Toύρκοι αστυνομικοί ελέγχουν σύνορα ευρωπαϊκών χωρών

Άγνωστη στο ευρύ κοινό διμερής συμφωνία της Άγκυρας με την Ουγγαρία – Δεκάδες αστυνομικοί από την Τουρκία υπηρετούν σε φυλάκια στα σύνορα με τη Ρουμανία και τη Σερβία

Έκπληκτοι κάποιοι Έλληνες οδηγοί φορτηγών που περίμεναν πριν από λίγα εικοσιτετράωρα να περάσουν τα σύνορα  της Ρουμανίας  με την Ουγγαρία, παρατήρησαν πώς στον έλεγχο διαβατηρίων στην ουγγρική πλευρά των συνόρων, οι ελεγκτές φορούσαν διαφορετικές στολές από εκείνες των Μαγιάρων αστυνομικών. Παρατηρώντας προσεκτικότερα αντιλήφθηκαν πως οι αστυνομικοί με τις περίεργες στολές έφεραν το εθνόσημο της Τουρκίας.

Τι γύρευαν άραγε στα σύνορα της Ουγγαρίας με την Ρουμανία, Τούρκοι αστυνομικοί οι οποίοι μάλιστα ασκούσαν τακτικό συνοριακό έλεγχο σε ταξιδιώτες και οχήματα; Προσοχή. Μιλάμε για αστυνομικούς μίας χώρας που δεν ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ένωση οι οποίοι υπηρετούν σε χώρα μέλος της ΕΕ. Το όλο θέμα ακούγεται σουρεαλιστικό. Όπως όμως απεδείχθη η υπόθεση έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον.

Με τίτλο…«η τουρκική αστυνομία θα βοηθήσει την Ουγγαρία στα σύνορα με τη Σερβία και τη Ρουμανία»  η τουρκική εφημερίδα Sabah στο φύλλο της 17ης Δεκεμβρίου 2021 , αποκαλύπτει διμερή συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Ουγγαρίας που υπεγράφη στην Βουδαπέστη σε συνέχεια πρωθύστερης συμφωνίας μεταξύ του Ταγίπ Ερντογάν και του πρωθυπουργού Βίκτορα Όρμπαν.

Στο άρθρο της Sabah διαβάζουμε πως  ο υπουργός Εσωτερικών Süleyman Soylu και ο Ούγγρος ομόλογός του Sandor Pinter υπογράφουν κοινό πρωτόκολλο στη Βουδαπέστη της Ουγγαρίας στη βάση του οποίου η τουρκική αστυνομία θα αρχίσει να υπηρετεί στα σύνορα της Ουγγαρίας με τη Σερβία και τη Ρουμανία.

Πιο συγκεκριμένα η Τουρκία δεσμεύθηκε να αναπτύξει δύναμη 50 αστυνομικών στην Ουγγαρία στο πλαίσιο πρωτοκόλλου που υπογράφηκε μεταξύ των δύο χωρών. Η αστυνομία θα λειτουργεί ως μέρος των προσπαθειών για την πρόληψη της παράνομης μετανάστευσης, του λαθρεμπορίου ναρκωτικών και των διασυνοριακών εγκλημάτων.

Μιλώντας σε κοινή συνέντευξη Τύπου μετά τις συναντήσεις, ο Soylu είπε ότι υπέγραψαν ένα πολύ σημαντικό μνημόνιο κατανόησης (Mmemorandum of Understanding) ως μέρος της συμφωνίας που επιτεύχθηκε στο Συμβούλιο Στρατηγικής Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου που πραγματοποιήθηκε στην τουρκική πρωτεύουσα στις 11 Νοεμβρίου του 2021 , στο οποίο συμμετείχε ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν.

