Το όνομα που… δεν είπε…

Αν στα κριτήρια αξιολόγησης ενός νεοεκλεγέντα πολιτικού αρχηγού περιλαμβάνεται η αποτελεσματικότητα, τότε ο Νίκος Ανδρουλάκης πέρασε το τεστ με «άριστα» στην συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του Κινήματος Αλλαγής: Η πρόταση του για τους επικεφαλής πέρασε… ομόφωνα και δίχως το παραμικρό «παρατράγουδο». Έτσι αυτό που στην προεκλογική περίοδο είχε εμφανιστεί ως μια δύσκολη κατάσταση που απαιτούσε «ειδικούς χειρισμούς» ο Νίκος Ανδρουλάκης φαίνεται να το «ξεπέρασε» με χαρακτηριστική ευκολία.
Σε αυτή την εικόνα έπαιξαν ρόλο τρείς παράγοντες: Το εμφατικο ποσοστό (σχεδόν 70%) με το οποίο ο Νίκος Ανδρουλάκης κέρδισε τις εκλογές, η προετοιμασία και οι επαφές που προηγήθηκαν, όπως και η «αντιπροσωπευτική» πρόταση στην οποία κατέληξε. Δίχως πάντως να κάνει και «εκπτώσεις» στην …προεδρική εποπτεία της Κ.Ο. Αυτά συνοδεύθηκαν από μια μικρή σε έκταση ομιλία που έκανε ο νέος πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛ. Ένα στοιχείο που αρκετοί ερμηνεύουν ως δείγμα αποφασιστικότητας και ξεκάθαρου προσανατολισμού.
Η αποκωδικοποίηση της πρότασης
Όπως είναι φανερό ο νέος πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛ δεν διάλεξε για πρόεδρο της κοινοβουλευτικής ομάδας κάποιον από τους υποστηρικτές του στην προεκλογική περίοδο. Αντιθέτως στράφηκε στον «ουδέτερο» προεκλογικά Μιχάλη Κατρίνη, ο οποίος συνδυάζει και το ηλικιακό κριτήριο ώστε η νέα ηγεσία του κόμματος να μπορεί να μιλά για ανανέωση. Η ανάθεση – μετά από διαβούλευση- στον Κώστα Σκανδαλίδη της θέσης του α’κοινοβουλευτικού εκπροσώπου δίνει μήνυμα «συνέχειας των γενεών» στο κόμμα. Η στράτευση της Νάντιας Γιαννακοπούλου (β’ κοινοβουλευτική εκπρόσωπος) και του Κώστα Αρβανιτίδη (αναπληρωτής γραμματέας) έδωσε στίγμα ενότητας αφού οι δύο βουλευτές ήταν υποστηρικτές του Ανδρέα Λοβέρδου και του Γιώργου Παπανδρέου αντίστοιχα. Η θέση – κλειδί του γραμματέα της Κ.Ο δόθηκε στην Ευαγγελία Λιακούλη που αναλαμβάνει να κρατήσει «το τέμπο» του νέου προέδρου του ΚΙΝ.ΑΛ στην κοινοβουλευτική ομάδα, ενώ παρών στις εξελίξεις από τον θεσμικό θώκο του αντιπροέδρου της Βουλής θα είναι ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος.
Τώρα ενότητα
Όπως φάνηκε από την πρώτη δημόσια – και σύντομη- ομιλία του νέου προέδρου του ΚΙΝ.ΑΛ στους άμεσους στόχους του είναι η συνοχή του κόμματος και η απαλοιφή των επιπτώσεων από τις εντάσεις της πρόσφατης εκλογικής διαδικασίας. Επικαλέστηκε την αυξημένη συμμετοχή των ψηφοφόρων λέγοντας πως «πήραμε μία ξεκάθαρη εντολή για αλλαγή, μια εντολή να προχωρήσουμε ενωμένοι». Διεμήνυσε επίσης ότι «σας θεωρώ όλους συνεργάτες και έτσι θα προχωρήσουμε» τονίζοντας πως «δεν υπάρχουν πλέον νικητές και ηττημένοι». Συμβόλισε μάλιστα την αναφορά αυτή με την πρωτοβουλία του καθίσει αρχικά δίπλα στον Γιώργο Παπανδρέου.
Πριν από όλα η άνοδος του κόμματος
Στην ομιλία το Νίκος Ανδρουλάκης εστίασε σχεδόν κατ’ αποκλειστικότητα στην πρόθεσή του για αύξηση της πολιτικής και εκλογικής επιρροής του Κινήματος Αλλαγής. Στα αξιοσημείωτα καταγράφεται ότι στην ομιλία του δεν χρησιμοποίησε ούτε μία φορά το όνομα «Κίνημα Αλλαγής». Αντιθέτως αναφέρθηκε στο ΠΑΣΟΚ και την Δημοκρατική Παράταξη.
Έδωσε μια σαφή υπόσχεση σημειώνοντας αναφορικά με την εκλογική διαδικασία πως «στους ανθρώπους αυτούς που συμμετείχαν θα προστεθούν πολλοί ακόμα που θα αναζητήσουν στο Κίνημά μας μια λύση για την Ελλάδα». Επίσης υπέδειξε και τον τρόπο που αυτό θα συμβεί δηλαδή «με κοινωνικά δίκτυα αλληλεγγύης, τα οποία θα βρίσκονται δίπλα στους πολίτες, και φυσικά μαζί με προοδευτικές κοινωνικές δυνάμεις».
Παράλληλα κατέδειξε και ορόσημο της προσπάθειάς του λέγοντας ότι η οργανωτική ανασυγκρότηση θα οδηγήσει σε «ισχυρά ψηφοδέλτια σε κάθε νομό ώστε να δώσουμε με τις καλύτερες δυνατές προϋποθέσεις τη μάχη των επόμενων εθνικών εκλογών». Επίσης ο Νίκος Ανδρουλάκης ήταν σαφής ως προς τα κοινωνικά στρώματα που επιθυμεί να εκφράσει αναφερόμενος στους «πιο ευάλωτους» που βιώνουν την «εργασιακή ανασφάλεια» αλλά και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που «αποκλείονται από τον σχεδιασμό της Κυβέρνησης για το Ταμείο Ανάκαμψης».
Ίσες αποστάσεις
Ο Νίκος Ανδρουλάκης σε τίποτε δεν άλλαξε την λογική που τήρησε και στην προεκλογική περίοδο για ίσες αποστάσεις από την Ν.Δ και τον ΣΥΡΙΖΑ. Αρκέστηκε να αναφέρει ότι ο κόσμος «κουράστηκε από δύο κόμματα που επενδύουν στη διαίρεση, στην ανασφάλεια και στις άγονες πολιτικές αντιπαραθέσεις» και ότι στην εξωτερική πολιτική τα δύο κόμματα έχουν «έλλειμμα στρατηγικής». Τέλος προέκρινε επίσης ως βασικά χαρακτηριστικά του κόμματος «τον ρεαλισμό, τη συνέπεια και την υπευθυνότητα»…

