Το λεκανοπέδιο της Αθήνας εκτός της λίστας με τα κορυφαία ναυτιλιακά κέντρα

Σημειώνεται ότι ο Δείκτης περιλαμβάνει τα 43 μεγαλύτερα λιμάνια και ναυτιλιακές μητροπόλεις του κόσμου και έχει σχεδιαστεί με σκοπό να παρέχει σαφήνεια στους επενδυτές και στις κυβερνήσεις αναφορικά με την επίδοση των μεγαλύτερων ναυτιλιακών κέντρων του κόσμου. Πιο συγκεκριμένα η έρευνα στηρίζει τα ποσοτικά δεδομένα που αντικατοπτρίζουν τις πραγματικές συνθήκες στην διακίνηση φορτίων, στις λιμενικές υπηρεσίες, τις υπηρεσίες που σχετίζονται με τη διαχείριση των πλοίων αλλά και την υποστήριξη του γενικότερου ναυτιλιακού κλάδου και τέλος στο ευρύτερο πολιτικό, νομοθετικό και οικονομικό περιβάλλον κάθε χώρας.

Συγκεκριμένα στην έκθεση αναφέρεται ότι η Σιγκαπούρη παραμένει στην κορυφή της κατάταξης όσον αφορά τη συνολική βαθμολογία, για πέμπτη συνεχή χρονιά λόγω των ευκαιριών στρατηγικής σημασίας που παρέχει η κινεζική πρωτοβουλία “Belt and Road’’. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι το 50% των σημαντικότερων ναυτιλιακών κέντρων κινούνται γύρω από την περιοχή μεταξύ Ασίας και Ειρηνικού Ωκεανού όπως προκύπτει και από τον παρακάτω πίνακα ο οποίος παρουσιάζει την κατάταξη στη συνολική βαθμολογία.

Ranking

Παράλληλα όπως παρουσιάζεται πιο πάνω το Χονγκ Κονγκ ξεπέρασε το Λονδίνο για πρώτη φορά φέτος καταλαμβάνοντας την δεύτερη θέση στη συνολική βαθμολογία, ωστόσο η πρωτεύουσα του Ηνωμένου Βασιλείου παραμένει η κορυφαία μητρόπολη παροχής ναυτιλιακών υπηρεσιών συμπεριλαμβανομένων ναυλομεσιτικών, μηχανολογικών και χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, όπως παρουσιάζεταιπαρακάτω.

Στην Ευρώπη η οποία εξακολουθεί να ταλανίζεται ακόμα από οικονομική αβεβαιότητα, το Αμβούργο έπεσε στην έβδομη θέση, ενώ αντιθέτως το Ρότερνταμ αναρριχήθηκε στην έκτη θέση «σκαρφαλώνοντας» δύο θέσεις εξαιτίας της προηγμένης τεχνολογίας που χρησιμοποιείται για τις λιμενικές δραστηριότητές του και περιλαμβάνει ανάλυση δεδομένων και τεχνητή νοημοσύνη. Προβληματισμό δημιουργεί το γεγονός ότι το λεκανοπέδιο της Αθήνας δεν συγκαταλέγεται φέτος στην κορυφαία δεκάδα ναυτιλιακών κέντρων όταν για τρία συναπτά έτη (2015, 2016 και 2017) καταλάμβανε τη δέκατη θέση. Επιπρόσθετα αναφορικά με τις παρεχόμενες ναυτιλιακές υπηρεσίες το λεκανοπέδιο της Αθήνας έπεσε στην έκτη θέση όταν για το 2015, 2016 και 2017 καταλάμβανε την πέμπτη θέση όπως παρουσιάζεται και στον παρακάτω πίνακα.

Ranking 2

Το Ντουμπάι από την άλλη πλευρά παρέμεινε στην πέμπτη θέση της κατάταξης κυρίως λόγω της καινοτόμου ζώνης ελεύθερου εμπορίου που διευκολύνει τις δια θαλάσσης εμπορευματικές ροές.

Τέλος ο Mark Jackson, CEO του Baltic Exchange τόνισε ότι η τοποθεσία στην οποία βρίσκεται κάθε ναυτιλιακό κέντρο έχει μεγάλο αντίκτυπο για την ανάπτυξη και την προσέλκυση ναυτιλιακών επιχειρήσεων, ενώ η συνεχής ανάπτυξη της τεχνολογίας εντείνει τον ανταγωνισμό μεταξύ των κέντρων αυτών.

Πίνακες: Baltic Exchange

http://www.naftikachronika.gr/2018/07/12/to-lekano…

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Ελλάδα είναι η 22η διπλωματική δύναμη στον κόσμο – Οι 10 κορυφαίες χώρες

Η Ελλάδα καταλαμβάνει την 22η θέση παγκοσμίως μεταξύ των χωρών με τη μεγαλύτερη διπλωματική ισχύ, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Δείκτη Διπλωματίας 2024 που καταρτίζει το  Ινστιτούτο Lowy της Αυστραλίας. Η έκθεση απεικονίζει τα διπλωματικά δίκτυα 66 χωρών και εδαφών της Ασίας,

Πώς έφθασε η ΕΛ.ΑΣ. στα ίχνη των δέκα – Το DNA, οι σημειώσεις και οι «γκάφες»

Στις 19 Ιανουαρίου 2024, λίγα εικοσιτετράωρα πριν από την έκρηξη βόμβας στο υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στα Πετράλωνα, δύο από τους πρόσφατα συλληφθέντες για τρομοκρατία ακούγονται να λένε σε μεταξύ τους συνομιλία: «Να πας να το μπουμπουνίσεις, να κάτσεις να

Γιατί ο Φεβρουάριος έχει 29 μέρες, φέτος;

Χωρίς δίσεκτα έτη, το χειμερινό ηλιοστάσιο θα έπεφτε τον Ιούνιο. Αυτό θα συνέβαινε επειδή ο χρόνος περιστροφής της Γης γύρω από τον Ήλιο δεν διαρκεί ακριβώς 365 ημέρες. Σύμφωνα με τις μετρήσεις της NASA, το ηλιακό έτος (περιστροφή Γης περί

ΑΑΔΕ: Στενεύουν τα περιθώρια λαθρεμπορίας καυσίμων – Νέα ψηφιακά εργαλεία φορολογικής εποπτείας τίθενται σε λειτουργία

Την έναρξη ηλεκτρονικής παραλαβής στο σύστημα Εισροών-Εκροών των δεδομένων από τις Φορολογικές Αποθήκες και τις Αποθήκες Τελωνειακής Αποταμίευσης και τη λειτουργία της ψηφιακής εφαρμογής Μητρώου Δεξαμενών Ενεργειακών Προϊόντων Πλωτών Μέσων (Δεξαμενοπλοίων) ανακοίνωσε η ΑΑΔΕ. Συγκεκριμένα, με εγκυκλίους του διοικητή της ΑΑΔΕ,

Μετάβαση στο περιεχόμενο