Τουρκία: Τρομακτική πρόβλεψη για 7,4 Ρίχτερ – Το ρήγμα που δεν έχει δώσει μεγάλο σεισμό εδώ και 250 χρόνια

Στο ρήγμα που τον τρομάζει και το οποίο δεν έχει δώσει ισχυρό σεισμό εδώ και 250 χρόνια, αναφέρθηκε ο Τούρκος καθηγητής δρ. Νατζί Γκιορούρ.

Τους κινδύνους που υπάρχουν για έναν μεγάλο σεισμό στην Τουρκία ανέλυσε για ακόμα μία φορά ο επιφανής γεωλόγος και καθηγητής σεισμολογίας, δρ. Νατζί Γκιορούρ εφιστώντας την προσοχή για το ρήγμα Γεντισού.

Σύμφωνα με τον καθηγητή πρόκειται για ένα τμήμα του ρήγματος της Βόρειας Ανατολίας, το οποίο έδωσε τελευταία φορά έναν μεγάλο σεισμό το 1784 και έτσι έκρουσε τον κώδωνα για τέσσερις περιοχές οι οποίες κινδυνεύουν ακόμα και με 7,4 Ρίχτερ.

Ακόμα ο δρ. Νατζί Γκιορούρ τόνισε την ανάγκη για αντισεισμικές πόλεις, καθώς όπως είπε το ρήγμα έχει τη δυνατότητα να προκαλεί σεισμό κάθε 250 χρόνια, ενώ αναφέρθηκε και στην Κωνσταντινούπολη, υπογραμμίζοντας ότι ένας μεγάλος σεισμός είναι δεδομένο ότι θα συμβεί, σημειώνοντας με νόημα πως «απειλείται η ζωή τεσσάρων εκατομμυρίων κατοίκων».

«Υπάρχει κίνδυνος σεισμών 7,2 – 7,4 Ρίχτερ στην περιοχή»

Σε συνέντευξή του στο Haber Global, ο επιφανής σεισμολόγος ανέφερε πως το ρήγμα Γιεντισού, βρίσκεται μεταξύ Ερζιντζάν και Καρλιόβα.

«Όταν αναλύουμε τους ιστορικούς σεισμούς στην περιοχή αυτή, βλέπουμε ότι ο τελευταίος μεγάλος σεισμός έγινε το 1784. Λαμβάνοντας υπόψη ότι μεγάλοι σεισμοί συμβαίνουν στο ρήγμα της Βόρειας Ανατολίας σε μια μέση περίοδο 250 ετών, υπάρχει κίνδυνος σεισμών 7,2 – 7,4 Ρίχτερ στην περιοχή αυτή», είπε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα όπως υποστήριξε ο μεγαλύτερος κίνδυνος υπάρχει «για το Τουντζελί και τις περιφέρειές του. Είναι γνωστό ότι οι οικισμοί στο Τουντζελί δεν είναι αντισεισμικοί. Ιστορικά, η περίοδος θραύσης του ρήγματος Γνετισού έχει λήξει».

Στη συνεχεία ο καθηγητής αναφέρθηκε στις περιοχές που θα επηρεαστούν από έναν τέτοιο σεισμό, οι οποίες θα περιλαμβάνουν το Μπινγκιόλ, το Ερζιντζάν, το Τουντζελί και την Καρλιόβα.

«Προειδοποιώ επίμονα. Ο λόγος για τον οποίο προειδοποιώ ιδιαίτερα τις τοπικές Αρχές είναι να κάνουν προετοιμασίες πριν φτάσει ο σεισμός… Μιλάω παντού για ‘αντισεισμικές πόλεις’. Ταξιδεύω σε όλη την Τουρκία και εξηγώ πώς και από ποιους θα χτιστούν αντισεισμικές πόλεις. Τώρα μας τελείωσε το σάλιο. Το Μπινγκιόλ, το Ερζιντζάν, το Τουντζελί και τα περίχωρά τους πρέπει επίσης να μετατραπούν σε αντισεισμικές πόλεις», είπε χαρακτηριστικά.

Ο γνωστός σεισμολόγος σημείωσε πως: «θα πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα έργα προετοιμασίας για σεισμό στους οικισμούς που ανέφερα, ιδίως στο Τουντζελί. Το ρήγμα Γνετισού θα υπάρχει για πάντα. Εάν ο σεισμός δεν συμβεί σήμερα, θα συμβεί αύριο. Επομένως, πρέπει να κάνουμε τις πόλεις αντισεισμικές και να απαλλαγούμε από το πρόβλημα των σεισμών. Υπάρχουν περισσότερα από 500 ενεργά ρήγματα στην Τουρκία. Λέω ότι πρέπει να δώσουμε προσοχή στο τμήμα μεταξύ Καρλιόβα και Ερζιντζάν λόγω της ιστορικής περιόδου σεισμικότητας. Μέχρι στιγμής, καμία πόλη στην Τουρκία δεν έχει γίνει αντισεισμική».

«Απειλείται άμεσα η ζωή τεσσάρων εκατομμυρίων ανθρώπων στην Κωνσταντινούπολη»

Ο δρ. Νατζί Γκιορούρ αναφέρθηκε και στα μέτρα που πρέπει άμεσα να παρθούν, όπως την ανάγκη να πραγματοποιηθεί μία μελέτη μικρών ζωνών σε όλη τη χώρα και ειδικά στα σημεία από τα οποία περνάει το ρήγμα Γεντισού.

