Το παρασκήνιο του «πάγου» Αθήνας – Μόσχας: Φόβοι για κλιμάκωση της έντασης

  • Η Αθήνα βρέθηκε προ έντονου διλήμματος αν οι τέσσερις ρώσοι πολίτες πρέπει να απελαθούν ή όχι
  • Οι δύο ρώσοι διπλωμάτες που αποχώρησαν από την Ελλάδα την Παρασκευή, κρίθηκε ότι θα πρέπει να αποτελέσουν ένα σχετικά μετριοπαθές μήνυμα
  • Οι πιθανές αντιδράσεις από την πλευρά της Ρωσίας μετά τις απελάσεις
  • Η Αλεξανδρούπολη πόλη «κλειδί»

Σε αχαρτογράφητα νεράοδηγούνται οι διπλωματικές σχέσεις Αθήνας – Μόσχας μετάτην απέλαση δύορώσων διπλωματών από την Ελλάδα.

Η μεν Αθήνα έχει διαμηνύσειπως ναι δε θα επιτρέψει προσβολή της εθνικής της κυριαρχίας, η δε Μόσχα προς το παρόν περιορίζεταιπερισσότερο σε φραστικές επιθέσεις παρά σε ουσιαστικές πράξεις.

Οι πιθανές αντιδράσεις από την πλευρά της Ρωσίας

Οι αντιδράσεις που αναμένονται πλέον από τη Μόσχα – κρίνοντας με ποιους τρόπους έχει αντιδράσει και στο παρελθόν σε παρόμοιες καταστάσεις-είναι η έκδοση ταξιδιωτικής οδηγίας για την Ελλάδα,καθώς καιη οριστική αναβολή της επίσκεψης του ρώσου ΥΠΕΞ στην Αθήνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ρωσική πλευρά πάγωσε τις προετοιμασίες για την επίσκεψη Λαβρόφ στην Ελλάδα το φθινόπωρο, χωρίς να έχει διευκρινίσει εάν προτίθεται να τη ματαιώσει ή να την αναβάλει.

Ο φόβος για κλιμάκωση των αντιποίνων εκ μέρους των Ρώσων,φάνηκε άλλωστε και από την πολύ έντονη δημόσια αντίδραση στην απόφαση της ελληνικής Δικαιοσύνηςνα εκδώσει τον«Mr. Bitcoin» Αλεξάντερ Βίνικστη Γαλλία, καθώς κατηγορείται για ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος μέσω Διαδικτύου.

Ακόμη, όπως αναφέρει η «Καθημερινή» που αποκάλυψε την υπόθεση, οι δύο ρώσοι διπλωμάτες που αποχώρησαν από την Ελλάδα την Παρασκευή,κρίθηκε ότι θα πρέπει να αποτελέσουν ένα σχετικά μετριοπαθές μήνυμα,γι’ αυτό και επελέγησαν πρόσωπαπου δεν βρίσκονται στις υψηλές βαθμίδες της πρεσβείας στην Αθήνα ή του προξενείου της Θεσσαλονίκης.Εκ των απελαθέντων, ο Βίκτορ Γιάκοβλεφ είναι σύμβουλος πρεσβείας Γ΄.

Αν και η Αθήνα προσπαθεί να υποβαθμίσει τη σημασία του γεγονότος αλλά και τη σύνδεσή του με τις εξελίξεις στο ονοματολογικό, είναι σαφές ότι οι εξελίξεις σε ΠΓΔΜ και Ελλάδα έχουν διαδραματίσει σημαντικό ρόλο. Στην ελληνική πλευρά των συνόρων, η δραστηριοποίηση εκκλησιαστικών κύκλων είναι γνωστή. Κάποιοι εξ αυτών αναμείχθηκαν ενεργά στη διοργάνωση των συλλαλητηρίων διαμαρτυρίας εναντίον της λύσης στο ονοματολογικό.Άλλωστε αποτυπώθηκε και μέσω της απαγόρευσης εισόδου στη χώρα δύο ρώσων πολιτών οι οποίοι είναι μέλη της Αυτοκρατορικής Ορθόδοξης Παλαιστινιακής Ενωσης.

Κύκλοι της Ιεραρχίας

Η Αθήνα γνωρίζει πολύ καλά για τη δράση συγκεκριμένων κύκλων της Ιεραρχίας σε τόσο στενή συνεργασία με πρόσωπα ρωσικής επιρροής,κάτι το οποίο ενοχλεί εδώ και χρόνια όχι μόνο το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεωςαλλά και την Αρχιεπισκοπή Αθηνών. Παράλληλα, αρκετοί στην Αθήναεκτιμούν ότι η ρωσική διείσδυση στο Αγιον Ορος είναι πολύ σημαντικότερη απ’ όσο φαίνεται.

Η Αλεξανδρούπολη πόλη «κλειδί»

ΤοΣάββατο οι Financial Times δημοσίευσαν ρεπορτάζ σύμφωνα με το οποίο η Αλεξανδρούπολη ήταν η πόλη, στην οποία εκτυλίχθηκε η παρέμβαση των ρώσων διπλωματών που απελάθηκαν από την Ελλάδα. Συγκεκριμένα, οι δύο διπλωμάτες ήτανγνωστοί στην πόλη στην οποία διαμένει μια μικρή κοινότητα Ρώσων με ελληνικές διασυνδέσεις.

