Το λεκανοπέδιο της Αθήνας εκτός της λίστας με τα κορυφαία ναυτιλιακά κέντρα

Σημειώνεται ότι ο Δείκτης περιλαμβάνει τα 43 μεγαλύτερα λιμάνια και ναυτιλιακές μητροπόλεις του κόσμου και έχει σχεδιαστεί με σκοπό να παρέχει σαφήνεια στους επενδυτές και στις κυβερνήσεις αναφορικά με την επίδοση των μεγαλύτερων ναυτιλιακών κέντρων του κόσμου. Πιο συγκεκριμένα η έρευνα στηρίζει τα ποσοτικά δεδομένα που αντικατοπτρίζουν τις πραγματικές συνθήκες στην διακίνηση φορτίων, στις λιμενικές υπηρεσίες, τις υπηρεσίες που σχετίζονται με τη διαχείριση των πλοίων αλλά και την υποστήριξη του γενικότερου ναυτιλιακού κλάδου και τέλος στο ευρύτερο πολιτικό, νομοθετικό και οικονομικό περιβάλλον κάθε χώρας.

Συγκεκριμένα στην έκθεση αναφέρεται ότι η Σιγκαπούρη παραμένει στην κορυφή της κατάταξης όσον αφορά τη συνολική βαθμολογία, για πέμπτη συνεχή χρονιά λόγω των ευκαιριών στρατηγικής σημασίας που παρέχει η κινεζική πρωτοβουλία “Belt and Road’’. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι το 50% των σημαντικότερων ναυτιλιακών κέντρων κινούνται γύρω από την περιοχή μεταξύ Ασίας και Ειρηνικού Ωκεανού όπως προκύπτει και από τον παρακάτω πίνακα ο οποίος παρουσιάζει την κατάταξη στη συνολική βαθμολογία.

Ranking

Παράλληλα όπως παρουσιάζεται πιο πάνω το Χονγκ Κονγκ ξεπέρασε το Λονδίνο για πρώτη φορά φέτος καταλαμβάνοντας την δεύτερη θέση στη συνολική βαθμολογία, ωστόσο η πρωτεύουσα του Ηνωμένου Βασιλείου παραμένει η κορυφαία μητρόπολη παροχής ναυτιλιακών υπηρεσιών συμπεριλαμβανομένων ναυλομεσιτικών, μηχανολογικών και χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, όπως παρουσιάζεταιπαρακάτω.

Στην Ευρώπη η οποία εξακολουθεί να ταλανίζεται ακόμα από οικονομική αβεβαιότητα, το Αμβούργο έπεσε στην έβδομη θέση, ενώ αντιθέτως το Ρότερνταμ αναρριχήθηκε στην έκτη θέση «σκαρφαλώνοντας» δύο θέσεις εξαιτίας της προηγμένης τεχνολογίας που χρησιμοποιείται για τις λιμενικές δραστηριότητές του και περιλαμβάνει ανάλυση δεδομένων και τεχνητή νοημοσύνη. Προβληματισμό δημιουργεί το γεγονός ότι το λεκανοπέδιο της Αθήνας δεν συγκαταλέγεται φέτος στην κορυφαία δεκάδα ναυτιλιακών κέντρων όταν για τρία συναπτά έτη (2015, 2016 και 2017) καταλάμβανε τη δέκατη θέση. Επιπρόσθετα αναφορικά με τις παρεχόμενες ναυτιλιακές υπηρεσίες το λεκανοπέδιο της Αθήνας έπεσε στην έκτη θέση όταν για το 2015, 2016 και 2017 καταλάμβανε την πέμπτη θέση όπως παρουσιάζεται και στον παρακάτω πίνακα.

Ranking 2

Το Ντουμπάι από την άλλη πλευρά παρέμεινε στην πέμπτη θέση της κατάταξης κυρίως λόγω της καινοτόμου ζώνης ελεύθερου εμπορίου που διευκολύνει τις δια θαλάσσης εμπορευματικές ροές.

Τέλος ο Mark Jackson, CEO του Baltic Exchange τόνισε ότι η τοποθεσία στην οποία βρίσκεται κάθε ναυτιλιακό κέντρο έχει μεγάλο αντίκτυπο για την ανάπτυξη και την προσέλκυση ναυτιλιακών επιχειρήσεων, ενώ η συνεχής ανάπτυξη της τεχνολογίας εντείνει τον ανταγωνισμό μεταξύ των κέντρων αυτών.

Πίνακες: Baltic Exchange

http://www.naftikachronika.gr/2018/07/12/to-lekano…

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μητσοτάκης: Άμεση εφάπαξ ενίσχυση 600 ευρώ για Λιμενικούς και Αστυνομικούς λόγω μεταναστευτικού

Όλοι οι ένστολοι του Λιμενικού και της Αστυνομίας θα πάρουν εφάπαξ 600 ευρώ τα Χριστούγεννα  ανακοίνωσε πριν από λίγο ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης από την Τρίπολη. «Με δεδομένη την 24ωρη αυξημένη αστυνόμευση, με δεδομένη την πλάτη που έβαλαν οι

Άσκηση Κυβερνοάμυνας του ΝΑΤΟ «CYBER COALITION 2022»

Από την Δευτέρα 28 Νοεμβρίου έως την Παρασκευή 02 Δεκεμβρίου 2022 διεξήχθη στο ΓΕΕΘΑ  η άσκηση «CYBER COALITION 2022», η οποία αποτελεί την σημαντικότερη άσκηση κυβερνοάμυνας του ΝΑΤΟ. Η «CYBER COALITION 2022» διευθύνεται από το Κέντρο Αριστείας Συνεργατικής Κυβερνοάμυνας (Cooperative