Toύρκοι αστυνομικοί ελέγχουν σύνορα ευρωπαϊκών χωρών

Άγνωστη στο ευρύ κοινό διμερής συμφωνία της Άγκυρας με την Ουγγαρία – Δεκάδες αστυνομικοί από την Τουρκία υπηρετούν σε φυλάκια στα σύνορα με τη Ρουμανία και τη Σερβία

Έκπληκτοι κάποιοι Έλληνες οδηγοί φορτηγών που περίμεναν πριν από λίγα εικοσιτετράωρα να περάσουν τα σύνορα  της Ρουμανίας  με την Ουγγαρία, παρατήρησαν πώς στον έλεγχο διαβατηρίων στην ουγγρική πλευρά των συνόρων, οι ελεγκτές φορούσαν διαφορετικές στολές από εκείνες των Μαγιάρων αστυνομικών. Παρατηρώντας προσεκτικότερα αντιλήφθηκαν πως οι αστυνομικοί με τις περίεργες στολές έφεραν το εθνόσημο της Τουρκίας.

Τι γύρευαν άραγε στα σύνορα της Ουγγαρίας με την Ρουμανία, Τούρκοι αστυνομικοί οι οποίοι μάλιστα ασκούσαν τακτικό συνοριακό έλεγχο σε ταξιδιώτες και οχήματα; Προσοχή. Μιλάμε για αστυνομικούς μίας χώρας που δεν ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ένωση οι οποίοι υπηρετούν σε χώρα μέλος της ΕΕ. Το όλο θέμα ακούγεται σουρεαλιστικό. Όπως όμως απεδείχθη η υπόθεση έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον.

Με τίτλο…«η τουρκική αστυνομία θα βοηθήσει την Ουγγαρία στα σύνορα με τη Σερβία και τη Ρουμανία»  η τουρκική εφημερίδα Sabah στο φύλλο της 17ης Δεκεμβρίου 2021 , αποκαλύπτει διμερή συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Ουγγαρίας που υπεγράφη στην Βουδαπέστη σε συνέχεια πρωθύστερης συμφωνίας μεταξύ του Ταγίπ Ερντογάν και του πρωθυπουργού Βίκτορα Όρμπαν.

 

Στο άρθρο της Sabah διαβάζουμε πως  ο υπουργός Εσωτερικών Süleyman Soylu και ο Ούγγρος ομόλογός του Sandor Pinter υπογράφουν κοινό πρωτόκολλο στη Βουδαπέστη της Ουγγαρίας στη βάση του οποίου η τουρκική αστυνομία θα αρχίσει να υπηρετεί στα σύνορα της Ουγγαρίας με τη Σερβία και τη Ρουμανία.

Πιο συγκεκριμένα η Τουρκία δεσμεύθηκε να αναπτύξει δύναμη 50 αστυνομικών στην Ουγγαρία στο πλαίσιο πρωτοκόλλου που υπογράφηκε μεταξύ των δύο χωρών. Η αστυνομία θα λειτουργεί ως μέρος των προσπαθειών για την πρόληψη της παράνομης μετανάστευσης, του λαθρεμπορίου ναρκωτικών και των διασυνοριακών εγκλημάτων.

«Ο Υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας Soylu, ο οποίος βρίσκεται στην πρωτεύουσα της Ουγγαρίας, Βουδαπέστη, συναντήθηκε με τον Ούγγρο ομόλογό του Sandor Pinter», αναφέρεται.

Μιλώντας σε κοινή συνέντευξη Τύπου μετά τις συναντήσεις, ο Soylu είπε ότι υπέγραψαν ένα πολύ σημαντικό μνημόνιο κατανόησης (Mmemorandum of Understanding) ως μέρος της συμφωνίας που επιτεύχθηκε στο Συμβούλιο Στρατηγικής Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου που πραγματοποιήθηκε στην τουρκική πρωτεύουσα στις 11 Νοεμβρίου του 2021 , στο οποίο συμμετείχε ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν.

