Το Λονδίνο θέλει να «δωροδοκεί» με 3.000 λίρες…

…παράτυπους μετανάστες για να πάνε στη Ρουάντα…

Η βρετανική κυβέρνηση θέλει να προτείνει στους μετανάστες που φτάνουν παράτυπα στη Βρετανία να φεύγουν οικειοθελώς στη Ρουάντα, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο φέρεται να είναι διατεθειμένο να τους καταβάλλει έως και 3.000 στερλίνες για να εγκατασταθούν στην αφρικανική χώρα…

Το Λονδίνο έχει καταρτίσει σχέδιο, εδώ και σχεδόν δύο χρόνια, να απελαύνει στη Ρουάντα τους μετανάστες που φτάνουν παράτυπα στη Βρετανία, προτού ακόμη γίνει η επεξεργασία του αιτήματός τους για άσυλο, είτε συμφωνούν είτε όχι. Το σχέδιο αυτό είναι εξαιρετικά αμφιλεγόμενο και καταδικάστηκε μέχρι και από τον ΟΗΕ.

Για τον Βρετανό πρωθυπουργό των Συντηρητικών Ρίσι Σούνακ πρόκειται για «επείγουσα εθνική προτεραιότητα». Ωστόσο κανένα αεροπλάνο που να μεταφέρει μετανάστες δεν έχει μέχρι στιγμής αναχωρήσει για Ρουάντα.

Έπειτα από πολλά πισωγυρίσματα στη δικαιοσύνη, νέο σχέδιο νόμου εξετάζεται την τρέχουσα περίοδο από το κοινοβούλιο, όπου βρίσκεται αντιμέτωπο με ισχυρή αντίθεση στην Βουλή των Λόρδων, την άνω βουλή του βρετανικού κοινοβουλίου.

Ωστόσο άλλη συμφωνία με το Κιγκάλι θα μπορούσε εφεξής να επιτρέπει την αναχώρηση μεταναστών σε εκούσια βάση για τη Ρουάντα, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εσωτερικών, επιβεβαιώνοντας πληροφορίες των «Times».

«Εξετάζουμε την πιθανότητα να στέλνουμε εκουσίως στην Ρουάντα αυτούς (τους μετανάστες) που δεν έχουν το δικαίωμα να βρίσκονται εδώ», δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου.

Η Ρουάντα «είναι έτοιμη να υποδεχθεί τους ανθρώπους που θέλουν να ξαναχτίσουν τη ζωή τους και που δεν μπορούν να μείνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο», πρόσθεσε.

Ο εκπρόσωπος διευκρίνισε ότι πέρυσι 19.000 άνθρωποι «απελάθηκαν εκουσίως από τη Βρετανία», χωρίς να διευκρινίσει από πού προέρχονταν, για πού έφυγαν ούτε γιατί ήταν παράτυποι.

Η νέα συμφωνία αφορά μετανάστες το αίτημα των οποίων για άσυλο απορρίφθηκε και δεν μπορούν ως εκ τούτου να παραμείνουν νόμιμα στη Βρετανία, αλλά ούτε μπορούν να επιστρέψουν στη χώρα καταγωγής τους.

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα «Times», οι μετανάστες μπορεί να λαμβάνουν έως και 3.000 στερλίνες (περίπου 3.509 ευρώ) για να δεχθούν να φύγουν για τη Ρουάντα. Θα λαμβάνουν υποστήριξη από τις αρχές της Ρουάντας για περίοδο έως 5 ετών, κυρίως για στέγη.

Το νέο αυτό σύστημα θα μπορούσε να αφορά κυρίως μετανάστες που προέρχονται από το Αφγανιστάν ή το Ιράν, σύμφωνα με την εφημερίδα.

«Ακόμη και η κυβέρνηση αναγνωρίζει ότι το σχέδιό τους (απέλασης μεταναστών στη Ρουάντα) δεν έχει καμία πιθανότητα να πετύχει, σε τέτοιο βαθμό που προτείνουν να πληρώνουν τους ανθρώπους για να πάνε εκεί», δήλωσε ο βουλευτής των αντιπολιτευόμενων Εργατικών Στίβεν Κίνοκ.

Η βρετανική κυβέρνηση δηλώνει ότι η Ρουάντα είναι μια «ασφαλής» χώρα. Ωστόσο οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατηγορούν τον πρόεδρό της Πολ Καγκάμε ότι κυβερνά σε κλίμα φόβου, καταπνίγοντας την διαφωνία και την ελευθερία της έκφρασης.

 

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παραχώρηση αιγιαλών και παραλιών: Οι αλλαγές που φέρνει ο ν. 5092/2024*

Στοχεύοντας στη μεγαλύτερη διαφάνεια των διαγωνισμών παραχώρησης μέσω κεντρικής ηλεκτρονικής διαδικασίας και την υψηλότερη αποτελεσματικότητα των ελέγχων μέσω της αξιοποίησης της σύγχρονης τεχνολογίας σε συνδυασμό με την αυστηροποίηση των ποινών, προσπαθεί να αντιμετωπίσει διαχρονικές παθογένειες. Από την άλλη, όμως, έχει

Οι θέσεις της CLIA για τη θαλάσσια συνδεσιμότητα

Στη συνάντηση, ο κ. Vago εξέφρασε την αλληλεγγύη του κλάδου της κρουαζιέρας προς τον ευρύτερο ναυτιλιακό τομέα στον κορυφαίο στόχο της διασφάλισης της ασφάλειας των ναυτικών, λαμβάνοντας υπόψη τις τρέχουσες απειλές στην Ερυθρά Θάλασσα και αλλού. Η CLIA ανέδειξε την

Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο: Συζητήθηκε η περικοπή των δώρων στους συνταξιούχους

Ειδικότερα, η κυρία Σταυρουλάκη έθεσε ζήτημα αν πράγματι υπάρχει θέμα αντιθέτων αποφάσεων (δηλαδή θέμα παραδεκτού) μεταξύ των αποφάσεων του ΣτΕ και του Α.Π., καθώς το κάθε ένα από αυτά τα δύο δικαστήρια επελήφθη επί διαφορετικών νομοθετικών δεδομένων. Κατά την εισηγήτρια, τον Α.Π. τον

Χούθι: «Έχουμε επιτεθεί σε περισσότερα από 100 πλοία του εχθρού»

Οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης επιτέθηκαν σε περίπου 100 πλοία «που συνδέονταν με τον εχθρό», δηλαδή το Ισραήλ, στην Ερυθρά Θάλασσα και τον Κόλπο του Άντεν, αφότου ξεκίνησαν τις επιχειρήσεις τους σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους της Λωρίδας της

Μετάβαση στο περιεχόμενο