Το όνειρο της σύνταξης: Ποιοι ζουν περισσότερα χρόνια υγιείς – Η θέση της Ελλάδας

Πολλοί είναι αυτοί που ονειρεύονται τη σύνταξη, ελπίζοντας ότι θα περάσουν πολλά και υγιή χρόνια χωρίς να χρειάζεται να δουλεύουν.  Όμως, τα στοιχεία του Bloomberg δείχνουν ότι οι πιθανότητες να το πετύχουν ποικίλλουν δραματικά.  Το βέβαιο είναι ότι η Ελλάδα είναι μία από τις καλύτερες χώρες να ζει κανείς –ανάμεσα στις 38 που εξετάστηκαν- εάν ελπίζει να περάσει πολλά και υγιή χρόνια ως συνταξιούχος.

Το 2019 (πρόκειται για τα πιο πρόσφατα συγκρίσιμα στοιχεία) το μέσο προσδόκιμο ζωής στις χώρες του ΟΟΣΑ για όσους είχαν ήδη φτάσει τα 60, ήταν τα 82 χρόνια.  Η μέση πραγματική ηλικία συνταξιοδότησης ήταν τα 64 έτη.

Το όνειρο της σύνταξης: Ποιοι ζουν περισσότερα χρόνια υγιείς – Η θέση της Ελλάδας-1

Στην πραγματικότητα, ο χρόνος που περνούν οι άνθρωποι στη σύνταξη ποικίλλει ανάλογα με τη χώρα.  Η πραγματική περίοδος συνταξιοδότησης (για τους άνδρες) κυμαίνεται από τα 12,9 έτη στο Μεξικό έως τα 23,3 έτη στη Γαλλία.

Το Bloomberg, όμως, βάζει στην εξίσωση και το ζήτημα της καλής υγείας.  Έτσι, υπολογίζει ότι τα χρόνια που θα περάσει ένας συνταξιούχος υγιής κυμαίνονται από 7,7 έως 18,5.

Εάν κάποιος έχει φτάσει στην ηλικία των 60 ετών, σε ορισμένες χώρες όπως το Μεξικό, η Κολομβία και οι ΗΠΑ, αναμένεται να περάσει μόνο μία δεκαετία ως υγιής συνταξιούχος – ή και ακόμα λιγότερο.

Το όνειρο της σύνταξης: Ποιοι ζουν περισσότερα χρόνια υγιείς – Η θέση της Ελλάδας-2

Αντίθετα, σε χώρες όπως η Γαλλία και το Λουξεμβούργο, οι άνδρες μπορούν να προσβλέπουν σε περισσότερα από 18 υγιή έτη συνταξιοδότησης.

Η κατάσταση είναι ελαφρώς καλύτερη για τις γυναίκες καθώς γενικά ζουν περισσότερο.  Κατά μέσο όρο, οι γυναίκες στις χώρες του ΟΟΣΑ περνούν περίπου 22,8 χρόνια στη συνταξιοδότηση, αν και το ένα τρίτο αυτού του χρόνου το περνούν με προβλήματα υγείας.

Το όνειρο της σύνταξης: Ποιοι ζουν περισσότερα χρόνια υγιείς – Η θέση της Ελλάδας-3

Σε κάθε περίπτωση, τα στοιχεία του Bloomberg δείχνουν ότι η Ελλάδα είναι μια από τις χώρες όπου οι συνταξιούχοι μπορούν να ελπίζουν ότι θα ζήσουν τα περισσότερα χρόνια υγιείς, χωρίς να χρειάζεται να δουλεύουν.  Ανάμεσα στις 38 χώρες που εξετάστηκαν, η Ελλάδα βρέθηκε στην 5η θέση στους άνδρες (μετά τη Γαλλία, το Λουξεμβούργο, το Βέλγιο και την Ισπανία) και στην 3η θέση στις γυναίκες (μετά το Λουξεμβούργο και τη Γαλλία).

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στη Σούδα από σήμερα ως τις 6/12 το μεγαλύτερο αεροπλανοφόρο του κόσμου

Tο νεότερο και πιο εξελιγμένο τεχνολογικά αεροπλανοφόρο του Π.Ν. των ΗΠΑ “USS Gerald R. Ford (CVN 78)”, με το πλήρωμα του Carrier Strike Group (CSG) 12 βρίσκεται από σήμερα στο λιμένα Σούδας, στην Κρήτη, για ολιγοήμερη προγραμματισμένη επίσκεψη Η επίσκεψη

«Τελικά όλη η Ευρώπη έκλεψε κάτι από την Ελλάδα»

Η Ιταλίδα συγγραφέας Αντρέα Μαρκολόγκο έγραψε με αφορμή την επιστροφή των μαρμάρινων κεφαλών από το Βατικανό στην Ελλάδα «Το Παρίσι, η Κοπεγχάγη, το Βίρτσμπουργκ, η Καρλσρούη και ιδιαίτερα το Λονδίνο, είναι οι πόλεις όπου στενάζουν ακόμα και σήμερα τα κλεμμένα

Αυτές είναι οι αυξήσεις των συνταξιούχων από την Πρωτοχρονιά – Αναλυτικοί πίνακες για όλα τα Ταμεία

Οι ήδη συνταξιούχοι και η πλειοψηφία θα πάρουν αύξηση 3% στις συντάξεις Ιανουαρίου που θα καταβληθούν στις 20 Δεκεμβρίου και 22 Δεκεμβρίου, ενώ στις 21 Δεκεμβρίου θα πληρωθεί επίδομα €200, €150 και €100 σε όσους έχουν προσωπική διαφορά πάνω από

ΔΕΕ: Απόφασή του κάνει πιο εύκολες τις επιστροφές προσφύγων σε άλλα ΚΜ-ΕΕ

Μετάφραση-απόδοση κειμένου στα ελληνικά: «ΛΙΜΕΝΙΚΑ ΝΕΑ» Tο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ), το ανώτατο δικαστήριο της Ε. Ένωσης, διευκρίνισε τις εξουσίες των δικαστηρίων σε περιπτώσεις σχεδιαζόμενης απέλασης προσφύγων σε άλλο κράτος μέλος της ΕΕ. Σύμφωνα με την απόφαση του ΔΕΕ

Μετάβαση στο περιεχόμενο