναυπήγησής του έγινε στα ναυπηγεία UK – Swan Bunter & Wigham Richardson Ltd. Wallsend–on-Tyne την 1η Μαΐου 1941. Η καθέλκυσή του έγινε στις 3 Φεβρουαρίου 1942.
Η παραλαβή του έγινε από τον Αντιπλοίαρχο Ι. Τούμπα στο Νewcastle της Αγγλίας στις 20 Ιουλίου 1942. Μετά από ατύχημα που οδήγησε σε ένα διάστημα επισκευών, τον Ιανουάριο του 1943 αρχίζει την επιχειρησιακή του δράση με συνοδείες νηοπομπών. Εκτιμάται ότι στις 27 Ιανουαρίου 1943 βύθισε, το γερμανικό υποβρύχιο U-553 καθώς η βύθιση επιβεβαιώθηκε αλλά χωρίς επιβεβαίωση του πλοίου που την προκάλεσε. Παρόμοια εξέλιξη βύθισης ή πρόκλησης σοβαρών βλαβών φέρεται να συνέβη στις 13 Φεβρουαρίου 1943, σε βάρος του υποβρυχίου U-623.

Συμμετείχε στις επιχειρήσεις αποβάσεως στη Σικελία, όπου τη νύχτα της 20/21 Ιουλίου 1943 αντιμετώπισε επιτυχώς σε νυχτερινή συμπλοκή τρεις τορπιλακάτους, βυθίζοντας τις δύο από αυτές. Μετά τη συνθηκολόγηση της Ιταλίας όταν στις 10 Σεπτεμβρίου 1943, ο ιταλικός στόλος του Τάραντα παραδόθηκε σε δύναμη συμμαχικών πολεμικών πολεμικών, μεταξύ αυτών ήταν και ο «Αδρίας».

ο κυβερνήτης Αντιπλοίαρχος Ιωάννης Τούμπας

Τον Οκτώβρη του 1943 όπου στην περιοχή των Δωδεκανήσων οι Γερμανοί έκαναν μεγάλης έκτασης αντεπίθεση, στην περιοχή της Καλύμνου το αντιτορπιλικό «Αδρίας» προσκρούει σε νάρκη και αποκόπτεται η πλώρη, ενώ το βρετανικό Α/Τ HURWORTH, στην προσπάθειά του να βοηθήσει προσέκρουσε σε νάρκη και βυθίστηκε, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 143 άνδρες.

Ο κυβερνήτης Αντιπλοίαρχος Ιωάννης Τούμπας αρνείται να διατάξει εγκατάλειψη πλοίου και κατορθώνει να φτάσει στις τουρκικές ακτές, στον όρμο του Γκιουμουσλούκ (Gumishluk), έχοντας απώλειες 21 νεκρών και 30 τραυματιών. Όπως μας έχουν δηλώσει Έλληνες πρόσφυγες πολέμου που είχαν περάσει από τη νησιωτική Ελλάδα στην Τουρκία και ακολούθως προωθήθηκαν στη Μέση Ανατολή, είδαν τους τάφους των νεκρών του «Αδρία» στην εγγλέζικη βάση της Αγρελιάς στα μικρασιατικά παράλια.Μετά από επισκευές ο «Αδρίας» απέπλευσε την 1η Δεκεμβρίου 1943 και, μολονότι χωρίς πλώρη, κατόρθωσε να φθάσει στην Αλεξάνδρεια στις 6 Δεκεμβρίου, όπου το κατόρθωμά του αντιμετωπίστηκε με ενθουσιώδη υποδοχή από τον αγγλικό στόλο και τα άλλα συμμαχικά πλοία.
Μετά τη λήξη του πολέμου έγινε πρόχειρη επισκευή της πλώρης και επέστρεψε στην Ελλάδα, αλλά σε συνδυασμό με τη λήξη του πολέμου κρίθηκε ασύμφορη η πλήρης επισκευή του και το τέλος του ήταν να πουληθεί το 1945 στην Αγγλία για παλιοσίδερα.

Πηγή στοιχείων & φωτο: αρχείο Υπηρεσίας Ιστορίας Πολεμικού Ναυτικού

Έρευνα: Νάσος Μπράτσος

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

16χρονος: Απολογείται ο αστυνομικός που πυροβόλησε

Κάλεσμα Ρομά για συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Δικαστικό Μέγαρο. Για αθωότητα του αστυνομικού κάνει λόγο ο Αλέξης Κούγιας.   Ενώπιον του Α’ Τακτικού Ανακριτή Θεσσαλονίκης προκειμένου να απολογηθεί θα βρεθεί σήμερα ο αστυνομικός της ομάδας ΔΙΑΣ που κατηγορείται ότι πυροβόλησε

Από 14 Δεκεμβρίου το εορταστικό καλάθι του νοικοκυριού

Ποια προϊόντα θα περιλαμβάνει Χθες το μεσημέρι ανακοινώθηκαν τα προϊόντα που θα διαμορφώσουν το εορταστικό καλάθι του νοικοκυριού τις ημέρες των Χριστουγέννων. Οι ανακοινώσεις έγιναν χθες το μεσημέρι στο υπ. Ανάπτυξης από τον αρμόδιο υπουργό, Άδωνι Γεωργιάδη. Tι θα περιλαμβάνει το

Νέο δρομολόγιο θα συνδέει τον ΟΛΘ με Βρετανία – Βέλγιο – Ολλανδία – Γερμανία

Την έναρξη τακτικού δρομολογίου πλοίου για τη μεταφορά containers, που θα συνδέει τη Θεσσαλονίκη με μεγάλα βορειοευρωπαϊκά λιμάνια, την Τουρκία και το Μαρόκο, ανακοίνωσε η ναυτιλιακή εταιρεία CMA-CGM. Το νέο δρομολόγιο της CMA-CGM θα πραγματοποιείται μια φορά την εβδομάδα, με αφετηρία κάθε Πέμπτη τη Θεσσαλονίκη, με κατεύθυνση αρχικά την Τουρκία και κατόπιν το

Πρόεδρος ΠΕΑΛΣ Αρχιπλοίαρχος Πασσάκος : Ορθά κοφτά…!

ΠΑΡΈΜΒΑΣΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΠΕΑΛΣ ΠΑΣΣΑΚΟΥ Σ. : ΟΡΘΑ ΚΟΦΤΑ…! Με αφορμή ενημέρωσή μου  οτι σε κάποιο  σχέδιο νόμου,  πάλι για εμάς χωρίς εμάς , του Υπουργείου Ναυτιλίας με τίτλο «Σύσταση Ινστιτούτου Ιστορίας Εμπορικής Ναυτιλίας, Λιμένων και Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής και άλλες