Το σχέδιο Ιταλίας – ΗΠΑ για τα ναυπηγεία και οι προβληματισμοί του Πολεμικού Ναυτικού

Το enikos.gr αποκαλύπτει σήμερα νέες πληροφορίες για πρόταση – βόμβα Ιταλίας – ΗΠΑ για τις κορβέτες και τις φρεγάτες.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Από το απόγευμα της Τρίτης, στο Πολεμικό Ναυτικό επικρατεί ένας ευχάριστος πονοκέφαλος. Κι αυτό διότι μετά την κατάθεση πρότασης από Ιταλία – ΗΠΑ για την ναυπήγηση τεσσάρων κορβετών και την αναβάθμιση των 4 φρεγατών ΜΕΚΟ, κλάσης ΥΔΡΑ υπάρχουν τρεις προτάσεις (μαζί τους Γάλλους και του Ολλανδούς), οι οποίες σε κάθε περίπτωση προσδίδουν πολλά πλεονεκτήματα και δυνατότητες στον Στόλο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr, η πρότασης της ONEX – Fincantieri για τις φρεγάτες DOHA και την αναβάθμιση των ΜΕΚΟ, έγινε αποδεκτή με ιδιαίτερη χαρά. Σε καμία περίπτωση, όμως, δεν μπορεί να θεωρηθεί και ως δεδομένη.

Υπενθυμίζεται ότι η πρόταση περιλαμβάνει περίπου 350 εκατ. ευρώ κόστος ναυπήγησης με οπλικά για την κάθε κορβέτα και συνολικά 300 εκατ. για την αναβάθμιση των τεσσάρων ΜΕΚΟ. Η πρόταση είναι κατά πολύ δηλαδή κάτω από τα 2 δισ. που έχει θέσει ως ταβάνι το ΠΝ.

Ωστόσο, υπάρχουν 2 προβληματισμοί στους κύκλους του Ναυτικού. Ο πρώτος έχει να κάνει με την διαμόρφωση των οπλικών συστημάτων, αν θα φέρουν για παράδειγμα Aster 30 ή MICA και πόσο επιπλέον θα κοστίσει η τυχόν προσθήκη επιπλέον απαιτήσεων από το Ναυτικό.

Το δεύτερο σημείο στο οποίο στέκονται έχει να κάνει με την υποστήριξη (Follow on Support) που δεν αναφέρεται επίσης.

Σε ό,τι αφορά το πρώτο σκέλος, οι πληροφορίες του enikos.gr αναφέρουν ότι οι λεπτομέρειες – που κρατούνται ως επτασφράγιστο μυστικό από την κοινοπραξία – θα τεθούν υπόψιν του Ναυτικού κατά την διάρκεια της διαπραγμάτευσης. Σε κάθε περίπτωση, όπως μας επισημαίνεται, υπάρχει αισιοδοξία ότι η τελική τιμή και διαμόρφωση του πλοίου θα ικανοποιήσει στο έπακρο κάθε απαίτηση του Πολεμικού Ναυτικού.

Σε ό,τι αφορά το δεύτερο σκέλος, οι Ιταλοί και Αμερικάνοι αναμένεται να δώσουν ιδιαίτερη σημασία στο γεγονός ότι οι 3 από τις 4 κορβέτες θα ναυπηγηθούν στην Ελευσίνα, όπως ομοίως έχει προγραμματιστεί να γίνει και η αναβάθμιση των ΜΕΚΟ. Ποντάρουν στο γεγονός ότι για ένα χρόνο παρέχουν πλήρη εγγύηση στην κάθε DOHA και 6 μήνες για την αναβάθμιση των ΜΕΚΟ. Όπως αναφέρεται και στην πρόταση που βρίσκεται στα χέρια του ΠΝ «η εγγύηση καλύπτει κάθε κατασκευαστική αστοχία ή αστοχία υλικού».

Σε κάθε περίπτωση, όμως, όπως αφήνεται να εννοηθεί θα έρθουν κι άλλες ευχάριστες εκπλήξεις για το Ναυτικό.

