Τον Μάρτιο σχεδιάζεται η έναρξη των φορολογικών δηλώσεων

Έως 28/2 η ηλεκτρονική υποβολή στην ΑΑΔΕ των βεβαιώσεων αποδοχών από επιχειρήσεις και δημόσιο. Στο τραπέζι η αύξηση του αριθμού των δόσεων εξόφλησης των φόρου εισοδήματος

Τη βεντάλια των δόσεων εξόφλησης του φόρου εισοδήματος που θα προκύψει από την εκκαθάριση των φετινών  φορολογικών δηλώσεων θέλει να ανοίξει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης επισπεύδοντας τη διαδικασία υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος για περίπου 6,4 εκατ. φορολογούμενους. Στόχος της ΑΑΔΕ είναι η πλατφόρμα για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων να ανοίξει φέτος νωρίτερα  και συγκεκριμένα έως τα τέλη Μαρτίου με έναρξη των πληρωμών από τον Απρίλιο ή τον Μάιο και ολοκλήρωση τους το Φεβρουάριο του 2023. Έτσι οι  τρεις διμηνιαίες δόσεις εξόφλησης του φόρου εισοδήματος που προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία με ημερομηνία καταβολής της πρώτης δόσης έως το τέλος Ιουλίου εξετάζεται να γίνουν μηνιαίες με τον αριθμό τους να αυξάνεται ακόμη και στις δέκα. Περισσότερες δόσεις σημαίνει ότι ένα μέρος του φόρου εισοδήματος θα καταβληθεί μέσα στο πρώτο εξάμηνο και έτσι θα αποσυμφορηθεί η υπερ-συσσώρευση φορολογικών βαρών μέσα στο δεύτερο εξάμηνο. Σημειώνεται ότι σε περισσότερες δόσεις, 10 ή 12, θα πληρωθεί ο νέος ΕΝΦΙΑ ο οποίος αναμένεται να «χτυπήσει την πόρτα» 6,3 εκατ. ιδιοκτητών ακινήτων μέσα στον Μάρτιο.

Απόφαση ΑΑΔΕ για βεβαιώσεις αποδοχών

Στο πλαίσιο επίσπευσης της διαδικασίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων,  εκδόθηκε και δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως την τελευταία ημέρα του 2021, η απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή με την οποία καλούνται επιχειρήσεις και φορείς του δημοσίου να υποβάλουν ηλεκτρονικά έως τις 28 Φεβρουαρίου 2022 στην ΑΑΔΕ τις βεβαιώσεις αποδοχών, συντάξεων, αμοιβών από επιχειρηματική δραστηριότητα, μερισμάτων για το φορολογικό έτος 2021. Με βάση τις βεβαιώσεις αυτές, προσυμπληρώνονται στη φορολογική δήλωση τα εισοδήματα που απέκτησαν οι φορολογούμενοι το προηγούμενο έτος καθώς και οι φόροι που αναλογούν και έχουν παρακρατηθεί.

Επέστρεψε ο εφιάλτης των τεκμηρίων

Φέτος οι φορολογούμενοι βρίσκονται αντιμέτωποι με την απειλή έξτρα φόρων από τα τεκμήρια διαβίωσης και το μέτρο των αποδείξεων.  Οι απαλλαγές και οι εκπτώσεις που ίσχυσαν κατά τη φορολόγηση των εισοδημάτων του 2020 για όσους έχουν πληγεί από την πανδημία ήταν έκτακτες παρεμβάσεις και δεν θα επαναληφθούν για τα εισοδήματα του 2021 σημειώνουν αρμόδιες πηγές καθώς όπως λένε δεν κρίνεται απαραίτητο με βάση τα σημερινά δεδομένα.  Ειδικά για το μέτρο των αποδείξεων υπογραμμίζουν την αύξηση κατά 35% που καταγράφουν οι ηλεκτρονικές συναλλαγές. Ωστόσο, το «παράθυρο» των παρεμβάσεων παραμένει ανοιχτό εάν τα στοιχεία δείξουν ότι υπάρχει κίνδυνος  επιβαρύνσεων για τους πληττόμενους φορολογούμενους λόγω του lockdown που εφαρμόστηκε τους πρώτους μήνες του 2021. Το μέτρο των αποδείξεων και το καθεστώς των τεκμηρίων διαβίωσης θα εξεταστούν το Φεβρουάριο πριν ξεκινήσει η διαδικασία  υποβολής των νέων φορολογικών δηλώσεων.