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μ. Βαρβιτσιώτης: Ο σεισμός στην Τουρκία δείχνει την ανάγκη οι γείτονες να δίνουν ο ένας χείρα βοηθείας στον άλλον

Τα συλλυπητήρια της Ελλάδας για την απώλεια ζωών από τον σεισμό στην Τουρκία εξέφρασε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, προσερχόμενος στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες, επισημαίνοντας ότι «επαναφέρει τελικά στο προσκήνιο την ανάγκη οι γείτονες ο ένας να

Υποψήφιοι του ΚΚΕ από τον χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας

Το ΚΚΕ ανακοίνωσε, σε εκδήλωση του Τμήματος της ΚΕ του Κόμματος για τις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας που πραγματοποιήθηκε χτες, τις υποψηφιότητες για τις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές από τον συγκεκριμένο χώρο. Οι υποψήφιοι είναι: –Γιάννης Αγγέλου, συνταγματάρχης ε.α, υποψήφιος στα Δωδεκάνησα.

«Ever Acme»: Το πέρασμα του γιγαντιαίου containership από τη Διώρυγα του Σουέζ [Video]

Το παρθενικό του ταξίδι σε έναν από τους σημαντικότερους διεθνείς κόμβους θαλάσσιων μεταφορών πραγματοποίησε το γιγαντιαίο πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων «Ever Acme», τραβώντας πάνω του όλα τα βλέμματα. Το «Ever Acme» παραδόθηκε τον περασμένο μήνα από την κινεζική ναυπηγική εταιρεία Hudong-Zhonghua

Οκτώ επενδυτικά σχήματα για την αξιοποίηση του Οργανισμού Λιμένος Βόλου Α.Ε.

Οκτώ επενδυτικά σχήματα υπέβαλαν στις 3/2/2023 στο ΤΑΙΠΕΔ φακέλους εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την αξιοποίηση του Οργανισμού Λιμένος Βόλου Α.Ε., μέσω πώλησης πλειοψηφικού ποσοστού συμμετοχής τουλάχιστον 67% του μετοχικού κεφαλαίου του Οργανισμού. Τα επενδυτικά σχήματα είναι τα εξής (με αλφαβητική σειρά):