Στο δημοσίευμα της Sabah διαβάζουμε επίσης:

«Η πανδημία, η μετανάστευση και τα ενεργειακά ζητήματα δημιουργούν προβλήματα σε παγκόσμια κλίμακα . Εκτός από αυτά τα παγκόσμια προβλήματα, υπάρχουν και περιφερειακά προβλήματα που μας απασχολούν όλους. Δυστυχώς, αντιμετωπίζουμε διασυνοριακά εγκλήματα όπως η τρομοκρατία και η  διακίνηση  ναρκωτικών καθώς και άλλα παγκόσμια προβλήματα όπως τα εγκλήματα στον κυβερνοχώρο».

Είναι προφανές πώς οι μεν κυβερνήσεις των χωρών μελών της ΕΕ προφανώς και γνωρίζουν τις επί μέρους διμερείς συμφωνίες με τρίτες χώρες όπως με την  Τουρκία επί παραδείγματι ή την ιδιαίτερα πρόσφατη συμφωνία της Ιταλίας με την Αλβανία για την επαναπροώθηση μεταναστών σε αλβανικό έδαφος.

Είναι επίσης φανερό πώς αυτές οι επί μέρους διμερείς συμφωνίες από χώρες της ΕΕ με χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι προβληματικές αφού δεν είναι καθόλου σίγουρο πώς οι διατάξεις των συμφωνιών εμπίπτουν στα προβλεπόμενα από το κοινοτικό δίκαιο αλλά και ευθυγραμμίζονται με το κοινοτικό κεκτημένο. Ιδιαίτερα  όσον αφορά ζητήματα ασφαλείας , μετανάστευσης, παράνομης διακίνησης κεφαλαίων και διακίνησης ναρκωτικών.

Σημειώνεται πώς η εν λόγω αναβαθμισμένη διμερής συμφωνίας Ουγγαρίας- Τουρκίας για ανάπτυξη Τούρκων αστυνομικών στα σύνορα της Ουγγαρίας ισχύει ήδη εδώ και τρία χρόνια ενώ το 2023 υπεγράφη νέα διμερής συμφωνία για αναβάθμιση της στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παραχώρηση αιγιαλών και παραλιών: Οι αλλαγές που φέρνει ο ν. 5092/2024*

Στοχεύοντας στη μεγαλύτερη διαφάνεια των διαγωνισμών παραχώρησης μέσω κεντρικής ηλεκτρονικής διαδικασίας και την υψηλότερη αποτελεσματικότητα των ελέγχων μέσω της αξιοποίησης της σύγχρονης τεχνολογίας σε συνδυασμό με την αυστηροποίηση των ποινών, προσπαθεί να αντιμετωπίσει διαχρονικές παθογένειες. Από την άλλη, όμως, έχει

Οι θέσεις της CLIA για τη θαλάσσια συνδεσιμότητα

Στη συνάντηση, ο κ. Vago εξέφρασε την αλληλεγγύη του κλάδου της κρουαζιέρας προς τον ευρύτερο ναυτιλιακό τομέα στον κορυφαίο στόχο της διασφάλισης της ασφάλειας των ναυτικών, λαμβάνοντας υπόψη τις τρέχουσες απειλές στην Ερυθρά Θάλασσα και αλλού. Η CLIA ανέδειξε την

Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο: Συζητήθηκε η περικοπή των δώρων στους συνταξιούχους

Ειδικότερα, η κυρία Σταυρουλάκη έθεσε ζήτημα αν πράγματι υπάρχει θέμα αντιθέτων αποφάσεων (δηλαδή θέμα παραδεκτού) μεταξύ των αποφάσεων του ΣτΕ και του Α.Π., καθώς το κάθε ένα από αυτά τα δύο δικαστήρια επελήφθη επί διαφορετικών νομοθετικών δεδομένων. Κατά την εισηγήτρια, τον Α.Π. τον

Χούθι: «Έχουμε επιτεθεί σε περισσότερα από 100 πλοία του εχθρού»

Οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης επιτέθηκαν σε περίπου 100 πλοία «που συνδέονταν με τον εχθρό», δηλαδή το Ισραήλ, στην Ερυθρά Θάλασσα και τον Κόλπο του Άντεν, αφότου ξεκίνησαν τις επιχειρήσεις τους σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους της Λωρίδας της

Μετάβαση στο περιεχόμενο