Όπως υπογράμμισε «η μελέτη αυτή θα πρέπει να περιλαμβάνει όλα τα δεδομένα όπως την ανάλυση του ρήγματος, την αλληλεπίδραση των σεισμικών κυμάτων με το έδαφος στην περιοχή αυτή, τη φύση του εδάφους, την ταχύτητα και την επιτάχυνση των σεισμικών κυμάτων, την κατανομή της έντασης, πού θα συμβεί ρευστοποίηση, πού θα συμβούν καταπτώσεις βράχων».

Μάλιστα το συγκεκριμένο είδος μελέτης «δεν πραγματοποιείται σωστά πουθενά αλλού εκτός της Κωνσταντινούπολης».

Κωνσταντινούπολη

Ο γνωστός σεισμολόγος μίλησε και για το ενδεχόμενο ενός μεγάλου σεισμού στη θάλασσα του Μαρμαρά που θα επηρέαζε την Κωνσταντινούπολη, τονίζοντας ότι η ζωή τεσσάρων εκατομμυρίων ανθρώπων βρίσκεται σε κίνδυνο.

«Υπάρχουν 1 εκατομμύριο 100 χιλιάδες αποθέματα κτιρίων στην Κωνσταντινούπολη. Επομένως, σύμφωνα με τα στοιχεία της Δημοτικής Αρχής, περίπου 100 χιλιάδες από το ένα εκατομμύριο κτιριακό απόθεμα θα υποστούν σοβαρές ζημιές. 100 χιλιάδες κτίρια σημαίνουν 500 χιλιάδες ορόφους αν κάθε κτίριο έχει περίπου 5 ορόφους. Εάν υπάρχουν 2 διαμερίσματα σε κάθε όροφο, αυτό μας κάνει 1 εκατομμύριο διαμερίσματα. Αν σε κάθε διαμέρισμα υπάρχουν 4 άνθρωποι, αυτό σημαίνει ότι η ασφάλεια της ζωής 4 εκατομμυρίων ανθρώπων απειλείται άμεσα. Αυτοί οι αριθμοί μας τρομάζουν».

«Πηγαίνω σε διάφορες συνοικίες του Μαρμαρά. Ωστόσο, δεν μιλάμε για σεισμό, ο σεισμός θα γίνει ούτως ή άλλως. Το αποδεχόμαστε αυτό. Πώς μπορούμε να κάνουμε το Εγιούπ ανθεκτικό, πώς μπορούμε να κάνουμε το Καντίκιοϊ αντισεισμικό; Αυτός πρέπει να είναι ο στόχος τώρα. Γι’ αυτό πρέπει να μιλάει ο κόσμος. Από αυτή την άποψη, οι τοπικές διοικήσεις, η κυβέρνηση και ακόμη και οι πολίτες θα πρέπει να αρχίσουν να εργάζονται για να σώσουν τη χώρα από αυτό το πρόβλημα», προσέθεσε.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εύβοια: Στο σπίτι του αγνοούμενου βρέθηκε το κινητό του τηλέφωνο και ανοιχτό το ραδιόφωνο

Κανένα ίχνος ζωής δεν έχει δώσει ο 69χρονος που αγνοείται από την παραλία της Αγίας Άννας στην Εύβοια, ενώ φαίνεται ότι ο άτυχος άνδρας έχει χαθεί στη θάλασσα. Πλωτό του Λιμενικού και ένα περιπολικό όχημα υπό τον συντονισμό του ΕΚΣΕΔ συμμετέχουν

Ύδρα: Δίωξη για κακούργημα με ενδεχόμενο δόλο για καπετάνιο και 12 μέλη του πληρώματος – Άφαντοι στο Καζακστάν οι ενοικιαστές

Ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος, για εμπρησμό δασικής έκτασης, με ενδεχόμενο δόλο, ασκήθηκε από την Εισαγγελία Πειραιά, εναντίον του καπετάνιου και 12 μελών του πληρώματος του σκάφους, από το οποίο εκτοξεύτηκαν πυροτεχνήματα, που προκάλεσαν πυρκαγιά στο δάσος της Ύδρας. Η δίωξη

Σε 7 ημέρες στη Γαλλία η «μητέρα των μαχών»: Το Λαϊκό Μέτωπο, η Λεπέν και ο Μακρόν

Η δημιουργία του «Λαϊκού Μετώπου» της συμμαχίας Κεντροαριστεράς – Αριστεράς με τη συμμετοχή των Σοσιαλιστών, των Πρασίνων, των Κομμουνιστών και της «Ανυπότακτης Γαλλίας» του Ζαν Λυκ Μελανσόν έχει δημιουργήσει νέα δεδομένα στην πολιτική σκηνή της Γαλλίας ενόψει των βουλευτικών εκλογών της 30ης Ιουνίου.

Οι ΗΠΑ ψηφίζουν τον «σούπερ Μάριο» Ντράγκι για την επόμενη μέρα στην ΕΕ

Κανονικά, ένας Ιταλός τεχνοκράτης που ζητά αλλαγές πολιτικής για την οικονομική διακυβέρνηση στην Ευρώπη δεν θα είχε συγκέντρωνε μεγάλη προσοχή στις ΗΠΑ, όμως ο Μάριο Ντράγκι δεν είναι ένας οποιοσδήποτε Ευρωπαίος. Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας θα παρουσιάσει σύντομα το όραμά του

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΚΑΙΡΟΣ

Μετάβαση στο περιεχόμενο