Τουρκία: Διάβημα διαμαρτυρίας για το περιστατικό στις Οινούσσες

Η Τουρκία διαμαρτυρήθηκε για δυσανάλογη χρήση βίας εναντίον τουρκικού αλιευτικού σκάφους στο Αιγαίο

Διάβημα διαμαρτυρίας επιδόθηκε στον Σύμβουλο της πρεσβείας της Ελλάδας στην Άγκυρα, από το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, μετά το χθεσινό περιστατικό στις Οινούσσες.

Η Τουρκία διαμαρτυρήθηκε για δυσανάλογη χρήση βίας εναντίον δύο τουρκικών αλιευτικών στο Αιγαίο.

Σημειώνεται ότι το επεισόδιο σημειώθηκε το απόγευμα της Τρίτης σε θαλάσσια περιοχή βορειοδυτικά των Οινουσσών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο σκάφος επέβαιναν τρία άτομα, τα οποία ψάρευαν στο σημείο.

Το αλιευτικό προσεγγίστηκε από σκάφος του ελληνικού Λιμενικού Σώματος, ζητώντας του να αποχωρήσει, με το τουρκικό πλήρωμα να αγνοεί τα μηνύματά του.

Τι αναφέρει το Λιμενικό

Το τουρκικό αλιευτικό κινείτο επιχειρώντας να εμβολίσει το σκάφος του Λιμενικού και πετώντας ακόμη και πέτρες εναντίον του, αναφέρει το Λιμενικό.

Στην ανακοίνωση σημειώνεται επίσης ότι η απομάκρυνση του, μετά τις αγνοηθείσες συστάσεις, έγινε με προειδοποιητικές βολές στον αέρα.

Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Περί ώρα 18:00 χθες, εντοπίστηκε από πλωτό περιπολικό του ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ, τουρκικό αλιευτικό σκάφος να αλιεύει εντός Ελληνικών χωρικών υδάτων, στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Χίου – Οινουσσών.

Άμεσα πραγματοποιήθηκαν επανειλημμένως οι προβλεπόμενες συστάσεις, μέσω VHF και δια ζώσης, από το πλήρωμα του περιπολικού σκάφους ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ προς το τουρκικό αλιευτικό να απομακρυνθεί από τα ελληνικά χωρικά ύδατα, χωρίς αποτέλεσμα.

Παρά τις συστάσεις, το τουρκικό αλιευτικό κινήθηκε με επικίνδυνους ελιγμούς προς το πλωτό περιπολικό του ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ, με σκοπό να το εμβολίσει. Επιπροσθέτως, το πλήρωμα του αλιευτικού πλησιάζοντας το περιπολικό σκάφος ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ προέβη στη ρίψη διαφόρων βαρέων αντικειμένων (πέτρες κλπ).

Κατόπιν αυτών, πραγματοποιήθηκε ρίψη προειδοποιητικών βολών στον αέρα και σε ασφαλή τομέα από το περιπολικό σκάφος ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ, με αποτέλεσμα το τουρκικό αλιευτικό σκάφος να αποχωρήσει με ανατολική πορεία για τα έναντι Τουρκικά παράλια».

Τι αναφέρει η τουρκική Ακτοφυλακή

Από την πλευρά της, σε σχετική ανακοίνωση, η τουρκική Ακτοφυλακή κάνει λόγο για έναν τραυματία ψαρά, μιλώντας, μάλιστα, για «παρενόχληση που πραγματοποιήθηκε σε 2 τουρκικά αλιευτικά στα ανοιχτά της Σμύρνης/Karaburun» και εγκαλώντας τις ελληνικές αρχές για «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας»…

Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση αναφέρεται: «Στις 22 Φεβρουαρίου 2022, περί τις 19:15, 2 τουρκικά αλιευτικά σκάφη που βρίσκονταν ανάμεσα στη Χίο και στο Karaburun δέχθηκαν πυρά από ελληνικά στοιχεία, και μετά τη λήψη της πληροφορίας ότι ένα μέλος είχε τραυματιστεί στο πόδι, 2 σκάφη της Ακτοφυλακής εστάλησαν αμέσως στην περιοχή με την Μονάδα Πρώτων Βοηθειών.

Δεν εντοπίστηκε κανένα ελληνικό στοιχείο από τα σκάφη της Ακτοφυλακής που έφτασαν στο σημείο του περιστατικού και οι πρώτες βοήθειες στον άνθρωπο που ήταν ελαφρά τραυματισμένος με σκάγια στο πόδι δόθηκαν από την Μονάδα Πρώτων Βοηθειών στο σκάφος της Ακτοφυλακής και ακολούθησε η μεταφορά του στο Κρατικό Νοσοκομείο Çesme.

Συνεχίζεται η έρευνα που ξεκίνησε το Γραφείο του Εισαγγελέα Karaburun. Ο πυροβολισμός κατά ανυπεράσπιστων αλιέων από ελληνικά στοιχεία είναι απαράδεκτος, είναι έγκλημα κατά της ανθρωπότητας».

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΕΕ: Υιοθέτηση του 14ου πακέτου κυρώσεων ενάντια στη Ρωσία

Το Συμβούλιο των Υπουργών υιοθέτησε σήμερα (24/6) το 14ο πακέτο κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας. Η νέα δέσμη περιλαμβάνει περιοριστικά μέτρα για επιπλέον 116 άτομα και οντότητες που είναι υπεύθυνες για ενέργειες που υπονομεύουν ή απειλούν την εδαφική ακεραιότητα, την

Αναζήτηση πόρων για ακτοπλοΐα και short sea

Αντίθετα μετράει ο χρόνος για την ελληνική ακτοπλοΐα, αφού η ανάγκη ανανέωσης του στόλου με πλοία με χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα είναι επιτακτική. Από το 2030 η εξαίρεση της ελληνικής ακτοπλοΐας (εκτός Κρήτης) από το σύστημα δικαιωμάτων εμπορίας ρύπων τελειώνει. Όπως επεσήμανε ο

Πέντε νεκροί από πνιγμό το τριήμερο

ΤΟ ΤΡΙΗΜΕΡΟ του Αγίου Πνεύματος είχε τραγική κατάληξη για λουομένους οι οποίοι βρέθηκαν στις παραλίες και υπό συνθήκες που αναμένεται να προσδιοριστούν από τη νεκροτομή κατέληξαν από πνιγμό. Αναλυτικότερα, οι ισχυροί άνεμοι που έπνεαν στην παραλία Ζούμπερι της Νέας Μάκρης

«Σκιές» στις συλλήψεις εμπρηστών

Ερωτήματα για την ορθότητα ορισμένων από τις έρευνες της Πυροσβεστικής για τον εντοπισμό των αιτίων πυρκαγιών και της σύλληψης των εμπρηστών προκύπτουν από τα πρόσφατα συμβάντα σε Βάρης – Κορωπίου, Ύδρα και Νάξο. Συγκεκριμένα, οι αναφορές για «εμπρηστή με μπιτόνι»

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΚΑΙΡΟΣ

Μετάβαση στο περιεχόμενο