Το μεταναστευτικό σε αριθμούς…

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το Υπ. Μετανάστευσης και τα συγκριτικά μεγέθη του 9μηνου του 2022 σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό και σε σχέση με τις ροές, αλλά και στους διαμένοντες αιτούντες άσυλο στη χώρα και στα νησιά μας ειδικά.  Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία εμφανίζεται μειωμένος κατά 54% ο αριθμός των συνολικά διαμενόντων στην ελληνική Επικράτεια σε σχέση με το 2021.  Αναλυτικότερα, το 1,53% του πληθυσμού αποτελούν οι διαμένοντες στα νησιά του Βορείου Αιγαίου, ενώ τον αντίστοιχο μήνα του 2021 αποτελούσαν το 1,95%.

Αριθμητικά, οι διαμένοντες συνολικά στην Επικράτεια ανέρχονται τον Σεπτέμβριο του 2022 σε 18.438 και οι διαμένοντες στα νησιά στους 3.842, μείωση κατά 14% σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2021.  Στη Λέσβο, η μείωση που καταγράφεται στους διαμένοντες είναι της τάξης του 49%, αφού τον αντίστοιχο περσινό Σεπτέμβριο ξεπερνούσαν τις 3.000.

Σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο του Σεπτεμβρίου, οι ροές κατά το εννεάμηνο του 2022 παρουσιάζονται αυξημένες κατά 80% σε σχέση με το εννεάμηνο του 2021.  Αύξηση που είναι εντυπωσιακή ως ποσοστό, σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, αλλά σε απόλυτους αριθμούς είναι περιορισμένες οι αφίξεις και δεν έχουν καμιά σχέση με τις αντίστοιχες των ετών μετά το 2016 και πάντως πριν την φύλαξη των θαλασσίων συνόρων και την αποτροπή των παρανόμων επιχειρούντων να τα παραβιάσουν.

Σημαντικές ωστόσο είναι και οι αναχωρήσεις των αφιχθέντων ατόμων με προορισμό είτε την Ευρώπη, είτε τρίτα κράτη μέσω των μηχανισμών απελάσεων, επιστροφών και μετεγκαταστάσεων υπηκόων τρίτων χωρών. Συνολικά, σε σχέση με τις αφίξεις, κατά το 10 εννεάμηνο του 2022 πραγματοποιήθηκαν 6.449 αποχωρήσεις, έναντι 11.023 αφίξεων (λόγος 59:100).

ΠΗΓΗ: Εμπρός της Λέσβου

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ναρκωτικά, όπλα και αρχαία έκρυβε σε τροχόσπιτο (εικόνες)

Αρχαιότητες τις οποίες σκόπευε να βγάλει στο “σφυρί” είχε στην κατοχή του ένας Έλληνας, ο οποίος συνελήφθη το πρωί της Παρασκευής με οργανωμένη επιχείρηση που εκτελέστηκε από αστυνομικούς της Ασφάλειας Κομοτηνής σε περιοχή της Ροδόπης, έπειτα από αξιοποίηση στοιχείων. Κατά την διάρκεια

Θεσσαλονίκη: Κατέληξε η 21χρονη που παρασύρθηκε στην Καμάρα- Δωρίζει τα όργανά της η οικογένεια

«Η Εμμανουέλα ήταν ένα παιδί θαύμα από όταν γεννήθηκε και φεύγοντας ήθελε να κάνει ακόμα ένα θαύμα, να χαρίσει ζωή… αυτή που της στέρησαν», λέει η μητέρα του θύματος. Την τελευταία της πνοή άφησε σήμερα το πρωί στο νοσοκομείο «Παπαγεωργίου»

Κώστας Κατσαφάδος : Το «ισχυρό χαρτί» της κυβέρνησης είναι το έργο της

Του ΚΩΣΤΑ ΚΑΤΣΑΦΑΔΟΥ Υφυπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Βουλευτή ΝΔ στην Α’ Πειραιώς και Νήσων Είναι αλήθεια ότι η χώρα μας, όπως και ο κόσμος, κινείται και σχεδιάζει έχοντας στο μυαλό της την αβεβαιότητα που κυριαρχεί γύρω από τις ευρύτερες

Λαρισαίος επιχειρηματίας κατασκεύασε ρομποτικό όχημα με σύστημα λέιζερ για την κατάρριψη drones

«Όραμά μας να δώσουμε σε κάθε χώρα τη δύναμη να αμυνθεί ενάντια σε πιθανές απειλές». Με αυτό το μότο ο επιχειρηματίας και εφευρέτης ρομποτικών συστημάτων υψηλής τεχνολογίας, Κωνσταντίνος Σούκος, κινείται και παράγει έργα, που μπορούν να προκαλέσουν ακόμη και την κατάρρευση drones.