Στόχος τους ήταν να δημιουργήσουν εμπόδια στη συμφωνία με τα Σκόπια. «Οι Ρώσοι ήθελαν να διαλύσουν τις διαπραγματεύσεις και γι’ αυτό αναβάθμισαν τη συνηθισμένη ανάμειξή τους στη Μακεδονία και τη Θράκη»φέρεται να δηλώνει ανώτερος Έλληνας διπλωμάτης στους FT.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα τηςRealnews,το ρωσικό ενδιαφέρον για την πόλη υπάρχει εδώ και χρόνια, καθώς έχει κομβική σημασία για τους ενεργειακούς σχεδιασμούς στην περιοχή.

Ακόμη, όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα τηςRealnews,με δηλώσεις του ρώσου πρέσβη, Αντρέι Μασλόφ, πρινλίγους μήνες οι Ρώσοι είχαν αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να διεκδικήσουν το λιμάνι της Αλεξανδρούποληςόταν προκηρυχτεί διαγωνισμός από το ΤΑΙΠΕΔ, ωστόσο για το λιμάνι υπάρχει και έντονο ενδιαφέρον- με τον αμερικανό πρέσβη, Τζέφρι Πάιατ, να τονίζει πως η κατασκευή τερματικού υγροποιημένου φυσικού αερίου στην περιοχή είναι έργο κορυφαίας προτεραιότητας για την αμερικανική πλευρά.

Δεν αποκλιμακώνει την ένταση ο Λαβρόφ

Την ίδια στιγμή ορώσος υπουργός Εξωτερικών με δηλώσεις του στο RT Americaτόνισε πωςοι χώρες της Δύσης σχεδιάζουν την πολιτική τους απέναντι στη Ρωσίαστη βάση του«πολύ πιθανού»,αλλά αναπόδεικτου, και του«δεν υπάρχει άλλη εύλογη εξήγηση».

Στην συνέχεια πρόσθεσεότι αυτό γίνεται«μεταδοτικό»,σημειώνοντας πως ο ισχυρισμός ότι «δεν υπάρχει άλλη εξήγηση» για κάποιο γεγονός, γίνεται κανόνας.Αυτός ο κανόνας ακολουθήθηκε κατά τον Λαβρόφ και από την Ελλάδα στην περίπτωση της απέλασης των Ρώσων διπλωματών,με την κατηγορία της ανάμειξης στην εσωτερική πολιτική της χώρας.

Πληροφορίες: Καθημερινή, Realnews

Διαβάστε όλο το άρθρο:https://www.altsantiri.gr/politiki/to-paraskinio-toy-pagoy-athinas-moschas-fovoi-gia-klimakosi-tis-entasis/#ixzz5LP3NshyS

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γ. Ραγκούσης: Την προσφυγή στη Δικαιοσύνη εξετάζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Προσωπικού Λιμενικού Σώματος για την 8μηνη καθυστέρηση ολοκλήρωσης των τακτικών μεταθέσεων 2022 στο Λιμενικό Σώμα

Στη Βουλή έφερε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και Βουλευτής Β΄ Πειραιά, Γιάννης Ραγκούσης, την Ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Προσωπικού Λιμενικού Σώματος (Π.Ο.Ε.Π.Λ.Σ), αναφορικά με την αναιτιολόγητη 8μηνη καθυστέρηση ολοκλήρωσης των τακτικών μεταθέσεων 2022, τη μη τήρηση του ισχύοντος

Αλεξίπτωτο θαλάσσης: Τα μέτρα ασφαλείας και οι κανονισμοί – Ο εκπρόσωπος του υπ. Ναυτιλίας εξηγεί

Τα μέτρα που πρέπει να τηρούνται κατά τη διάρκεια ενός θαλάσσιου σπορ φέρνει στο προσκήνιο ο τραγικός θάνατος μιας 62χρονης Ελληνίδας, η οποία έκανε αλεξίπτωτο θαλάσσης στα Σύβοτα. Μιλώντας στην ΕΡΤ ο εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Νίκος Κοκκάλας εξήγησε

Χαλκιδική: Θάνατος 81χρονης λουόμενης στη παραλία Διονυσίου Νέας Προποντίδας

Χωρίς τις αισθήσεις της ανασύρθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας από την θαλάσσια περιοχή της παραλίας Διονυσίου Νέας Προποντίδας Χαλκιδικής, μία 81χρονη γυναίκα. Ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ μετέφερε την 81χρονη στο Κέντρο Υγείας Νέων Μουδανιών, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός της. Από το

Βενιζέλος: Μεγάλο σφάλμα η θέση του πρωθυπουργού ότι η παρακολούθηση ήταν τυπικά νόμιμη

Για «σφάλμα» έκανε λόγο ο Ευάγγελος Βενιζέλος αναφερόμενος στη δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη, με την οποία ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «νόμιμη» την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη. Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε την ανάγκη «να κινηθούν αμέσως τα αρμόδια όργανα της ποινικής δικαιοσύνης». Η