Οι οδηγίες Πιτσιλή

Οσον αφορά στις βεβαιώσεις αποδοχών που θα πρέπει να εκδώσουν και να αποστείλουν ηλεκτρονικά στην ΑΑΔΕ οι επιχειρήσεις και οι φορείς του δημοσίου, στις οδηγίες Πιτσιλή αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής:

–              Το επίδομα γέννησης απαλλάσσεται από κάθε φόρο και εισφορά (συμπεριλαμβανομένης και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης) και δεν προσμετράται στο συνολικό, πραγματικό ή τεκμαρτό οικογενειακό εισόδημα.

–              Για τις περιπτώσεις των αναδρομικών που αφορούν αποβιώσαντες και τα οποία δηλώνονται από τους κληρονόμους ως στοιχείο της κληρονομιαίας περιουσίας, εφόσον έχουν εισπραχθεί από τους κληρονόμους και όχι από τον αποβιώσαντα, δεν αποστέλλεται αρχείο.

–              Η έκτακτη οικονομική ενίσχυση ευάλωτων συνταξιούχων, που δόθηκε το έτος 2021 είναι αφορολόγητη, δεν υπόκειται στην ειδική εισφορά αλληλεγγύης και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε κοινωνικής ή προνοιακής παροχής.

–              Η έκτακτη αποζημίωση που καταβάλλεται σε εποχικά εργαζόμενους του τουριστικού και επισιτιστικού κλάδου και η οποία απαλλάσσεται από κάθε φόρο και εισφορά (συμπεριλαμβανομένης και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης) και δεν προσμετράται στο συνολικό πραγματικό ή τεκμαρτό οικογενειακό εισόδημα.

–              Οι αποζημιώσεις ειδικού σκοπού που χορηγήθηκαν σε εργαζόμενους στα πλαίσια αντιμετώπισης των συνεπειών του κινδύνου διασποράς του COVID-19 και εξαιτίας των συνεπειών που επέφεραν άλλες καταστροφές είναι αφορολόγητες και δεν υπόκεινται σε οποιαδήποτε εισφορά (συμπεριλαμβανομένης και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης).

–              Το επίδομα κατάρτισης που καταβάλλεται σε καταρτιζόμενους, μέσω ειδικού προγράμματος τηλεκατάρτισης, επιστήμονες πληττόμενους από τον COVID-19, είναι αφορολόγητο καθώς και τις αποζημιώσεις ειδικού σκοπού που χορηγήθηκαν σε μη έχοντες εξαρτημένη εργασία στο πλαίσιο αντιμετώπισης των συνεπειών του κινδύνου διασποράς του COVID-19 οι οποίες, μεταξύ άλλων, είναι αφορολόγητες και δεν υπόκεινται σε οποιαδήποτε εισφορά (συμπεριλαμβανομένης και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης).

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πώς άλλαξε το αμυντικό δόγμα

Φέτος συμπληρώνονται 27 χρόνια από την κρίση των Ιμίων και πέρα από τη μνήμη των τριών στελεχών του Πολεμικού Ναυτικού, Χριστόδουλου Καραθανάση, Παναγιώτη Βλαχάκου και Έκτορα Γιαλοψού, που οι αξιωματικοί και υπαξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων κρατούν ζωντανή, στην Ιστορία έχει

Φιάσκο με το μαγικό φίλτρο Πανοραμίξ  κατανομής των οργανικών θέσεων των Λ/Φ στο Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.

Ηρεμία επικρατεί στο Γαλατικό Χωριό των Λιμενικών παρά το γεγονός, ότι μειώθηκε και με την βούλα η εισαγωγή για το έτος 2023 των Λ/Φ κατά 40%. Φούσκα αποδείχθηκε και στην πράξη το «μαγικό φίλτρο» κατανομής των οργανικών θέσεων που κατασκεύασε

Πίτα ΕΑΑΛΣ: Οι τυχεροί της χρονιάς

Αναδημοσιεύουμε ενημέρωση της Ε.Α.Α.Λ.Σ. που αναρτήθηκε πριν λίγο στην ιστοσελίδα της: “Όπως επιτάσσει το έθιμο, αλλά και η δεοντολογία είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε τους τυχερούς της χρονιάς για την Ένωσή μας, που έτυχαν τα τέσσερα φλουριά που είχαν

Δημήτριος και Τάσος Καφετζής: Δύο αδέλφια στο πηδάλιο του Celebrity Ascent

Το κρουαζιέροπλοιο Celebrity Ascent της Celebrity Cruises, το οποίο θα ξεκινήσει από το Fort Lauderdale των ΗΠΑ τον Δεκέμβριο του 2023, προσφέρει δρομολόγια Ανατολικής και Δυτικής Καραϊβικής, φέρνοντας τους επιβάτες του σε λιμένες, όπως η Aruba, το Bimini, το Grand

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΚΑΙΡΟΣ