Το «Ξίφος» του Λιμενικού: Μάλλον ακόμα σφυρηλατείται…

Είναι πραγματικά αξιοσημείωτο πώς το Πολεμικό Ναυτικό κατάφερε να βρει το δρόμο, τη βούληση και τα κονδύλια για να τιμήσει τους ανθρώπους του, έστω και με καθυστέρηση ετών.

Η σημερινή είδηση της απονομής ξιφών στους Αξιωματικούς (Ε) ε.α. του Πολεμικού Ναυτικού στο Πολεμικό μουσείο, φέρνει με οδυνηρό τρόπο στην επιφάνεια μια χρόνια παθογένεια που ταλανίζει το Λιμενικό Σώμα.

Αναδεικνύει τη χαώδη διαφορά αντίληψης, θεσμικής ευαισθησίας και σεβασμού προς την ιστορία των στελεχών ανάμεσα στα δύο Σώματα. Ενώ το Πολεμικό Ναυτικό μεριμνά για την απόδοση της οφειλόμενης τιμής, το Λιμενικό Σώμα φαίνεται να εγκλωβίζεται σε μια διαρκή αδράνεια, αφήνοντας τους δικούς του Αξιωματικούς σε μια ιδιότυπη “ηθική αναμονή” που προσβάλλει την προσφορά τους.
.
Το ερώτημα είναι απλό:

Το Λιμενικό Σώμα και το Υπουργείο Ναυτιλίας περιμένουν να ανακαλυφθεί κάποιο νέο κράμα μετάλλου ή μήπως θεωρούν ότι η τιμή και η αναγνώριση είναι «προαιρετικά αξεσουάρ» για τους δικούς τους Αξιωματικούς;

Μήπως τελικά για το ΛΣ το ξίφος θεωρείται «είδος πολυτελείας» και όχι ηθική υποχρέωση προς εκείνους που υπηρέτησαν ευόρκως την πατρίδα;

Ας ελπίσουμε η κίνηση του ΠΝ να μην προκάλεσε μόνο συγκίνηση στους δικαιούχους, αλλά και λίγο «φιλότιμο» στους υπεύθυνους του ΛΣ. Γιατί η ηθική ανταμοιβή δεν είναι ελεημοσύνη, είναι χρέος.

Στο ΠΝ: Πρωτοβουλία, οργάνωση και τελετή στο Πολεμικό Μουσείο.

Στο ΛΣ: Σιγή ιχθύος και γραφειοκρατική απάθεια.

ΥΓ: Η έννοια της “κοινής εκπροσώπησης” καταρρέει στην πράξη, αποδεικνύοντας πως για ορισμένους η ισοτιμία εξαντλείται μόνο στις συνδρομές των μελών και όχι στην προάσπιση των ηθικών τους δικαιωμάτων.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τελετή Εορτασμού του Προφήτη Ηλία, Προστάτη της Αεροπορίας Στρατού

Την Κυριακή 19 και την Δευτέρα 20 Ιουλίου 2026, πραγματοποιήθηκε στο Στρατόπεδο «ΛΟΧΑΓΟΥ (ΠΒ) ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΔΕΛΑΠΟΡΤΑ» στα Μέγαρα Αττικής, ο εορτασμός του Προφήτη Ηλία του Θεσβίτου, Προστάτη της Αεροπορίας Στρατού, καθώς και η «Ημέρα Μνήμης και Τιμής της Αεροπορίας Στρατού».

Politico: Η Ελλάδα «φρενάρει» το σχέδιο κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας

Οι χώρες της ΕΕ δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε συμφωνία για την επιβολή νέων, εκτεταμένων κυρώσεων κατά της Ρωσίας το βράδυ της Τετάρτης (22.07.2026), καθώς η Ελλάδα μπλόκαρε τα μέτρα για την προστασία της ναυτιλιακής βιομηχανίας καυσίμων, αναφέρει σε δημοσίευμά του το Politico.

Μοίρα Πυροσβεστικών Αεροσκαφών – Το «ευχαριστώ» στα πληρώματα και το τεχνικό προσωπικό

«Το έργο των στελεχών της Πολεμικής Αεροπορίας υπερβαίνει τα στενά όρια μιας στρατιωτικής αποστολής. Τα πληρώματα, το τεχνικό προσωπικό, επιχειρούν κάθε μέρα, πολλές φορές υπό ακραίες συνθήκες, για την προστασία της ανθρώπινης ζωής, της περιουσίας, του φυσικού πλούτου, των φυσικών πόρων της

Επιχείρηση «IRINI»: Ρεσάλτο ευρωπαϊκών δυνάμεων σε πλοίο του ρωσικού σκιώδους στόλου

Οι ευρωπαϊκές δυνάμεις που έχουν αναπτυχθεί στη Μεσόγειο Θάλασσα στο πλαίσιο της επιχείρησης «IRINI» αναχαίτισαν και επιβιβάστηκαν σε ένα ρωσικό δεξαμενόπλοιο στις 20 Ιουλίου. «Το πετρελαιοφόρο MV SOUTH STAR, για το οποίο υπάρχουν υποψίες ότι έπλεε υπό ψευδή σημαία κατά παράβαση του