Δεν είναι, όμως, μόνο αυτά.

Υπολογίζεται ότι η Ελευσίνα θα είναι σε θέση να κατασκευάσει την πρώτη DOHA και να ξεκινήσει ταυτόχρονα την αναβάθμιση μίας ΜΕΚΟ σε διάστημα 12-24 μήνες από την ημέρα της συμφωνίας. Όμως, υπάρχουν και αισιόδοξες βλέψεις το παραπάνω χρονικό διάστημα να μειωθεί κατά πολύ, ώστε να ικανοποιείται πλήρως το πρόγραμμα παραδόσεων που θα έχει ζητήσει το ΠΝ.

Από την εξυγίανση και ανάπτυξη των Ναυπηγείων Ελευσίνας, θα υπάρξει μεγάλο όφελος και στην ελληνική οικονομία. Υπολογίζεται ότι το εμπορικό και το αμυντικό τμήμα των ναυπηγείων θα απασχολούν πάνω από 2.000 άτομα, με τα οφέλη για το ελληνικό δημόσιο να είναι πάνω από μισό δισ. ευρώ, αφού υπολογίζεται ότι μόνο τα ασφαλιστικά ταμεία θα λάβουν 300 εκατ. ενώ θα υπάρχουν κι επιπλέον έσοδα από τους φόρους.

Σε αυτά, αν υπολογιστεί και η έμμεση αύξηση κατά 0,5% στο ΑΕΠ, μπορεί κάποιος να καταλάβει γιατί το υπουργείο Ανάπτυξης και η Κυβέρνηση στηρίζουν το σχέδιο εξυγίανσης των ναυπηγείων.

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θαλάσσιος υβριδικός πόλεμος στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο: Η απειλή και τα αντίμετρα της ελληνικής αποτροπής

Ο Θαλάσσιος Υβριδικός Πόλεμος (Maritime Hybrid Warfare – MHW) αναγνωρίζεται από το ΝΑΤΟ ως η νέα παγκόσμια ανερχόμενη απειλή, με την Ελλάδα να τον υφίσταται ήδη από την Τουρκία, η οποία, καθώς εξελίσσεται σε «ανεξέλεγκτο κράτος», μπορεί να εφαρμόσει τις

Τιμητική βράβευση της ΣΥΝ-ΕΝΩΣΙΣ από τη Λέσχη Αξιωματικών Λιμενικού Σώματος

Δηλώσεις  της κα. Μελίνας Τραυλού  κατά τη διάρκεια τιμητικής βράβευσης της ΣΥΝ-ΕΝΩΣΙΣ από τη Λέσχη Αξιωματικών Λιμενικού Σώματος, «Για την ελληνική ναυτιλιακή μας οικογένεια, αποτελεί εθνικό καθήκον να ανταποκρινόμαστε στις ανάγκες του Λιμενικού Σώματος. Να προσφέρουμε στο εξαίρετο ανθρώπινο δυναμικό

Παναγιωτόπουλος: Αφήστε τις Ένοπλες Δυνάμεις έξω από την πολιτική αντιπαράθεση – Τι είπε για Α/ΓΕΕΘΑ και προσωπικό ΕΔ

Να αφήσει τις Ένοπλες Δυνάμεις έξω από την πολιτική αντιπαράθεση κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, που ανέβηκε στο βήμα της ολομέλειας κατά τη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας. Ο κ. Παναγιωτόπουλος μίλησε και για τις σχέσεις του με τον αρχηγό

Η ΛΑΡΚΟ και οι φορολογούμενοι

Η ΛΑΡΚΟ είναι εταιρεία παραγωγής σιδηρονικελίου με ένα μεταλλουργικό εργοστάσιο στη Λάρυμνα Φθιώτιδας και ορυχεία στις περιοχές της Εύβοιας, του Νέου Κόκκινου Βοιωτίας, την Καστοριά και τα Σέρβια Κοζάνης.  Από το 1963 έως το 1982 λειτούργησε ως ιδιωτική επιχείρηση.  Αλλά