Το “Ξεκίνημα των Σφουγγαράδων” στη Χάλκη 22 και 23 Απριλίου 2023

Ο Δήμος Χάλκης σε συνεργασία με τον Σύλλογο Γυναικών Αυτοδυτών «Η Κόρη της Καλύμνου» την Ένωση Καλυμνίων Ρόδου «Ο Εν Καλύμνω Άγιος Σάββας», τον Σύλλογο Χαλκιτών Ρόδου « Άγιος Ιωάννης» και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Χάλκης «Το Μύρτος» διοργανώνει και φέτος το “Ξεκίνημα των Σφουγγαράδων” σε μια άκρως συναισθηματική εκδήλωση γεμάτη παράδοση και αναμνήσεις .

Το διήμερο θα πραγματοποιηθεί στις 22 και 23 Απριλίου και θα περιλαμβάνει σειρά εκδηλώσεων για την αναβίωση του εθίμου «ΤΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ ΤΩΝ ΣΦΟΥΓΓΑΡΑΔΩΝ» με ακριβή περιγραφή της διαδικασίας του ξεκινήματος των σφουγγαράδικων καϊκιών για τις ακτές της Αφρικής, πριν από μισό αιώνα.

Στην εκδήλωση, θα παρουσιαστούν παραδοσιακοί χοροί από τους Δωδεκανησιακούς Παροικιακούς συλλόγους Χάλκης και Καλύμνου και τραγούδια από δύο παραδοσιακά συγκροτήματα και την ξεχωριστή φωνή της Καίτης Κουλλιά.

Πρόγραμμα εκδηλώσεων:

  • Σάββατο 22/04

20:30  Παρουσίαση παραδοσιακών χορών από την Ένωση Καλυμνίων Ρόδου

«Ο Εν Καλύμνω Άγιος Σάββας», τον Σύλλογο Χαλκιτών Ρόδου « Άγιος Ιωάννης»

και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Χάλκης «Το Μύρτος».

21:30 Μουσική Εκδήλωση με την Καίτη Κουλλιά, το συγκρότημα “Καλιδωνάκια” από την Κάλυμνο και τους μουσικούς, ΜπίνηΖαμπετουλα, Νίκο Τζέλλο και Νίκο Καναβάκη.

  • Κυριακή 23/04

11:00 Μουσικές καντάδες σε γειτονιές του νησιού με την Καίτη Κουλλιά και τα “Καλιδωνάκια”.

12:00 Έναρξη αναβίωσης εθίμου του Ξεκινήματος των Σφουγγαράδων.

13:00 Βουτιά με Σκάφανδρο από τον Σύλλογο Γυναικών Αυτοδυτών ” Η κόρη της Καλύμνου” και τον εκπαιδευτή τους, Κουμπάρο Μιχαήλ.

14:00 Απονομές αναμνηστικών και χαιρετισμοί φορέων.

14:15 Κέρασμα παραδοσιακού Γεύματος του Σφουγγαρά από τον Δήμο Χάλκης και τη Γεωπονική Καλύμνου. 16:50 Σταύρωμα λιμανιού από τα καΐκια της Χάλκης και αποχαιρετισμός επισκεπτών

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εκδήλωση για την 82η επέτειο της Μάχης της Κρήτης

Το κέντρο των εκδηλώσεων της επετείου της Μάχης της Κρήτης είναι πάντα το Μνημείο των Πεσόντων στη γέφυρα του Κερίτη στον Αλικιανό και αποτελεί το σύμβολο της αντίστασης του άμαχου πληθυσμού κατά των εχθρικών δυνάμεων και στέκεται εκεί ως ένδειξη

Η απάντηση του Υπ. Ναυτιλίας για το τουρκικό σκάφος στα Κύθηρα

Η αβλαβής διέλευση σκαφών επιτρέπεται κανονικά στα εθνικά χωρικά ύδατα, αναφέρουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πηγές του υπουργείου Ναυτιλίας με αφορμή σημερινά δημοσιεύματα ότι τουρκικά αλιευτικά ρίχνουν δίχτυα κοντά στις ακτές των Κυθήρων. Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι το συγκεκριμένο σκάφος που

Μειώθηκε κατά 41 ποντοπόρα πλοία η ελληνική σημαία μέσα σε ένα χρόνο!

Από τον Μάρτιο του 2022 έως τον Μάρτιο του 2023 το εθνικό νηολόγιο μειώθηκε κατά 12 πλοία και κατά 1.873.674 κόρους. Το εντυπωσιακό, όμως, στοιχείο, είναι ότι στους δώδεκα αυτούς μήνες, ο ελληνικός εμπορικός στόλος, μειώθηκε κατά 41 ποντοπόρα πλοία.

MTN: Ανακοίνωση για Καταβολή Επιστροφών Κρατήσεων ΕΛΟΑΝ

ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΝΑΥΤΙΚΟΥ ΕΙΔΙΚΟΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ ΑΛΛΗΛΟΒΟΗΘΕΙΑΣ ΝΑΥΤΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑ ΠΑΡΟΧΩΝ ΕΦΑΠΑΞ Γλάδστωνος 1- ΤΚ 106 77, ΑΘΗΝΑ Αθήνα, 24 Μαϊ 23   Ανακοίνωση για Καταβολή Επιστροφών Κρατήσεων ΕΛΟΑΝ   1. Από τον Ειδικό Λογαριασμό Αλληλοβοηθείας Ναυτικού (ΕΛΟΑΝ) ανακοινώνεται ότι σε συνεδρίαση

Μετάβαση στο περιεχόμενο