Τουρκία – «Μας έδωσε το κράτος κάρβουνα αλλά εμείς δεν έχουμε σόμπα»

«Οταν τα παιδιά μου λένε “Μάνα κρυώνουμε” σκίζεται η καρδιά μου».

Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες πολιτών στην Τουρκία που υποφέρουν από την οικονομική κρίση.

Με λυγμούς

Το ζεύγος Yücedağlar, ο Arif και η Sibel, ζουν στην πόλη Καντιρλί, δημοφιλή τουριστικό προορισμό, της επαρχίας Οσμανίγιε, στη νότια Τουρκία.

Στο βίντεο που ακολουθεί καταγράφεται η μαρτυρία τους. Ο Arif έμεινε ανάπηρος μετά από χειρουργική επέμβαση εξαιτίας προβλήματος στα αγγεία του. Εισπράττει αναπηρική σύνταξη 900 λιρών.

«Παλιά πουλούσα εισιτήρια. Στήριζα το σπίτι μου πουλώντας εισιτήρια και ρεβύθια» λέει με λυγμούς.

«Ημουν μπογιατζής. Δούλευα στο καφενείο, αλλά τώρα δεν μπορώ να δουλέψω, διότι δεν είμαι ικανός για αυτό» συνεχίζει.

«Οι δύο κόρες μου απέμειναν δίχως στήριξη. Τι μπορώ να κάνω;» αναρωτιέται.

«Ελα στη θέση μου. Μπαίνω κάτω από την κουβέρτα, κοιμάμαι. Μερικές φορές σκέφτομαι ότι πρέπει να δηλητηριαστώ και να αυτοκτονήσω. Οχι, δεν μπορώ να δουλέψω. Ερχεται ο λογαριασμός του ρεύματος 360 λίρες κάθε μήνα, του νερού άλλες 50-60 λίρες κάθε μήνα. Να τα δώσω στο μπακάλικο, στον φούρνο, για το χρέος, να συντηρήσω το σπίτι μου; Δεν υπάρχει τίποτα για φαγητό. Δεν έχω ούτε πλιγούρι ούτε ρύζι, τίποτα. Τι να κάνω, αυτή είναι η κατάστασή μου» προσθέτει.

«Δανείστηκε χρήματα»

«Ο σύζυγός μου δούλευε, δεν χρειαζόμασταν κανέναν. Πληρώνομαι αλλά δεν είναι αρκετό. Δεν έχουμε σόμπα στο σπίτι, τα παιδιά σπουδάζουν, δεν μπορούν να σπουδάσουν, καθόμαστε κάτω από τις κουβέρτες από το κρύο» λέει με απόγνωση η Sibel.

«Ο σύζυγός μου παίρνει σύνταξη αναπηρίας 900 λίρες και εγώ παίρνω σύνταξη διατροφής 1.800 λίρες, αλλά δεν φτάνουν. Αυτήν τη στιγμή δανείστηκα χρήματα από τους γείτονες, 900 λίρες, πώς να τα πληρώσω, δεν μπορώ να τα πληρώσω» συνεχίζει.

«Το σπίτι μας είναι νοικιασμένο, παγώνουμε, καθόμαστε κάτω από την κουβέρτα. Οταν τα παιδιά λένε “Κρυώνω μαμά”, η καρδιά μου ραγίζει, δεν μπορώ τίποτα να κάνω. Το κράτος μας έδωσε κάρβουνα, αλλά δεν έχουμε σόμπα, οπότε δεν μπορώ να το χρησιμοποιήσω αλλά ούτε και να την αγοράσω» προσθέτει.

«Πάνε σχολείο πεινασμένα»

«Δεν μπορώ να δώσω χαρτζιλίκι στα παιδιά μου εδώ και 15 μέρες, το κάνουν οι γείτονες. Τα παιδιά σηκώνονται και λένε “μαμά δεν θα μπορείς να δώσεις χαρτζιλίκι σήμερα”, πάνε σχολείο πεινασμένα», καταλήγει.

 

Πηγή: yolhaber.net, tourkikanea

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νεαρός θα δικαστεί για τη μεταφορά επτά παράνομων αλλοδαπών στη Ρόδο

Για τη μεταφορά επτά αλλοδαπών από τα τουρκικά παράλια στο νησί μας, κατηγορείται 21χρονος Σύριος που συνελήφθη από προσωπικό του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ρόδου και στις αρχές Δεκεμβρίου θα δικαστεί από το Μονομελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου. Ο 21χρονος (κατά δήλωσή

Διεθνές Σχολείο της Θάλασσας: Οι εκπαιδευτικές δράσεις συνεχίζονται δυναμικά στην καρδιά του χειμώνα

Πλησιάζοντας πλέον στην καρδιά του χειμώνα, το Διεθνές Σχολείο της Θάλασσας (International School of the Sea) του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος» συνεχίζει δυναμικά, παρά τις συχνά αντίξοες καιρικές συνθήκες, τις δράσεις εκπαίδευσης στην εφαρμοσμένη έρευνα πεδίου για την προστασία των

Επίσκεψη Μαθητών του Δημοτικού Μειονοτικού Σχολείου Ασωμάτων Ροδόπης σε Μονάδες της ΠΑ

Την Παρασκευή 25 και την Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2022, οι μαθητές της Ε’ και ΣΤ’ τάξης του Δημοτικού Μειονοτικού Σχολείου Ασωμάτων Ροδόπης, επισκέφθηκαν την 123 Σμηναρχία Τεχνικής Εκπαίδευσης (123ΣΤΕ), το Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας (ΑΤΑ) και την 110 Πτέρυγα Μάχης (110ΠΜ),

Παρουσία Αρχηγού ΓΕΕΘΑ στην Εθνική Διακλαδική Άσκηση «ΚΟΛΟΣΣΟΣ – 22»

Την Παρασκευή 02 Δεκεμβρίου 2022 ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΣ Αντιστράτηγο Χαράλαμπο Λαλούση, παρακολούθησε την διεξαγωγή της τελικής φάσης της Τακτικής Άσκησης Μετά Στρατευμάτων (ΤΑΜΣ) με την ονομασία «ΚΟΛΟΣΣΟΣ-22». Η άσκηση έλαβε χώρα από