Στο δημοσίευμα της Sabah διαβάζουμε επίσης:

«Η πανδημία, η μετανάστευση και τα ενεργειακά ζητήματα δημιουργούν προβλήματα σε παγκόσμια κλίμακα . Εκτός από αυτά τα παγκόσμια προβλήματα, υπάρχουν και περιφερειακά προβλήματα που μας απασχολούν όλους. Δυστυχώς, αντιμετωπίζουμε διασυνοριακά εγκλήματα όπως η τρομοκρατία και η  διακίνηση  ναρκωτικών καθώς και άλλα παγκόσμια προβλήματα όπως τα εγκλήματα στον κυβερνοχώρο».

Είναι προφανές πώς οι μεν κυβερνήσεις των χωρών μελών της ΕΕ προφανώς και γνωρίζουν τις επί μέρους διμερείς συμφωνίες με τρίτες χώρες όπως με την  Τουρκία επί παραδείγματι ή την ιδιαίτερα πρόσφατη συμφωνία της Ιταλίας με την Αλβανία για την επαναπροώθηση μεταναστών σε αλβανικό έδαφος.

Είναι επίσης φανερό πώς αυτές οι επί μέρους διμερείς συμφωνίες από χώρες της ΕΕ με χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι προβληματικές αφού δεν είναι καθόλου σίγουρο πώς οι διατάξεις των συμφωνιών εμπίπτουν στα προβλεπόμενα από το κοινοτικό δίκαιο αλλά και ευθυγραμμίζονται με το κοινοτικό κεκτημένο. Ιδιαίτερα  όσον αφορά ζητήματα ασφαλείας , μετανάστευσης, παράνομης διακίνησης κεφαλαίων και διακίνησης ναρκωτικών.

Σημειώνεται πώς η εν λόγω αναβαθμισμένη διμερής συμφωνίας Ουγγαρίας- Τουρκίας για ανάπτυξη Τούρκων αστυνομικών στα σύνορα της Ουγγαρίας ισχύει ήδη εδώ και τρία χρόνια ενώ το 2023 υπεγράφη νέα διμερής συμφωνία για αναβάθμιση της στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

72,5 ετών στη σύνταξη οι σημερινοί έφηβοι

Ένας νέος που γεννήθηκε στην Ελλάδα μέσα στην κρίση και θα ενταχθεί στην αγορά εργασίας κάπου κοντά στο 2030 θα πρέπει να εργαστεί τουλάχιστον 38,5 χρόνια για να μπορέσει να συνταξιοδοτηθεί περίπου το 2070. Αν και η αύξηση του προσδόκιμου ζωής θεωρείται «βιολογικό προνόμιο» και

Άγιοι Ανάργυροι: Ολοκληρώνεται η ΕΔΕ για τους αστυνομικούς – Ουδείς αναλαμβάνει την ευθύνη, κανείς δεν… είδε

Σε ένα τραγικό πινγκ- πονγκ ευθυνών φέρεται να εξελίσσεται η υπόθεση της Κυριακής, που έχασε τη ζωή της έξω από το αστυνομικό τμήμα των Αγίων Αναργύρων, με τους αρμόδιους αξιωματούχους των Αρχών λίγο πριν την ολοκλήρωση της ΕΔΕ να δηλώνουν άγνοια για

Σκύρος: Έτοιμη για την “πράσινη” ακτοπλοΐα – Πρόταση για ναυπήγηση πλοίου με μειωμένες εκπομπές άνθρακα

Έτοιμο να πρωτοστατήσει στην πράσινη μετάβαση της ακτοπλοΐας, παρουσιάζοντας συγκεκριμένη πρόταση μελέτη μέσω του Πολυτεχνείου, για τη ναυπήγηση ενός νεότευκτου πλοίου με μειωμένες εκπομπές άνθρακα, δηλώνει το νησί της Σκύρου. Ήδη ο χρόνος μετράει αντίστροφα έως το 2030 με βάση

Αιφνίδιος θάνατος βαθμοφόρου: Διευκρινίσεις ΥΥ/ΛΣ-ΕΛΑΚΤ

Προς διευκρίνιση των αναγκαίων λεπτομερειών για την ορθή ενημέρωση όλων και κατά το μέρος που αφορά την εμπλοκή της Υπηρεσίας Υγειονομικού (Υ.Υ.) Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ στην υπόθεση του αιφνίδιου θανάτου του συναδέλφου μας που υπηρετούσε στο Π.Α.Θ. 80, εκτός υπηρεσίας, σας γνωρίζουμε

Μετάβαση στο περιεχόμενο